Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Nachtelijke ontlasting

Na een lang diagnose traject is bij mij 30 jaar geleden PDS vastgesteld. Door meer te drinken en vezelrijk te eten heb ik sindsdien PDS aardig op de achtergrond weten te houden hoewel het nooit echt weg is geweest.

Het laatste half jaar heb ik echter nieuwe klachten die afwijken van de afgelopen dertig jaar en die mijn nachtrust dagelijks verstoren. Het beeld is als volgt:
Elke ochtend krijg ik zo rond een uur of vier/vijf hevige krampen in mijn onderbuik waarvan ik wakker wordt. De krampen stralen uit naar mijn onderrug. Vervolgens bouwt zich een opgeblazen gevoel op door gasvorming die zo rond 6.00-6.30 onhoudbaar wordt en ik naar het toilet moet. Tenslotte komt dan mijn ontlasting met veel lucht naar buiten, de ene keer brijig de andere keer veel lucht en wat keutels. De kramp is daarna min of meer over. Na het ontbijt is het eigenlijk allemaal weg en herhaalt het fenomeen zich pas weer de volgende nacht.

Ik heb dit verhaal voorgelegd aan mijn huisarts en die vindt nachtelijke ontlasting geen PDS kenmerk. Vervolgens zijn er allerlei testen uitgevoerd om Crohn, colitus ulcerosa, coeliakie etc. Uit te sluiten. Ook is er een iFOBT test gedaan om bloed in mijn ontlasting op te sporen ivm mogelijke darmkanker. De volgende stap is een colonscopie. Daar heb ik ervaring mee en zit er niet echt op te wachten. Maar als het moet dan moet het.
Voordat ik die stap neem wil ik eerst toetsen of nachtelijke ontlasting etc zoals hierboven beschreven inderdaad niet bij PDSS hoort zoals mijn huisarts beweert.

Klopt het wat zij zegt of zijn er hier mensen die zich herkennen in mijn nachtelijke klachten en bij wie die klachten onderdeel zijn van hun PDS? Ik hoor graag jullie ervaringen

George
18-08-2023
laatste reactie: 30-01-2024

4
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hoi, ik kamp ongeveer met het zelfde. Heb vanaf kleins af aan pds ( moest altijd standaard tussen 5 en 7 smorgens) en ik wist mijn triggers. Eind nov. 2023 corona gehad, snotteren, reuk en smaak kwijt, hoesten, maar ook dat mijn ontlasting er met geweld uit kwam. Na een paar weken, begon ik vroeger in de nacht te moeten, en standaard tijden weer, eerst giga krampen en om 1,3 en 5 uur ongeveer, en verder hele zeurderige buikpijn hele dag door. Huisarts zegt dat mijn pds gigantisch opspeelt, maar ik ben er niet gerust op. Ik ken mijn klachten van pds, maar dit heb ik nooit zo gehad. Nu afspraak gemaakt voor darmonderzoek. Dus wachten op de d-day.

Jes
17-01-2024
Reageer:
Ik heb nu juist hetzelfde . Altijd harde ontlasting gehad . Ineens acute diarree . En verder hetzelfde zoals u beschrijft . Volgens mijn dokter was het buikgriep . Maar de darmflora is nog niet hersteld zegt ze . Ze schreef mij Bactiol plus voor 2 weken te nemen . De eerste dagen dacht ik dat het hielp maar nu na een week krijg ik terug diarree . Deze week ga ik terug naar de dokter iIk ben benieuwd wat ze gaat voorstellen .

Trees
30-01-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>