Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Chronisch probleem: optimisme

Naast burn-out, lijd ik aan een chronisch ander probleem en dat is optimisme.

Iedere keer trap ik er weer in. Vanochtend voelde ik mij als een krant en rond 13:00 ging ik 'eventjes' op de bank liggen..binnen een paar seconden was ik in slaap gevallen. Ik word wakker en door het warme weer denk ik...ik ga eventjes magnums halen bij de Appie. Eerst wilde ik fietsen, maar dacht verstandig te zijn door met de auto te gaan. Ik loop naar buiten, zie de auto en voel direct dat het gewoon teveel is en ben maar weer in de tuin gaan zitten....

Heeft iemand een middel hiertegen? Gisteren was ik namelijk wel eventjes gaan fietsen naar het winkelcentrum en terwijl ik mijn fiets op slot zette, bekroop mij direct het gevoel dat ik naar huis wilde ..intense behoefte aan rust. Alsof ik wilde rennen naar huis, wat zich dan in spanning omzet.

Ik vraag mij af hoe ik mijzelf dwing om niet meer te denken dat ik dit soort dingen 'eventjes' kan gaan doen
, maar mij besef dat mijn lichaam en geest voorlopig niets kunnen hebben.

Anoniem
30-04-2023
laatste reactie: 02-05-2023

1
4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Met vallen en opstaan. Het probleem is dat je continue in actieve stand staat en dat je alleen door zoveel mogelijk te rusten terug naar een "normale" stand kan.
Wat ik zelf "probeer" is op vaste tijdstippen doorheen de dag neer te gaan liggen. Want het is pas dan dat ik eigenlijk voel dat ik in overdrive sta en besef dat ik eigenlijk gewoon moet rusten.
Zolang ik rondloop voel ik het gewoonweg (nog) niet.

J
30-04-2023
Reageer:
Je omschrijft het perfect. Zolang je rondloopt voel je de vermoeidheid gewoon niet. Je bent er gevoelloos voor geworden of weet simpelweg niet waar de grens ligt.

Kan aan mij liggen, maar als iedere smartwatch in staat is om je bloeddruk, bewegingen, stappen, etc. te meten, om je vervolgens te verleiden om méér te bewegen, dan zou er eigenlijk ook een app moeten bestaan die juist stimuleert om geregeld rust te nemen. Zo niet...gat in de markt.


Anoniem
30-04-2023
Reageer:
Ik heb al gelijk klachten bij staan lopen bewegen enz als ik te veel achter elkaar aan t doen ben begin me lichaam zich letterlijk aan te spannen . Ik ervaar continu een hoge spierspanning zelf met de medicatie. Ervaar je dit ook. Meestal als ik na de supermarkten ga dan neem ik eerst bewust rust

Anoniem
30-04-2023
Reageer:
Ben je op die momenten echt moe of gaat je vluchtsysteem aan? Dat laatste is bij mij namelijk vaak het geval en daar word je automatisch gelijk ook zeer moe van. Dat is best moeilijk te onderscheiden merk ik. Soms heb ik dagen dat ik een beetje doorzet en niet toegeef aan dat gevoel en dat het eigenlijk allemaal wel gaat, maar er zijn ook dagen dat mijn benen te zwaar worden en ik uiteindelijk thuis echt een dutje moet doen.

Goed om na te gaan of je in een stress-respons (paniekreactie) zit of dat je gewoon echt heel moe bent. Het zal allebei namelijk voorkomen en bij vluchtsysteem is het juist wél goed soms om door te zetten. Autorijden zou ik dan echter niet doen, misschien alleen een klein stukje lopen om aan te voelen hoe het met je lijf gaat en wat vertrouwen weer in je lichaam te krijgen.

Ik wens je heel veel sterkte.

Anoniem
02-05-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>