Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Gevoelig zijn is gewoon heel hard werken

Fijn te lezen dat HSP onderhand een beetje geaccepteerd word maar dat daar psychologen voor nodig zijn snap ik niet zo goed. HSpers zijn namelijk niet van origine ziek, die worden ziek van alle indrukken die ze via hun voelsprieten krijgen en daar geen raad mee weten om dat te integreren in de huidige maatschappij.
Dus hier is mijn verhaal,
Ik had eigenlijk niet door dat ik anders was, dat voelen was voor mij gewoon heel normaal totdat ik er problemen mee kreeg in mijn functioneren in de maatschappij.
Mijn moeder zelf Hsper vond mijn gedrag gewoon heel normaal dus niks was raar totdat ik onder moeders vleugels wegging en blootgesteld werd aan minder gevoelige mensen.
Ik snapte er geen snars van en werd daar heel onzeker van. En verder vond ik de hardheid van mensen raar! Ik begreep dat niet zo goed.
Daar kreeg ik uiteindelijk mensenvrees en pleinvrees van de wereld was eng en gemeen voor mij. Toch dwong ik mezelf om mijn angst te trotseren want alleen op een kamertje zitten zag ik ook niet zitten. Er was nog zoveel moois en nieuws voor mij te ontdekken hier.
Uiteindelijk ben ik moe gelopen, contact leggen ging slecht ik werd regelmatig afgewezen waardoor ik een gevoel ontwikkelde dat ik hier niet hoorde. In de gangbare normen noemt dat depressief met een dys afwijking. Ik werd gediagnosticeerd als borderliner en ook in zo een kliniek gezet. Wat ik gemeen heb met deze mensen is dat zij ook gevoelig zijn en voelsprieten hebben maar ik bleek toch een beetje anders te zijn.
Maar heb wel wat geleerd van ze namelijk automutileren om verlichting van je gevoel te krijgen. Nou ja dat was iets maar voor mij niet voldoende.
Dus ik ben verder op zoek gegaan en op zelf onderzoek. En uiteindelijk las ik een boek waar ik zoveel herkenning in vond namelijk Hsp dat ik daar meer over ben gaan zoeken op het internet. Al heel snel kwam ik op een forum terecht bij zoals ik het zeg mede ervaringsdeskundigen. Want jezelf diagnostiseren als Hsp vond ik nogal over de lijn. Voor mij moest je dan ergens in uit kunnen blinken dat dacht ik toen. Maar dat schijnt gewoon niet zo te zijn. Het heeft dus ook lang geduurd voordat ik mijn Hsp aanvaarde. Ik heb daar een vriendin opgedaan en daar heb ik steun aan omdat die me begrijpt. Hsp en accepteren dat je dat bent is al een hele weg. Maar als dat gelukt is heb je nog een hele weg te gaan, om leren gaan met je gevoelens, je grenzen leren te bepalen en dat nog eens ventileren en begrijpelijk overbrengen in een maatschappij die daar niet op ingesteld is. Ik haat het soms dat ik het heb, want begrip is soms ver te zoeken omdat de meeste mensen het gewoon niet begrijpen. Anderzijds ben ik er heel erg blij mee dat ik het heb mogen krijgen want ik heb daardoor wel hele leuke ervaringen gehad en nog steeds wel en heel veel kunnen doen.
Maar het blijft naast werken, sociale contacten ook nog een extra full-time job, omdat je altijd aan het schipperen bent en nog steeds aan het leren tussen je gevoel volgen en functioneren in de maatschappij. Soms komt een gevoel gewoon opeens en heb je geen woorden voor om dat te onderbouwen dan is het gewoon maar kiezen tussen een discussie op je nek halen om voor jezelf te zorgen of dat niet doen en je batterij plat te laten worden.
In mijn geval werkt dat zo.
En hoe verder ik in mijn gevoel duik en daar overzicht in krijg merk ik dat ik vaak diagnoses heb gehad en gedragen heb omdat mensen niet wisten inclusief ikzelf niet dat gevoelig zijn gewoon heel hard werken is en veel energie kost. Ik ben van mening dat hsp geen aandoening is maar lastig te integreren is in de huidige maatschappij, gewoon tegen je baas kunnen zeggen ik neem vrij want ik heb rust nodig zit er niet in. Ik denk dus dat de meeste van ons eerst te maken krijgen met een burn-out voordat ze er psychische of lichamelijke ongemakken aan ondervinden. Het is ook heel wat om veel prikkels te krijgen en je zo goed mogelijk te kunnen bewegen en functioneren in de maatschappij.

Desiree
06-04-2023
laatste reactie: 01-07-2023

6
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ik had een spychoog en nog voor dat ik met hem in gesprek ging zette hy myn hgv voor als iets om te lachen ik was zo teleurstellt dat ik tegen hem zei je moest eens weten hoelang ik hier niet over heb gepraat met mensen over dit en dat ik zyn reactie niet begreep ik weet van myn moeder dat ik met een zy noemde het dat ik geboren was met een helm op dat houdt in een vlies over je hoofdt vroeger dachten ze dat je dat moest verbranden en begraven anders zou degene die er mee geboren was er hun hele leven dingen voelden en konden zien ik begon natuurlijk eerst te lachen tot ik myn dochter kreeg ik was heel jong moeder net 18 eerst werdt ik bang voor de bevalling en de pyn maar toen zat iemand naast me en dat was men lievelings oom maar hy was toen al overleden hy heeft my erdoor geholpen toen ik haar vast had weet ik nog goed dat hy haar een kus gaf en my ook ik heb het men moeder vertelt die wist dat ik mensen zag eerder dan ik door had toen hebben we afscheid genomen en ik moest zo huilen omdat ik hem niet kwydt wou maar hy zei ik ben altyd by jully en dat klopte toen men meisje begon te prabbelen zei ze altyd ome hansie dat was hy ik ben bly dat ik er hier over kan praten wandt ik trek andere mensen hun verdriet echt alles voel ik aan maar ik weet niet hoe ik me soms even kan afsluiten soms loop ik ergens en moet ik iets zeggen tegen iemand die. Ik niet ken soms worden ze kwaad als ik dat niet doe weet iemand hoe ik hier mee om moet gaan

Anna Margaretha
28-06-2023
Reageer:
Zo herkenbaar het is net alsof ik dit heb geschreven.

Anita
01-07-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>