Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Voorbereiding op een verhuizing of terugkeer naar het paspoortland?

Wat kunnen TCK’s zelf doen ter voorbereiding op een verhuizing of terugkeer naar het paspoortland?

TCK’s kunnen, voorafgaand aan een verhuizing, zelf onderzoek doen naar hun nieuwe gastland. Zij kunnen op zoek gaan naar dingen die hetzelfde zijn als in de plaats waar zij nu verblijven. Het is wel belangrijk om te focussen op de nieuwe ervaringen en mogelijkheden.

Pak je koffer uit, zowel fysiek als mentaal en plant een boom! Heel veel expatriates en TCK’s leven niet in het nu en planten geen boom omdat zij ervan uitgaan dat de tijd te kort is om zich echt te vestigen in het gastland. Zij verwachten weer te moeten vertrekken voordat de boom fruit gaat dragen.

Wanneer je blijft denken aan de volgende verhuizing dan leef je nooit voor de volle 100% op de plaats waar je op dat moment bent, in het nu. Wanneer het tijd is om te gaan, dan is het tijd om te gaan. Als je nooit het fruit eet van de bomen, dan zal iemand anders dat voor je doen. Dit advies volgen kan het verschil maken tussen een positieve of een negatieve ervaring. Het betekent dat je een keuze maakt om alle mogelijkheden te omarmen die het leven nu biedt, in plaats van te leven in een zelfbeschermende modus.

Wanneer ouders op deze manier in het leven staan, dan zullen TCK’s dit voorbeeld volgen.

Ontdek de cultuur van het land waar je naar toe bent verhuisd. Ga naar evenementen, leer de taal, ga naar een sportclub of een andere activiteit. Hierdoor heb je de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten, zowel de lokale bevolking als mensen van een andere cultuur. Onderhoud de banden met familie in het paspoortland. Tegenwoordig gaat dit een stuk gemakkelijker met behulp van email, telefoon, skype, face time, what's app enz.

Indien mogelijk, nodig opa, oma, oom, tante, neef of nicht uit om op bezoek te komen zodat zij zelf kunnen zien hoe het leven van een expatriate gezin werkelijk is. Zo wordt een gemeenschappelijke herinnering gecreëerd. Een goede band opbouwen met familie in het paspoortland is belangrijk, zeker als een TCK op een bepaald moment alleen terugkeert naar het paspoortland en de ouders in het buitenland blijven. Familie kan dan een plek zijn waar een TCK naar toe kan gaan tijdens het weekend of als hij vakantie heeft.



1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:





+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>