Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

vraag over teveel histamine in darmen

De laatste tijd gaat het vaker over histamine op dit forum. Nu heb ik al jaren veel klachten als maag- en darmklachten, oorsuizen, heel veel slijmvorming in mijn keel, depressief, onrustig, emotioneel en tongbranden. De dokter heeft het maar steeds over stress terwijl ik in iedergeval bewust weinig stress ervaart. Misschien onbewust ? Heb ook ooit stempeltje PDS gekregen.

Vanochtend bijvoorbeeld ben ik gaan wandelen en heb ergens een cappuccino gedronken. Half uurtje later begon ik me slecht te voelen. In melk zit veel histamine. Nu is me opgevallen dat ik dat wel vaker heb na het drinken van cappuccino, maar soms ook niet. En dat maakt het zo ingewikkeld. Soms denk ik mijn klachten te kunnen linken aan bepaalde voeding, maar soms eet ik het zonder klachten !

Mijn vraag is of er mensen met ervaring zijn die mij kunnen vertellen of de klachten bij histamine intolerantie constant aanwezig zijn of dat het wisselend is. Ik heb namelijk periodes dat ik me beter voel en minder tot geen klachten ervaar. Dat is vaak een periode van een week of twee (soms paar dagen langer) en dan dagen dat ik me zwaar ellendig voel en het liefste de hele dag huilend op de bank lig.

Hoor graag van jullie.

Marco
05-03-2024
laatste reactie: 16-03-2024

3
22
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hallo Marco.
Veel mensen leggen de link met Histamine automatisch bij een allergie.
Geheel onterecht.
Histamine is géén allergie.
Ik weet niet of je wel eens in de grootste bloemenveiling van de wereld bent geweest (Aalsmeer) nou dan zie je al die jongens en meiden met die scootertjes die rijen karren achter zich aantrekken door die hallen opweg naar de veilingklokken.
Histamine is zo’n scootertje wat een seintje in jouw lichaam doorgeeft aan zenuwen en spieren.
Histamine ligt opgeslagen in de cellen van jouw lichaam, de zogenaamde “mastcellen”.
Histamine is een soort besturingssysteem in jouw lichaam wat seintjes geeft als er bijvoorbeeld een verkeerd stofje/infectie in jouw lichaam zit.
Deze scootertjes zorgen ervoor dat je spieren extra gaan werken, jouw huid gaat werken, en jouw bloedvaten gaan werken, allemaal om die indringer die deze infectie veroorzaakt d’r uit te werken.
Als dat aantal scootertjes in Aalsmeer teveel wordt, komen er ongelukken, dat kun je goed zien als je daar ook maar 5 minuten staat te kijken.
Alles rijdt kriskras door elkaar heen en alles komt op de juiste tijd bij de veilingklok, en rijdt op de juiste tijd naar de klant die de beste prijs heeft betaald.
Zet er 1 scootertje extra bij en die jongens en meiden beginnen te schelden want het hapert.
Zet er 5 scootertjes bij en het wordt een zooitje, en zet er 50 bij en heel de bloemenveiling slaat op tilt en valt uit.
Is dat kopje cappuccino nou 1 scootertje of zijn het er 10?
Komt bij, dat je rode, groene, gele en heel veel andere kleuren scootertjes hebt.
Ze rijden allemaal anders, maar ze hebben dezelfde boodschap, de veilingklokken.
Wie weet heb je dus al een paar scootertjes binnen (fruit? Jam? Koekje?) en is die cappuccino diegene die net dat laatste stukje wat nog redelijk liep dwars ligt.
Het is dus niet zo dat als je cappuccino drinkt je opeens ziek zou moeten worden.
Eerst… Je hebt histamine rijke voeding, én histamine triggers.
De eerste spreekt voor zich, maar een trigger is belangrijk om uit te leggen.
Je hebt voedsel wat géén histamine/scootertje bevat, maar wel de bloedcellen aanzet onmiddellijk die scootertjes los te laten.
Melk is opzich géén histamine geval, maar verse koemelk kan een trigger zijn die onmiddellijk werkt vanwege bacteriën die er in kunnen zitten.
Slagroom en koffieroom zijn toegestaan, mits ze geen toevoegingen hebben.
Poedermelk is fout.
Over stress: Je schrijft dat je weinig stress ervaart, maar je hebt ook verborgen stress.
Het kan dus maar zo zijn dat je bijvoorbeeld ‘s nachts stress hebt en dat juist dat beetje melk dat laatste scootertje is die de boel op hol laat slaan.
Nogmaals, het is dus niet zo dat je allergisch bent voor die histamine scootertjes, je hebt ze tenslotte nodig, maar als het er teveel worden loopt het mis.

Cees
05-03-2024
Reageer:
Cees bedankt voor de duidelijke en uitgebreide uitleg 👍 ik heb je verhaal met interesse gelezen en het heeft mij getriggerd om op te gaan letten voor wat betreft histamine. Ik heb mijn huisarts ook al eens gevraagd voor een histamine intolerantie test maar die wuift het steeds weg als onzin. Ga ook maar eens op zoek naar een nieuwe huisarts denk ik. Deze staat er helemaal niet open voor en gooit het steeds maar op stress en PDS. M.a.w. lekker makkelijk. Maar dit is geen leven zo, maar dat hoef ik jou niet te vertellen....

Marco
05-03-2024
Reageer:
Hallo Marco.
Ik heb al ergens anders geschreven dat dokters er inderdaad maar snel "het tussen je oren verhaal" aan vast knopen en dan zit je met de gebakken peren.
Ja de meneeren en mefrouwen dokters zitten er niet naast, het zit inderdaad tussen je oren, maar wel anders dan zij denken blijkt dus nu.
Of dus het veranderen van arts zinvol is weet ik niet.
Recente onderzoeken in Canada geven meer zekerheid dat Histamine de schuldige is, maar net als met vaccins en medicijnen moeten eerst proeven zekerheid geven, dan gaat alles naar het desbetreffende bureau die er een labeltje aan plakt en pas dan is het waar wat ze zeggen en komt het officieel in wetenschappelijke medische vakliteratuur.
Tot die tijd zal elke dokter die het histamineverhaal met PDS linkt bestempeld worden als kwakzalver of in het beste geval homeopaat of natuurarts.
Ik heb een site waar je de histamine voeding uitgebreid kunt vinden en downloaden, helaas alleen in engels, duits, of frans.
Https en dan dubbele puntjes met twee schuine streepjes. Dan de drie wtjes met een punt er achter en dan mastzellaktivierung punt info.
Je komt dan op een site waar je de taal kiest.
Dan ga je naar het knopje downloads, en daarna kom je op een pagina waar foodlist staat.
Klik daarop en je krijgt een lijst met pdfjes waar je de lijst kunt ophalen en opslaan in je kompjoeter.
Het is een mooie lijst waar je niet alleen ziet welke voeding histamine bevat, maar ook in welke snelheid de histamine in jouw lichaam gaat werken.

Cees
05-03-2024
Reageer:
Het histamine-verhaal zit ingewikkeld in elkaar… elk mens heeft een gehalte histamine in zijn lichaam, wat heel normaal is én levensnoodzakelijk… wij PDS ‘ers breken het overtollige histamine dat we opnemen uit ons voedsel te weinig af , dus als U over uw normale “level” gaat doordat U teveel van dit of van dat ( en dat is iets wat U persoonlijk moet uitzoeken wat U de klachten geeft ) dan begint Uw lichaam te reageren en met name Uw maag en darmen of huid … overigens denk ik dat het niet de melk is die U klachten geeft maar de koffie want koffie is een gefermenteerd produkt en dat mogen wij maar met mate hebben …als U wil geholpen zijn laat U ebastine (antihistaminicum) voorschrijven door Uw arts…Het UZ Leuven heeft er een studie over gepubliceerd dat dit middel onze buikpijn wegneemt …

Hanna
07-03-2024
Reageer:
Het is uitzoeken wat wel en niet kan.
Of het de koffie is? Ik drink drie keer per dag koffie en het heeft geen invloed.
Kaas (en zo dus oude melkproducten) lijkt steeds meer een grote boosdoener te zijn.
Gisteren een creools gerecht gegeten met worstjes in tomatensaus, rode wijn erbij, vandaag geen centje pijn.
Het gekke is dat ik ooit een melkproducten-vrije periode heb doorstaan en het gaf geen enkele verbetering.
Logisch gezien zou het dus zijn dat ik volgende week kaas kan eten zonder tomatensaus en rode wijn.
Wat Hanna schrijft is zo ongeveer het begin van de waarnemingen die men had bij de PDS aandoening.
Allergie medicamenten waarvan hooikoorts de topper was in dit onderzoek, brachten naar voren dat hooikoortspatienten die ook buikpijn ervaarden minder last hadden van hun buik.
Dus inderdaad, Ebastine, een medicijn tegen hooikoorts, kan ingezet worden tegen PDS.
Echter ……
Het helpt voorwaardelijk en heel vaak ontoereikend (lees amper)
Ebastine bevat namelijk ook nog al wat verkeerde stofjes die je juist niet mag hebben (lees histamine aanjakkeren)
E211 een histamine vrijmaker (trigger)
E320 bevat histamine en is een vrijmaker.
E414 bevat histamine en is een vrijmaker.
E441 bevat histamine.
E1201 bevat histamine.
E1202 bevat histamine.
Je kunt dus voor de makkelijkste weg kiezen en naar de pillendoos grijpen.
Die zullen hoogstwaarschijnlijk amper bevredigende resultaten opleveren, waardoor de patient denkt “ok, histamine verhaal was de zoveelste legende in de PDS geschiedenis” en men is weer terug bij af.
Men is inderdaad nog steeds bezig met studies betreffende histamine en PDS (ook in Leuven) maar vooralsnog zijn er niet genoeg wetenschappelijke bewijzen om de kaart bij de officiele instanties neer te leggen.
Je moet je volgens mij niet blindstaren op het histamine-teveel, maar juist op het DAO-tekort.
Waarom hebben miljarden mensen op deze planeet geen last van PDS, en een handjevol wel?
Zijn wij de oermens met de juiste spijsverteringsfabriek en zijn al die anderen ge-evolueerd met de mondiale voedingsindustrie?
Dat gaat er bij mij niet in.
Wij hebben een foutje en dat is de DAO.
Nu kun je dus met een pilletje alles proberen te verminderen, voor zolang het werkt en hoe goed het werkt, ik kies er echter voor me te concentreren zonder pilletjes op “wat is mijn DAO-probleem”.
Als de oorzaak een darmparasiet/infectie is, dan moet je die behandelen.
Als de oorzaak medicijngebruik is, moet je daar iets aan doen.
Als de oorzaak een aangeboren afwijking is, dan moet je kijken wat je daar tegen kunt doen.
In mijn geval is het aangeboren, dus ga ik eerst de hoeveelheid histamine verminderen, en straks als ik zeker ben van alles ga ik kijken hoe ik het DAO kan verhogen.
Ik ben nu aan het inlezen dat dit kan door goed op te letten dat het vitamine niveau goed is.
Wat ik al wel tegen ben gekomen is dat er een behoorlijke lijst aan pillen is die het DAO afbreken, waaronder de eenvoudige pijnstillers.
Ik geloof er echt in dat het mogelijk is van PDS af te komen door te kijken wat je eet en drinkt.
Als je eenmaal de lijst met histamine-veroorzakers hebt samengesteld kun je gewoon doorgaan met leven door het ene weg te laten als je het andere voorgeschoteld krijgt.

Cees
07-03-2024
Reageer:
Hoi Cees,

Uit ontlastingsonderzoek bleek dat ik een darmparasiet had. Deze is behandeld met antibiotica. Het is inmiddels al meer dan een maand geleden, echter heb meer last van mijn maag en darmen als daarvoor. Je zou zeggen de darmparasiet is weg dus moet minder last hebben.....maar de antibiotica heeft mijn hele darmflora om zeep geholpen vrees ik.

Ik denk dat het inderdaad het emmertje is dat overloopt op het moment dat je histamine level te hoog is. Daardoor lijkt het alsof je soms wel iets kunt eten zonder last te hebben en soms niet. Dat maakt het ook zo moeilijk om erachter te komen wat nu de echte triggers zijn.

Marco
08-03-2024
Reageer:
Hallo Marco.
De aanhouder wint altijd.
Ik heb een simpel dossier in mijn computer:
Woensdag 6 maart
1 keer naar de wc geweest om 10h30.
Ontbijt : broodjes aardbeidenjam speculaas creme, koffie
Lunch : kliekjes ovenschotel koolrabi met aardappel en paprika, creme en provencaalse kruiden
Diner : Kliekjes uit de vriezer: Rougail met rijst en worstjes.

Donderdag 7 maart
1 keer naar de wc geweest
Ontbijt : broodjes aardbeidenjam speculaas creme, koffie
Lunch : brood en goudse kaas en vleespastij (eend)
Diner : friet en witlof met een boisy-burger en sla. Yoghurt na

De term 1 keer naar de wc geweest telt dus voor wat ik de dag ervoor heb gegeten.
Ik kan dus zo zien waar ik op reageer en waarop niet.
Het wordt steeds duidelijker en straks als ik de echte triggers er uit heb gehaald (ik begin volgende week na m'n verjaardag met een tegen expertise) dan kan ik echt zeggen dit wel als ik dat niet eet. Ik denk dat ik redelijk normaal kan leven met wat verminderingen hier en daar of in het ergste geval zero chocola. Jammer voor pasen. Ben dol op chocolade-eitjes ;-)

Cees
08-03-2024
Reageer:
Ik heb zelf vooral veel slijm in mijn keel en een brok gevoel. En ik word altijd veel te vroeg wakker zo rond 05.00 uur en kan daarna niet meer in slaap komen. Kan dat ook met histamine te maken hebben ?

Lotte
09-03-2024
Reageer:
Hallo Lotte.
Histamine bestaat uit 4 “soorten”.
De H1 receptor, H2 receptor, H3 receptor, H4 receptor.
Welke verantwoordelijk is voor de slaap en welke voor slijm weet ik niet, maar het kan wel een probleem van histamine intolerantie zijn ja.
Ik merk zelf dat ik nu naastdat ik geen PDS meer heb ook beter slaap, overdag ook rustiger in m’n hoofd ben (ik liep altijd wel te piekeren) dat ik veel minder huidproblemen heb, bijna niet meer zelfs.
Ik ben opgezadeld met de eeuwige acne en dat is nu ook aan het verdwijnen.

Cees
09-03-2024
Reageer:
Je kan nog zoeken tot je een ons weegt Cees maar waar het precies vandaan komt weet geen enkel arts and with all due respect, dat gaat U ook niet uitvinden. Feit is wel dat alle PDS mensen hoog-sensitief zijn en dáár zit de oorsprong van alle ellende : perfectionisten… piekeraars, stresskonijnen , controlefreaks .. ja U en ik en wie weet hoeveel anderen … dus om ergens te beginnen moeten we daar daaraan werken … en ondertussen dan maar een pilletje ebastine slikken… who cares… als we vergiftigd worden door alle E rommel in de voeding waar we geen weet van hebben kan dit er ook nog bij…

Hanna
09-03-2024
Reageer:
Ik wil de test wel proberen met Ebastine, maar heeft dit niet veel bijwerkingen ? Wellicht wil ik eerst DAO enzymen van Intoleran proberen. Iemand hier ervaring mee ?

Marco
09-03-2024
Reageer:
Ik heb de Dao enzymen geprobeerd maar het heeft niet geholpen.
Ook heb ik verschillende anti histamine geprobeerd, dit helpt wel tegen de jeuk en huidklachten maar niet voor de pds.
Het is zoeken in je eet patroon en zorgen dat je niet al te veel histamine rijke voeding tot je neemt. Je moet zelf uitzoeken wat bij jou de trigger is.

succes.

Ellen
09-03-2024
Reageer:
Hoi Cees,

Dank voor de link. Ik heb je lijst doorgenomen en jeetje wat mag je wel nog eten ?? Vooral die E nummers lijkt me onbegonnen werk. Is toch bijna niet te doen om erachter te komen welke E nummers in welke voeding zitten. Ga maar eens beginnen bij de voedingsmiddelen die wel duidelijk zijn.

Marco
09-03-2024
Reageer:
Hallo Ellen,

Sinds ik de DAO enzymen neem (intoleran) heb ik wel meer last van darmkrampen. Had jij dit ook in het begin ?

Marco
09-03-2024
Reageer:
Heb vandaag voor het eerst de Ebastine geprobeerd ( 20 mg) en het is ongelooflijk maar waar… helemaal geen pijn meer en ik had gigaveel pijn… niks bijwerkingen …De gastro-enteroloog beweert dat het zeker niet aangeraden is om enzymen te slikken want de alvleesklier trekt dit niet …veel patiënten die DAO ( intoleran) nemen weten niet of ze dit ook effectief nodig hebben en belasten op die manier hun alvleesklier en dit orgaan wil je zeker niet boos maken …

Anoniem
09-03-2024
Reageer:
Dus de ebastine helpt goed?

Suus
09-03-2024
Reageer:
Aan Marco.
Ja het zoeken waar je wel en waar je niet aan moet zitten.
Dat is even werk maar als je de lijst zie dan kun je zien welke de ergsten zijn.
Begin daar eens en kijk of je verandering meemaakt.

Aan Hanna geduld is een schone zaak.
Neem jij maar een pilletje, ik regel mijn eetpatroon en ben van de PDS af.
Ben het weekend heerlijk weggeweest en heb genoten.
Nergens las van gehad.
Dat geen enkele arts weet waar PDS vandaan komt is onjuist.
Artsen in verschillende landen zijn bezig met onderzoeken.
Trouwens, als Estabine voorgeschreven wordt, dan weten ze toch dat het met histamine te maken heeft ?
Estabine is een antihistamine medicijn.

Cees
10-03-2024
Reageer:
Hallo Suus,
De Ebastine helpt voortreffelijk voor mij … maar het is natuurlijk niet de sleutel die op elk slotje past, je moet ook je triggers zien te vinden en bij mij zijn dat : wijn, chocola, tomaat., kaas ( oude ) en ongetwijfeld zal het lijstje nog groeien maar je moet ook nog leven hé… als je alle voeding moet laten die in mijn lijst staan mag ik gewoon op een stukje knäckebröd knabbelen en verder niks dus ik probeer de voedingsmiddelen een cijfer te geven wat last betreft vb chocola 3 , banaan 2 , yoghurt 1 …en zodoende kan ik schipperen zodanig dat mijn emmertje histamine niet overloopt…
Maar inderdaad is mijn leven kwalitatief veel verbetert sinds ik ebastine neem… en niks bijwerkingen ofzo… het is ook maar antihistaminie hé..

Anoniem
11-03-2024
Reageer:
Naast mijn PDS klachten heb ik vooral heel veel last van slijmvorming in mijn keel. Echt om gek van te worden. Het beïnvloedt mijn hele dag. Zou dit ook met histamine te maken kunnen hebben ? Heb al Omeprazol omdat de huisarts vermoedt dat het vanuit de maag komt.

Mona
13-03-2024
Reageer:
Hallo Mona. Slijmvorming in de keel is inderdaad een van de meerdere symptomen van Histamine Intolerantie. Ik zou uitkijken met Omeprazol, het is géén onschuldig medicijn. Als je alleen slijmvorming zou hebben zou ik het niet zo zeker weten maar omdat je schrijft dat je ook PDS hebt is het welhaast zeker dat het een histamine probleem is, en géén maagzuur probleem.
Maagzuur is nameijk OOK een histamine probleem.
Als je dus al door maagzuur problemen krijg maar niet het histamine probleem op lost blijf je met de gebakken peren.

Cees
13-03-2024
Reageer:
Cees, slokdarm spasme door histamine kan dat? Ik heb dan niet echt last van pds aanvallen maar wel van slokdarm spasme. En heb nog een vraagje, zit er in roze koek histamine? Ik heb een verhoging gekregen van desloratidine die ik nu al een dag of 13 neem en heb nauwelijks last van een opgeblaze buik of maagpijn..
Maagpijn had ik voor de medicatie bijna elke dag.
Mvg

anoniem
16-03-2024
Reageer:
Of slokdarm-spasme een histamine verhaal is weet ik niet, ik ben geen arts.
Histamine is een heel complex verhaal.
Het is niet zo dat je van dit of dat problemen krijgt, dat ligt namelijk voor elk individu verschillend.
Zoals in eerdere berichten beschreven heb ik zelf last van chocola, oude kaas, en rode wijn.
Ik eet verder super gezond, alleen biologisch, nooit uit pakjes zakjes of blikvoer, eet nooit buiten de maaltijden, dat wil zeggen ik eet alléén ontbijt, lunch en avondeten en niets er tussendoor.
Ik snoep ook nooit.
In mijn vroegere leven heb ik op boorplatforms gewerkt en daar heb ik dit “strenge” ritme van overgehouden.
Je moet dus allereerst kijken wat je eet waar veel histamine in zit en de producten die histamine activeren.
Google eens naar “mastzellaktivierung.info” en dan kom je op een site waar je de lijst van voeding kunt vinden.
Pas als je van jezelf weet welke je nuttigd, dan kun je gaan wegstrepen en uitproberen wie de problemen veroorzaakt.
Het is redelijk eenvoudig al hebben veel mensen helemaal geen zin dit te doen en pakken ze liever een pilletje.
Of er in roze koek histamine zit?
Ik ben even aan het zoeken geweest.
In de koek zelf zitten door eiwitten en andere ingredienten wellicht histamine.
De roze kleurstof wordt gemaakt van Karmijn, en daar zit inderdaad histamine in.

Cees
16-03-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>