Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

niet kunnen uitslapen door snurkende partner

"Leuk" om te zien dat er blijkbaar veel slaapproblemen in de lage landen zijn. Ik ben er dan toch niet alleen mee... Misschien kom ik hier wel aan tips.

Ik heb eigenlijk altijd erg goed en vooral héél vast geslapen tot onze dochter, die nu net 12 is, geboren werd. Sinds dan, het minste geluidje 's nachts en ik was wakker.
Wellicht een soort van ouder-overbezorgdheid. Dat meisje is desondanks heel snel beginnen doorslapen 's nachts, is zelden of nooit ziek en inmiddels een flinke puber geworden.

Helaas is mijn licht slapen niet verdwenen. Komt er nog bij dat mijn vrouw na een coronabesmetting flink is beginnen snurken. Zeker in de tweede helft van de nacht.
Eigenlijk is het bijna onmogelijk om nog de hele nacht samen te slapen.
Slaap ik apart kom ik wel de hele nacht door zonder maar een keer wakker te worden. Tenzij er het minste geluidje te horen is en gedaan met slapen dan.

Een mens probeert allerlei zaken. Op m'n Apple watch staat een sleeptracker. Die geeft inderdaad wel aan dat ik in het begin van de nacht in een diepe slaap vertoef en aan het einde altijd "slechts" kernslaap of REM slaap, nooit diep, hoe moe ik ook ben, of waar ik ook slaap. Als ik wakker wordt door geluiden is dat ook altijd in die fase van de slaap.

Aan het snurkprobleem wordt gewerkt, maar heeft iemand tips hoe ik tegen het einde van de nacht ook dieper zou kunnen slapen.
Oordopjes... sowieso een accessoire wat ik niet kan missen om überhaupt iets naast mijn vrouw te kunnen slapen. Als ze even krabt zou ik al wakker zijn zonder die oordoppen...

Bedankt voor de eventuele tips...

Jefke
18-02-2024
laatste reactie: 08-03-2024

4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Dag Jefke,

Wat vervelend en complex met het slapen. Ik hoop je wat inzicht te kunnen geven met dit berichtje. Zoals ik het lees slaapt je alleen goed en met je vrouw minder goed met slapen. Ik vermoed dat dit komt omdat je alleen ligt en in dit geval je veilig voelt omdat je je minder zorgen hebt over je slaap. Je hebt mogelijk stress over je kwaliteit van slapen. Dit komt ergens vandaan.
Je doorloopt je slaapfasen niet goed waardoor je niet uitgerust bent en je kwaliteit onvoldoende is. Diepers slapen doe je niet aan het eind van je slaap. Diepe slaap zit in de 3e slaapfase. De REM slaap is een hele belangrijke fase waarin je lichaam hard aan het werk is. Je werkt aan je emotioneel herstel. Gebeurt dit 3 keer in de week dan kan er sprake zijn van chronische insomnie. Belangrijk voor jezelf om ermee aan de slag te gaan. voor je gezondheid, geen slaapmedicatie en hoef jen iet meer op zoek naar oplossingen.

Het klopt dat je smartphone wel wat slaap aangeeft maar deze kan niet je kwaliteit van je slaap meten. Hiervoor moet je naar een somnoloog. Dit is een slaapwetenschapper die je hersenactiviteit kan meten. Je komt hier als je mogelijk een slaapstoornis hebt. Wordt je voor doorverwezen.. Bespreek dit met je huisarts.

Angela
22-02-2024
Reageer:
Beste Angela,

Super dat je de tijd genomen hebt om dit even uit te tikken. Het geeft me wel wat inzicht in wat er zou kunnen mis zijn.

Er is erg recentelijk een periode geweest dat ik zelfs niet in kon slapen. Ik durfde nogal eens een stresskonijn te zijn. In de aanloop naar mijn 40ste verjaardag de voorbije zomer heb ik mezelf en mijn omgeving beloofd me nergens meer zorgen in te maken waar ik niks kan aan veranderen. Een half jaar later heb ik daar sommige dagen toch nog een beetje moeite mee. Precies op het einde van die dagen lukt het inslapen opnieuw minder.
Onderliggende stress is iets heel raar, dat heb ik jaren terug ook eens wat mee ervaren.

Ik heb je website eens bekeken. Helaas voor mij ben je blijkbaar van Nederland en woon ik in België. De afstand zal wat groot zijn.
Maar goed, ik heb nu toch al een aanknopingspunt.
Jouw ideeën ga ik met de huisarts eens bespreken. Die zag in mijn slaapprobleem tot nu toe nog geen graten.

Nogmaals dank voor je info! Helaas geeft deze site geen melding als er antwoorden geschreven zijn. Dit had ik anders al eerder gelezen.

Gert

Jefke
29-02-2024
Reageer:
Beste Angela,

Dank voor het aanbod. Ik hou je gegevens in alle geval bij en contacteer je rechtstreeks indien nodig.
Het snurkprobleem bij m'n vrouw is wellicht gevonden. Oplossing is komende, dus enkele dingen om me deze lente aan op te trekken. We zullen afwachten...

Jefke
07-03-2024
Reageer:
Dag Jefke,

Fijn te lezen.
Ik hoop dat jullie het slapen op de rit krijgen.

Fijn weekend.

Angela
08-03-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>