Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Messteken in de darmstreek

Ik heb al van kinds af aan last van prikkelbare darmen, al meerdere malen huisartsen bezocht dus nu durf ik eigenlijk niet weer te gaan omdat ik altijd hetzelfde verhaal te horen krijg, wat ik ook hier van andere mensen lees.
Maar.
De pijn die ik nu heb is nieuw. En ik ben benieuwd of mensen hier goede ervaringen hebben met probiotica. Vandaar dat ik mijn verhaal deel en mijn vraag stel.

Momenteel heb ik vooral last van mijn darmen bij het maken van bepaalde bewegingen. Als ik stilzit voel ik soort zeurende pijn, maar als ik bijvoorbeeld een plotselinge beweging maak, of fiets, of voorover buk, dan voel ik echt messteken. Terwijl ik dan niet naar het toilet hoef. Ook winden laten maakt geen verschil in de pijn, dat het oplucht of zoiets. Het voelt ook een beetje als spierpijn, Maar dan in mijn darmen. Zowel links als rechts, maar rechts is het erger en vaker.

Mijn ontlasting is brijig, heel soms van die harde keutels maar eigenlijk nooit diarree. Ik ben vegetariër en eet heel veel groente en bonen dus een beetje wind etc ben ik wel gewend. Maar momenteel heb ik hele harde winden die een soort trompetgeluid maken, heel gênant en heb ik anders nooit last van.

Ik gebruik sinds een paar maanden geen zuivelproducten meer hoewel ik daar nooit last mee had. Maar ik wil geen zuivel meer eten. Dus dacht ik aan probiotica als vervanging. En vandaar dus mijn vraag aangaande het gebruik hiervan. En wat voor merk hebben mensen(als er iemand reageert) goede ervaring mee.

Fiona
26-01-2024
laatste reactie: 07-02-2024

3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hallo Fiona,

Jouw verhaal lijkt heel veel op mijn verhaal. Ook ik heb sinds mijn jeugdjaren (inmiddels 30) last van prikkelbare darmen. Dit uitte zich vooral in wisselende stoelgang en continue aandrang.

Sinds vorig jaar augustus/september heb ik ook last gekregen van nare steken/zeurende pijn in mijn buik, iets wat in al die jaren daarvoor nog nooit was voorgekomen. Dit uit zich voornamelijk rondom mijn maagstreek (van borstbeen tot aan navel) en in mijn zij aan beide kanten. Vooral met stilzitten zoals tijdens werken of op de bank zitten geeft mij het meeste ongemak.

Hiervoor ben ik naar de huisarts geweest. Bloedonderzoek, ontlastingonderzoek en uiteindelijk een buikecho in het ziekenhuis. Geen afwijkingen waar te nemen, daarom wordt er toch gedacht aan klachten gerelateerd aan PDS. Sinds een paar maanden heb ik van alles geprobeerd o.a. Osteapathie en verschillende dieëten. Niet alles leek mij van de steken af te helpen.

Een week of 2-3 terug heb ik de tip gekregen, van een mede-PDSer, om eens probiotica te proberen. Specifiek probiotica met Bifidobacteria erin (het merk maakte niet zoveel uit). Mijn ervaringen zijn tot nu toe uitstekend. Sinds een dag of 5-6 zijn mijn klachten enorm afgenomen. Afgelopen weekend heb ik zelf compleet iedere dag pijnvrij doorgebracht, iets wat daarvoor ontbenkbaar was. Mijn wisselende stoelgang is nog niet helemaal weg, maar de frequentie van het naar de WC gaan is ook afgenomen. Het enige nadeel is dat ik verschrikkelijk winderig ervan geworden ben. Al met al wegen de positieve effecten op tegen de nadelen. Ik ga voorlopig nog even door met de probiotica. Ik hoor graag wat jouw ervaringen (of die van een ander) zijn!

Met vriendelijke groet,

Ruud

Ruud
30-01-2024
Reageer:
Welke probiotica gebruik je?

Gea
31-01-2024
Reageer:
Ruud, bedankt voor het delen van je ervaringen. Ik heb in het verleden kefir geprobeerd voor mijn darmproblemen maar daar werd ik ook vreselijk winderig van, daarom twijfelde ik zo over probiotica. Als volgens jou het merk niet zo uitmaakt heb ik de neiging voor de goedkoopste te gaan :D maar ik lees zoveel tegenstrijdige verhalen over verschillende stammen en wat ze wel en niet goed doen.
Ik ga me er nog eens goed in verdiepen voor ik tot aankoop overga. Blij te horen dat het bij jou in ieder geval zo goed werkt.

Fiona
07-02-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>