Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Op weg naar een verhuizing zonder Expat Child Syndrome-Deel 2

Op weg naar een verhuizing zonder Expat Child Syndrome-Deel 2.

Een goede voorbereiding.

Een succesvolle verhuizing staat of valt volgens de ervaringsdeskundigen met een goede voorbereiding. Het doen van gedegen onderzoek is behoorlijk tijdrovend maar je kunt het zien als een investering waar je later de vruchten van zult plukken.

Als eerste is het van belang om te bedenken wat je verhuisprioriteiten zijn. Welke (leef)omgeving is belangrijk of wenselijk voor het gezin? Wil je dichtbij het werk of dichtbij de school gaan wonen? Welke scholen zijn er en hoe staan ze aangeschreven? Zijn er sportverenigingen in de buurt? Hoe is de kwaliteit en beschikbaarheid van kinderopvang? Verhuizen kan een negatief effect hebben op de schoolprestaties van kinderen.
Een van de redenen is dat de groep op de (basis)school een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van sociale acceptatie. Uiterlijk, leeftijd maar ook sekse en zelfs de naam van een kind spelen een rol bij sociale acceptatie. Om nieuwe kinderen te laten instromen in de nieuwe groep/klas is het belangrijk dat de groep een positieve groep is.

Als je kind in een nieuwe negatieve groep komt of zich daarbij aansluit, dan is er een kans dat je kind de rol van zondebok toegewezen krijgt. Het kind kent de groepsnormen immers nog niet. Een kind wat net verhuisd is, wil zo snel mogelijk geaccepteerd worden en bij de groep horen.

Als ouders kun je natuurlijk niet alles sturen maar je kunt je kind wel leren hoe het zich het beste in een nieuwe groep kan gedragen. Een aantal suggesties voor het kind zouden kunnen zijn: Probeer de groep eens rustig te bekijken, ontdek welke codes er gelden en zorg ervoor dat je in het begin niet al te nadrukkelijk aanwezig bent.

Benader de verhuizing positief.

Wat de reden van een verhuizing ook mag zijn, benader de verandering positief en vooral oplossingsgericht. Dit lijkt een open deur maar het blijkt in de praktijk toch lastig om daadwerkelijk zo’n houding aan te nemen. Stel je voor dat je mensen grofweg in twee types kunt onderverdelen: de energievreters en de energiegevers.

Energievreters klagen over het algemeen veelvuldig over allerlei dingen die niet goed lopen in het leven, zonder zelf met een oplossing te komen of te zoeken. Zij hebben moeite met verantwoordelijkheid nemen en het glas is vaak “half leeg.” Energiegevers zijn mensen die juist wel naar (creatieve) oplossingen zoeken voor hun problemen. Zij kunnen problemen vaak sneller in perspectief zien en nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen acties en accepteren ook de gevolgen daarvan. Ervaring leert dat een positieve houding aannemen een van de belangrijkste factoren is om de verhuizing met kinderen succesvol te maken.

Degene die een energievretende houding aanneemt kan bijvoorbeeld zeggen: “Ik wist van tevoren dat wij het hier helemaal niet leuk zouden vinden” of: “Deze plaats voelt niet als thuis, wij worden hier nooit gelukkig.” Dit zijn uitspraken die ervoor zorgen dat degene die ze doet, zich ook daadwerkelijk zo ellendig en verdrietig gaat voelen!

Negatieve gedachten brengen een negatief gevoel teweeg. Het is niet alleen vervelend voor degene zelf maar het is zeker ook niet gunstig voor de kinderen in deze onrustige periode. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er flink gebaald mag worden door de kinderen over een verhuizing. Benoem het en praat erover met elkaar. Een “wij redden het wel” houding maakt het in ieder geval niet moeilijker voor de kinderen. Het is ook een kans om je kinderen te laten zien dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Je kunt gaan zitten kniezen en balen van alles wat je mist en niet meer hebt. Of je gaat ervoor en zoekt nieuwe mogelijkheden en avonturen.



1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:





+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>