Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Zie nog niet veel positiefs aan een HSP'er te zijn

Hoi allemaal, ik heb een tijdje verhaaltjes zitten lezen en wil de mijne vertellen. Ik ben 64 jaar en weet sinds een dikke maand dat ik een HSP'er ben.
Ja, heel mijn leven weet ik wel dat ik anders ben als de meeste personen die ik ken, waar ik altijd naar opgekeken heb hoe hun in het leven staan. Ik heb een hele lief collega'tje waar ik goed mee kon praten over alles. Zij heeft mij laten inzien dat het zo niet langer kan en dat ik moet veranderen. Ik heb dik dertig jaar stilgezeten. Soms een stapje in de goede richting en dan weer terug. Door haar ben ik gaan oefenen om de drukte in te gaan, naar winkels, ergens te eten of kleren te kopen. Maar nu kan zij het niet meer aan dat ik steeds meer zit te huilen om niks. Ik heb nu eindelijk hulp gezocht wat ik heel moeilijk vond om te doen. Door stom toeval kom ik er zelf achter, door een stukje in de Libelle, dat ik hoogsensief ben. Die term sloeg in als een bom, zoveel herkenning. Alles wat ik er over lees geeft heel veel herkenning. Ook mijn psycholoog bevestigd dit. Wat heb ik veel gemist. Maar nu. Dit betekend ook dat ik mezelf niet kan veranderen, ik kan niet worden zoals anderen. Ik kan er meer leren omgaan. Voel me zo vaak afgewezen door de kleinste opmerking. Zit nog meer te huilen nu de psycholoog de rotste tijden met mij aan het doornemen is door ze te herbeleven voordat hij aan de slag kan. Wil zo graag begrepen worden, aanvaard worden, een goede vriendin hebben. Oh wat is dit erg moeilijk.
Zie nog niet veel positiefs aan een HSP'er te zijn. Nu nog te instabiel en emotioneel.
Dit is mijn verhaal heel erg kort samengevat.
Heel veel sterkte allen toegewenst.
Leon

Leon
21-12-2023
laatste reactie: 17-04-2024

2
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hallo wat heftig , ik moet zeggen ik ben bijna 60 en leef altijd in mijn eigen wereld en ben hieraan gewend.
Ik denk dat ik ben wie ik ben met al mijn gebreken maar wat mij de afgelopen jaren ten deel is gevallen is net als jouw probleem iets waar ik maar mee moet dealen.
Maar ik denk dat ik word gestraft om wat ik verkeerd heb gedaan in mijn leven .

Wim
01-01-2024
Reageer:
Leon, heel goed dat je hulp gezocht hebt.
Erover praten is heel belangrijk.
Het komt goed!
Er is altijd hulp waar vandaan dan ook.
Hooggevoelig zijn is heel lastig maar ook een hele mooie eigenschap, waar je blij mee kunt zijn.
Kop op!

Helen
16-04-2024
Reageer:
Ik heb iets vergelijkbaars. Ben nu door burnout erachter gekomen dat ik dit heb. Jarenlang gedacht dat zowel burnout als HS modetermen waren, hypes voor yuppen. Heb nu van twee professionals deze diagnose gekregen, dus kan het moeilijk meer ontkennen.

Ik heb er intussen wat over gelezen (aanrader!) en dat was aan de ene kant heel herkenbaar en daardoor prettig (dat je niet "raar" bent), maar ook heel confronterend, daar heb ik nog wat moeite mee.

Vooral ook het deel dat je de voordelen moet zien van het HS zijn. Dat lukt mij (ook) (nog) niet. Ik merk alleen dat er, zeker in mijn (werk)omgeving geen plaats is ons soort mensen. De maatschappij is heel erg gericht op mensen die "succesvol" en "hard" zijn. En anders ben je een "sukkel". Ja, ik heb daar wel moeite mee. Gelukkig ken ik wel een paar mensen die mij/ons wel weten te waarderen, maar dat is echt een heel kleine minderheid.

Erik
17-04-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>