Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Dood is iets onvermijdelijks

Ik krijg regelmatig paniekaanvallen als ik aan de dood denk. Dood is iets onvermijdelijks en daarna is er niets meer. Ik ben 74 jaar, heb kortgeleden mijn moeder van 97 jaar, mijn zus, zij was mijn allessie, mijn hartsvriendin Marga verloren, ben erbij geweest toen zij stierven, ik denk dat ik daar een trauma van heb gekregen. Ik ben mij er zo van bewust hoe eindig alles is, ik probeer door afleiding te zoeken, er zo min mogelijk bij stil te staan, maar de paniek overvalt je, ik wordt kortademig, ga huilen en ben zo verschrikkelijk bang wat er komen gaat en dat her niet erg lang kan duren,. Ik weet het eens gaat komen, niks aan te doen.
Zo ontzettend bang , zenuwachtig en als het me overvalt zo angstig en er is niets aan te doen.

Sonja
11-04-2023
laatste reactie: 03-05-2023

1
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ik denk dat leven het beste antwoord is op angst voor de dood. Hoe voller je in het leven staat, hoe minder de angst voor de dood wordt. Dus niet alleen afleiding, maar echt ervoor kiezen om te genieten van wat er NU is. Wie weet wat er gebeurd na de dood, misschien is het wel heel leuk ;-)

Anoniem
22-04-2023
Reageer:
Beste Sonja, wat naar voor je dat je zo angstig bent. Het klopt alles is oneindig. Je hebt kortgeleden afscheid moeten nemen van moeder en je zus, je allessie. Misschien kan het je helpen om terug te denken wat voor mooie momenten je met hun gedeeld hebt. Hoe fijn die momenten waren. Je zit nu in je laatste levensfase waarin je de tijd hebt om terug te blikken en trots en blij te zijn met de goede dingen die je mee gemaakt hebt. De 'strijd' tegen de negatieve gevoelens, is een energievretende bezigheid . Wat levert je dat op? Misschien kan je de liefde die je aan je naasten hebt gegeven doorgeven aan anderen? Misschien vrijwilligerswerk? Je hebt een zee aan levenservaring gekregen. Je weet dat een luisterend oor zo fijn kan zijn. En weet je: daar krijg je energie van! En dat zorgt er weer voor dat je minder piekert. Ik wens je nog veel meer wijsheid toe.

Bertie
03-05-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>