Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Nu een jaar later ben ik de weg volledig kwijt

Een jaar geleden, ben ik uitgevallen met een burn-out. Uitgevallen niet enkel op werkgebied maar vooral op persoonlijk vlak. Nu een jaar later ben ik de weg volledig kwijt, wie ben ik, waarvoor sta ik, waar wil ik naartoe, wordt het wel nog beter met mij? Ik twijfel aan alles en iedereen, vooral aan mezelf. Soms heb ik het gevoel dat ik na 1 jaar nog geen stap vooruit heb gezet, dat ik er nu erger aan toe ben dan 1 jaar geleden. Ik slaap nog steeds heel slecht, heb constant hoofdpijn, heb geen energie, mijn darmen liggen volledig in de knoop, ik pieker me suf, ik vergeet vanalles, kan me niet concentreren, ben prikkelbaar en emotioneel …

In de eerste maanden van mijn burn -out kon ik op begrip rekenen van mijn man, mijn gezin. “Ja inderdaad we hebben het zien aankomen, je hebt veel te hard gewerkt, teveel hooi op je vork genomen, jezelf volledig genegeerd, altijd anderen eerst geplaatst en nu wordt het tijd om aan jezelf te denken, de nodige rust te nemen en prioriteit te geven aan de dingen die voor jou belangrijk zijn. Wij zullen je steunen en helpen, we komen er samen door.” Woorden die voor mij heel veel betekenden maar die vandaag hun waarde hebben verloren. Nu krijg ik te horen : “Het is moeilijk om met jou samen te leven, je humeur verandert van het ene moment op het andere, het ene moment lach je terwijl je erna plots stil wordt en je afsluit. Wij weten niet hoe we op jouw gedrag moeten reageren of hoe we ermee moeten omgaan. Jouw gedrag zorgt voor spanningen binnen het gezin.”

Ik kan hier zeker begrip voor opbrengen, het is voor mijn man en gezin zeker niet gemakkelijk. Een burn-out treft niet enkel 1 persoon maar iedereen die nauw betrokken is bij de persoon. Elke dag opnieuw is voor mij een gevecht, een lichamelijk gevecht omdat mijn batterij maar niet opgeladen raakt en alles mij moeite kost. Ik heb niet de energie om de ganse dag vrolijk te doen of te doen alsof alles ok is, ik heb niet altijd zin in leuke gesprekjes over koetjes en kalfjes, ik stoor mij aan futiliteiten en soms heb ik het gevoel dat alles en iedereen mij op de zenuwen werkt en mij in de weg staat.
Om nog maar te zwijgen van het mentale gevecht omdat ik mezelf volledig kwijt ben. Mijn zekerheden zijn weg, mijn zelfvertrouwen is weg, mijn gedrevenheid is weg, mijn positieve zelf is weg, mijn drive is weg, kortom “ik” ben weg.

Hoezeer ik de reacties en opmerkingen van mijn omgeving ook begrijp, toch kwetsen ze mij zo hard en krijg ik het gevoel dat zij mij niet begrijpen. Ik probeer hen uit te leggen dat ik tijd en ruimte nodig heb voor mezelf maar vooral ook nog steeds hun steun, begrip en hulp nodig heb. De ene dag is de andere niet, zelfs het ene uur is het andere niet. Ik probeer mij positief in te stellen maar het minste slaat mij uit mijn lood. Door hun opmerkingen en reacties krijg ik het gevoel dat ik mij niet mag tonen hoe ik echt ben, hoe ik me echt voel, hoe het echt met me gaat. Verwacht mijn omgeving dat ik na 1 jaar wonderbaarlijk genezen ben, dat ik de goed verborgen en mysterieuze knop heb gevonden waarmee ik mezelf heb teruggevonden en vanaf nu maar moet ophouden met zielig doen en terug positief en vol goeie moed in het leven moet staan ?
Dus zet ik maar weer een masker op om anderen het gevoel te geven dat alles ok is en iedereen kan verdergaan met zijn leven. Maar niet ik, ik voel me alleen en onbegrepen waardoor lk nog meer twijfel aan mezelf.

Waarom moet ik anderen plezieren op mijn weg naar herstel, waarom mag ik in mijn kostbare hersteltijd niet mezelf zijn ? Vraag of verwacht ik teveel van mijn omgeving, ligt het inderdaad aan mij en moet ik meer moeite doen om positiever te zijn? Leg ik de lat alweer te hoog voor mezelf en anderen ?

Herkent iemand zich hierin?


Sabine
01-02-2023
laatste reactie: 09-03-2023

1
6
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Als je al een jaar bezig bent en nog steeds zoveel spanning nodig hebt is AD misschien toch een zetje in de rug. Aan jezelf werken kan heel lastig zijn met kinderen om je heen en als niks meerwerkt.

Taco
03-02-2023
Reageer:
Hoi Sabine,

Je verhaal is voor mij heel herkenbaar. Mensen die zelf nooit een burn-out meegemaakt hebben, hebben geen idee wat voor een hel het is waar je doorheen moet. Ik merk dit ook bij familie, vrienden en werkgever. Die laatste heeft me helemaal laten vallen na 1,5 jaar burn-out terwijl ik me 25 jaar bij dit bedrijf kapot gewerkt heb. Nooit ziek, altijd paraat, 60 tot 80 uur per week gewerkt en dan laten ze je vallen als het even niet gaat. Thuis merk ik ook dat ze in het begin heel meelevend waren, maar nu zoiets hebben ga gewoon werken.

Het is allemaal erg pijnlijk en help zeker niet bij het herstel. Ik heb een groot gezin waardoor het altijd druk is en iedereen altijd vanalles van je verwacht. Ik weet ook niet hoe hiermee om te gaan dus een oplossing heb ik ook niet. Ik probeer rust te bewaren in mijn hoofd en mezelf voor te houden dat het ooit goed gaat komen. Maar het is en blijft een vreselijke ellende.

Ik ben ook geen schim meer van de persoon die ik ooit was. Eigenlijk ben ik het tegenovergestelde geworden. Ik vind het vreselijk maar het is op dit moment helaas niet anders. Ik heb ook nog steeds moeite met accepteren dat dit gebeurt en kan het niet verkroppen op een of andere manier. Ik wil gewoon weer de oude ik zijn.....

Sterkte in ieder geval

Bert
04-02-2023
Reageer:
Het stukje dat je aan alles gaat twijfelen herken ik heel sterk. Ook ik dacht na vele maanden dat ik er nooit meer uit zou komen, ging zelfs aan mijn werk twijfelen terwijl ik altijd van mijn werk hield. Inmiddels merk ik dat ik echt wel progressie heb geboekt (ook mede door ad-medicatie denk ik), ik pieker veel minder en kan weer meer aan, voel me ook steeds vaker weer ‘normaal’ (cq de oude). Ben er nog niet en het kost tijd maar het komt uiteindelijk wel goed. Het is voor de mensen om je heen ook moeilijk te bevatten denk ik, zeker met al die schommelingen.

Lieke
19-02-2023
Reageer:
Hoi Sabine,

Misschien een hoopvol bericht voor je. Ook ik heb een burn out gehad waar ik maar niet uit leek te komen. Het heeft me ongeveer 2 jaar geduurd voordat ik er weer bovenop was. Nu 2.5 jaar later heb ik soms nog steeds last van vage klachten, zoals een onrustig gevoel en spanning voelen op mijn slaap. Ik weet inmiddels een beetje hoe ik dat kan verminderen. Kracht training en hardlopen heeft mij enorm geholpen. Ik weet dat je daar nu echt geen zin in hebt, dat had ik ook absoluut niet. Maar op de momenten dat het je teveel wordt, trek je schoenen aan en ga een stukje joggen in de natuur. Ga dan ook echt door tot dat je in een soort trans komt en die negative gedachtes wegebben. Als je thuis komt zul je merken dat je je een stuk beter voelt! Geloof me en probeer het eens.

Heel veel succes! Het komt uiteindelijk goed, houd daar maar aan vast. Ik weet dat dat niet zo lijkt

Niek
24-02-2023
Reageer:
Sporten cq veel bewegen heeft mij ook echt geholpen. Moet wel zeggen dat bij mij de spanning voorop stond, meer dan de vermoeidheid. Gaandeweg ging ik me energieker voelen. Door te sporten kon ik me (daarna) ook beter ontspannen.
Dit in combinatie met gezonde voeding en veel rustmomenten (yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen) en na een jaar antidepressiva omdat ik steeds banger werd om er nooit meer uit te komen, hebben ervoor gezorgd dat ik uit het dal klom en weer een ‘schildje’ kon gaan opbouwen.

M.
26-02-2023
Reageer:
Hoi M, welke ad heeft voor jou geholpen? Denk dat ik ook moet gaan beginnen na 1 jaar zonder medicatie te hebben geprobeerd. Ik wil wel opbouwen maar daarna ook weer afbouwen

Anoniem
09-03-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>