Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Keel- en slokdarmklachten door overspannendheid

Hi iedereen,

Zijn er meer mensen met keel- en slokdarmklachten door overspannendheid? Ik voel echt de spanning op m’n keel staan, continu keelpijn, moeite met slikken en hierdoor een benauwd gevoel. Denk elke keer dat het wat ernstigs is. Herkent iemand dit en heb je tips? Ik hoor het graag!

Pien
19-12-2023
laatste reactie: 12-01-2024

5
4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Yep.
Eerst kreeg ik hyperventilatie klachten en vervolgends burn out, sinds dien altijd last van mijn maag en darmen, ook slokdarm spasme en koliekpijn (voorheen nooit gehad)
Slik problemen heb minstens 2 jaar lang gehad maar dat kan komen door een te hoge spierspanning van de nek/kaak/bovenrug/armen, ook kun je daar een globus gevoel /keelpijn door ervaren. En benauwdheid is veel voorkomend met hyperventilatie/chv en burn out. Word vanzelf wel minder en anders naar je arts gaan als je het niet vertrouwd. Maar ik moet wel zeggen dat een globus gevoel/keelpijn ook door bijvoorbeeld hooikoorts kan komen..

Anoniem
31-12-2023
Reageer:
Ja, ook al maanden last van. Stijve nek en keelspieren, verkeerd ademhalen, stijve kaken en gezichtsspieren. Brok in de keel gevoel enz. Beweging is het enige dat bij mij een beetje helpt. Rechtop gaan zitten en de nek heel langzaam ronddraaien waarbij je van boven naar beneden kijkt, beide kanten op. Schouder oefeningen zoals de schouders optrekken en loslaten. Yoga oefeningen of tai chi. Verwacht niet dat het meteen over gaat want dat kan tegenvallen. Bij mij nemen de klachten pas echt af als ik in rustig vaarwater zit en minder stress ervaar. En als ik het druk heb of overbelast raak, nemen ze weer toe

Anoniempje
03-01-2024
Reageer:
Dank voor jullie reacties. Ik vind persoonlijk deze periode echt een hel. Dat benauwde gevoel (alsof er een touw om je nek zit en die druk) en dan vooral in de nacht is erg vervelend. Ging een paar dagen beter en dan vannacht weer zo'n nacht dat je denkt verdorie waarom. Soms denk ik wel eens gaat dit ooit over en word ik ooit wel weer wie ik was. Waarschijnlijk toch weer teveel gedaan. Ik werk wel minder en heb oxazepam van de huisarts gekregen. Liever gebruik ik het niet en heb het ook nog niet gebruikt. Zit steeds meer te denken dat het af en toe misschien wel verlichting kan geven. Hebben jullie daar ervaring mee?

Pien
08-01-2024
Reageer:
Ik heb 3 maanden oxazepam geslikt op het absolute dieptepunt van mijn BO. Toen had ik last van heftige angst- en paniekklachten. Ik slikte 4 x een tablet per dag, volgens mij is dat 10mg per tablet (?) weet t niet meer zeker. Daarnaast AD, die oxazepam was nodig totdat de AD op volle werking was.

Mijn ervaring: het heeft me wel geholpen, omdat ik het hard nodig had. Maar het afbouwen van de oxazepam was zwaar! Steeds in kleine stapjes gedaan en ik voelde ieder stapje. Lag soms echt af te kicken in bed, zweten, rillen enz. Viel echt niet mee. Uiteindelijk wel gelukt en nu al een jaar helemaal van af. Ik hoef het iig nooit meer.
Maar goed ik slikte dus ook een flinke dosis, dus dat zal vast ook meespelen in mijn ervaring.

Overigens heb ik sinds kort PMT (psychomotorische therapie) en ik vroeg mijn therapeut waarom ik toch steeds weer een soort crash heb als het een tijdje goed gaat. Zij gaf aan dat dit “rest stress” kan zijn: net als wanneer je ziek wordt in de vakantie. Je lichaam komt wat tot rust en dus ziet het de kans om weer wat stress los te maken. En dat voel je dan dus weer. Mij helpt het wel om er zo tegenaan te kijken als ik me slechter voel.

Anoniempje
12-01-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>