Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Ik zit eigenlijk met de volgende vragen:

Ik ben een man, 37 jaar oud en heb al ruim 20 jaar last van PDS. Oorspronkelijk vooral buikpijn in combinatie met obstipatie en diarree, vooral bij stresssituaties en bepaalde etenswaren.

Echter, sinds enkele jaren zijn hier klachten bij gekomen. Waar ik het meeste last van heb is dat ik ’s nachts het gevoel heb dat mijn lichaam zichzelf langzaam vergiftigd, de buikpijn en misselijkheid neemt gedurende de nacht toe. Daarbij heb ik veel spierspanningen door mijn hele lijf. Pas als ik ’s ochtends rond 6 uur naar de wc ben geweest (eerder lukt niet) gaat dit gevoel weg.

Omdat ik daardoor ’s nachts vaak uren wakker lig, wordt het voor mij steeds moeilijker om goed te functioneren in de maatschappij (fulltime baan en zorg voor kleine kinderen) en val ik regelmatig overdag achter de computer in slaap. Daar maak ik mij zorgen over en ik ben bang dat ik dit niet lang meer vol ga houden.

Ik gebruik een aantal medicijnen (macrogol tegen obstipatie, Mebeverine en probiotica) maar ik heb het idee dat dit niet echt werkt (in ieder geval niet ’s nachts). Ook ben ik overdag vaak duizelig en moet ik heel vaak plassen.

Ik zit eigenlijk met de volgende vragen:

- Herkent iemand zich in dat gevoel dat ik ’s nachts heb? Zo ja, is er iets dat bij jullie hielp hiertegen?
- Toen ik bij de dokter kwam met deze klachten zei deze de klachten lijken op PDS. Ik heb echter nooit een ‘officiële diagnose’ gehad. Ik weet dat je PDS niet bij een onderzoek kunt vaststellen, maar kan er wellicht wel dingen worden onderzocht, zodat ik zeker weet dat het niets anders kan zijn? Hoe is de diagnose bij jullie gesteld en zijn er nog andere mogelijkheden?
- Herkennen jullie het vaak moeten plassen overdag? Ik twijfel of deze klachten ook bij PDS horen, of dat dit wellicht een andere oorzaak heeft.

Fijn dat ik hier mijn gevoelens kan delen. Jullie zijn waarschijnlijk de enige die écht begrijpen hoe het voelt om met deze klachten te moeten leven. Ik wens iedereen veel sterkte toe!

JH
> 2 jaar geleden
laatste reactie: 03-09-2022

5
6
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ik herken dit, altijd s nachts of s avonds laat begint de miserie.
Ook veel plassen dan en nu komen er soms nog hartkloppingen bij, om gek te worden.
Ik vind het een afschuwelijke ziekte, dokters onderschatten hoe erg en beroerd je je voelt.

Katrien
> 2 jaar geleden
Reageer:
Ja inderdaad. Veel plassen, hartkloppingen, zweten. Ik herken het.
Ook dat het s morgens komt opzetten, bij mij tussen 05.00 en 06.00u vaak.
Ik denk zelf (maar dokters helpen je dar niet bij 😕) dat het een voedselintolerantie is.
Histamine bijvoorbeeld. Daarvan kun je iets eten tot een bepaalde drempel en als je die drempelwaarde overschrijdt dan krijg ik klachten. Vaak circa 11 tot 12u ná het eten ervan.
Omdat histamine in veel voedsel zit en je dus niet meteen ziek wordt, ben ik al 2,5 jaar opzoek naar wat me nu precies klachten geeft.
Buikpijn, misselijk en s nachts wakker schrikken van hartkloppingen.....zucht.....ik herken het 😟
Sterkte

Elisa
> 2 jaar geleden
Reageer:
Oh my god !!! Jaaaaa same. Een kussen tussen je benen helpt een beetje als je in Bed ligt en niet te laat eten maar ik heb er nog steeds last van eerlijk gezegd

Chanti
> 2 jaar geleden
Reageer:
ik heb exact de zelfde klachten, ik baad snachts in het zweet met hartkloppingen een onrustige buik en pijn maar mijn temperatuur is ook maar 34.5. Het begint bij mij ook midden in de nacht en wordt er steeds wakker van. of ik kan niet meer slapen. ook overdag veel last van buikrommelingen en een ziek gevoel . en tegen de avond zakken de klachten weg, ik heb dit elke dag al 2 jaar lang. ben er helemaal moedeloos van .

leonie
18-05-2022
Reageer:
Hé leonie. Heel herkenbaar. Bij mij helpt glutamine icm probiotica wat. Maar het is heel naar; opstarten in de ochtend is niet leuk. Heb je dan ook last van ontlasting?

Marleen
26-08-2022
Reageer:
Precies zo heb ik ook te horen gekregen dat ik PDS zou hebben! Geen verder onderzoek. En daar blijft het bij... iedere buikklacht die ik heb wordt erop geschoven zonder verder te kijken. Ik kreeg mijn diagnose toen ik 15 was, inmiddels 61! Nooit wat voor onderzoek dan ook gehad. Wel al klachten van erge obstipatie van kleins af aan en in de familie komt darmkanker voor. In loop der tijd wel ontdekt dat ik veel allergieen heb, een nieroperatie gehad, een vergrootte darm na oraal gebruik van morfine, ik heb astma, ben hypermobiel, heb psoriasis enz. Maar nooit werden mijn darmklachten onderzocht. Ook ik plas soms abnormaal veel, meestal in de ochtenden kan ik wel eens alleen in de ochtend al 7 a 8x moeten plassen. Je moet even op onderzoek uit wat bij jou het beste werkt! Ik ontbijt bijvoorbeeld nooit tot ik "uitgeplast" ben, fietsen helpt in de ochtend prima als massage voor mijn darmen dus fiets iedere dag naar mijn werk en terug, niets eten wat de darmen prikkelt dus geen bonen, uien, veel koolsoorten, paprika is heel erg bij mij! Ik had het advies van mijn ha veel drinken en veel vezels, dus at altijd ook speltbrood. Toevallig, na een vakantie op Malta waarbij ik vroeg om speltbrood konden ze dat niet en kreeg ik glutenvrij brood. Tot mijn stomme verbazing werkte dat 100x beter: geen obstipatie meer gehad! Iedere ochtend helemaal normaal naar het toilet kunnen! Wàt een opluchting! Toch wordt er niet gekeken of dit een oorzaak kan zijn... ik weet dus niet eens of ik glutenintolerant of wat dan ook ben. Glutenvrije producten zijn poepieduur en zonder diagnose krijg je dat niet deels vergoed of wordt er een dietiste bij betrokken waardoor het het tekorten kan veroorzaken. Ik eet dus ook alleen glutenvrij brood maar mijd het verder niet. Met name omdat ik ook zwaar osteoporose heb en glutenvrij daar geen goed aan doet en ik weet niet wat ik precies moet aanvullen. Betekent wel ook dat ik nog altijd regelmatig behoorlijk krampen heb en ook vaker lange slijmdraden in de ontlasting maar dan meestal in de avonduren. Maar er is nu mee te leven en ik werk dan ook nog altijd 32 uur per week. Om te voorkomen dat ik snachts wakker lig eet ik nooit iets, hoe klein ook, na het avondeten (en ook hiervan hooguit tot ik geen trek meer voel) en drink na 21 uur niks meer. Desondanks moet ik snachts nog altijd 1 a 2x plassen. Welbeschouwd eet ik alleen wat tussen 12 en 19uur als ik geen krampen heb😅. Eigenlijk ook te weinig en heb dan ook weinig bij te zetten maar kan de krampen die ik nu nog overhoud tenminste hendelen en tot ze over zijn vast ik altijd. Een hongergevoel is gewoon veel minder belastend dan krampen. Ik kom de dagen goed rond zo, maar je moet echt zoeken naar wat bij jou werkt. In loop der tijd ben ik het vertrouwen in artsen ook volkomen verloren... teveel achterlijke stunts meegemaakt.

Angelique
03-09-2022

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>