Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Intense nachtmerries

Hallo allemaal,

Ik zit inmiddels bijna 3 maanden in mijn burn out. In het begin heel intens met paniekaanvallen en een periode van continue angst/paniek. Na er wat beter mee om te leren gaan heb ik de afgelopen maand een tijd gehad waar er echt een stijgende lijn in was te zien. Ik had elke week wel weer een stapje gezet qua autorijden of een activiteit doen met vrienden / familie.

Helaas heb ik sinds deze week weer een kleine terugval lijkt het op. Ik ervaar veel stemmingswisselingen, voel me erg down en regelmatig hypervermoeid. Ook heb ik weer hele intense en realistische nachtmerries waardoor mijn slaap steeds onregelmatiger wordt. De nachtmerries gaan vaak over symptomen of stressors die ik overdag ervaar. Een voorbeeld was dat ik sinds kort was begonnen met kaak klemmen door de stress, zo hard dat er inmiddels al wat tand afgebrokkeld is. Hier zat ik best wel mee en het gevolg is dat ik zo'n intense nachtmerrie ervaar dat ik mijn complete gebit aan gort bijt en dit werkt niet heel positief op mijn ontspanning.

Zijn er meer mensen die hier last van hebben en zo ja, wat helpt voor jullie?

Sterkte allemaal!

Anoniem
19-04-2024
laatste reactie: 19-04-2024

1
4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hi, ik heb dit ook gehad, bij mij was het veel onverwerkt verdriet uit een relatie en soms ook van dingen die ik overdag had meegemaakt. Het werd minder toen ik begon te herstellen (maand 4-5), mediteer je voordat je gaat slapen? Dat heeft mij erg geholpen. Niet lang …10–15 min voor het slapen gaan.

Suus
19-04-2024
Reageer:
Hi Suus,

Bedankt voor je reactie!
Ik mediteer niet, in het begin wel een paar keer geprobeerd maar ik werd er juist een beetje door getriggerd omdat ik zo erg op mijn ademhaling ging letten dat ik het niet echt meer kon loslaten. Toentertijd had ik ook veel last van hyperventilatie en dat is nu een stuk minder dus wellicht is het wel weer eens een poging waard.

Wat doen jullie verder zoal om een stabiele nachtrust te krijgen? Bij mij is dit nog steeds erg onregelmatig, zelfs als ik een relaxte/ontspannen dag had.

Anoniem
19-04-2024
Reageer:
Ik herken de dromen wel, vaak gepaard met zweten en spanning op mijn kaken. Ik heb het een periode gehad, maar lijkt nu wat minder. Ik slaap wel onrustiger na een drukke dag met te veel prikkels.
Ik gebruik regelmatig bach bloesem druppels, gewoon te koop bij de drogist. Deze helpen om beter te ontspannen.
Ik ben ook begonnen met yoga en dat helpt mij om beter en langer te kunnen ontspannen. Eerst dacht ik altijd dat ik mijn spieren ontspande maar als ik bewust ging voelen bleek er toch spanning te zijn.
Door yoga heb ik ook geleerd om op mijn ademhaling te letten en informatie gekregen wat sommige klachten zeggen.

Sinds een paar maanden slik ik op advies vd huisarts melatonine om beter in te slapen. Dat helpt wel.
Ik merk ook dat als ik een hele onrustige nacht heb gehad ik bang ben dat dat de volgende nacht ook zo zal zijn. Maar zo geef je je lichaam verkeerde signalen af. Ik probeer dat om te buigen en soms helpt dat. Maar dat is een lastig proces, zeker als je zo hard je kaken op elkaar klemt dat je tand ervan afbreekt.
Heeft de tandarts niet evt een bidje zodat je tanden beschermd blijven?

En denk terug aan de momenten dat je betere dagen had en stapjes vooruit maakte. Deze dagen gaan weer komen, weet ik uit ervaring.
Succes.

Groetjes Kim

Kim
19-04-2024
Reageer:
Ik heb dit zeker ook gehad en wil toch nog een keer benadrukken dat dit soort angstklachten een veroorzaker zijn van je burnout en niet andersom. Die angsten moeten verholpen worden anders gaat je zenuwstelsel zich echt niet herpakken..
Vaak is er sprake van onderliggend trauma waarbij je het beste goede hulp kan zoeken voor jezelf.
Sterkte

Natasja
19-04-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>