Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Verminderd vruchtbaar - Tips

 

Verminderd vruchtbaar - tips

Zoek je tips bij verminderde vruchtbaarheid / fertiliteit?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met verminderde vruchtbaarheid / fertiliteit? 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen




Alle tips


Tip 1 - Zorg goed voor je immuunsysteem als je zwanger wil worden,

Zorg goed voor je immuunsysteem als je zwanger wil worden, door fysiek en mentaal in balans te zijn. Het lichaam van de vrouw doet iets bijzonders tijdens de innesteling van een embryo om zwanger te worden. Het accepteert namelijk lichaamsvreemde cellen.

Normaliter valt je lichaam lichaamsvreemde stoffen meteen aan, want het kan wel een virus of bacterie zijn. Uiteraard wil je lichaam je altijd beschermen tegen ziekmakers. Maar in het begin van je zwangerschap is het noodzakelijk dat je lichaam vriendelijk is voor het embryo, en dat embryo is voor de helft afkomstig van iemand anders.

Om dit proces goed te laten verlopen, is het van belang dat je immuunsysteem in balans is. In balans betekent dat je immuunsysteem actief genoeg is om te herkennen dat het embryo niet een ziekmaker is, zoals een virus, en gelijktijdig rustig genoeg om de innesteling te laten plaatsvinden.


En niet alleen voor de innesteling is het immuunsysteem van belang. Bij verscheidene onderzoeken naar de kwaliteit van het embryo, bij IVF, ziet men een duidelijke correlatie tussen de kwaliteit en het immuunsysteem.



1

deel deze tip

Tip 2 - Kies voor olie bij een HSG

Als een zwangerschapswens langer dan een jaar duurt zonder dat er een zwangerschap optreedt, dan word je doorgestuurd naar de fertiliteit-poli voor verschillende onderzoeken.

 

Een van de onderzoeken die bij een vrouw uitgevoerd kan worden, is het HSG (hysterosalpingogram), ook wel baarmoederfoto genoemd. Hierbij wordt contrastvloeistof vaginaal ingebracht in de baarmoederholte waarna via röntgenfoto’s wordt gekeken of de eileiders doorgankelijk zijn.


Zowel een HSG als een laproscopie (kijkoperatie) beïnvloed de kans op een zwangerschap positief gedurende de eerste 6 maanden na het onderzoek.


Bij een HSG kunnen er twee verschillende soorten contrastmiddel gebruikt worden: de een is op waterbasis en de andere op oliebasis. Deze 2 vloeistoffen zijn uitvoerig getest waaruit blijkt dat een HSG met olie contrast 10% meer kans geeft, op een doorgaande zwangerschap, dan bij het gebruik van water.



1

deel deze tip

Tip 3 - Wat doet het met je?

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor verminderde vruchtbaarheid en het is zeker belangrijk de lichamelijke kant ervan uit te zoeken.
Maar wat doet het op psychisch niveau met degene die het betreft ermee?
Dat zal voor iedereen anders zijn maar voor de meeste zal het op het een of ander level confronterend zijn als er een wens is om zwanger te worden.
De eerste stap kan zijn dit te onderkennen en duidelijk te krijgen wat het precies losmaakt.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 4 - Wat zou je goed doen?

Lichamelijke situaties (zoals in dit geval verminderde vruchtbaarheid) kunnen een invloed hebben op onze geestelijk welbevinden. Als dit het geval is, is het goed dit te onderkennen, maar wat doe je dan vervolgens?
Voor de meeste mensen is het belangrijk om erover te praten. Is er iemand in jouw omgeving die je vertrouwt en met wie je over zoiets persoonlijks kan praten?
Dan is het goed als je in een gesprek kan aangeven wat je nodig hebt.
Misschien voelt het goed om met iemand te praten die daarvoor is opgeleid? Ook dat kan, het is goed om even te tijd te nemen om duidelijk te krijgen wat goed voor je is.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 5 - Meer dan je denkt

Het kan heel alleen voelen als het zwanger worden niet zo makkelijk gaat. Iedereen krijgt kinderen alsof het niks is, zo lijkt het.
Realiseer je dat we met veel zijn, 1 op de 6 stellen heeft er mee te maken! Maar daar kom je pas achter als je er open over bent. Praat erover in je omgeving, je zult zien dat meer mensen hiermee te maken hebben (gehad).


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - PCOS

Met PCOS is het lastiger om zwanger te raken, omdat je niet elke maand aan eisprong hebt. Toch is het zeker niet onmogelijk. Laat je goed informeren over wat je kunt doen om je vruchtbaarheid te verhogen, en wat je beter kunt laten.


1

deel deze tip

Tip 7 - Stress en vruchtbaarheid.

Als je googelt op “stress en vruchtbaarheid” of “stress en ivf” vind je verschillende horrorverhalen dat stress een negatieve invloed heeft op je vruchtbaarheid. De moed zakt in je schoenen, want deze artikelen zorgen al voor een hogere ademhaling.

De inhoud van deze verhalen stoelt op het feit dat stress een storend effect op je hormoonbalans kan hebben doordat het een negatief invloed heeft op oestrogeen en progesteron. In deze artikelen volgt de conclusie al snel namelijk: Stress MOET ten alle tijden gemeden worden tijdens een ivf-behandeling. Succes!

Ik wil hier een wat genuanceerder beeld geven, want stress is vaak niet te vermijden. En al zeker niet bij een ivf-behandeling. Bovendien hebben stresshormonen als adrenaline of noradrenaline amper invloed. Pas bij chronische stress wordt het problematisch.
Er zijn 2 verschillende soorten stresshormonen. Ten eerste hormonen die worden geproduceerd door bijniermerg (adrenaline en noradrenaline) deze hormonen zijn nodig om goed te reageren en deze zorgen ook voor een goede bloeddruk. Zoals gezegd hebben deze hormonen amper invloed op je vruchtbaarheid.

De problematische hormonen worden geproduceerd door de bijnierschors. Deze schors produceert cortisol en aldosteron (ook testosteron en oestrogenen). Cortisol wordt aangemaakt bij langdurige stress, langdurig betekent langer dan 6 weken, of bij een veel te hoog niveau van de bijniermerghormonen. En juist dit cortisol hormoon heeft een negatief effect op je oestrogeen, testosteron en progesteron balans. Dus vermijdt chronische stress. Praat met iemand over je stress, verdriet en de druk die je ervaart.

Zorg voor je vruchtbaarheid door, bij stress, momenten van ontspanning in te plannen dan kan je lichaam en je hormonen weer in balans komen. En zoek steun bij iemand die je taal verstaat.



deel deze tip

Tip 8 - Wil je alles weten over je immuunsysteem en je vruchtbaarh

Omdat ik, sinds corona, steeds meer vragen krijg over de invloed van je immuunsysteem op je vruchtbaarheid, volgt nu een boek tip. Dit boek beantwoord al je vragen.
"Is your body baby-friendly?" van Alan Beer (immunoloog).



deel deze tip

Tip 9 - Eenzaam voelen nu je vermindert vruchtbaar blijkt.

Iedereen om je heen lijkt zwanger of heeft net een kindje gekregen. Het gaat alleen nog maar over de kinderen en jij kan niet meepraten.
Jij hebt ook een taal. In jouw wereld bestaan woorden als follikels, puncties en endometrium, aangevuld met afkortingen als TP, IUI en ICSI.
Misschien voel je je hierdoor soms buitengesloten, alleen? En dat is logisch, dat heeft iedereen in jouw situatie, dat snap ik. Ik kan je als ervaren ervaringsdeskundige hierbij helpen.



deel deze tip

Tip 10 - verminderde vruchtbaarheid

het is heel verdrietig als je te horen krijgt dat je verminderd vruchtbaar bent. Ik weet het uit eigen ervaring.
Gelukkig konden mijn man en ik er goed over praten. Wij maakten ook de afspraak dat we ziekenhuis in, ziekenhuis uit zouden gaan om te onderzoeken wat we ondanks dit obstakel toch konden doen om zwanger te worden. En wij nooit zouden klagen over welk onderzoek ook.

Natuurlijk mochten we wel laten blijken en elkaar troosten als we het er moeilijk mee hadden maar we klaagden niet.

Ik praatte er met een select groepje over en zij troostten mij als het weer niet was gelukt die maand.

De grootste tip kwam van de gynaecoloog: om de dag vrijen! Elke dag vrijen maakt dat het zaad niet sterk genoeg kan worden.

Nog een heel intieme tip: een vrouwelijk orgasme gelijktijdig of vlak na het orgasme van de man duwt de zaadcellen weer naar 'buiten'.

Ik heb het geluk dat ik alsnog 3 kinderen gekregen heb, dus ik hoop dat jij ook gauw zwanger zult zijn!


Anoniem


deel deze tip

Tip 11 - Hoeveel sessies zijn er nodig tijdens een vruchtbaarheidsb

Dit is natuurlijk afhankelijk van de persoon, maar gemiddeld zijn dit 5 sessies. 2 sessies voor aanvang van de vruchtbaarheidsbehandeling. 2 tijdens de stimulatie voor de eisprong/punctie en 1 in de wachtweken.



deel deze tip

Tip 12 - Ben je het vertrouwen in je lichaam kwijt?

Niet zwanger na een IVF, een miskraam of PCO/endometiose/Asherman veel vrouwen raken tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen het vertrouwen in het eigen lichaam kwijt. Maar dit blijkt vaak moeilijk te bespreken in eigen sociale omgeving.
Doe je dit wel dan krijg je allerlei opbeurende, goed-bedoelde niksigheden terug, zoals: “Ahhh, je moet het gewoon loslaten en minder mee bezig zijn, dan lukt het vast”, “Hou vol, de aanhouder wint altijd” of “Ze kunnen zoveel tegenwoordig het lukt uiteindelijk vast wel”.
Zoals gezegd, het is allemaal goed bedoeld maar dit is geen begrip. De emotionele afstand die ontstaat tussen je hart en je lichaam wordt hierdoor niet kleiner.
Geef dit gevoel de ruimte, onderzoek het, zorg voor begrip voor deze gevoelens, want ze zijn zo logisch. En juist door deze emotie te omarmen en te begrijpen, kan je je weg terugvinden naar een harmonieuze relatie met je lichaam. Een lichaam dat cruciaal is om je wens in vervulling te laten gaan.



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen


Heb je extra ondersteuning nodig?
Op deze site staan therapeuten en psychologen die je ondersteuning kunnen geven.

 

In het zoekvenster kun je op plaatsnaam zoeken of klik hieronder op een plaatsnaam voor een overzicht van therapeuten in die regio.

 

Top 50 meest gezocht:

 

Noord-Brabant

 



Noord-Holland & Flevoland

 

 

 

Utrecht 

 

 

Zuid-Holland

 

 

Gelderland

 

 

Groningen, Drenthe, Overijssel

 

 

Limburg



© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten