Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Bindingsangst - forum lotgenoten

 

Lotgenoten bindingsangst

Heb je bindingsangst? Of heeft je partner bindingsangst?

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen.

 

  • Je kunt hier je hart luchten.
  • Je kunt de verhalen van lotgenoten lezen.
  • Je kunt reageren op de ervaringen van lotgenoten.

 
Ontdek hier de verhalen van andere mensen met bindingsangst en deel jouw eigen verhaal.


---
Wil je meer ondersteuning?
Zoek een therapeut bij bindingsangst >>  
---

Overzicht verhalen
+ Mijn verhaal delen
Alle verhalen


Verhaal 1 - Afwisselend bindingsangst en verlatingsangst

In een relatie (die ik geen relatie noemde :-)) was er sprake van heftige en afwisselende bindingsangst en verlatingsangst.

 

Het ene moment had zij verlatingsangst en ik bindingsangst, en het andere moment had ik verlatingsangst en had zij bindingsangst. We waren als twee magneten die elkaar continu aan het aantrekken en afstoten waren.

 

Het was ook een soort van verslaving. Als zij te dicht bij kwam, dan kreeg ik het benauwd en wilde ik vluchten (bindingsangst). Als zij echter afstand nam, dan voelde ik een verslaving en wilde ik bij haar zijn (verlatingsangst).

 

Het was één groot relatiedrama van verslaving, bindingsangst en verlatingsangst. Hoewel ik cognitief wel wist dat deze relatie niet goed voor mij was, waren de gevoelens van verslaving en angst erg sterk. Het leek soms wel alsof mijn “gezonde gedachten” overschreven werden.

 

Wat mij uiteindelijk bevrijd heeft was dat ik een stukje had gelezen waarin stond dat hoe intiemer je bent met iemand, hoe meer energie je van die persoon in jezelf opneemt. Dus je kunt maar beter niet te intiem zijn met mensen waar je niet te veel op wilt lijken.

 

Dus ik stelde mezelf de vraag “wil ik meer op deze persoon lijken?”. Het antwoord was overduidelijk “Nee”. Door met deze nieuwe blik te kijken, heb ik afstand genomen. Gelukkig nam zij tegelijkertijd ook afstand. En zo ben ik “ontsnapt” uit dit drama.


Anoniem

25
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:
Heel begrijpelijk! Maar misschien moet je ook aan je bindingangst/ verlatingsangst werken anders zal je opnieuw iemand ontmoeten waar het weer gebeurt.

Anoniem

Jouw reactie:Verhaal 2 - Chronische stress van bindingsangst

Bij één relatie woonde zij aan de andere kant van het land, en zagen we elkaar in het weekend of één keer in de twee weken. Ondanks dat ze zo ver weg woonde, kreeg ik het nog benauwd, en voelde ik weinig ruimte.

 

Ik heb bijna een jaar lang chronische stress gehad. Als ik wakker werd voelde ik nog heel even ruimte, en daarna kwam de stress (van de relatie). Omdat ik het ook moeilijk vond om de relatie te beëindigen (ik wilde haar niet kwetsen), bleef ik erin zitten. Ik voelde op dat moment niet de kracht en vrijheid om eruit te stappen. Het voelde alsof ik het verdrinken was in een oceaan.

 

Uiteraard werd ook de kwaliteit van de relatie slechter. Gelukkig beëindigde zij de relatie, en was ik weer vrij. Ook na de relatie heb ik nog bijna een jaar lang de chronische stress gevoeld.


Anoniem

15
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 3 - Ik voel bindingsangst in vriendschappen

Ik voel ook bindingsangst in vriendschappen. Als ik het gevoel heb dat ik geclaimd wordt, dan krijg ik het benauwd. Nu kan ik dat gevoel al snel krijgen, bijvoorbeeld als een vriend of vriendin wil skypen of bellen. Dan kan ik het gevoel krijgen dat ik “iets moet”. Het fijnste vind ik het als het initiatief tot afspreken of even skypen van mij uitgaat. Dan kan ik als ik ruimte voel dat aangeven.


Anoniem

12
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:
Dat herken ik wat je omschrijft. Het gekke is dat ik zelfs het contact zelf leggen soms als druk voel. Toch kan ik niet zonder mijn vrienden. Het voelt soms egoïstisch dat ik ze niet kan geven wat een ander vriend wel zou kunnen geven. Heb jij dat ook?

Voor Anoniem

Jouw reactie:Verhaal 4 - Bindingsangst van een datingsite

Mijn bindingsangst was heel erg. Ik kreeg het vaak al benauwd als ik op internet op een datingsite een datingprofiel aan het bekijken was. Dat kwam omdat uit het verleden was gebleken dat als ik eenmaal een relatie had, dat het dan moeilijk was voor mij om eruit te “ontsnappen”.


Anoniem

5
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:
Beste Anoniem

Hoe komt het dat je dan tóch naar een datingsite gaat? Zou je als eenling niet gelukkiger zijn?

Voor Anoniem

Jouw reactie:Verhaal 5 - Ik durf geen relaties aan te gaan

Ik durf geen relaties aan te gaan vanwege hechtingsproblemen. Als er iemand is, die ik meer dan leuk vind, dan word ik heel angstig, dan blokkeer ik helemaal, dan is er geen contact mogelijk.

 

Wie heeft hier ervaring mee en wie weet hoe ik dat kan oplossen?


marcella

5
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Eén van de dingen die mij heeft geholpen is om te visualiseren hoe ik het wel zou willen.

Dus visualiseren dat ik me vrij en relaxt voel met zo iemand. 

 

Als je dit elke dag "oefent", dan ga je je langzaam - ook in het echt - vrijer en relaxter voelen.


E.

Jouw reactie:Verhaal 6 - Heb ik bindingsangst?

Ik heb alweer een hart gebroken, en ook nog een leven verwoest. Mijn beste vriendin die vertelde mij dat ze denkt dat ik bindingsangst had. Maar he? Bindingsangst? Ik heb er natuurlijk wel eens van gehoord, maar dat heb ik toch niet? Dit is mijn verhaal:

Jaren struggle ik al met relaties, ik vind het heerlijk om te daten en om met iemand gewoon lekker over de dagelijkse dingen te praten. Het gevoel wanneer je dat berichtje binnen krijgt van die ene leuke jongen, het gevoel van een eerste date. Het gevoel van 'gewild' te zijn. Ja, dat vind ik heerlijk! Maar, na een poosje zie ik er toch vanaf, ik ben eigenlijk helemaal niet toe aan een relatie. Nu heb ik toch echt wel een aantal (korte) relaties gehad hoor, maar wanneer de spanning ervan is en wanneer dingen toch eigenlijk wel serieus worden, loop ik liever weg.

Ruim een half jaar geleden ging ik alleen op reis, ik wilde mijzelf eens tegenkomen, ik had een zwaar jaar achter de rug en wilde gaan uitvogelen wat ik nu eigenlijk wil in mijn leven. Ik leerde daar een ontzettend leuke jongen kennen, het klikte meteen! We hebben een aantal dagen samen doorgebracht, maar ook toen weer zei ik dat ik het erg gezellig vond maar niet meer wilde, ook omdat hij niet uit hetzelfde land als ik kwam, wilde ik het liefst laten voor wat het was.

Hij vloog terug naar zijn eigen land, en ik had nog ruim 2 weken te gaan. Toch merkte ik dat ik graag contact met hem opzocht en hebben we zo nu en dan geskypt. Eenmaal thuis vertelde ik zelfs aan mensen dat ik iemand had leren kennen en dat we nog leuk contact hadden. Na een aantal weken besloten we elkaar te bezoeken.

Ik ben drie weken daar naar toe gegaan en we hadden een fantastische tijd. Er ging zelfs even door hoofd 'is dit hem dan? Is dit de ware?' Hij wilde na die drie weken heel graag naar Nederland komen om te werken en om met mij te zijn.

Ik had mn twijfels, maar ook dacht ik als je het niet probeert weet je het niet! 2 maanden erna was het zover, hij zou volgende week hier naar toe vliegen. Hij had zijn baan en zijn huis opgezegd. En toen kreeg ik het benauwd. Dit is een hele serieuze stap en ik ben hier helemáál niet klaar voor. Ik wil niet samen wonen met iemand die ik eigenlijk maar 3 weken heb gezien.

Ik raakte totaal in paniek, ik kon hem ook niet meer vertellen dat ik er van af zag. Het was al te laat. Hij heeft zijn leven opgegeven, voor mij. Ik moest dit aangaan, ik moest dit proberen. Het moment dat ik hem zag op Schiphol, was lang niet zo blij als de vorige keer. Ik kon het niet, en ik moest het eerlijk vertellen.

Op dat moment ben ik gaan praten, met familie en vrienden, vooral mijn beste vriendin concludeerde dat ik bindingsangst heb. Bindingsangst? Natuurlijk niet. Want mensen met bindingsangst durven niks aan te gaan, zelfs geen date.

En ik houd van daten! Na enkele uren het internet plat gelezen te hebben over jawel "bindingsangst" zag ik veel symptomen voorbij komen die exact gepaard gaan met mijn love life. Ik heb bindingsangst. Ik heb een grote fout gemaakt, en ik weet nog niet hoe ik mezelf dit kan vergeven. Ik ben bang, doodsbang. Want het is zo ver gekomen deze keer, wat staat mij nog meer te wachten?

Ik heb besloten in therapie te gaan, ik wil aan mezelf gaan werken. Maar mijn verhaal delen, met mensen die mij misschien eventueel, ookal is het maar een heel klein beetje, kunnen begrijpen, zal mij al beter doen voelen. Want wat ik heb gedaan, is onbeschrijfelijk. Wat ik voel als ik dingen serieus worden, is niet uit te leggen.

Mensen om mij heen begrijpen niet wat ik voel, en wat er door mijn hoofd heen gaat. Ik wil niemand kwetsen, maar toch doe ik het. Als er hier iemand tips heeft hoe zij een manier hebben gevonden om hier mee om te gaan, please let me know in the comments! Want ik ben op dit moment even radeloos. Bedankt voor het lezen van mijn verhaal.

Anoniem

5
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:
Ik ben er sinds kort ook achter dat ik problemen met hechten/binden heb. Door mijn spirituele achtergrond kan ik echter met compassie naar mezelf kijken. Ik ben niet die gevoelens, zodat ik er als observeerder naar kan kijken. Dat verlicht al enigszins, creëert ruimte om de gedachten heen. Ik heb ook het boek Liefdesbang gekocht, volgend jaar ga ik ook in therapie. Ik zie het als een mooie oefening om te kunnen groeien, niet als iets slechts of iets wat er niet mag zijn. Het is een oefening die op ons pad komt, waardoor we een completer mens kunnen worden. Daar kunnen we bijna dankbaar voor zijn, al voel je dat misschien nog niet zo.

Beste anoniem
Reactie:
Allereerst vind ik niet dat je een slecht persoon bent, als ik dat mag zeggen tegen je.
Jouw intenties waren goed, je kon het op dat moment niet anders en nog belangrijker je durft in de spiegel te kijken en wilt er ook iets aan doen. Dat is heel erg moedig van je. Achteraf gezien had je het anders willen doen, zie je hoe het de ander kan raken en wil je eraan werken. Iedereen maakt in zijn leven fouten en soms doen we anderen verdriet. Soms kan je die dingen niet meer herstellen. Het belangrijkste is dat je ervan leert, jezelf vergeeft en probeert het anders te doen in de toekomst.
Wees er eerlijk over als het met iemand klikt en vertel wat je wel en niet nodig hebt en zeg ook wat de ander van jou kan verwachten. Misschien geeft dat wat rust.

Almuric

Jouw reactie:Verhaal 7 - Mijn relatie abrubt beindigd

Na ruim 8,5 maand een super leuke en hechte relatie te hebben gehad, werd deze binnen enkele dagen abrupt door haar beëindigd omdat ik met een voorstel kwam mijn huis voor een tijdje te gaan verhuren.

“Dan wordt het samenwonen wel officieel” zei ze. Officieus woonden we al bij elkaar, maar kennelijk was mijn voorstel de trigger voor haar er mee te stoppen. Er was nooit een onvertogen woord gevallen. Voelde heerlijk. Had ‘m duidelijk niet zien aankomen. Ben er zeeeer verdrietig van.

We hadden beiden onze eerste liefdes verloren aan kanker, voelden als geen ander elkaar goed aan. Waren zo blij met elkaar. Verschil is wel dat ik ruim 2 jr weduwnaar ben en zij al 10 jaar. Ze had eerder wat gedate maar dat was al snel niet goed gegaan.
Bij ons ging het wellicht te snel aan het begin. Binnen enkele weken hevig verliefd.
Altijd gezegd dat we geen ondoordachte beslissingen zouden nemen mbt verkoop of verhuur van een van onze huizen. Eerste jaar hebben we het daar niet over. Gelukkig beiden genoeg financiële ruimte dus geen haast.
Maar goed begin mei is eerste jaar voorbij en de gelegenheid deed zich voor dat ik een jonge vrouw in scheiding kon matsen met tijdelijk mijn huis.
Dat voorstel heeft me nu de relatie gekost.

Kan inmiddels alleen maar denken aan “bindingsangst” bij m’n ex.

Ik vind het ongelooflijk verdrietig, heb het als zeer traumatisch ervaren.

Hoop toch echt dat eea nog eens goed komt. Ze is zo lief.

Ze gaat zelf op onderzoek uit of er idd sprake is van bindingsangst. Dat kan ik alleen maar vermoeden. Hoop dat ze openstaat voor contact met een psycholoog en dit al dan niet vast te stellen en bij een “ja” hier iets mee te doen. Alleen dan gaat het haar lukken ooit een vaste duurzame relatie te krijgen ....het liefst weer met mij.

Onze leeftijd ligt rond de 57 jr.


Joris

5
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:
Hoi Joris, herkenbaar ... mijn ex vriend vluchtte uiteindelijk in vreemdgaan, en beëindigde daarna de relatie. Realiseer je dat bindingsangstigen alles zullen doen om niet te hoeven verbinden. Dus heel hard gezegd: zolang er geen heling plaatsvindt is een gezonde relatie niet mogelijk; hoe perfect Julie ook bij elkaar passen. Ik weet niet of je al op zoek gegaan bent in jezelf, maar de kans is groot dat jij zelf ook hebt gereageerd op haar ontwijkende bewegingen. Ik heb heel veel kwartjes over mezelf voelen vallen bij t lezen van het boek bindingsangst van Stefanie Stahl. Aanrader !

Anoniem

Jouw reactie:Verhaal 8 - Weer een hart gebroken

Wie weet lucht dit echt wat op. Weer een hart gebroken. Ik doe het keer op keer en echt niet expres of omdat ik het leuk vind. Ik vind het verschrikkelijk maar iedere keer als ik denk iemand echt leuk te vinden en het wordt serieus dan gebeurd er iets wat alleen mensen met bindingsangst zullen herkennen.
Op het moment dat het serieus dreigt te worden krijg ik constante stress en angst in mijn lichaam. De hele dag door, het maakt op een gegeven moment niet eens meer uit of wel of niet bij die persoon ben. Op het moment dat ik wakker wordt ben ik nog even relaxed maar na 5 minuten BAM, dan begint het weer en het houdt niet meer op. Ik raak er totaal uitgeput van en kan op geen 1 vlak meer functioneren want het lichaam zit in een angst en vluchtmodus wat betekent dat logisch nadenken niet zo belangrijk meer is het enige wat het lichaam wilt is uit de situatie stappen, en aangezien je hele leven op zijn kop staat door de angst doe je dat dan ook maar. Je stapt uit de situatie , je maakt het uit met je vriendin en je bent weer ontspannen en weer alleen. Je voelt je weer top en je vergeet hoe erg die spanningen waren en je probeert het weer opnieuw. Je acteert naar je gevoelens op dat moment maar die kunnen door die klote spanningen van de 1 op de andere dag omslaan het is niet te omschrijven en voor degene aan de andere kant al helemaal niet te snappen.

Ik ben nu 32 heb het heel vaak geprobeerd met steeds weer dit resultaat. Ik begin moedeloos te worden want ik wil het zo graag maar het lukt me gewoon niet zolang die angst komt valt daar niet mee te leven. Beter alleen dan met constante angst en stress in het lichaam, alleen het leven wordt een beetje doelloos op deze manier :(

Anoniem

4
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:
Wat jij beschrijft is wat m’n ex-vriend voelde en deed. Pijnlijk voor zowel jou als je vriendinnen. De enige manier is volgens mij om je oude wond te helen, en iets van de pijn te verminderen (tenminste als je diep down wel verlangt naar die diepe verbinding waar je doodsbang voor bent) ik heb aan de andere kant van de medaille veel gehad aan het boek bindingsangst van Stefanie stahl.

Anoniem
Reactie:
Dit herken ik zo.. ik heb dus precies het zelfde..weet me er geen raad mee

ikke74
Reactie:
bedankt voor jouw bericht. Jij hebt zo mooi verwoord hoe ik mij voel. dank daarvoor. Ik heb zojuist bij de dokter om een verwijzing naar een therapeut gevraagd. Ik weet dat ik het niet helemaal zelf kan oplossen, en ik wil dat ook niet meer.
Ik hoop voor jou dat jij een manier vind om met je angsten om te gaan;
succes Regina

d

Jouw reactie:Verhaal 9

Ik heb door een moeilijk verleden met mijn vader (alcoholist en depressief) altijd moeite gehad met het vertrouwen van mannen en dus tot mijn 20ste geen relaties gehad. Toen ik er eenmaal klaar voor was, kreeg ik een relatie met een leuke jongen. Dit duurde een jaar maar uiteindelijk ging hij vreemd. Dit heeft er weer voor gezorgd dat ik terug bij af ben en opnieuw erg wantrouwend ben geworden.

Dit is nu ruim 2 jaar geleden. In die tijd heb ik meerdere dates gehad en zelfs een korte relatie van 3 maanden, maar elke keer komen de twijfels weer op. Ik date eigenlijk alleen via datingapps omdat ik anders de mannen niet zo makkelijk tegenkom. De angst is soms zelfs zo erg dat ik al begin te twijfelen tijdens een appgesprek. Waar het eerst heel erg gezellig is en het wel oké voelt, merk ik dat ik begin te twijfelen zodra de eerste date gepland is. Het liefst ga ik dan helemaal niet. Als ik dat wel doe, kan het twee kanten opgaan:

1. De date was echt heel leuk en ik voelde echt een klik maar uiteindelijk blijkt de man in kwestie niet het gevoel te hebben zoals ik het heb, dus opnieuw die afwijzing.
2. De date was oke en ik geef het nog een kans. En daarna nog een en nog een, maar de twijfels zitten er continu. En vaak kap ik het dan uiteindelijk toch af want ik luister nou eenmaal naar mijn hoofd die zegt: 'Pas op, niet doen! Gevaar!'

Dus ik word echt gek van mezelf elke keer als ik weer een leuk iemand tegenkom op een app want dan hebben mijn hoofd en hart weer ruzie...

C.

Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Voeg zelf een verhaal toe


Wil je ook je hart luchten?


+ Mijn verhaal delen
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten