Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Nynke | Psycholoog, Schematherapie & Traumaverwerking

Psycholoog, Schematherapie & Traumaverwerking - Zeist - Nynke
Psycholoog Zeist
Harmonielaan 25
3704 HG Zeist

✓ Ik bied ook online therapie aan

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtPsycholoog Zeist


---
Op dit moment heb ik een clientenstop.
Kijk daarom even bij een andere therapeut op deze website.
---


Schematherapie, angst, stress- en traumatherapie obv SE, AD(H)D begeleiding en relatietherapie in Zeist.

 

Oude en onbewuste overtuigingen zijn vaak de oorzaak van blokkades die je ontwikkeling in de weg staan. Heb je behoefte aan ondersteuning bij persoonlijke groei? Ervaar je problemen waardoor je moeite hebt jezelf te zijn? Wil je leren minder emotioneel te reageren of juist meer leren voelen?

 

Je kunt bij mij terecht voor:


 • Angst en traumatherapie 
 • AD(H)D begeleiding
 • Begeleiding van gevolgen of trauma vanwege narcisme in de privesfeer
 • Begeleiding van grensoverschrijdend gedrag in sport, cultuur, werk en opleidingen
 • Problemen onstaan vanuit de jeugd of jeugdtrauma
 • Depressie, somberheid, laag zelfbeeld


 • Schematherapie
 • Lichaamsgerichte trauma- of stresstherapie (Somatic Experiencing)
 • Psychotherapie

 

In de sessies zoeken we de oorzaken van je klachten en gaan we concreet aan de slag. We ontwikkelen vooral je zelfsturend(e) vermogen en kracht. En waar nodig richten we ons op verwerking van trauma's. 

 

 

Naast bovengenoemde klachten komen cliënten naar mijn praktijk voor de onderstaande klachten:

 • stress en burnout
 • slaapproblemen,
 • piekeren,
 • zelfvertrouwen,
 • omgaan met gevoelens,
 • (sociale) angst,
 • fobieën,
 • somberheid en depressie
 • PTSS
 • conflicthantering,
 • psychosomatische klachten,
 • moeite met voor jezelf opkomen en/of grenzen stellen en ouderbegeleiding.
 • Narcisme
 • AD(H)D

 

Ik bied ondersteuning bij ADHD/ADD, wat in mijn ogen geen stoornis, maar wel iets waarbij hulp welkom is. ‘Hoera, ik heb ADHD’ van Frank Strijen is een benadering die me zeer aanspreekt. Ook is hoogleraar Sandra Kooij met haar boek Hypersapiens een voor mij een belangrijke onderzoeker naar oorzaken en gevolgen van ADHD. 

 

 

Over mij

“Mensen raken niet verstoord door de dingen die gebeuren, maar door de manier waarop ze ernaar kijken” (Epictetus)

Een oeroud citaat dat me na aan het hart ligt. Hebben we niet allemaal regelmatig last van oude, belemmerende overtuigingen die onze emoties zijn gaan bepalen? Tegelijkertijd biedt de uitspraak perspectief. Want aan je manier van kijken, kun je iets doen! Groei en zelfontwikkeling staan dan ook centraal in mijn leven.Op basis van een effectieve combinatie van schematherapie en lichaamsgerichte therapie, leer ik je jouw specifieke oude overtuigingen met de daaraan gekoppelde emoties op te sporen.  Vervolgens leer je uit die overtuigingen te stappen en anders met je emoties of de situaties om te gaan. Als je eenmaal weet hoe het werkt, ben je aan het einde van de begeleiding zelf in staat om een breed scala aan gebeurtenissen anders aan te gaan pakken.

In geval van trauma werk ik met doorgaans lichaamsgerichte therapie omdat het een methode is die erop gericht is trauma zachtaardig en heel concreet te helpen verwerken. 

 

 

Over de behandeling.

We beginnen altijd met een intakegesprek. Hierin onderzoeken we je vragen of klachten en stellen we vast wat je wil aanpakken. Vervolgens bespreken we welke methode het beste past en hoe die werkt.

 

Ik werk, zoals eerder vermeld, met schematherapie, lichaamgerichte trauma- en stresstherapie en gespreksherapie. Ik heb de opleiding tot schematherapeut en de opleiding Pychosomatische Therapie gevolgd, waarin Somatic Experiencing een heel belangrijk aandeel  heeft.  Ik werk bovendien heel graag met mensen met ADHD/ADD en mensen die te maken hebben (gehad) met narcisme, psychopathie, coercive control, emotionele of psychische mishandeling en grensoverschrijdend gedrag. Omdat ik lid ben van het NVPA bestaat de mogelijkheid dat de begeleiding door je zorgverzekeraar wordt vergoed.

 

Mensen uit de regio Zeist, De Bilt, Bilthoven, Soest, Bunnik, Utrecht, Houten, Driebergen-Rijsenburg, Amersfoort en soms uit het hele land weten mij te vinden.

Opleidingen en registraties

Opleidingen & registraties

Na de HEAO-commerciele economie heb ik enkele jaren ervaring opgedaan in het uitgeverij- en reclamevak. Vervolgens heb ik mijn hart gevolgd door psychologie te gaan studeren.

Inmiddels werk ik ruim 20 jaar als zelfstandig gevestigd psycholoog. Mijn vervolgopleidingen zijn onder andere: Schematherapie, Intuïtieve Ontwikkeling, EMDR en AD(H)D-coaching en Psychosomatische Therpapie op basis van Somatic Experiencing.

 

Tevens heb ik jarenlang gewerkt als supervisor en leertherapeut.Registraties

Specialisaties

Specialisaties

  

Wat is in jouw praktijk de Top 5 van meest voorkomende problemen?

In mijn praktijk heb ik een heel divers palet aan cliënten en klachten. Maar de top 5 van afgelopen jaar was als volgt:

 

 

1. Trauma PTSS, angst- en paniekklachten

Angst- en paniekklachten, waarbij faalangst, sociale angst, fobieen en verlatingsangst het meest voorkwam en jeugdtrauma.

 

 

2. Stressklachten

Stress, overspanning en burn out, zowel door werk als door privé.

 

 

3. (Jong)volwassenen met angst- of somberheidsklachten of AD(H)D

Jongeren en twintigplussers met somberheidsklachten en stagnatie in studie in mijn praktijk, veelal niet eerder ontdekte leerproblemen zoals ADD.

 

 

4. Narcisme in het ouderlijk of huidig gezin, grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik, psychische mishandeling en verwaarlozing

Mensen die last hebben van angst, stress, somberheid, PTSS als gevolg van een grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik, een destructief gezin of destructieve relatie, een dwingende gesloten groep, sekte, een narcistische ouder of partner, etc. 

In vrijwel alle gevallen is er sprake van iemand met ernstige narcistische of machtsmisbruikende problematiek in het gezin of de omgeving, waar men niet zonder meer van weg kon gaan. 

5. Burn out

Ook bij stress en burn out klachten gaan we concreet met de klachten aan het werk, waarbij veel ruimte is voor oorzaken en alleen symptoombestrijding wordt voorkomen. 

 

 

Wat is het resultaat van therapie

Het is mijn doel dat cliënten zicht en grip krijgen op hun klachten en waar mogelijk de klachten verdwijnen. Omdat ik gebruik maak van een aantal methoden die heel goed op elkaar aansluiten is er doorgaans een goed tot zeer goed resultaat. 

Het gaat om mensen en ervaringen in het leven. Het is niet waarachtig om te zeggen dat iedereen, altijd van alle klachten af kan komen door middel van therapie, maar wel van de meeste en of de mate van klachten. Naast mijn eerste inzet om de klachten te verhelpen, is het mijn streven om cliënten te leren bewust te worden van emoties, situaties en patronen, die hen triggeren en inmiddels ongewenste oude beschermingen oproepen.  Ze hebben ooit geleid tot nare klachten. In de therapie is juist ook ruimte en aandacht voor het zelf leren omgaan met deze triggers. Dit versterkt het zelfvertrouwen, het oplossend vermogen en de (veer)kracht. 

Cliënten met ADD/ADHD en andere leerproblemen leren juist omgaan met deze problemen. Emotionele problemen die ontstaan door ADHD/ADD pakken we aan en zijn vaak goed te verhelpen. 

 Heb je nog andere specialisaties?

Ja, zo werk ik veel met schemagerichte thechnieken en SE. Ik begeleid jongeren en volwassen bij ADD en ADHD en  personen die te maken hebben met machtsmisbruik, grensoverschrijdend gedrag, narcistisch misbruik of nog te kampen hebben met trauma. Daarbij zijn allerlei therapievormen inzetbaar. 

 

 

1. Schematherapie en traumaverwerking.

Mijn specialisatie is dat ik het meest werk met oude overtuigingen die ontstaan zijn in de jeugd of met traumatherapie. Of je nu een fobie, een andere angst, depressie, conflicten hebt of je juist zoekt naar emotionele ontwikkeling.

We hebben allemaal wel oude overtuigingen en patronen, die we onbewust op allerlei situaties ‘plakken’ of projecteren. Ze zijn heel vaak belemmerend omdat ze je een kijk op het leven geven die vaak helemaal niet meer klopt. 

 

Het resultaat van therapie is een diepgaand inzicht in jezelf, inzicht in de oorzaak van belemmeringen, maar vooral ook een concrete aanpak om ze uit de weg te ruimen. Kortom je leven echt te veranderen. In de begeleiding is veel nadruk ook op hoe je zelf de methode kunt toepassen waardoor je niet afhankelijk wordt van begeleiding of een therapeut. Deze manier van werken is enorm bekrachtigend.

 

Bij traumaverwerking maak ik veelal gebruik van technieken uit Somatic Experiencing. Een bijzonder effectieve methode die werkt vanuit het brein en het lichaam. Naast de effectiviteit is dit een heel zachte en veilige methode. SE kan je ook zelf tussen de sessies in toepassen. Het leidt tot versterking en toename van het zelfherstellend vermogen en bekrachtigende methode.

 

 

2. Begeleiding bij ADD en ADHD

Een tweede specialisatie is de begeleiding van mensen met ADHD/ADD. Ik begrijp op een diepgaand niveau wat ADHD is, waar je tegen aanloopt als je dit hebt. Maar vooral begrijp ik wat er ook bijzonder is aan ADHD/ADD. 

Mensen met ADHD/ADD hebben een brein dat net iets anders werkt. Het werkt niet slechter en ook niet beter, maar simpelweg anders. Daardoor begrijpen mensen zichzelf niet altijd en worden ze ook vaak niet begrepen. Begrip, kennis en ADHD/ADD leren accepteren is de sleutel naar er mee om kunnen gaan. Ik begeleid daarom ook ouders en partners.

 
Het resultaat van de therapie is inzicht in wat het is en wat het in je eigen leven betekent. Indien er een partner of gezin is, is er aandacht voor wat het in hun leven betekent en hoe je er als gezinslid of partner mee om kunt gaan. Er is veel nadruk op de positieve kant op ADHd/ADD, want die is er!!! 


Je kan ook praktische en indien nodig emotionele steun verwachten. Veel mensen met ADHD/ADD hebben last van een laag zelfbeeld, faalangst en velen hebben last van emotionele buien. Maar ook met ADHD/ADD is iedereen verschillend, dus we gaan altijd eerst op zoek naar wat nodig is.

 

 

3. Diverse therapievormen

Bij de therapievormen waarin ik gespecialiseerd ben, zoals schematherapie en lichaamsgerichte trauma- en stresstherapie past een breed scala aan klachten. 

De kern van deze therapieen is vooral dat (oude) overtuigingen, pijnlijke ervaringen of trauma onbewust een grote invloed hebben op je huidige emoties, belevingen en het gedrag. Daar gaan we mee aan de slag. 

Daarom zijn naast de eerder genoemde klachten, ook personen met stressgerelateerde fysieke klachten (SOLK), ouderbegeleiding, obsessieve compulsieve stoornissen, obesitas en andere eetstoornissen, verslavingen mits geen opname nodig is, welkom in mijn praktijk. 

Afhankelijk van de individuele klachten bespreken we in de intake de mogelijkheden.

 

Verder heb ik veel ervaring met cliënten met ADHD/ADD en clienten met emotionele en/of traumatische gevolgen van machtsmisbruik, grensoverschrijdens gedrag in opleidingen, werk, sport, cultuur, een narcistisch/dwingend/manipulatief systeem (ouderlijk) gezin, (ex)partner, etc. Machtsmisbruik kan helaas in elke groep of elk gezin plaatsvinden. 

 

 

Alle specialisaties

 • Angsten
 • Burnout
 • Depressie
 • Lichaamsgerichte therapie
 • Stress

 

 • Trauma
 • Zingeving
 • ADHD, ADD
 • Eetstoornis
 • Fobie

 

 • Narcisme en emotioneel misbruik 
 • Obsessief compulsieve stoornis
 • Overspannenheid
 • Paniekaanval

 

 • PTSS
 • Relatieproblemen
 • Schematherapie
 • Sociale angst

 

 • SOLK
 • Verlatingsangst
 • Verslaving

Tarieven

Ik hanteer verschillende tarieven voor particulieren en bedrijven.

 

Voor informatie over mijn actuele tarieven en verzekeringen kun je even een berichtje naar me sturen.

 

 

Sessieduur

60 minuten

 

 

Vergoeding

Ik ben lid ben van het NVPA. Daarom bestaat de mogelijkheid dat mijn begeleiding door je zorgverzekeraar (deels) wordt vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.

Tevens ben ik lid van de SCAG. Mocht het gebeuren dat je ergens ontevreden over bent dan komen we er ongetwijfeld uit. Is dat onverhoopt niet het geval dan kun je je tot de klachtencommissie (SCAG) wenden. 

Openingstijden

Maandag -
Dinsdag 9.00 - 18.00 uur
Woensdag 9.00 - 18.00 uur
Donderdag 9.00 - 18.00 uur
Vrijdag 9.00 - 18.00 uur
Zaterdag -
Zondag -

Ligging


Reviews Psycholoog Zeist

Hieronder staan een aantal reviews over Psycholoog Zeist - Nynke

rating
Waardering van 5 uit 5
Op basis van 8 reviews

(Schrijf zelf een review)
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Zij is menselijk, betrokken en heel professioneel

Nynke heeft mij heel fijn geholpen, ik sta nu heel anders in het leven.
Zij is menselijk, betrokken en heel professioneel. Ook een luisterend oor buiten de sessie om. Heel fijn!
Ze werkt heel rustig na het probleem toe, op een tempo wat bij je past.
Door het vormen van dingen uit mijn verleden, keek ik anders naar mensen en situaties. Voelde mij erg alleen en onbegrepen. Privé, werk, relatie, overspannen, het was helemaal fout en zat heel diep in de put. Nynke leerde mij anders na de problemen te kijken en er wat mee te doen. Ook verleden werd verwerkt, en daardoor voel ik mij rustiger, zelfverzekerder en vooral dat ik er mag zijn en vooral weer zin in het leven heb!
Je moet het zelf doen, zij gaf het juiste duwtje!
In begin wilde ik heel snel naar een volgende sessie, zo nodig had ik het, later meer tijd er tussen, dat voelde ook heel goed.
Hiervoor jaren geleden bij een grotere praktijk geweest waar naar mijn gevoel, erg in hokjes werd gedacht en een vast aantal sessies. Voelde mij bij Nynke heel erg op mijn gemak en kon mijn verhaal heel goed kwijt. Voelde veel persoonlijker, een warm persoon,, echt een aanrader!

| Zeist | 12 dec 2021
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Nynke heeft me ontzettend goed geholpen

Nynke heeft me ontzettend goed geholpen.

Voordat ik bij haar terecht kwam ben ik eerder in therapie geweest zonder veel resultaat. Ik had last van de gevolgen van een onveilige jeugd. Ik had weinig contact met mijn gevoel, was faalangstig en voelde me vaak een buitenbeentje.

Sinds de therapie voel ik me een stuk lichter, alsof ik een groot deel van mijn bagage ben kwijtgeraakt. Mijn gevoel is een belangrijk onderdeel van mijn leven en een kompas waarop ik durf te varen. Ik ben minder bang voor het oordeel van anderen. En ik voel me meer verbonden en gewaardeerd.

Mijn leven heeft op veel verschillende vlakken een hele mooie wending genomen, mede dankzij de therapie.

Ik ben erg blij met Nynke. Ze is geduldig, voelt me goed aan en heeft een warme en ondersteunde manier van begeleiden. Ze heeft een groot inzicht en veel gevoel voor wat het is om mens te zijn. Mede dankzij haar ben ik zachter voor mezelf en dat maakt me een stuk gelukkiger. Ik kan haar van harte aanraden.


| 16 sep 2019
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Zeer waardevol

In een zware periode in mijn leven, waar in het zowel met werk als privé niet goed ging en ik niet meer wist dit ten positieve te veranderen, ben ik in contact gekomen met Nynke.

Zij heeft mij gecoacht en geleerd hoe om te gaan met destructieve emoties, en zo uit een diep dal te klimmen; de vicieuze cirkel te doorbreken en de weg omhoog weer terug te vinden .

Als commercieel technicus heeft de logische benadering van de therapie mij geholpen de werking van het brein te begrijpen. Dit was de eerste stap naar het begrijpen waarom en waardoor ik de nare emoties had.

De volgende stap was te leren er mee om te gaan en te zien dat deze emoties meestal niets met het onderwerp zelf te maken hadden, maar gevoed werden door gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden. Hoe relevant zijn ze nu dan nog? Waarom laat je ze je nu dan nog negatief beïnvloeden? Waarom laat je ze nu je leven nog verpesten?

Het coachingstraject met Nynke, bestaande uit tweewekelijkse gesprekken, opdrachten, lezen om kennis te vergaren en het belangrijkste, het in praktijk brengen van het geleerde en weer te gaan leven, heeft mij veel gebracht. Het heeft veel energie van mij gevergd en nog veel meer energie gegeven.

Nu, een paar jaar later, ben ik qua werk een paar leerzame ervaringen rijker. Ik ben nu juist begonnen in een functie die mij past als een jas en voel me hier helemaal happy bij. Veel belangrijker nog, ook mijn privéleven is weer actief en erg leuk en maakt mij blij en gelukkig.

De methode is ook nu nog deel van mijn leven. Als het nodig is pas ik het toe en helpt het mij om nare emoties in goed banen te leiden en mij niet te laten knechten. Nare situaties en teleurstellingen horen bij het leven, er goed mee om te gaan kan je leren.

Nynke, heel hartelijk dank voor je uitleg, alle gesprekken en je coaching. Voor mij is dit leertraject en blijft dit leertraject zeer waardevol. Het helpt mij om weer voluit gelukkig te zijn.


| 14 jul 2019
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Zeer vriendelijk en een goede therapeut

Zeer vriendelijk en een goede therapeut met de juiste behandel methodes.

Ik heb nog even gewacht met een review schrijven. Want je moet er eerst achter komen of het ook echt geholpen heeft.

Ik ben nu al een jaar van mijn angst en paniek aanvallen af. En heb ook geen "heftige" terugvlucht meer gehad. Dit door dat ik de juiste handvaten en kijk er op heb gekregen tijdens de sessies.

Dus ik raad Nynke zeker aan.


| Zeist | 21 nov 2018
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Persoonlijk, warm, betrokken

Ik heb het geluk gehad dat ik vrij snel in mijn zoektocht naar professionele hulp in de praktijk van Nynke terecht kwam. Ik heb een zeer hoopvol proces met haar doorlopen.

Haar stijl van begeleiden kan ik het best omschrijven als persoonlijk, warm, betrokken, open, nuchter, daadkrachtig, sensitief en toegewijd.

Ik had me als jonge vrouw geen betere therapeut kunnen wensen die mij begeleide in mijn weg naar heling en volwassen worden. Wat Nynke voor mij betekent heeft draag ik de rest van mijn leven bij mij als een heel kostbaar geschenk.

Ik kwam in haar praktijk als een 21-jarig in elkaar gedoken vogeltje, bang, verdriet en boos door mijn jeugdtrauma’s. Door haar heb ik leren vertrouwen op mezelf en de wereld, kan ik de mooie dingen in het leven weer zien, kom ik steeds meer tot mijn authentieke kern en ben ik in staat om een mooi leven op te bouwen voor mezelf.

Een leven dat misschien wel gevormd is door mijn achtergrond maar waarbij het zeker niet allesbepalend is voor mijn vermogen om gelukkig te zijn en liefde te geven en te ontvangen!

Vaak nog denk ik als ik met iets worstel: ‘wat zou Nynke nu tegen me zeggen?’ en die vraag alleen al stelt me gerust. Nynke is een therapeut maar op de eerste plaats mens en zo benadert ze je ook. Ik kan haar ten zeerste aanbevelen!


| 3 jul 2017
Vond je dit een nuttige review?
Toon meer reviews
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Professioneel, warm, betrokken

Nynke Neijzen heeft mij begeleid tijdens mijn traject. Nynke is zeer professioneel: ze heeft veel kennis en methodieken tot haar beschikking waarmee ze mensen met uiteenlopende klachten of doelen kan helpen.

Daarnaast is Nynke een prettig en warm persoon die de goede vragen stelt. Ze is oprecht betrokken. Dit alles tezamen maakte het voor mij makkelijk om me open en kwetsbaar op te stellen waardoor ik me ook echt liet helpen. Ze maakt je niet afhankelijk en leert je zo snel mogelijk "op eigen benen" te staan.


| 1 mei 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Enorm geholpen

Nynke is heel goed in het begeleiden van kinderen. Ze heeft mijn dochter eerst begeleid voor angstklachten: ze durfde niet alleen te slapen. Voordat we bij Nynke terecht kwamen is mijn dochter bij meerdere psychologen geweest. Helaas zonder resultaat.

Bij Nynke waren de angstklachten na enkele sessies verdwenen en sliep mijn dochter weer alleen in haar kamer.

Recent, een aantal jaar later is mijn dochter nogmaals door Nynke begeleid vanwege problemen in de sociale context in combinatie met het omgaan met ADD. Ook deze sessies hebben mijn dochter enorm geholpen.

Mijn dochter opereert nu veel meer vanuit haar eigen kracht, geeft haar grenzen goed aan en ook op school beweegt ze zich vrijer binnen de groep waardoor ze nu met veel meer plezier naar school gaat.

Ze is een stabieler en gelukkiger kind geworden. Mijn dochter zegt: "Nynke is heel aardig, ze stelt je op je gemak, ze is betrouwbaar en het werkt echt!".


| 7 jun 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Bijzonder goede begeleiding

Nynke is een zeer ervaren maar vooral zeer betrokken therapeute, maar vooral mens!

Zeer kundig wist zij keer op keer bij mij de juiste snaar te raken en mij zelf te laten ontdekken waar ''de knoop'' zat.

Niet alleen mij, maar ook mijn kinderen heeft ze bijzonder goed begeleid in hun persoonlijk proces en bewustwording.


| Zoetermeer | 14 apr 2017
Vond je dit een nuttige review?

Interview

Lees hieronder het interview met Nynke .
praktijk


1. Waar zit je praktijk?

Ik heb een praktijk in Zeist. Ik ontvang hier mensen uit de regio Zeist, Utrecht, Bunnik-Odijk, Driebergen, De Bilt, Bilthoven, Houten, Soest en verder. Vanwege mijn belangstelling en kennis van narcistische persoonlijkheidsproblematiek en de gevolgen ervan zie ik veel mensen van buiten de regio. 2. Welke gebeurtenis in je leven is belangrijk voor je geweest?

De beslissing om op mijn 27e mijn hart te volgen en psychologie te gaan studeren. Dat is hét begin geweest van werk wat ik nog steeds met heel veel plezier doe.3. Waarom ben je therapeut geworden?

Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd geweest in waarom mensen voelen, denken en doen wát ze doen. Daarom ben ik uiteindelijk psychologie gaan studeren. Er zijn veel interessante richtingen in de psychologie maar al heel snel ontdekte ik dat de persoonlijke verhalen, de geschiedenis, het leven van mensen en hen helpen bij problemen of vragen me het meest raakt.4. Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?

Als cliënten resultaat hebben natuurlijk!5. Wat is je meest opmerkelijke ervaring als therapeut?

Er zijn best veel opmerkelijke of speciale situaties, maar de meest opmerkelijke ervaring is een doorbraak bij een cliënte die meer dan 20 jaar leed aan depressies. Ze gebruikte medicatie maar kwam niet van haar somberheid af.

 

In een van de sessies bleek dat ze eigenlijk niet somber was, maar op een verborgen manier was ze boos. Boos vanwege dingen die ooit waren gebeurd. Ze kon dit inzicht heel goed hanteren. Het was het begin van een totale verandering in haar leven.

 

Het is al een behoorlijke tijd geleden, maar elk jaar stuurt ze een kaart met iets over hoe blij ze zich voelt.
leven


1. Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?

Ik heb een puppy en alles is er leuk aan.2. Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?

Ik zie mijzelf nog steeds als therapeut. Ik ben blij met mijn werk. Wel vind ik het belangrijk om ontwikkelingen steeds te volgen en cursussen te doen. Naast mijn werk geef ik graag lezingen en info- en thema-avonden en ik hoop de komende tijd weer meer tijd te hebben voor thema avonden.3. Wat zijn je hobby's? Wat doe je in je vrije tijd?

Ik houd van lezen, muziek maken, fotograferen. Ik ben dol op buiten zijn en tuinieren. Ik beweeg bijna elke dag waardoor ik me lekker in mijn vel voel. Als ik er niet aan toe kom, kan ik er best een beetje van balen.

 

Ik houd ook van reizen en cultuur. Dat hoeft niet speciaal een exotisch land te zijn. Ik ben nieuwsgierig en vind het leuk om nieuwe dingen te zien en te ontdekken.4. Waar word jij blij van?

Mijn kinderen, man, hond en kat. Een goed gesprek of ontmoeting, wandeling langs de rivier, een goed boek. Zomaar even appen met een goede vriend of vriendin. Iemand op straat met een blije lach. Het zit in kleine dagelijkse dingen.5. Heb je een partner en/of gezin?

Ik ben getrouwd en heb twee kinderen.6. Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?

Ik heb zelf een zeer uitgebreid leertherapie gevolgd gedurende mijn opleiding en werk. Alles wat ik in de therapie doorgeef aan cliënten heb ik zelf ook gedaan en ervaren. Natuurlijk op mijn manier.

 

Ik heb ook het grote nut ervaren van het opsporen van oude overtuigingen en herkennen van overbodige beschermingsmechanismen. Het heeft mijn leven diepgaand veranderd. Het heeft een zichtbaar positief effect op mijn relatie, gezin en werk.

 

Ook als je niet tegen hevige problemen aanloopt is het aanpakken van oude overtuigingen (schema's) een zeer effectieve manier voor groei op allerlei levensgebieden. Ik heb ook veel clienten die geen psychische problemen hebben, maar meer coachingsvragen.7. Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?

Leuke vraag! Bioloog of arts. Wie weet? Ik denk dat Freek Vonk veel kinderen inspireert om de natuur in te gaan. Ik vind dat zo leuk.
inspiratie


1. Wie vind je inspirerend?

Ik bewonder mensen die naar zichzelf durven kijken. Ook als het heel moeilijk is.

 

Een groot voorbeeld is Immaculée Ilibagiza. Zij is in 1972 geboren in Rwanda en is inmiddels een rooms-katholiek schrijfster en spreekster. Als Tutsi moest ze tijdens de slachtingen van de Rwandese genocide in 1994 onderduiken.

 

In die periode overleefde ze gedurende 3 maanden met zeven andere vrouwen in een badkamer van 0,91 bij 1,20 m. Zij was zo vol haat naar diegenen die haar familie en dorpsgenoten hadden vermoord, maar ze had er ook last van dat de haat haar eigen hart verteerde. Hierdoor besloot zij dat zij de moordenaars te leren vergeven. Het is haar gelukt. In 2007 ontving zij de Mahatma Gandhi Reconciliation and Peace Award.

 

Bovendien vind ik Picasso heel inspirerend. Hij bekijkt de wereld, kunst en zichzelf vanuit een heel ander perspectief. Een totaal nieuwe zienswijze. Er is veel over hem te vertellen.2. Jouw favoriete boek en boekentips?

Dat zijn er meerderen. Delphine de Vigan beschrijft indringend haar leven als dochter van een manisch-depressieve moeder in haar boek “Niets weerstaat de nacht”.

 

En de Dina-trilogie van Herbjorg Wassmo. Over een eigenzinnige Noorse vrouw in het begin van de 20e eeuw. Prachtig geschreven.

 

Mijn boekentips:

 

 

 • De tijger ontwaakt. 
 • Hoera, ik heb ADHD!
 • Driven to distraction.
 • De herontdekking van het Ware Zelf.


3. Jouw favoriete film en waarom?

Intouchable. Een waar gebeurd verhaal, een voorbeeld voor iedereen en je wordt er ook zo vrolijk van.4. Jouw favoriete spreuk / quote?

Ik heb geen favoriete quote. Ik ga eens nadenken hoe dat komt.5. Wat is jouw missie?

Ik zou graag mensen gelukkiger willen zien en hen daarbij helpen.6. Wat is jouw superkracht?

Ik heb problemen snel door, ik voel mensen aan en ik ben doortastend. Deze eigenschappen samen zorgen er vaak voor dat er stappen worden gezet.7. Wat is jouw tip om je gelukkig te voelen?

Allereerst, als ik me ongelukkig voel onderzoek ik eerst wat er aan de hand is. Zijn er (oude) overtuigingen die ik aan zou kunnen pakken of andere dingen de oorzaak zijn van dat gevoel? Zo ja dan pak ik dat aan.

 

Maar tijd vrijmaken voor gezin, dierbaren, zinvol of fijn werk, de natuur en natuurlijk tijd voor mijzelf vormt de basis voor een gelukkig leven. Gewoon eens doen wat je zelf wil.
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten