Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Altijd maar pijn

De hele tijd pijn!
Wat is pijn nou eigenlijk?

Pijn is een middel van het brein om je lichaam te beschermen tegen gevaar en helpt je om je gedrag zodanig te veranderen dat je rekening houdt met je lichaam. Je trekt je hand terug bij hitte, je neemt rust na een blessure. Pijn is als het ware een alarmeringssysteem. Pijn kan nuttig zijn op deze manier, maar soms wordt de pijn zelf een probleem.

Als de pijn zelf een probleem wordt?
Als alarmsysteem is de pijn nuttig, maar kan zich ook tegen ons keren: zinloze pijn, een verstoorde reactie, pijn is dan de ziekte op zich.

Inmiddels weten we uit onderzoek dat er vele factoren zijn die invloed hebben op het ontstaan van langdurige pijnklachten en dat die te maken hebben met alles wat je in je leven al meegemaakt hebt. Als je -op het moment van het ontstaan van de pijn- in een stressvolle situatie verkeert heb je meer kans dat de pijnklachten lang aanhouden.

Voorbeeld: van het branden aan een hete pan is er een proces op gang gekomen in het lichaam:

Pijn en emoties?
Altijd maar pijn heeft invloed op de kwaliteit van leven en op hoe je je mentaal voelt. Het kan uitputtend zijn om daar mee om te gaan. Dat kan weer andere emoties veroorzaken: eenzaamheid of radeloosheid. Jezelf en je leven aanpassen aan de pijn kan je verdrietig en down maken. Al die frustraties hebben een weerslag op jezelf en de mensen om je heen.

Wat gebeurt er tijdens een counseling traject?
Samen gaan we kijken naar het effect van de pijn op jouw leven en de gedachtes die je hebt over de pijn. We nemen de tijd om eens goed vast te stellen wat er nou precies aan de hand is en waar je nou het meeste last van hebt.
Als duidelijk is waar de meeste problemen liggen gaan we daarmee aan de slag. De lichamelijke pijn gaat daarmee niet helemaal weg, wel maken we stappen om de pijn minder belangrijk te maken, minder op de voorgrond.
Er zijn verschillende manieren om de pijnklachten te behandelen.
De drie invalshoeken die uit alle onderzoeken blijken te werken zijn de biologische (met injecties en medicatie bijvoorbeeld), de psychologische (wat doet de pijn met je en hoe ga je om met de pijn) en de sociale (hoe reageert de omgeving op jouw pijnklachten en pijngedrag). Deze laatste twee invalshoeken bekijken we tijdens de counseling.

Ik heb jarenlange ervaring met mensen met chronische pijn, door mijn werk als pijnconsulent in het ziekenhuis en al veel mooie gesprekken gevoerd met cliënten.
Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Maak een afspraak voor een (gratis) kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom!


1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:





+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>