Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Hyperventilatie - forum lotgenoten

 

Lotgenoten hyperventilatie

Heb je last van hyperventilatie
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen.

 

  • Je kunt hier je hart luchten.
  • Je kunt de verhalen van lotgenoten lezen.
  • Je kunt reageren op de ervaringen van lotgenoten.

 

Ontdek de verhalen van andere mensen met hyperventilatie en deel jouw eigen verhaal.

 

Overzicht verhalen
+ Mijn verhaal delen
Alle verhalen


Verhaal 1 - Zou dit komen door de hele dag chronische hyperventilatie?

Hallo,

Heb sinds 3 maanden weer last van hyperventilatie en angst en paniekklachten. Ben nu bezig met een psychotherapeute en een haptonoom. Maar nog niet direct verbetering, maar dat duurt vaak even. Heb ook EMDR gehad, dat heeft al wel wat geholpen voor bijvoorbeeld autorijden. Ik heb elf jaar geleden ook een jaar lang last gehad en heb in stressvolle situaties altijd wel wat meer stress dan een ander.

Maar wat ik mij afvraag is of iemand deze symptomen herkent: Ik heb verschrikkelijke tintelingen in mijn hoofd, soms wel de hele dag door. Ik word er dan al mee wakker. Een soort van hele dag ''aan'' staan en ook gevoel van strakke banden om mijn hoofd en neus. Zo naar!

Zou dit komen door de hele dag chronische hyperventilatie? Iemand een idee? Succes allemaal.

Sanne
21-08-2021

10
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 2 - Ik heb last van hyperventilatie, paniek en angstaanvallen

ik heb een paar jaar last van hyperventilatie, paniek en angstaanvallen. In het begin ben ik een aantal keer bij de huisarts geweest, maar nu probeer ik het zelf te verwerken.

Een hyperventilatie-aanval voelt achteraf gezien meestal hetzelfde aan, maar op het moment zelf denk ik altijd dat het heftiger is.

Ik heb er allerlei symptomen bij, zoals tintelingen, afwezig gevoel, hartkloppingen, gejaagdheid, en natuurlijk piekergedachten, waardoor ik niet kan slapen. Tijdens een aanval denk ik ook soms dat ik doodga.

 

Soms krijg ik het gevoel van anderen dat ik overdrijf, terwijl wat ik voel bijhoorlijk heftig is.


Als ik aan iemand uitleg wat ik allemaal meemaak, dan zeggen ze soms "het zit tussen je oren". Daar word ik langzamerhand ook behoorlijk moe van, om dat te horen. Ik denk dan soms "je zou eens moeten meemaken wat ik meemaak".


Anoniem
> 2 jaar geleden

8
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Wat enorm vervelend dat je deze klachten hebt. Gelukkig is er wat aan te doen.


Ik raad je aan naar een therapeut te gaan die zowel psychologische hulp biedt als ademtherapie geeft (zoek ook eens onder ademcoach).

 

Je kunt op een eenvoudige manier een hyperventilatie aanval voorkomen en onder controle krijgen, en ook invloed krijgen op je hartkloppingen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je leert wat de oorzaak is van je klachten.


Veel succes!


Pauline
> 2 jaar geleden
Reactie:

Hoi hoi ik heb sinds 2jaar hyperventilatie. Naar een heftige periode in mijn leven is het begonnen. Soms had ik wel 3 keer per dag een aanval. Ik werd er helemaal gek van


Belde de dokterpost omdat ik dacht dat ik stikte en dood ging. Ik probeerde mij te concentreren op mijn ademhaling maar dat hielp niks. Aan de medicijnen hielp ook niet


Sinds een paar maand ga ik liedjes zingen in mijn hoofd gewoon simpele kinderliedjes en ik moet zeggen dit helpt mij super goed ik hoop dat je hier wat aan hebt groetjes aukje


Aukje
> 2 jaar geleden
Reactie:
Mijn man is 6 jaar geleden na een lang ziekbed overleden. In eerste instantie dacht ik het wel goed te rooien, maar de laatste tijd krijg ik het steeds moeilijker. Al denkt de buitenwereld het niet, maar ik voel me eenzaam

Nic
01-11-2021

Jouw reactie:Verhaal 3 - tips voor hyperventilatie?

Ik heb last van hyperventilatie al een tijdje gaat nu de goede kant. Ik wil weten of meer mensen zijn die dat hebben.en nog tips hebben.

Rachel
> 2 jaar geleden

5
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 4 - Soms is afleiding beter, maar meestal liggen

Ik heb ook last van hyperventilatie gepaard gaande met van allerlei andere klachten bij zo'n acute aanval. Ik ben 46 jaar nu en heb deze klachten alwel zo'n 34 jaar. Begin van mijn puberteit begonnen. Ik heb een hyperventillatie die permament aanwezig is daar valt goed mee te leven maar ook aanvallen op momenten dat ik veel vermoeider of gespannen ben of in dips zit.
Wat ik opmerken wil is dat wat we voelen zeer zeker echt is. Je kan er helemaal doodziek van zijn en dagen moeten bij komen. Let dus niet op opmerkingen van anderen.
Er zijn triggers die hyperventillatie kunnen uitlokken is mijn ervaring.
Emdr is zeer zeker een goed hulmiddel om hyperventillatie te verminderen. Verder ook meteen gaan liggen. Echter soms ook niet. Soms is dan afleiding weer beter. Maar meestal liggen.
Hyperventillatie komt bij mij uit onzekerheid over mezelf. Met name in mijn vroege puberteit ontstaan omdat ik anders was dan anderen. Daar merk je als kind weinig van maar als kinderen rond de 8 jaar worden mogen ze ineens geen eigen identiteit meer hebben en moeten ze eenheidsworst worden in onze maatschappij. Als je anders bent ben je abnoraal en val je buiten de boot in alles. Dat heb ik nooit begrepen. Eerst ben je leuk en hoor je er bij dan ineens niet meer. Het ging ook totaal tegen me in als persoon dat wist ik al wel.
Later ben ik er achter gekomen hsp-er te zijn en spituele gaven te bezitten. Echter nog belangrijker dus je persoonlijkheid te zijn en te blijven volgen.
Dat is dus iets waar ik mee hannes mezelf zijn en dat levert veel stress op met als gevolgen oa hyperventillatie in tijden dat het minder gaat met mezelf.
Over het agemeen zullen de klachten zullen minder zijn op momenten en perioden dat het goed gaat met mezelf. Zorg iig dat je de juiste mensen om je heen hebt die je volledig accepteren.

Op dit forum zal ik op meer verhalen van verschillende onderwerpen gaan reageren. Met name omdat ik mensen hulp gun. Ik weet zelf hoe belangrijk dat is.

Jeroen
07-01-2021

5
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 5 - Hyperventilatie, hartkloppingen, bang om dood te gaan

Hallo,

ik ben 18 jaar en heb al maanden last van hyperventilatie omdat ik bang ben om dood te gaan. Het wordt alleen maar erger. Ik heb bijna elke dag hartkloppingen en steken in mijn borst.

Ik word er mee wakker en ga er mee slapen. Ik word er helemaal gek van. Ik denk elke dag dat ik dood ga door een hartaanval. Het lijkt alsof niemand mij begrijpt.

Over een paar weken ga ik naar een therapeut voor emdr-therapie. Ik hoop dat het helpt.


Anoniem
> 2 jaar geleden

4
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Hallo, ik herken me heel erg in jouw verhaal. Ben benieuwd naar jouw ervaringen met de emdr-therapie... Heb je toevallig zin om er eens een babbel over te doen? groetjes!


Leentje
> 2 jaar geleden
Reactie:

Beste anoniem,

Als je last hebt van hyperventilatie, denk dan ook eens aan een ademtherapeut of ademcoach. Je kunt met een paar eenvoudige oefeningen je hyperventilatie de baas worden en zelfs voorkomen. Hyperventilatie is niet iets wat je hoeft te overkomen als je weet wat je kunt doen.
Veel succes!


Pauline
> 2 jaar geleden
Reactie:
Hoi!
Ik heb giga last gehad van hyperventilatie.
Ik ben er wel vanaf gekomen en zou je graag willen vertellen hoe

Sharon
> 2 jaar geleden

Jouw reactie:Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen


Verhaal 6 - Heb al zo'n 7 jaar last van chronische hyperventilatie

Dag allen,

Ik ben Hugo, 26 jaar en heb al zo'n 7 jaar last van chronische hyperventilatie;
• Benauwd / misselijk
• Paniekaanval
• Spanning in lichaam
• Overactieve blaas
• Blokkeren
• Angst
• Knarsetanden
• Kiespijn
• Slecht wakker worden

Ik heb al zoveel geprobeerd;
- omgedraaid in het ziekenhuis
- fysiotherapeut
- psychologen
- aanpassen levensstijl en eetpatroon
- ademhalingsoefeningen
- online cursus

Het resultaat is nog niet veranderd. Voor de buitenwereld lijkt er niet zoveel aan de hand. Ik blijf die rustige en zelfverzekerde jongeman. Vanbinnen is het erg onrustig. Ik probeer me niet te beperken, maar ik ga niet graag naar drukke plekken toe. Daarnaast kan ik er zelfs last van krijgen als ik ergens een kopje koffie drink.

Ik vind het fijn dat dit forum de kans geeft je verhaal kwijt te kunnen aan lotgenoten. Soms voelt het alsof je er alleen voor staat omdat niemand je lijkt te begrijpen. Jammer dat je wat minder met de personen in contact kan komen, maar wie weet!

Hugo
06-03-2022

4
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:
Nou ik al jaren hyperventilatie heb heel lang antidepressiva geslikt ,maar die helpen nu niet meer erg ,ik ben nu een wrak door serotonine te kort ernstige klachten, heel erge spierpijn in heel me lichaam maagpijn me darmen doen zeer en slaap niet echt verschrikkelijk moet 5 x per dag poepen en heb continue honger mijn hele leven is kapot ,doordie serotonine te kort die veroorzaakt hyperventilatie eigenlijk wil ik niet meer leven ,ik heb geen seconde rust in mijn lichaamhet is niet te doen ,een grote lijdensweg ik ga morgen weer antidepressiva proberen.

Yvonne
13-06-2022
Reactie:
Yvonne, werk je wel ? Ben je met je toekomst bezig ? Heb je vrienden ? Eet je wel gezond ? Heb je geen financiële problemen ? Je lichaam hersteld uiteindelijk zelf maar besef goed dat pillen die zijn gemaakt er toe dienen om symptomen te bestrijden niet op te lossen. Pillen maken uiteindelijk je toestand veel erger. Als je basis niet goed zit, werken, gezond eten, vrienden en financiële er goed voor zitten dan kan je pillen nemen tot je een ons weegt maar dat gaat je zeker niet helpen.

Eppo
03-07-2022

Jouw reactie:Verhaal 7 - Te hoge ademhaling na de corona

Ik heb sinds kort zegt de huisarts last van te hoge ademhaling na de corona. Chronische hyperventilatie, nooit gehad. Is het normaal dat je last heb van verhoogde polsslag bij inspanning en spieren verstijven of kaken..nooit meegemaakt. Geen puf hebben, constant angstig aan de diaree, hoesten etc. Het erge is dat ik dooe de ademhaling voel dat ik.geen kracht heb. En lijk net of ik tijdens het eten ook hyperventileer. Herken iemand dit

Ina
08-06-2022

4
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:
Hoi Ina helaas herken ik deze klachten het enige wat helpt rustig blijven er gebeurt echt niets

Anna
01-07-2022
Reactie:
Ik heb ook deze klachten gekregen na Corona.
Heel vervelend idd. Ik ben nogal in een zoektocht om te kijken hoe ik hier vanaf kom. Vooral de pijn tussen mijn schouderbladen en schouders en soms armen is erg vervelend

Naline
27-07-2022
Reactie:
Ik heb ook deze klachten gekregen na Corona.
Heel vervelend idd. Ik ben nogal in een zoektocht om te kijken hoe ik hier vanaf kom. Vooral de pijn tussen mijn schouderbladen en schouders en soms armen is erg vervelend

Naline
27-07-2022

Jouw reactie:Verhaal 8 - Ik was er van overtuigd dat ik een hartaanval had

Hoi iedereen,

Ik ben uit wanhopigheid bij dit forum uitgekomen om in contact te komen met “lotgenoten”, omdat ik sinds ongeveer een half jaar geleden ontzettende last heb van heftige paniek en hyperventilatie aanvallen. Het is op een nacht begonnen, ik kreeg geen lucht meer, tintelingen in mijn armen en benen en een mega druk op mijn borst. Ik was er van overtuigd dat ik een hartaanval had en dood zou gaan (super traumatische ervaring) ik ben toen opgehaald door de ambulance, na een nacht hier te hebben doorgebracht en er onderzoeken zijn gedaan (bloedonderzoek, hartfilmpjes, longfotos) bleek dat alles goed was.

Om 9 uur ‘s morgens werd mij verteld dat alles oke was en dat ik naar huis mocht. Ik voelde me iets rustiger en had een paar uur kunnen slapen. Natuurlijk was ik erg geschrokken maar allang blij dat de onderzoeken goed waren. Vanuit het ziekenhuis en de arts zijn mij verder geen handvaten gegeven, alles was goed, ik was rustig dus ik mocht naar huis van de arts zonder enige uitsluiting over wat het wél zou kunnen zijn.

Sinds deze aanval heb ik bijna DAGELIJKS last van lichte tot soms zware paniekaanvallen en hyperventilatie en alle rare klachten die hier bij komen kijken. In een nacht is mijn leven en wereld totaal op zijn kop gezet. Ik ben ontelbare keren naar de huisarts geweest waaronder vaak met spoed, omdat je echt niet meer weet wat je moet doen en waar je het moet zoeken. De pijn is onbeschrijfelijk en niet uit te leggen aan iemand die geen hyperventilatie kent.

Het valt mij helaas op dat in mijn situatie (huis)artsen weinig tot geen antwoorden hebben voor mensen met hyperventilatie klachten, in mijn geval werd alles steeds op de grote hoop gegooid, de klachten worden afgewimpeld met “neem maar een asprine” etc, etc. In sommige gevallen moet je zelfs smeken om een doorverwijzing omdat je bepaalde dingen voor jezelf wilt uitsluiten. Persoonlijk voel ik me vaak totaal niet serieus genomen.

Verschillende klachten die ik nu bijna dagelijks ervaar zijn snelle ademhaling, benauwdheid, druk op de borst, tintelingen in armen en benen, steken in hoofd, erge druk op het hoofd, nekklachten, oorpijn.

Volgens mijn huisarts zijn al deze klachten terug te linken aan stress en hyperventilatie. Daarom vind zij verder onderzoek overbodig.

De afgelopen weken is het “rare” gevoel in mijn hoofd hier bij gekomen. Soms steekt het, en een flinke druk op mijn hoofd. (Het voelt totaal anders als “‘normale” hoofdpijn) mijn vraag is zijn er meer mensen met deze klachten en zijn deze terug te linken aan de hyperventilatie?

Leon Lee

Leon Lee
22-11-2021

3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 9 - Ik heb vaak ook een gevoel alsof alles nep lijkt

Ik heb op dit moment al een paar maanden last van hyperventilatie. Ben verschillende keren bij de huisarts geweest, en op dit moment in behandeling bij een fysiotherapeut die kijkt naar mijn ademhaling.

Ik raak echt heel vaak in paniek omdat ik op sommige momenten zo duizelig ben dat ik denk dat ik om ga vallen. Ik weet gewoon echt niet hoe ik er mee om moet gaan. Deze klachten weerhouden mij van zoveel dingen in het dagelijks leven. Ik heb vaak ook een gevoel alsof alles nep lijkt ook als ik mezelf bijvoorbeeld aankijk in de spiegel. Benauwdheid, hartkloppingen zijn ook klachten.

Vaak gaat het beter voor bijvoorbeeld een week. Maar na een tijdje komt er altijd een terugval die dagen aanhoudt.

Kan iemand zich vinden in dit verhaal? En heeft iemand tips wat geholpen heeft bij hun?

Cas
28-01-2022

2
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:
Beste Cas,

Dit is voor mij de eerste keer dat ik lees dat iemand dingen als “nep” ervaart.
Ik heb dit zelf vaker meegemaakt en mensen verklaren me vaak voor gek.

Zelf heb ik ook last van hyperventilatie met hele heftige aanvallen.

Mag ik vragen of jij er overheen bent gekomen?

Groeten Ron

Ron
12-04-2022
Reactie:
Ik herken mezelf hier heel erg in. De wereld lijkt heel raar alles lijkt nep, hyperventilatie, paniek aanvallen en het gevoel alsof je geleefd wordt. Bij mij bleek het een Burnout te zijn. Overspannen en stress was bij mij de oorzaak. Na een bezoek aan een psygoloog gaat het bij mij al een stuk beter.

Charlotte
17-11-2022

Jouw reactie:Verhaal 10 - Ik had niet het gevoel dat ik angstig was

Vanmorgen stond ik op uit bed en voelde me wat licht in mijn hoofd. Niks bijzonders op zich. Ik liep naar de badkamer en werd niet lekker, begon te zweten en werd duizelig. Ik ging op de grond zitten en werd vervolgens erg misselijk en kreeg braakneiging. Hoefde uiteindelijk niet te braken. Mijn hoofd begon te suizen en mijn lijf te tintelen. Later verkrampte mijn lijf, mijn handen gingen vreemd staan door de verkramping en mijn spraak werd slecht, waarschijnlijk door verkramping tong? Dit proces duurde ongeveer 15 minuten, waarna mijn lichaam weer ontspande en mijn spraak ook weer goed werd.
Ik heb zo’n ‘aanval’ een aantal jaren geleden ook gehad. De huisarts dacht toen aan een koorts stuip, omdat het toen gebeurde terwijl ik ook wat ziek was. Nu is daar echter geen sprake van. Mijn broer, die ambulancechauffeur is, heb ik hiernaar gevraagd en hij denkt aan een hyperventilatie aanval. Ik heb zelf niet het idee dat ik angstig was, een paniekaanval had of hyperventileerde, maar het kan natuurlijk wel.
Mijn vraag is of er hier mensen zijn die dit herkennen en/of mee gemaakt hebben.

Anja
15-01-2021

1
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:
Ik herken dit maar ik weet niet hoe oud je berichtje is. Ik stuur dit op 10 maart 2021

Isa
10-03-2021
Reactie:
Hallo Isa, (20-06-2021)

Ik heb dit bericht half januari 2021 geplaatst.
Het is me een week of 7 terug weer overkomen.
Heb jij dit soort aanvallen ook gehad? Is het hyperventilatie? Wat kan je er tegen doen?

Groetjes Anja

Anja
20-06-2021
Reactie:
Ik heb een soortgelijk iets ervaren en nu al ruim 2 maanden last van een licht gevoel in mijn hoofd. Als ik zit wordt dit erger

Nick
18-10-2022

Jouw reactie:Voeg zelf een verhaal toe


Wil je ook je hart luchten?


+ Mijn verhaal delen
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten