Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Onafhankelijkheid in een relatie

Hi,

Er heerst mij een vraag over onafhankelijkheid in een relatie. Ik weet goed dat je in een relatie ook tijd & aandacht aan jezelf en je eigen leven moet besteden. Echter voel ik mij in een relatie altijd afhankelijk van de ander. Ik ben altijd met de ander bezig, ben altijd bezig met wanneer ik degene weer kan zien, ik ga automatisch al mn tijd aan degene besteden en verwaarloos mezelf dan beetje. Ook bepaald dit (en de ander) vaak mijn gemoedstoestand.

Het gevolg hiervan is dat vaak onrustig of gespannen ben. Ook stel ik me passief op naar mijn eigen leven toe. Onderneem dan weinig voor & met mezelf. Ik doe dit niet bewust, het is niet dat ik eigenlijk liever iets voor mezelf ga doen, maar het niet doe, ik voel gewoon totaal niet aan dat ik mijn eigen space ook nodig heb omdat ik alleen maar met mijn hoofd bij die ander zit. Zelfs al stimuleert de ander mij juist ruimte voor mezelf te pakken, ik pak de ruimte zelf niet.

Ik probeer er nu wel veel aandacht aan te besteden en dingen voor mezelf te doen; Lezen, wandelen, iets koken of bakken, tijd in mn eentje doorbrengen, of met mn ouders, mijn vriendinnen. En dat doet me wel goed, alleen ik zou zo graag willen dat ik dit ook kon in en tijdens een relatie en dat dat voor mij meer natuurlijk verloopt ipv dat ik nu heel bewust voor die activiteiten kies.

Hoe maak ik dat eigen? Hoe ga ik ook echt voelen dat ik op 1 sta in een relatie en de ander een mooie aanvulling in mijn leven is?

Anoniem
16-02-2023
laatste reactie: 18-02-2023

1
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ik herken je verhaal heel erg. Het is ook de reden dat ik nu al een paar jaar alleen ben, omdat ik zelf wilde helen voordat ik weer een relatie in ga. Het is een automatisme, bijna automatisch gaat je aandacht naar de ander. Ik ben geen expert maar kan iets vertellen over hoe ik het heb begrepen. Het komt vrij veel voor, ik heb hier vooral veel over geleerd in het bekende boek van Hannah cuppen (liefdesbang)
Hoe ik het ervaar: onbewust op de ander focussen is ontstaan vanuit onveiligheid. Je vertrekt uit je lichaam naar de ander. Je wil pleasen en je hoeft zelf dan ook niet te voelen.
Het is een vrij lang proces om dat om te draaien en niet zo maar veranderd, omdat het ook vanuit vroeger is ontstaan. Puur rationeel proberen wat hobbies voor jezelf te verzinnen gaat dat niet veranderen. Vanuit binnen moet die neiging oplossen en dat is een proces. Dat is mijn ervaring. Maar het hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je je relatie verbreekt. Maar je kunt je er nu al in proberen te verdiepen. Op lange termijn zorgt het namelijk vaak wel voor een scheve relatie.

Anoniem
18-02-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>