Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Wat is mij overkomen?

De titel zegt het al, wat is mij overkomen? Het is een vrij lang verhaal ondanks dat ik het beknopt heb proberen te houden.

Medio vorig jaar online een leuke vrouw leren kennen. Al vrij snel in de chat onze historie besproken (beide wel een rugzakje) Zij gaf aan dat ze bindingsangst en verlatingsangst had, komende door Cptss. Ik ben in mijn tienerjaren bespeeld door een meisje die ik leuk vond (wel jaren contact houden en hinten op verliefdheid, maar nooit zo dicht bij laten komen dat er een prille relatie zou ontstaan). Ook heeft er in mijn jeugd misbruik plaatsgevonden.

Ik heb voor dit verhaal geen relatie gehad, en zij (volgens eigen zeggen) alleen in haar tienerjaren een korte relatie.

We hebben maanden gechat en tijdens het chatten waren er momenten dat er min of meer vanuit het niets een soort van wegduw moment kwam. Ik had van alles fout gedaan en dat moest veranderen. Op dat moment leek het vooral te liggen aan:
- Discussies voeren waarbij zij vond dat dit altijd was om iemand af te troeven, er moest een winnaar zijn. Naar mijn idee voer je een discussie om elkaars mening/standpunt te leren kennen zonder daar een winnaar in te hebben.
- Grappen die soms (over en weer) verkeerd werden opgevat, zij heeft vrij cynische/zwarte humor. Ik ben wat directer waar zij minder mee bekend is
- Ze zoekt redelijk veel naar complimentjes en bevestiging of ik haar echt wel leuk en aantrekkelijk vind.
- Beide waren we in het begin onzeker.

Na het eerste wegdruk moment heb ik beterschap beloofd en geprobeerd om vooral de discussies te mijden en iets minder direct te zijn. Na het 2e wegduw moment gaf ze aan dat ik haar 100% moest vertrouwen. Dit heb ik gedaan waardoor mijn onzekerheid flink afnam. Mijn onzekerheid zat vooral in de vraag of ze mij werkelijk leuk vond.

Er zijn later nog enkele van dit soort momenten geweest waarbij ik af en toe in de “penalty hoek” werd geplaatst. En ook voor die momenten heb ik excuus aangeboden, nu eigenlijk niet goed wetende wat ik fout heb gedaan.
Als deze momenten dan weer over waren gaf ze aan dat ik die momenten niet te serieus moest nemen.

Eind vorig jaar hebben we elkaar voor het eerst ontmoet en dat verliep erg leuk. We hebben elkaar daarna regelmatig ontmoet en uiteindelijk resulteerde dit in een relatie. Hoewel het haar moeite heeft gekost om het een relatie te noemen.
In die periode heb ik regelmatig wat leuks meegenomen, en zij heeft ook voor mij presentjes gekocht. Ze heeft destijds zelfs gevraagd hoe ze mij kon terug betalen voor de presentjes, waarop ik antwoorde dat ze gewoon zich zelf moest blijven.
Er stonden al wat afspraken gepland (2e kerstdag, haar familie ontmoeten) maar die werden weer afgezegd. En ook afspraken om elkaar te ontmoeten werden door haar nog wel eens verzet/afgezegd. Mijn familie heeft ze nooit ontmoet.

Medio vorige maand werd het contact snel slechter. Ze wilde een week rust (maar wel blijven chatten) om te kijken of ze daar van opknapte. Twee dagen later heeft ze de relatie beëindigd, wel met het behoud van chat contact.

Er is door haar twee keer wat gevraagd (bijvoorbeeld of ik de liefde die ik nu voelde al eens eerder heb gevoeld). Ik heb aangegeven dat het contact met dat meisje in mijn tienerjaren er het dichts bij in de buurt kwam. De laatste keer was dat op de avond voordat ze een pauze wilde inlassen. Er werd mij verweten dat ik nog gevoelens voor dat meisje zou hebben, wat niet het geval is. Die situatie is ook al ruim 20 jaar geleden.

Ik was/ben kapot van de breuk en zij leek daar redelijk goed mee om te kunnen gaan. Ik heb haar dan ook gevraagd hoe zij daar zo goed mee om kon gaan, daarop kwam een chatbericht met een flinke sneer.
Vervolgens heb ik alles even laten rusten en een paar dagen later gevraagd of ze mij wilde toelichten waardoor het fout is gelopen. Daarop kwam een tirade aan chatberichten. Ze herkende mij in alle kenmerken van een narcist, alles had ik fout gedaan. Alle signalen die ze had gegeven heb ik gemist. Ik had haar presentjes gegeven om haar zo te manipuleren, etc. Inmiddels heeft ze alle communicatie kanalen (weer) geblokkeerd.

Enkele dingen die ze mij verwijt zijn gas-lighting, narcisme en manipulatie. Ik heb in mijn omgeving (collega’s, familie, vrienden) eens nagevraagd of men zich hierin herkende. Niemand herkent zich hierin. Ook diverse online testen gedaan en die geven ook aan dat er weinig kenmerken van een narcist aanwezig zijn.

Daarna eens wat gezocht op gas-lighting en manipulatie en daarvan viel mijn mond open. Ik kan mij hierin totaal niet vinden. En als ik lees wat het allemaal inhoud dan heb ik het idee dat zij (veel) meer kenmerken vertoond dan ik. Gezien de leuke tijd die we hebben gehad weiger ik eigenlijk te geloven dat zij narcistisch is. En ook kan ik mij moeilijk voorstellen dat dit allemaal gespeeld zou zijn.

En ja, ik heb haar meermaals berichten gestuurd om weer in contact te komen. Dit vanuit het gemis omdat ik echt gek op haar ben. Blijkbaar ziet zij dit (mede) als een kenmerk voor narcisme bij mij.

Door dit hele gebeuren twijfel ik inmiddels aan alles wat er is gebeurd en ook aan mij zelf. Heb ik wel of geen narcisme? Wat mij precies is overkomen is mij nog altijd niet duidelijk.

Anoniem
06-02-2024
laatste reactie: 05-05-2024

3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Dan wees eerlijk , heeft je vrouw geen recht gelukkig te zijn?

Zeg haar niks over dat vreemd gaan, maar zij heeft ook recht gelukkig te zijn, en er is zeker iemand dat haar zo wil hoe ze is.

Rika
12-03-2024
Reageer:
Beste,

Jouw conclusie lijkt wel aannemelijk.
Als ik een advies zou moeten geven, dan is dat: zet deze dame uit je hoofd, want veranderen zal ze toch niet. Dus ookal zouden jullie weer een relatie krijgen, je zult er alleen maar ongelukkig van worden.

Er is ergens echt wel iemand met wie je wel gelukkig kunt worden!

Ro
03-04-2024
Reageer:
Het overkomt je niet, je bent er zelf bij.
Jij wil een leuke relatie, voor de gezelligheid neem ik aan.
Zij houdt van drama, aantrekken en afstoten. Als je dat niet leuk vind kap het af.

Teun
05-05-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>