Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Ik worstel al 10 jaar met angst en stress

Dag allen,
Ik worstel al 10 jaar met angst en stress. Van je ongelofelijk ziek voelen naar paniekaanvallen en denken dat je soms dood gaat (door ernstige ziekte). Het hele ziekenhuis doorlopen, wekelijks bezoeken aan de huisarts, psychologen en vele boeken gelezen. Toch blijft het komen en gaan. Ik denk dat het het resultaat is van een stukje verleden, binnenvetter zijn en een hoofd dat niet stil staat. Ik probeer geen medicijnen te gebruiken en op een natuurlijke manier te ontstressen. Wandelen, lezen en mediteren. Toch is het een hele strijd en voel ik me vaak ongelukkig. Toch maar proberen te genieten van de kleine dingen en de momenten die je wel krijgt. Herkennen anderen dit?

Hugo
22-07-2023
laatste reactie: 09-01-2024

5
6
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ik heb zelf ook last van een angststoornis. Deze nam serieus toe na een periode met veel stress en griep. Blijkbaar ontregelt dit het autonoom zenuwstelsel nog meer waardoor de angst ook toeneemt. Het feit dat mijn huid van hoofd tot teen branderig aanvoelt helpt natuurlijk niet. Ik heb tinnitus wat soms ook beangstigend is.

Ik probeer nu elke dag meermaals een kwartier tot half uur ademhalingsoefeningen te doen om mijn zenuwen te kalmeren in de hoop dat op langere termijn dit ook tegen angst werkt.

Aangezien er wachtlijsten zijn tot 2 jaar voor dagopnames om hiermee te leren omgaan op een natuurlijke manier begin ik te denken dat onze samenleving gewoon te druk werd en we te weinig ontprikkelen.

Ik hoop de stofjes in mijn hersenen op een natuurlijke manier terug in evenwicht te krijgen. Elke antidepressiva heeft namelijk bijwerkingen en veel ook op de ogen die door een auto-immuunaandoening bij mij al droog zijn. Om eerlijk te zijn heb ik gewoon ook angst voor de bijwerkingen 🙂.

Ik probeer: kalmerende kruidenthee, geen cafeïne of theïne, suikers beperken, rustmomenten inbouwen maar dit is soms moeilijk met 2 kinderen, lavendel/appelsien etc verstuiven, relaxatiekiné, acupunctuur, neuraaltherapie...
Ik test momenteel kalmerende supplementen zoals Ashwagandha cbd, gaba. Natuurlijk niet allemaal tegelijk 🙂

Voor noodgevallen heb ik alprazolam maar enkel voor noodgevallen want anders werkt het niet zo goed meer en raak je eraan verslaafd.

Ik heb volgende week een eerste afspraak met een orthomoleculaire geneesheer.

Emdr wil ik ook nog proberen.

Anoniem
05-08-2023
Reageer:
Hoi Hugo,

Dit herken ik wel. Zelf heb ik w.s. een slecht werkende alvleesklier door de stress, waardoor ik soms met intense vermoeidheid en ondergewicht heb te maken. Ik ben inmiddels 62 en heb ook al heel wat psychologen gehad, maar dat helpt niet afdoende. Soms heb ik ook paniekaanvallen omdat het in mijn hoofd dan helemaal doordraait. Soms kan ik de negatieve stroom aan nare gedachten niet laten ophouden. Ook heb ik allerlei andere lichamelijke ongemakken waar ik niet blij van word. De vraag is dan: wat was er eerder? De stress en daardoor de ongemakken of andersom? Ook ik wil geen medicijnen gebruiken en probeer zoveel mogelijk zelf dingen te doen om mezelf weer rustig te krijgen. Ook wandelen, lezen, soms wat mediteren en in de natuur fotograferen. Ben jij soms ook hooggevoelig? Eén op de 5 mensen is hooggevoelig en door de vele prikkels die mensen vandaag de dag hebben, raken hooggevoelige mensen overprikkeld en gestrest. Ik roep vaak: ik hoor niet in deze maatschappij, het is me allemaal teveel. Dus zoveel mogelijk rust voor jezelf inbouwen en ook nee zeggen tegen mensen die druk op je leggen etc. is dan het enige wat je kunt doen. Soms helpt het ook om op te schrijven waar je blij van wordt. Nadat ik dat had gedaan, dacht ik: dat is best nog veel gelukkig. Als je je dan op die dingen focust, gaat het wel wat beter. Maar net als bij jou blijft het idd komen en gaan, ondanks therapie. Toch maar proberen het beste uit alles te halen. Ik wens je succes en sterkte in moeilijke tijden.

Joyce
07-08-2023
Reageer:
Hoi joyce
Ik herken je verhaal.
Ik heb precies hetzelfde.
Maar waar merk je aan dat je alvleesklier niet goed werkt door de stress? Heb je daar testen voor laten doen?
En wat doet het met je lichaam? Buiten dat je gewicht verliest. En wat heb je nog meer lichaamlijke ongemakken?
Ik ben namelijk heel bang om ziek te worden. Op het moment staat mijn relatie onder enorme druk. Er is niet meer met me te leven zegt me vriendin. Ik denk dat ik over een paar maanden dood ga. Ik heb een mri full bodyscan gehad en bloedonderzoeken. En week geleden een ct scan met contrastvloeistof, ook alles goed. Snap er niks van waarom mijn lichaam zo raar aanvoelt. Ook veel afvallen. Je ziet gewoon me botten en veel spiermassa verloren. Ik eet ook wel weinig op de dag. Ik heb er gewoon losse huid van gekregen. Ik drink ook niet bijzonder veel. Maar ik denk echt dat ik dood ga over een paar maanden of weken. Het is geen leven zo. Ik wil zo niet leven. Maar kan dit allemaal chronische stress veroorzaken? Want dat heb ik al 30 jaar denk ik, als het langer is. Ik ben 56, geen jonge heer meer, maar voel me nu een man van 80. Slaap heel slecht. Kan maar aan 1 ding denken, en dat is dat ik ziek ben. Echt een kut leven. Sorry voor mijn woorden gebruik

Ber
21-08-2023
Reageer:
Ik ook

Priscilla
27-09-2023
Reageer:
Hoi Hugo

Ik herkeb me erg in je verhaal,misschien vind je het fijn om hierover te praten?
Herkenning het lijkt mij erg fijn.

Mieke
29-09-2023
Reageer:
probeer eens meditationmoments...werkt echt !

Chris
09-01-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>