Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Wangedrag stiefkind (spugen, schoppen) aanpakken

Wangedrag stiefkind (spugen, schoppen) aanpakken

Helemaal mis
Deze stiefmoeder werd af en toe bespuugd en geschopt door haar stiefzoon van 8 jr. Ze haatte hem ondertussen hartgrondig. Van alles had ze geprobeerd. Boos worden, begripvol reageren, vragen waarom hij het deed. Er kwam geen antwoord en er verbeterde niets.

Escalaties
Ook had ze hem enkele keren stevig vastgepakt en nog weer later had ze haar toevlucht genomen om ook maar te spugen en terug te schoppen. Uiteraard werkte ook dat niet. Integendeel, het escaleerde steeds verder. Ondertussen waren er jaren voorbij gegaan, waarbij ze steeds angstiger was geworden. Angstiger en bozer! Haar stiefzoon was inmiddels bijna 11 aar.

Bang
Meestal adviseer ik meteen om samen met je partner te komen, maar toen ik daarover begon weigerde ze resoluut. Ze vond dat ze het zelf moest oplossen, ze zei ook bang te zijn dat haar partner voor de zoon zou kiezen.
Het duurde al 2 gesprekken voor ik haar kon motiveren hem te vragen en na nog een gesprek met haar alleen, lukte het hen samen te zien. Inderdaad dacht hij ook te moten kiezen en als dat nodig was zou de keuze op zijn kind vallen en trok stiefmoeder aan het kortste eindje.

Niet kiezen, maar opvoeden
Kinderen horen niet te schoppen en te spugen. Vader was het daarmee eens, maar het gebeurde nooit in zijn bijzijn, hij wist ook niet zeker of het wel waar was…. Hij dacht er sowieso niets aan te kunnen doen. Natuurlijk was er wel wat aan te doen, maar het had al jaren geduurd, dus dat kun je niet in een keer oplossen. Wel gaf ik aan wat vader te doen stond en welke rol stiefmoeder zou moeten aannemen.

Geen slecht kind
Stiefmoeder had zich ondertussen uit pure wanhoop zeer negatief uitgelaten over zijn zoon. Dat had de keuze van vader voor zijn kind (en tegen stiefmoeder) versterkt. Hoe erg het wangedrag ook is, het gaat niet om een slecht kind, maar een kind wat mogelijk gemanipuleerd wordt, een kind wat zich geen hemelse raad weet. Kinderen hebben grenzen nodig: duidelijke grenzen met liefde en begrip gehanteerd.

De natuurlijk moeder
De rol van de moeder was ook kwalijk. Dat is niet altijd het geval, maar als dat wel zo is, is het enorm moeilijk voor zo’n kind. Het was nodig dat vader en stiefmoeder begrip voor de loyaliteit zouden krijgen, die het kind voor zijn moeder voelde. Kinderen kunnen erg klem komen zitten in het conflict tussen de beide ouders. Stiefmoeder en moeder hadden ook ooit naar elkaar gespuugd en geschopt in het bijzijn van het jongetje.

Instructie en coaching
Die instructie moet altijd op maat worden gemaakt, d.w.z. uitzoeken waar een kind wel/niet gevoelig voor is, hoe het kind beloond kan worden zonder grote dure cadeaus, en hoe je een kind het beste aanspreekt. Kinderen moeten duidelijke grenzen krijgen, maar ook begrip voor hun situatie en moeten zich gewaardeerd voelen. Dat vergt een totaal andere aanpak, maar daarbij wint het kind, maar uiteindelijk ook de volwassenen.

Kortom: daar is geen standaardoplossing voor mogelijk, maar een oplossing is er wel. Maar dan moet je als partners wel heel duidelijk weten wie wat doet en wanneer. En niet van wijken weten. Doorgaan, ook als het niet diréct lukt. Uiteindelijk is het wel gelukt en gaat het een heel stuk beter.



1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:





+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>