Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij verslaving


Verslaving - tips

Zoek je tips bij een verslaving?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met een verslaving

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Kennisoverdracht helpt jou en je dierbaren

Thomas Harrison & Hilary Connery schrijven in "Verslaving - een praktische gids voor familieleden" zeer veel bruikbare informatie over verslaving. Zo komen overzichtelijk informatie over het verslaafde brein, rehab, en psychologische hulp aan bod.

De toon van het boek is objectief. De schrijvers zijn niet bezig met 'schuldvragen' of 'waarheid achterhalen'. Ze delen gewoon wat zij weten.

Lees vooral een recensie over dit boek voordat je tot aanschaffen overgaat.


2

deel deze tip

Tip 2 - H.A.L.T. - Hungry, Angry, Lonely or Tired

H.A.L.T
Hungry, Angry, Lonely or Tired. Een afkorting die veel gebruikt wordt bij mensen met een verslaving. Zit je in je HALT? Wanneer je een of meer van deze gevoelens herkent. Wees je dan extra bewust van je gedrag. De kans op een terugval is groter op zo'n moment.


1

deel deze tip

Tip 3 - Alleen voor vandaag!

ALLEEN VOOR VANDAAG!!!
Het gaat erom dat je het stoppen met je middel of gedrag alleen vandaag volhoudt. Meer is het niet. Stop met de complete toekomst voor je te zien en leg de focus op dit moment. Op deze dag. En dat elke dag opnieuw. Dan kun jij het ook!


1

deel deze tip

Tip 4 - Herstellen doe je zelf, maar doe het niet alleen

HERSTELLEN DOE JE ZELF, MAAR DOE HET NIET ALLEEN!

Als je stopt met een middel of gedrag is de kans van slagen vele malen groter wanneer je een groep supporters om je heen verzameld. Mensen die je echt begrijpen.

Zo zijn er diverse zelfhulpgroepen die wekelijks een meeting houden om elkaar te steunen in hun herstel. Deze groepen zijn anoniem en niemand in je directe omgeving hoeft hier van te weten.

Google eens op: OA, anonieme overeters, AA anonieme alcoholisten, NA Narcotics anonymous. Er zijn nog veel meer groepen voor vele soorten verslavingen. Succes!


1

deel deze tip

Tip 5 - Animatiefilm van verslaving

Het is bekend: Erkennen dat je een verslaving hebt is een hele moeilijke, maar broodnodige eerste stap.
Kijk eens of je je herkent in het kuikentje uit deze animatiefilm.Steeds vaker, steeds meer 'middel'/ 'gedrag' nodig, dat jou steeds minder plezier geeft? En steeds eenzamer? Meer afgesloten van je omgeving, vrienden en familie?
Wees eerlijk en krabbel niet terug, ook morgen niet.

Zoek GOEDE hulp. Hulp waar jij vertrouwen in hebt en die bij je past.
Misschien schaam je je. Bij een goede therapeut mag je alles vertellen en wordt er niet geoordeeld.

Bij een goede therapeut wordt er onder andere gewerkt aan de oorzaak van je verslaving, zodat jij steeds sterker wordt en je hunkering naar gedrag of middel zal verdwijnen.
Wat een bevrijding zal dat zijn!

Wellicht is eerst een gespecialiseerd behandelcentrum nodig voor je detox.
Ik kan je daarna of tegelijkertijd aanraden naar een gespecialiseerde hypnotherapeut of een gespecialiseerde EMDR-therapeut te gaan.

Ik wens je veel succes bij jouw bevrijding van je verslaving, het KAN ECHT!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - relatieverslaving

Ook kun je verslaafd zijn aan een (destructieve) relatie waarvan je maar niet los kunt komen. Vaak is er diepere problematiek aanwezig waardoor je je niet sterk genoeg voelt om uit deze relatie te stappen. Denise Hagmeijer heeft hier een persoonlijk verhaal over geschreven in haar boek De Duikelaar. Een boek waarin je veel zult herkennen en veel van kunt leren. Maar zelf eruit komen is vaak een te grote stap. Zoek hulp als je jezelf hierin herkent.deel deze tip

Tip 7 - Zelf inzien dat verandering nodig is

Je bent verslaafd aan iets, een middel of aan gedrag wanneer het in jouw leven op zo’n wijze centraal komt te staan dat je geen gezonde verbinding meer aan je dagelijkse activiteiten en sociale omgeving kunt onderhouden.

Je afhankelijkheid neemt de vrijheid en speelruimte weg die je als mens nodig hebt om gezond te functioneren. Wanneer je iets aan je verslaving wilt doen, is het meestal nodig dat je er zoveel last van krijgt of er zo onder gaat lijden dat je er diep van doordrongen wordt dat verandering noodzakelijk is.deel deze tip

Tip 8 - Vrijheid terugwinnen door ‘ik-management’ te versterken

Het is belangrijk om te weten dat iedere verslaving de vervorming is van een behoefte die in de allereerste plaats gezond was. Belangrijke primaire behoeften van -alle mensen- zijn om je veilig, behaaglijk, verbonden, geliefd, begrepen, erkend, gestimuleerd én begrensd te voelen.

Al in onze vroege kindertijd en jeugdjaren gaat het bij veel mensen mis bij het voorzien in deze behoeften. Niet alle ouders zijn in staat om hun kinderen goed om te leren gaan met hun behoeften, omdat zij dit zelf ook onvoldoende geleerd hebben.
Zo ontwikkelt zich te weinig het ‘ik-management’ dat wij zo nodig hebben om ons gedrag bij het omgaan met onze behoeften te reguleren.
Onze behoefte(n) worden ons dan de baas, gaan woekeren en vervreemden zich steeds verder van hun gezonde oorspronkelijke vorm.
Denk eraan hoe de gezonde behoefte van verbondenheid, van ‘erbij horen’ voor velen de aanleiding was om te gaan roken. Bijna niemand vindt een eerste sigaret ‘lekker’.

Wanneer je vervormde behoefte steeds meer grip op je krijgt en jij steeds meer jouw persoonlijke vrijheid inlevert, hoeft je dat eerst niet eens op te vallen. Veel verslaafde mensen leven in de illusie van controle hebben en ontdekken juist door hun omgeving, doordat ze vastlopen, of door lichamelijke klachten dat er iets ‘niet goed’ is.

Als verslaving lang duurt vormt zich veel gewoontegedrag en raakt de verslaving in je hele fysieke en psychische lichaam ingebouwd.
Als je zelf tot het inzicht en daarmee tot het besluit komt dat je het anders wilt, dat jij je vrijheid en gezondheid terug wilt winnen, dan heb je meestal de steun van (ervaren of professionele) anderen nodig. Zij kunnen dan het nodige ‘hulp-ik’ voor je zijn om ervoor te zorgen dat je de tijd, de methode en de middelen krijgt om je eigen ‘ik-management’ (weer) op te gaan bouwen.deel deze tip

Tip 9 - oordeelloos

Hallo jij..... tja, verslaafd.....
erg moeilijk om je zo te noemen, toch?
Er hangen zoveel stigma's en oordelen aan.
Je schaamt je er voor en het is iets wat anderen niet van je willen of verwachten....

Maar hoe doe je het zonder?

Ik kan je niet afhelpen van je verslaving, maar ik kan oordeelloos naar je luisteren en achterhalen waar het vandaan komt en hoe het komt dat je het middel steeds nodig hebt (of denkt nodig te hebben).

Samen kunnen we dieper liggend gevoel, frustratie, behoefte of wens achterhalen. Wellicht kunnen we samen tot alternatieven komen. Zodat je wel krijgt, wat je nodig hebt om te ontladen of ontspannen, maar zodat je de gevolgen binnen de perken kunt houden. Je bent welkom, met welk verhaal dan ook. Als het nodig is, kan ik je doorverwijzen. Maar samen kijken we wat we kunnen bereiken,
Succes en wellicht tot horens / ziens.deel deze tip

Tip 10 - Het Zelf en innerlijke verslaafde Delen

Het is goed te beseffen dat alle deelaspecten van jezelf; ook een verslaafd deel, iets te vertellen hebben aan jou zelf. jou Zelf. Ik noem het nu expres met een hoofdletter, omdat er een Groter Zelf ontwikkeld kan worden die de regie kan terugnemen over alle innerlijke delen. Een soort kapitein op een schip met allerlei matrozen. Een verslaafde Matroos heeft OOK iets te vertellen, heeft ook een boodschap die gehoord wil worden en vooral liefdevolle aandacht nodig. Deze matroos wilde van oorsprong iets menselijks waardevols voor het Zelf, maar werd door allerlei zaken vervormd. Elk deel heeft iets VOOR het Zelf te brengen als het in zijn Pijn gehoord wordt en vanuit het Zelf voor gezorgd gaat worden.deel deze tip

Tip 11 - Je Grote Zelf en verslaving delen

Weet dat elk innerlijk deel, ook een verslavingsdeel een onderdeel is van jouw Grote Zelf. Je Grote Zelf is bedoeld de regie te hebben over alle innerlijke delen ( die nooit iets tegen jou hebben). Zoals een Kapitein op een schip naar alle Matrozen kan luisteren, ook een verslaafde Matroos. Ook die heeft een boodschap en is ergens ontstaan met een doel, een bedoeling, een behoefte. Alleen is die behoefte verworden tot iets wat de regie vaak overneemt en niet helpend is om een volwaardig leven mee te kunnen leiden.Alle innerlijke delen hebben liefde en erkenning nodig, en willen beluisterd worden in hun eigenlijke boodschap/behoefte.Vaak een hele klus, en wel erg de moeite waard.deel deze tip

Tip 12 - Hechten aan iets of iemand?

Verslaafd zijn betekent dat je je bent gaan hechten aan één of ander middel of gewoonte. Vaak komt dat in de plaats van je hechting aan mensen. Je hersenen zijn inmiddels zo bedraad dat wanneer je je rot voelt je gelijk grijpt naar je middel/gewoonte. Wat nodig is, is dat je weer nieuwe verbindingen leert aan te gaan. Met mensen, maar ook met jezelf. Wie ben ik, wat wil ik, waar sta ik.. En vervolgens, aan wie wil ik me binden. Dit laatste heb je zo nodig om los te komen van alles wat jou in de greep houdt.deel deze tip

Tip 13 - 60 seconden

Zou het je lukken om wanneer je jouw verslaving wilt bevredigen, om dan 60 seconden te wachten, voordat je aan jouw verslaving toegeeft?

Probeer het eens uit. Elke keer weer.
Wellicht dat je na een week 120 seconden kan wachten.
En een maand later 5 minuten.

Wordt gewaar welke gedachten en gevoelens je hebt terwijl je wacht. Observeer deze zonder oordeel. En bespreek ze gerust met een therapeut.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten