Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Annemieke | Therapeut

Therapeut-Hoofddorp
Therapie Hoofddorp
Trompenburg 11
2135 BJ Hoofddorp
Stuur een bericht


Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtTherapie Hoofddorp

Soms kunnen er situaties zijn waar je niet tegen opgewassen bent: depressie, ziekte, de dood van een geliefd persoon, een relatiecrisis, opvoedingsproblemen, overspannenheid, stress of burnout. Het kan zijn dat je je lusteloos, bang, onzeker of verdrietig voelt en dat je niet genoeg kracht hebt om deze problemen alleen op te lossen. In zo'n situaties kun je bij mij terecht.

 

 

Depressie

Je hebt een depressie wanneer je minstens twee weken achtereen somber bent, nergens plezier in heeft, en alles zwart ziet. Een depressie gaat vaak gepaard met allerlei lichamelijke klachten. Depressieve mensen omschrijven hun depressie als een groot zwart gat; geen gevoel meer hebben, nergens zin in hebben en overal tegen op zien.

Er zijn veel verschillende soorten depressie, van mild tot zwaar. Voorbeelden van depressies zijn: 

 

  • Dystyme stoornis
  • Postnatale depressie
  • Manisch-depressieve stoornis
  • Seizoensgebonden depressie
  • Depressie door overmatig gebruik van alcohol, drugs of medicijnen
  • Depressie door een lichamelijke aandoening.

 

Mijn behandelaanbod bestaat uit gesprekken en het stimuleren tot het oppakken van activiteiten. De gesprekken kunnen adviserend, steunend of meer veranderingsgericht zijn. Beweging blijkt vooral bij depressies een belangrijke activiteit hierdoor worden stoffen in de hersenen aangemaakt waardoor u zich prettiger voelt.  

Bij depressies kan het ook helpen om gebruik te maken van beeldende middelen. Een tegenstelling van depressie is expressie. Wanneer u depressief bent kunt u moeite hebben om u te uiten. Expressie is uiten. Dit uitgangspunt gebruik ik bij het werken met beeldende activiteiten.

 

 

Rouwverwerking

Veel nabestaanden kampen met intense, verwarrende en soms tegenstrijdige gevoelens. Niet alleen verdriet, angst, hulpeloosheid en wanhoop, maar ook boosheid, agressie, teleurstelling en schuldgevoelens kunnen voorkomen.

Soms voelt de nabestaande zich opgelucht en in zekere zin bevrijd. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de dood een lang en moeilijk ziekbed afsluit of als de zieke zelf verlangde naar het einde. Deze onverwachte gevoelens kunnen voor de achterblijvers erg verwarrend zijn omdat ze als ongepast worden ervaren. Het zijn echter normale reacties op een ingrijpende verandering.

 
De nadruk binnen de gesprekken ligt op het ervaren, en het zoeken van een eigen manier van verwerken. 

 

 

Stress en burnout

Wanneer stress lang aan houdt of wanneer er geen tijd is om te herstellen dan kan dit steeds meer klachten veroorzaken, zoals:

 

  • Lichamelijk: moe, slapeloosheid, spierpijn, hoofdpijn, maagpijn, hartkloppingen,verminderde weerstand.
  • Psychisch: gejaagd voelen, prikkelbaar, geïrriteerd, somber, piekeren, angst lustloos, besluiteloos, vergeetachtig, onzeker.
  • Veranderingen in gedrag: minder presteren, fouten maken, sociale contacten uit de weg gaan, toename van het gebruik van  alcohol, roken, drugs, kalmerende middelen of (veelvuldig gebruik) van pijnstillers.

 

 Zowel het werk als de privé situatie kunnen tot ongezonde stress en overbelasting leiden.

We kijken naar de stressfactoren, belangrijke levensgebeurtenissen en de eisen en verplichtingen die er zijn in je leven. Hoe kun je invloed uitoefenen op deze factoren?

Bijvoorbeeld door met je baas te praten over de voor jou belastende factoren. Leren nee te zeggen, te onderzoeken hoe je met conflicten om gaat, en te leren hoe je minder impulsief kunt  reageren. We kijken naar de verhouding tussen werk en vrije tijd.

Kortom we zoeken naar het herstellen van het evenwicht.

 

Relatietherapie

De therapie is gericht op het doorbreken van deze patronen en het herstellen van de emotionele verbondenheid en de liefde. Eerst gaan paren het patroon waarin zij gevangen zitten herkennen. 

Vervolgens ga je ontdekken wat er gebeurd op het moment dat je in het patroon terecht komt. Iedereen heeft in zijn leven dingen meegemaakt die zo pijnlijk waren dat je nog steeds heftig reageert wanneer je op zo’n pijnlijke plek wordt geraakt. Deze pijnplekken komen voort uit ervaringen dat de ander(ongewild) er niet voor ons was. 

Wanneer je zelf begrijpt en dat ook tegen je partner kan zeggen waarom je zo heftig reageert op iets wat de ander doet (of niet doet), dan komt er ruimte om tegen elkaar te zeggen wat je nodig hebt om een veilig en geliefd te voelen. Het patroon is dan doorbroken. Er wordt onderzocht of er zaken opgelost kunnen worden die voorheen aanleiding waren tot conflicten of zwijgen. 

Tot slot wordt besproken hoe je de liefde kunt blijven koesteren.

 

 

Over mij

Ik werk sinds 1986 in de geestelijke gezondheidszorg. In 2006 ben ik gestart met een eigen praktijk. Ik heb diverse opleidingen op hbo en post-hbo niveau afgerond (sociale psychiatrie, maatschappelijk werk, beeldende psychotherapie en cognitieve therapie).

In 2007 heb ik de  masteropleiding gestaltpsychotherapie voltooid bij de Nederlandse Stichting Gestalt. Sinds 2011 heb ik het European Certificate Psychotherapy (ECP).

 

Ik werk pragmatisch: dat betekent dat centraal staat, welke aanpak werkt in deze situatie en bij dit probleem.

Wil je meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met mij op.

Annemieke


Registraties

Ligging


Neem contact op

Wil jij ook verandering?

Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten