Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Anne-Maeike Jorritsma | Systeemtherapeut / contextueel therapeut

Systeemtherapeut-contextueel-therapeut-Zwolle
Boddemate 9
8014JJ Zwolle
therapeute-zwolle@datzitzo.com
Stuur een bericht


Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtSysteemtherapie ZwolleDe praktijk is in coronatijden gewoon open, wel houden we afstand en geven we elkaar geen hand. De praktijk wordt schoongemaakt en geventileerd.

Ik verzorg relatietherapie, gezins- en familiegesprekken. Ook wanneer er iemand overleden is en jullie in een vreemde rouw beland zijn. Hoe zwaar is dit voor ieder.

Wanneer je niet samen maar alleen wilt komen  praten over je relatie, gezin en familie; dan ben je van harte welkom. Samen komen kan ook.

Ik kijk naar jou en jouzelf maar ook altijd naar de mensen die belangrijk voor je zijn. Er kan sprake zijn van communicatie die misgaat maar mensen doen elkaar soms ook bewust iets aan. Wat kan je hiermee, hoe kan je herstellen en reageren? 

Het gaat om het maken van keuzes, om het zoeken naar een manier om meer eigen ruimte te krijgen. Mensen willen in verbinding zijn met anderen; we zoeken uit hoe dat kan in jouw situatie. Op jou en op jullie toegesneden want niemand is gelijk en geen relatie is dezelfde.

 

 

Relaties

Dit is wat ik doe: ik bespreek met (echt)paren maar ook met ouders en kinderen, kinderen met ouders, met zussen, broers, grootouders en kleinkinderen over hun onderlinge contact.

Een relatie biedt warmte, veiligheid, zorg en vertrouwen. Maar het is meer: het is een leerplaats voor het leven. Tussen mensen kan zomaar flink misgaan - dat is het punt eigenlijk niet: het gaat erom hoe mensen met elkaar omgaan, hoe na moeilijkheden weer bij elkaar te komen. Een beetje gebutst maar ook wijzer en rijker, met hersteld vertrouwen.

 

Veel mensen hebben als jong kind al geleerd hoe dit moet en ze profiteren er hun hele leven van. Af en toe komt men dat toch in situaties die onoplosbaar lijken, te zwaar om te hanteren, misvertrouwen of wantrouwen te groot om overheen te komen.

 

Op dat moment gaan mensen met anderen praten: "heb jij dat ook dat...?" Op zoek naar steun en een uitweg.

 

 

Therapie

Als dit onvoldoende steun biedt kan een contact met een professional in beeld komen. Dit betekent: u kunt ongehinderd spreken, u en uw verhaal staat centraal, ik luister aandachtig en zorg voor overzicht en inzicht.

 

Wanneer het verstandig lijkt kunnen anderen meekomen naar een gesprek zoals bijvoorbeeld je kinderen die op hun manier te maken hebben met jouw situatie. Dit gaat altijd in overleg met jullie samen. Totdat u denkt: 'we kunnen het verder zelf weer aan'.

 

De contactduur is in overleg met jou, van twee gesprekken tot een enkele keer, veel meer en alles daartussen, gemiddeld een half jaar. De contacten zijn gewoonlijk eens per veertien dagen; je kunt een avondafspraak maken, de praktijk is goed te bereiken, in een buitenwijk van Zwolle.

 

 

Over mij

Ik heb diverse opleidingen gedaan, zoals relatie- en gezinstherapie, contextuele (leer)therapie, supervisie, ik ben als maatschappelijk werker begonnen in de jeugdhulpverlening. vanaf 2005 werk ik tevens in het HBO en Master-onderwijs.

 

Naast mijn professionele opleidingen heb ik veel geleerd van mijn clienten. Hoe ze omgaan met hun relaties en hoe ze zichzelf daarin een plek geven. Hoe ze daarin hun intieme gedachten en gevoelens delen en hun routes zoeken naar herstel.

 

Het vertrouwen dat zij in mijn stelden vertaalt zich terug in mijn opgebouwde ervaring en deskundigheid. 

 

Naast mijn praktijk ben ik ook supervisor, leertherapeut en HBO-docent. Ik verzorg relatietherapie, contextuele therapie, gezins- en familiegesprekken. Ik geef supervisie aan collega hulpverleners en therapeuten; studenten in de contextuele therapie kunnen komen voor leertherapie.

 

 

Individuele problemen

Wanneer je alleen wilt komen maar over uw relatie en jezelf daarbij wilt praten, ook dan ben je welkom. Het gaat dan om het maken van keuzes, om het zoeken naar een manier om je relaties te herstellen, om zaken goed te maken met elkaar. 

 

Ook kun je komen om verwerking van nare relationele situaties te zoeken, het verlies van een kind bijvoorbeeld, of een teleurstelling in de liefde en seksualiteit, of u bent te zeer gericht op de ander en raak jezelf daarbij kwijt.

 

 

Relatieproblemen

Waar komen mensen voor?

 

 • Vastlopende patronen en gedrag: zoeken naar hernieuwde spontaniteit en contact met anderen.
 • Spanningen krijgen door ziekte, het overlijden van een kind of andere ingrijpende gebeurtenissen.
 • Uit elkaar groeien en een weg terug willen vinden.
 • Alles gaat goed alleen... we zijn geen vrienden en de intimiteit wil niet meer.
 • Echtscheiding, uit elkaar gaan als vijanden of het vinden van een nieuw evenwicht.


Familieproblemen

Welke voorbeelden kan ik geven?

 

 • Een negatieve spiraal willen doorbreken, hoe kan ik herhaling voorkomen?
 • Het vormen van een nieuw gezin met kinderen uit eerdere relaties.
 • Mishandeling en misbruik binnen de familie, van schaamte naar kansen voor herstel.
 • Het besluit om te gaan scheiden en het vinden van een leefbare omgangsregeling.
 • De balans tussen geven en nemen opmaken na rouw, verlies of een schokkende gebeurtenis.
 • Overbelaste kinderen – zorgeisende ouders, wat wil je wel en wat niet?
 • Op zoek zijn naar mogelijkheden om met elkaar te praten zonder elkaar te (willen) beschadigen.

 

Opleidingen en registraties

Opleidingen & registraties

Ik ben Master contextuele therapie; dit is een richting in individueel, gezins- en familiewerken. Vertrouwen, betrouwbaarheid en er voor elkaar willen zijn, zijn belangrijke principes.
Daarbij ben ik afgestudeerd systemisch therapeut die ingaat op de verhoudingen en posities van ieder en hoe dit op elkaar werkt en in stand gehouden worden.
Contextueel en systemisch werken gaan goed samen.

Ik werk als HBO-docent en Masterdocent in de sociale richtingen. 
Daar geef ik veel supervisie als erkend supervisor.

Master Contextuele Benadering
Nederlandse Vereniging voor Relatie en Gezinstherapie
Landelijke Vereniging Supervisie en andere Begeleidingsvormen.


Registraties

De meest behandelde klachten in mijn praktijk:

1. overwegen te gaan scheiden
2. omgaan met seksualiteit en intimiteit
3. omgaan met de verhouding werk - prive - sociaal leven er moet zoveel: relatie-burnout
4. verschillende opvoedstijlen hebben en spanningen die eruit voortvloeien
5. communicatieproblemen als gevolg van verschillende verwachtingen: het valt tegen
6. spanningen die op de relatie inwerken die van buitenaf komen; hoe treden we dit tegemoet?
7. omgaan met vroeger gemaakte levenskeuzes zoals scheiden en de gevolgen voor het nu, met name         met de kinderen

8. wat je zelf bezighoudt in je relatie - wat hierboven niet staat - het is een lijstje waarmee ik je niet tekort        wil doen

Ligging

Reviews Systeemtherapie Zwolle

Hieronder staan een aantal reviews over Systeemtherapie Zwolle - Anne-Maeike Jorritsma

rating
Waardering van 5 uit 5
Op basis van 6 reviews

(Schrijf zelf een review)
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Erg geholpen

Ik was erg bang voor functioneringsgesprekken: zou ik falen, afgaan, negatieve kritiek krijgen? Ik liep wel tien keer langs mijn werkgever.

Na gesprekken met Anne-Maeike kwam ik met mijn kwetsbare kant in contact, het kleine meisje die bang is voor afwijzing. Ik ben ook bang voor succes, merkte ik.

Met humor maar ook met duidelijke uitleg ben ik erg geholpen. Een evaluatie vind ik niet echt leuk - maar ik vermijd het niet langer. Het geeft zo veel rust.

| Kampen | 24 feb 2020
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Goede hulp gehad

Wij hebben aan Anne-Maeike een goede hulp gehad bij het nemen van enkele lastige beslissingen waar we zelf niet uitkwamen. Anne-Maeike stelde gerichte vragen en kwam zo duidelijk tot de kern van het probleem.

Ze sloeg de spijker op de kop; weet de gevoelige plekken te benoemen om zo de knelpunten in beeld te brengen en hier goed over te praten. Ze luistert goed en dit geeft een vertrouwd gevoel om open te zijn. Wij kunnen weer verder!


| 20 nov 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Een fantastische therapeut

Ik vind Anne-Maeike een fantastische therapeut, omdat ze mij ontzettend goed begrijpt en aanvult.

Ik echt het gevoel heb dat zij oprecht naar mij luistert en mij wilt helpen, en ze ook buiten serieuze gesprekken een band met je opbouwt. Waardoor er ook ruimte is voor een grapje of een luchtig gesprek.


| 18 mei 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Goede luisteraar, integer therapeut

Ik heb Anne-Maeike als een goede luisteraar en integer therapeut leren kennen. Anne-Maeike deelt ook voorbeelden uit haar eigen leven, dit werkt verhelderend en dit gaf mij de gelegenheid mijn eigen situatie anders te bekijken.

Stuurt in het gesprek terug op een aantal kernthema’s maar laat daarbij ook ruimte om daar eigen invulling aan te geven. Anne-Maeike onthoud de dingen die je zegt goed en kan daardoor verbanden goed leggen.

Gespreksonderwerpen kwamen dankzij goede vragen als vanzelfsprekend aan de orde en ook voor kwetsbare onderwerpen is er ruimte. De vertrouwensband is daarvoor cruciaal.


| 2 dec 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Ik kan weer in mijn kracht staan

Jarenlang zat ik in een vechtscheiding om de kinderen. Jarenlang werd mij gezegd dat ik als moeder niet functioneerde en liet ik mij aan de kant schuiven.


Ik heb hulp gezocht en vond Anne-Maeike Jorritsma. Dankzij haar gesprekken kan ik weer in mijn kracht staan en kan ik zeggen: "Ik ben de moeder".


| 14 sep 2017
Vond je dit een nuttige review?
Toon meer reviews
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Betrokken, toepasbare oplossingen

Anne-Maeike luistert, vraagt door tot de kern van het probleem. Helpt om je zwaktes te herkennen.

 

Fantastisch geheugen voor details, welke zij in de loop van de therapie de juiste plaats weet te geven. Draagt bij aan toepasbare oplossingen. Groot invoelingsvermogen in de gesprekspartners, laat hen volledig in hun waarde.

 

De vertrouwensband welke ontstaat, geeft ruimte om alles kwijt te kunnen. Is betrokken met gepaste integriteit.


| Enschede | 26 mei 2017
Vond je dit een nuttige review?

Neem contact op

Wil jij ook verandering?

Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht


Interview

Lees hieronder het interview met Anne-Maeike Jorritsma .
praktijk


1. Waar zit je praktijk?

In Zwolle, Nederland.2. Welke gebeurtenis in je leven is belangrijk voor je geweest?

Wat mijn werk betreft: ik wilde als kind iemand zijn die 'van het leven afweet'. dit wil zeggen: hoe kan je je leven leven temidden van al je dierbaren? Wat zijn de implicaties, de mogelijkheden en hoe is de wisselwerking.

 

Ik ben nu vele jaren ouder en de vraag intrigeert me nog steeds - hoe het moet? Het leven doet zich aan je voor terwijl jij er druk mee bezig bent. Het is een evenwicht vinden tussen eigen en relationele belangen. Hoe mensen dit oplossen is de grond van iedere relatie. Persoonlijk en altijd uniek.3. Waarom ben je therapeut geworden?

Omdat ik het fair vind dat mensen door tussenkomst van een derde kansen krijgen en laten ontstaan om samen verder te kunnen. Ik antwoordde in de vorige vraag als waarom ik therapeut geworden ben: uit interesse in mensen en hun 'bagage'.4. Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?

Wanneer mensen bij het afscheid nemen tevreden de deur uitstappen; dat ze er iets aan gehad hebben zodat ze zonder de therapeut in vertrouwen verder kunnen.
leven


1. Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?

We hebben de keuken blinkend gepoetst, opgeruimd wat weg kon en blij rondgekeken in de ruimte die we ermee gecreeerd hebben. Meringue-kransjes gebakken met Baileys - heerlijk.

 

Daarna gewandeld in het prachtige winterweer en een cryptogram opgelost zonder een keer de antwoorden te raadplegen. Dat was voor het eerst!2. Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?

Over vijf jaar en over tien jaar doe ik dit werk nog steeds met veel plezier.3. Wat zijn je hobby's? Wat doe je in je vrije tijd?

Kijk bij de beschrijving van de zondag - daar mag aan worden toegevoegd een goed gesprek met vrienden en het lezen van een mooi boek, samen op vakantie is ook erg leuk. Samen in de tuin werken, lekker stoer met takken slepen, plannen maken en eraan werken: heerlijk.4. Waar word jij blij van?

Dit heb ik al beantwoord bij hobby's en mijn leuke dag.5. Heb je een partner en/of gezin?

Js, ik ben samen met een partner, mijn dochter is gehuwd en ik ben grootmoeder geworden.6. Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?

Ja, ik ben in therapie geweest. Ik heb goede ervaringen; ons gehele gezin is meegeweest en dit bracht ons allemaal lucht om persoonlijk gedragen keuzes te maken. Erg zinvol en mooi was het.7. Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?

Dan was ik hovenier geworden.
inspiratie


1. Wie vind je inspirerend?

Een studiedag of een docent die me verder helpt in mijn ontwikkeling. Dit bevestigt me in mijn therapeut-zijn; dat vind ik erg prettig.2. Jouw favoriete boek en boekentips?

Ik lees erg vaak, een goede roman, daar geniet ik van.3. Jouw favoriete film en waarom?

Ik kijk veel films, er is geen favoriet.4. Jouw favoriete spreuk / quote?

Het leven doet zich aan je voor terwijl jij er druk plannen over maakt. Ik meen dat deze van John Lennon is.5. Wat is jouw missie?

Mensen kansen bieden op een zinvol leven.6. Wat is jouw superkracht?

Ik kan goed luisteren en ik kan goed meekomen in allerlei gebeurtenissen die mensen meemaken. Mijn analytisch vermogen helpt me om overzicht te scheppen. Ik houd me altijd voor dat therapie altijd anders is dan ik bedenk om te vermijden dat ik situaties ga invullen.7. Wat is jouw tip om je gelukkig te voelen?

Blijf bij jezelf - onderzoek wat je wilt voor je zelf en met anderen, houd het klein en rustig in deze woelige tijden.
Systeemtherapeut-contextueel-therapeut-Zwolle

Contact met Anne-Maeike

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag?

Stuur een bericht

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten