Jolande Rommens-Musquetier | Psychosociaal Therapeut en Relatietherapeut

Therapie Breda Paardeweide 5 c 4824 EH Breda |
|
https://therapiebreda.com/ | |
Stuur een bericht |
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Therapie Breda
Wil je graag een professionele en persoonlijke aanpak die prettig, bewustmakend en persoonlijk is? Binnen korte tijd wordt er vaak snel verbetering bereikt. Ik werk met oplossingsgerichte gespreksmethodieken waarbij je oefeningen en thuisopdrachten mee krijgt waar je gelijk mee aan de slag te kan. Ik bied zowel individuele therapie (vanaf 16 jaar) als relatietherapie en traumatherapie.
Gezond zijn en toch psychisch even in de knoop zitten?
Ik werk vanuit het idee dat je gezond bent maar dat je door moeilijke omstandigheden psychische problemen ervaart. Die omstandigheden kunnen te maken hebben met moeilijkheden uit je jeugd, in je relatie, op je werk of door andere nare gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een ongeval, plotseling overlijden of pestproblematiek.
Persoonlijke aanpak
Ik werk graag met mensen waarbij ik uitga van een persoonlijke maatwerk aanpak. Ieder mens is net weer even anders en iedere situatie is uniek. Ik hou van een kwinkslag of wat humor, sta stevig in mijn schoenen en stel verdiepende vragen waar je echt aan het nadenken wordt gezet. Ook krijg je vaak oefeningen of thuisopdrachten waardoor je actief bezig bent met je eigen ontwikkeling en herstelproces.
Ik ben HBO opgeleid psychosociaal therapeut waarbij ik werk vanuit de oplossingsgerichte en positieve psychologie. In mijn vrije tijd lees ik graag, wandel en train ik graag met onze hond en vind ik tuinieren fijn om te doen.
Medisch beroepsgeheim
Je kan een beroep doen op een behandeling op basis van de 3 V's. Vertrouwen, veiligheid en verbinding. De gesprekken vallen onder het medisch beroepsgeheim. De verbinding cliënt en therapeut vind ik erg belangrijk omdat het een verschil maakt of een behandeling succesvol is of niet. Je houdt als cliënt zelf de regie in het proces waarbij ik als therapeut jou volg in je eigen tempo. We overleggen samen wat je graag wilt bereiken en welke opties daar voor zijn.
Digitale portal
Ik werk met digitale e-health portal waar je alle gespreksverslagen terug kan vinden. Ook vind je daar de oefeningen, afspraken en educatieve informatie. Mijn cliënten vinden het erg prettig om toegang te hebben tot het eigen dossier want na een gesprek is er zoveel om over na te denken en dan kunnen ze het thuis nog eens op hun gemak terug lezen in de beveiligde portal.
Vergoeding via aanvullende zorgpolis
Afhankelijk van je zorgpolis worden de consultkosten vaak voor een deel vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering als het gaat om individuele therapie. Relatietherapie wordt bij sommige zorgverzekeraars soms ook vergoed. Informeer bij je zorgverzekeraar als het gaat om vergoedingen.
Je kan ook een beroep doen op de coulanceregeling. Ik heb daar de juiste brief voor als je die wilt gebruiken voor je zorgverzekeraar. Werkgevers zijn soms bereid om (een deel van de) kosten voor hun rekening te nemen als het gaat om jouw persoonlijk functioneren. Zij hebben er immers alle belang bij dat jij fit en gezond je werk kan doen.
Je hebt voor psychosociale hulp geen verwijsbrief nodig, dus meld je aan en blijf niet langer rond lopen met problemen. Het is nooit te laat om beter te worden. Psychologische hulp is een investering in jezelf en in je gezondheid of relatie.

Opleidingen & registraties
- 2011 - 2015 HBO SNRO Psychosociaal Counselor
- 2014 MfN Mediator en Conflictbemiddelaar
- 2016 Positieve Psychologie
- 2016 EMDR Therapeut
- 2016 ADR Familie mediator
- 2017 Vrouw en Hormonen
- 2017 ACT Therapeut (Acceptance and Commitment Therapy)
- 2018 EFT Relatietherapeut (Emotional Focus Therapy)
- 2018 Systeemtherapeutisch werken
- 2019 Hypnotherapie en Regressie
- 2020 PICS traumatherapie
- 2020 IBCT Relatietherapie
- 2021 IBCT Relatietherapie/Masterclass Jaloezie en Overspel
- 2021 IBCT Relatietherapie/Masterclass Relaties en seksuele problemen
- 2021 Training Suicidepreventie
- 2022 Brainspotting traumatherapie
- 2022 Samenwerken in de Zorg
- 2022 Emotioneel Lichaamswerk
- 2022 Traumatherapie Janina Fisher
- 2023 Polyvagaal theorie Deb Dana
- AGB Praktijk 90060177
- AGB Therapeut 90100574
- Registertherapeut NFG nr 8205
- High Quality Therapist bij het RBCZ 810345R
- KvK Breda 57102295
Registraties

Specialisaties
Wat is in de praktijk de Top 5 van meest voorkomende problemen en specialisaties?
- Stressklachten zoals overspannenheid en burn-out
- Angstklachten, paniekaanvallen, onrust, trauma, PTSS
- Relatieproblemen en conflicten
- Rouw en verdriet, verwerking van hetgeen gebeurd is
- Problemen met emotieregulatie, boosheid, assertiviteit
1. Stressklachten zoals overspannenheid en burn-out
Als mensen bij me komen met stress en burn-out klachten, gaan we eerst de stressbronnen opsporen en kijken welke stresssignalen er zijn. Waar kan je stress aan herkennen en wat doet het met je lichaam en psyche? Waar heb je last van en hoe werkt dat door in jouw leven?
Daarna pakken we de stressbronnen aan met therapie en oefeningen. Dit vraagt vaak een verandering van denken en doen. Aanleren van ontspanningsoefeningen maar ook een betere balans krijgen tussen inspanning en ontspanning. Draagkracht en draaglast dienen in balans te zijn maar ook zal je soms dingen in je leven anders aan gaan pakken. Grenzen stellen bijvoorbeeld. Nee kunnen zeggen en je perfectionisme afleren. Niet meer zoveel 'moeten'..
Ik vind het belangrijk dat mijn cliënten inzicht krijgen in hun eigen stresssysteem en waar voor hen de valkuilen zitten zodat ze die kunnen voorkomen of beter leren omgaan met de voor hen stressvolle situaties.
Het resultaat is dat je weer lekker in je vel komt te zitten en een veel betere balans hebt tussen wat “moet” en waar je zelf voor kiest. Dat je kan genieten van het leven i.p.v. dat je je er doorheen worstelt en dat je tijdig je grenzen in de gaten hebt om te voorkomen dat het weer fout gaat.
2. Angstklachten zoals paniekaanvallen, trauma en PTSS
Ook hier gaan we eerst de stressbronnen opsporen en kijken wat de angst veroorzaakt. Daarna gaan we actief aan de slag om de angstproblemen aan te pakken. Dit doen we samen waarbij we kijken wat het beste bij je past.
We pakken de angstproblemen stuk voor stuk aan, waarbij je zelf bepaalt welke we het eerst aanpakken. Eigen regie is hier erg belangrijk om angst te verminderen. Zelf mogen bepalen hoe snel je gaat en wat je wel of niet wilt aanpakken staat bij mij voorop. We kiezen samen de methode. Dat kan CGT zijn maar ook ACT of EMDR of Brainspotting voor bijvoorbeeld bij traumatherapie en PTSS.
Het resultaat is dat de angst verdwijnt en dat er een meer ontspannen levenshouding terugkomt waarbij moeilijke zaken zijn verwerkt of overwonnen. Mensen kunnen zich na een traject vaak niet meer voorstellen dat ze zo bang zijn geweest omdat het hen dan zo makkelijk af gaat. Ze leren heel veel over zichzelf en zijn binnen een paar maanden tijd vaak van hun angst probleem af.
3. Relatieproblemen en conflicten
Bij relatieproblemen zit het vaak in het verlies van verbinding door problematische communicatie patronen. Stellen zitten verstrikt in ruziepatronen of vermijdingspatronen. Weten elkaar niet meer aan te voelen of te vinden als het nodig is. Er gaapt een gevoelsmatige kloof tussen de partners.
Er is dan al het nodige gebeurd en ze komen laat in therapie. Dat is jammer en maakt dat ze elkaar onnodig lang pijn doen waardoor er steeds meer schade in de relatie is veroorzaakt. (Ruzies, conflicten, ontrouw, jaloezie, woede, wantrouwen, gebrek aan verbinding).
Als ze bij mij komen gaan we actief aan de slag met een andere manier van communiceren. Ik werk bij voorkeur met de methode van de geweldloze (en verbindende) communicatie en de EFT of IBCT relatietherapie in een combi. Dit omdat ik merkte dat dit supergoed werkt om koppels handvatten te geven om beter met elkaar om te gaan zonder al die escalaties of conflicten. Ook daar waar het heel stil geworden is in de relatie is sprake van een gebrek aan verbinding. Conflictvermijding is weinig helpend om een goede sfeer te houden.
Als ze deze oefenigen goed onder de knie krijgen dan lukt het weer om goed verbinding te maken en op een goede manier met elkaar te communiceren waarna ze op een veel prettigere manier weer met elkaar verder kunnen en beter op elkaar reageren als er moeilijke dingen besproken moeten worden. Er is meer afstemming en tolerantie naar elkaar toe. Ruzie kan je niet altijd voorkomen en dat hoeft ook niet, wat wel belangrijk is hoe je met elkaar omgaat als je ruzie hebt. Dat maakt het verschil.
4. Rouw en verdriet, eenzaamheid, depressie
Vooral een luisterend oor is hier op zijn plaats. Rouw en verdriet heeft tijd nodig en dient gehoord te worden in wat er is gebeurd. Het gaat om afscheid nemen van iets wat geweest is en niet meer terug komt. Of dat nou verlies van een dierbare is, een huisdier, een baan, relatie of gezondheid is. Rouwen is een persoonlijk proces. Als je iemand verliest, verliest de een een broer, de ander een vader en weer iemand zijn partner. Dat voelt verschillend.
Het resultaat van een goede rouwverwerking is dat er acceptatie komt van de situatie zoals het nu is en dat er een gevoel van zingeving uit gehaald kan worden. We werken door de verschillende rouwfasen heen en pakken rouwtaken op. Tevens heb je na de rouwbegeleiding weer de focus op de toekomst liggen i.p.v. enkel op het verleden. Herinneringen blijven maar zijn niet pijnlijk meer. Evt. kan trauma therapie toegepast worden bij traumatische gebeurtenissen die samenhangen met de rouwverwerking.
5. Emotieregulatie, boosheid, assertiviteit
Als mensen bij mij komen met assertiviteitsproblemen weten ze dat vaak niet. Ze benoemen het soms als agressie problemen of moeite met omgaan met boosheid. Of ze hebben moeite met het voor zichzelf opkomen.
Ze zeggen dat ze moeite hebben om hun grenzen vast te houden of “nee” zeggen of durven niet zo goed hun mond open te doen als ze het ergens niet mee eens zijn. Ze hebben vaak last van stressklachten. We kijken samen naar wat er speelt, wat werkt de klachten in de hand en wat maakt dat je hier zo’n moeite mee hebt. We verwerken oude problematiek die je blokkeert of belemmert.
Nadat dit allemaal helder en duidelijk is krijg je oefeningen en thuisopdrachten (of voor op het werk) om dingen anders aan te gaan pakken. Het is het aanleren van nieuw gedrag nadat je je bewust bent wat je doet en waarom je dat doet. Dat kan je dan oefenen. We werken aan de destructieve of disfunctionele denk en gedragspatronen zodat deze meer functioneel en constructief worden.
Het resultaat is dat je veel meer ontspannen leert omgaan met anderen maar ook in het omgaan met jezelf omdat je niet meer zo makkelijk gestrest raakt door de voor jou moeilijke situaties. Je staat sterker in je schoenen en met meer zelfvertrouwen in het leven.
Hoeveel sessies therapie zijn er meestal nodig?
Dat hangt er vanaf hoe lang de problematiek al speelt, hoe snel iemand inzicht krijgt in zijn of haar problematiek, of iemand de oefeningen en opdrachten doet en hoe de situatie is waar degene zich in bevindt.
Als je in een hele moeilijke situatie zit en je komt daar niet zo makkelijk uit (denk aan huiselijk geweld) dan kan het langer duren dan als je al gescheiden bent en om wilt leren gaan met je angst of stressgevoelens die uit de relatie zijn voortgekomen.
Als je werkgever je continu overlaadt met werk en eisen, niet naar je luistert dan is het lastiger herstellen dan als je een begripvolle en meewerkende werkgever hebt als je overspannen bent. En als je door blijft werken terwijl de stress enorm oploopt zal deze niet zo snel zakken dan als je een pas op de plaats maakt en je rust pakt.
Ieder mens is uniek en de situatie is ook vaak verschillend. Doorgaans heb je met een sessie of vijf vaak al wel een groot verschil in hoe je er in staat of mee omgaat. Daarna kan het verschillen.
Sommige mensen zijn met vijf tot acht sessies klaar en sommigen hebben meer complexe problemen en doen er wat langer over. Dat is afhankelijk van de persoon zelf en de gebeurtenissen die tot de problemen hebben geleid. Ieder mens is uniek.
De meest behandelde klachten in mijn praktijk:
- Stressklachten zoals overspannenheid en burn-out
- Angstklachten, paniekaanvallen, onrust, trauma, PTSS
- Relatieproblemen en conflicten
- Rouw en verdriet, verwerking van hetgeen gebeurd is
- Problemen met emotieregulatie, boosheid, assertiviteit
Therapievormen
- ✓ ACT therapie
- ✓ Angst therapie
- ✓ Brainspotting Therapie
- ✓ Burnout therapie
- ✓ Coaching
- ✓ Cognitieve gedragstherapie
- ✓ Cognitieve therapie
- ✓ Counselling
- ✓ Cursussen en trainingen
- ✓ Depressie therapie
- ✓ EFT-relatietherapie
- ✓ EMDR-therapie
- ✓ Gedragstherapie
- ✓ Gesprekstherapie
- ✓ Groepstraining
- ✓ Hypnotherapie
- ✓ Lichaamsgerichte therapie
- ✓ Life Coaching
- ✓ Mindfulness
- ✓ Oplossingsgerichte therapie
- ✓ Ouderbegeleiding
- ✓ Personal coaching
- ✓ Psychosociale therapie
- ✓ Psychotherapie
- ✓ Relatietherapie
- ✓ Rouwbegeleiding
- ✓ Stress therapie
- ✓ Systeemtherapie
- ✓ Therapie
- ✓ Traumatherapie
- ✓ Werkgerelateerde therapie
- ✓ Zwangerschapsbegeleiding
Behandeling van
- ✓ Corona - angst, stress, depressie
- ✓ Angsten
- ✓ Assertiever worden
- ✓ Bindingsangst
- ✓ Boosheid
- ✓ Bore out
- ✓ Burnout
- ✓ Communicatieproblemen
- ✓ Concentratieproblemen
- ✓ Depressieve gevoelens
- ✓ Echtscheiding
- ✓ Eenzaamheid
- ✓ Faalangst
- ✓ Fobie
- ✓ Grenzen aangeven
- ✓ Hooggevoeligheid
- ✓ Hyperventilatie
- ✓ Jaloezie
- ✓ Laag zelfbeeld
- ✓ Liefdesverdriet
- ✓ Midlife crisis
- ✓ Problemen met sociaal contact
- ✓ Negatief zelfbeeld
- ✓ Niet lekker in je vel zitten
- ✓ Onrust
- ✓ Onzekerheid
- ✓ Opvoedingsproblemen
- ✓ Ouder worden
- ✓ Overspannen
- ✓ Paniekaanval
- ✓ Perfectionisme
- ✓ Persoonlijke ontwikkeling
- ✓ Piekeren
- ✓ Posttraumatisch stressstoornis
- ✓ Psychosomatische klachten
- ✓ Relatieproblemen
- ✓ Rouwverwerking
- ✓ Samengestelde gezinnen
- ✓ Slaapproblemen
- ✓ Sociale angst
- ✓ SOLK
- ✓ Stemmingswisselingen
- ✓ Stress en spanning
- ✓ Studieproblemen
- ✓ Traumaverwerking
- ✓ Verminderde passie
- ✓ Woedeaanvallen
- ✓ Zingeving
Tarieven
- Tarief individueel: 95 euro per uur (deelvergoeding via aanvullende zorgpolis vaak mogelijk)
- Tarief relatietherapie:125 euro per uur (deelvergoeding via aanvullende zorgpolis soms mogelijk)
Bij individuele therapie is er een deelvergoeding mogelijk via veel aanvullende zorgpolissen. Informeer bij je zorgverzekering naar de mogelijkheden.
Voor ZZPers of bedrijfseigenaren geldt dat coaching in voorkomende gevallen aftrekbaar is van de bedrijfsomzet. Bij coaching komt er een BTW tarief bij van 21%.
Openingstijden
Maandag | 09.00 tot 21.00 |
Dinsdag | 09.00 tot 21.00 |
Woensdag | - |
Donderdag | 09.00 tot 21.00 |
Vrijdag | 09.00 tot 16.30 |
Zaterdag | - |
Zondag | - |
Praktijkfoto's
Ligging
Reviews Therapie Breda
Hieronder staan een aantal reviews over Therapie Breda - Jolande Rommens-Musquetier
Op basis van 10 reviews

Fijne counseling, geen zweverig gedoe, maar een goed luisterend oor en ruimte voor een goede dialoog.

Ik heb meer dan lof voor Jolande. Ik heb al meerdere therapieën gehad, waaronder behandeling door een psycholoog en een psychotherapeut maar de behandeling bij Jolande heeft mij het meest geholpen.
Ik heb heel veel handvaten gekregen waarmee ik in de toekomst verder kan!

De coaching van Jolande sloot naadloos aan op de reguliere hulp die ik destijds kreeg en heeft mij enorm geholpen in mijn herstelproces.

Ik ben tevreden want ze kan goed luisteren, ze vraagt soms door en doet mij zo nadenken over sommige dingen, ze geeft hints over hoe problemen op te lossen en ze werkt aan mijn zelfvertrouwen. Ze is ondersteunend, vriendelijk, positief en goedlachs. Het klikt goed en daarom durf ik meer over mezelf te praten.

Ik ben erg tevreden. Vanaf de eerste sessie voelde het erg veilig en vertrouwd om alles te vertellen. Ik voel me in een korte tijd een stuk beter en heb een aantal handvatten gekregen waarmee ik in de toekomst vooruit kan.


Ik heb 7 gesprekken gehad en het heeft mij meer duidelijkheid gegeven over wat ik nu wil en waar ik naar toe wil.
De gesprekken zijn duidelijk, begripvol, meegaand en behulpzaam geweest. En ik kon snel terecht zonder wachttijd!!

Meteen in de eerste sessie hebben we door de goede reflectie van Jolande al kwartjes op hun plaats kunnen laten vallen waardoor ik in heel korte tijd grote stappen heb kunnen maken.
Super fijn om met Jolande te werken, ze geeft een veilig en vertrouwd gevoel waardoor je je helemaal bloot durft te geven en geen enkele terughoudendheid voelt.

Ik vind hulp van Jolande heel erg fijn. Jolande geeft me een heel veilig en rustig gevoel en ze is heel erg betrokken. Het vertrouwen was er daardoor meteen.
De kennis die ze heeft voelde heel erg veilig en de tips en tools die ze mij gaf, wilde ik direct toepassen. Ik kan alles vertellen en ik krijg geen stickers op geplakt wat ik wel kreeg bij mijn 2 laatste psychologen.
Ik heb een veilig vangnet waar ik heel fijn mee kan praten, nu ik over mijn depressie heen ben. Binnen 1 jaar tijd leer ik nu m'n grenzen aan te geven ook door de enorme kennis helpt Jolande mij daarin.
Ik voel me zo erg blij weer en heb weer zoveel power gekregen, dat het voelt alsof ik vlieg en ik kan weer genieten van zoveel mooie dingen om mij heen. Zonder de counseling zat ik nu nog in mijn depressie..ik mag me nu weer gelukkig voelen, en vrij.

Jolande is een zeer professionele therapeute. Zij zorgt ervoor dat je in een ongedwongen sfeer jezelf beter leert kennen en ook meer in contact staat met je gevoelens.
Ik ben twee maal per week bij haar geweest en dit ervaar ik als zeer prettig. Jolande helpt je echt en vanuit haar professionele blik gecombineerd met gevoel maak je sneller vooruitgang.
Ondanks dat het traject is afgelopen blijf ik graag regelmatig bij haar komen om toch nog meer over mijzelf en mijn gevoelens te weten te komen. Al met al een dikke 10.

Ik zit nog midden in het traject. Ik wordt gecoacht via Skype, daar ik door mijn angststoornis die ik al 20 jr heb (nog) niet kan reizen.
Na jaren tevergeefs therapie bij andere instellingen gehad te hebben, begint deze therapie bij Jolande nu al vruchten af te werpen.
Neem contact op
Wil jij ook verandering?Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Tips van Jolande Rommens-Musquetier:
- Forum | Tip
- Angsten | EMDR bij 'please gedrag' of 'angst om fouten te maken'
- Angsten | Doorbreek oud gedrag
- Burnout | Pak je perfectionisme aan
- Assertiviteit | Assertief zijn gaat vaak samen met goed communiceren
- Bindingsangst | Vraag hulp als je merkt dat dit patroon jullie relatie verpest
- Bindingsangst | Hechting en verbinding daar draait het om
- Depressie | Luister naar muziek
- Echtscheiding | Los je ruziepatronen op
- Eenzaamheid | Eenzaamheid gaat over je verbonden voelen
- Faalangst | Pak je "moeten" en perfectionisme aan
- Faalangst | Onderzoek de sociale factor van faalangst
- Hyperventilatie | Reset je ademhaling
- Hyperventilatie | hyperventilatie kan verminderen door te gaan zingen
- Hyperventilatie | Angst voor flauwvallen verergert hyperventilatie
- Hyperventilatie | Geen tekort, maar teveel
- Liefdesverdriet | Neem je tijd voor liefdesverdriet
- Midlife crisis | De midlife is een evaluatie moment van je leven
- Midlife crisis | Neem voldoende tijd voor jezelf om te evalueren
- Midlife crisis | Midlife is een spannend moment
- Onzekerheid | Oefen voor de spiegel met lichaamstaal
- Piekeren | Mindfulness kan enorm helpend zijn
- Prikkelbare darm | Denk ook eens aan galproblemen
- PTSS | Het begint met voelen in je lijf
- PTSS | Seksuele problemen en PTSS
- PTSS | Brainspotting
- Relatieproblemen | Boektip: Liefde in Verhouding
- Rouwverwerking | Een gedenkplekje maken
- Trauma | EMDR of hypnotherapie helpt bij trauma en stress
- Trauma | Spanningen weghalen met EMDR
- Trauma | Lichaamsspanning loslaten
- Trauma | Erken je trauma
- Zingeving | Zingeving maak je zelf
- Gelukkig zijn | Stop met vergelijken
- Gelukkig zijn | Geld is een middel, geen doel op zich
- Stemmingswisselingen | Op zoek naar de oorzaak
- Stemmingswisselingen | Weet de oorzaak van je stemmingswisselingen
- Stemmingswisselingen | Emotieregulatie
- Zelfhulpboeken | Leven in je leven
- Zelfhulpboeken | Liefdesbang - Hannah Cuppen
- Zelfhulpboeken | Eerst zelf proberen op te lossen?
- Boosheid & woede | Wat zit er onder je boosheid?
- Overspannen | Assertief gedrag aanleren
- Overspannen | Leer de signalen herkennen
- Negatief zelfbeeld | Stop met jezelf vergelijken met anderen
- Negatief zelfbeeld | Focus op wat er wél is
- Negatief zelfbeeld | Zorg voor succesjes
- Corona - angst, stress, depressie | Blijf in beweging
- Corona - angst, stress, depressie | Doe iets waar je anders geen tijd of gelegenheid voor had
- Bore out | Jolande Rommens-Musquetier Psychosociaal Therapeut en Relatietherapeut Breda
- Bore out | Jolande Rommens-Musquetier Psychosociaal Therapeut en Relatietherapeut Breda
- Bore out | Maak het bespreekbaar
- Verslaving | Wat zit er achter je verslaving?
- AD(H)D | Balans, Orderning en Routines
Blogs van Jolande Rommens-Musquetier:
- Relaties | Relatietherapie helpt!
- In therapie | Ze piekerde en tobde over veel dingen
- In therapie | Hij was bang geworden van zichzelf
- In therapie | Vaak zie ik mensen die relatieproblemen hebben
- In therapie | Stemmingswisselingen in de overgangsleeftijd
- In therapie | Een client van me had faalangst
Interview
Lees hieronder het interview met Jolande Rommens-Musquetier .
Mijn praktijk zit in Breda in de wijk Haagse Beemden. Ik ontvang hier mensen uit de regio Breda, Etten-Leur, Prinsenbeek, Oosterhout, Zevenbergen en verder.
Ik denk dat de gebeurtenis die het meest belangrijk is geweest in mijn leven toch wel het krijgen van kinderen.
In een keer verandert je leven definitief doordat je rol als persoon verandert. Je wordt moeder en je bent verantwoordelijk voor een klein hulpeloos mensje waarvoor jij heel belangrijk bent om goed en gezond op te groeien. Dat vond ik nogal wat en best wel spannend (en soms nog 😉 )
Ik heb jaren voor justitie en politie in de opsporing gewerkt. Ik merkte aan mezelf dat ik het werken met mensen en dan met name mensen die iets naars hadden meegemaakt, me toch wel aan het hart ging. Dat raakte mij meer dan al die strafdossiers en opsporingsonderzoeken.
Het slachtofferwerk had een speciaal plaatsje bij mij en ik wilde daarin heel graag meer kunnen betekenen maar ik kon ze niet helpen met het verwerken van wat ze hadden meegemaakt. Ik merkte ook dat er weinig hulpverleners zijn die daar echt goed in geschoold zijn als het gaat om slachtoffers en nabestaande van een (zwaar) misdrijf.
Dit in combinatie met mijn grote interesse in de psychologie maakte dat ik mij op latere leeftijd heb omgeschoold tot therapeut. De counselingsopleiding was de enige HBO opleiding die ik toen naast mijn fulltime baan bij justitie erbij kon doen.
Het klinkt wat cliché maar dat ik mensen kan en mag helpen met het verwerken van pijnlijke en moeilijke dingen die hen zijn overkomen. Dat vind ik heel dankbaar en mooi werk.
Mijn leraar klinische psychologie zei het mooi: de meeste mensen zijn niet abnormaal of gek. Ze reageren vaak volkomen normaal, gezien de situatie waarin ze zich bevinden. Het is vaak een psychisch gezonde reactie op een psychisch ongezonde situatie.
Ik vind dit moeilijk te beantwoorden omdat ik dan al snel iets zou vertellen over iemand en dat wil ik niet omwille van de vertrouwelijkheid en veiligheid van mijn cliënten.
Wat ik wel heel opmerkelijk vond is dat ik een paar keer een cliënt heb gehad die daarna (terug) verhuisde naar het buitenland. Omdat ik ook soms in het Engels counsel krijg ik vaker cliënten die van origine niet uit Nederland komen.
We hebben dan na het verhuizen naar het buitenland, onze gesprekken gewoon via Skype voortgezet tot het traject goed afgerond was. Dat vond ik wel leuk om te doen omdat ik dan ook mee kreeg hoe het daar ging en hoe ze daar leefden.
Een cliënt liep zelfs met de laptop naar buiten om haar prachtige tropische omgeving aan mij te laten zien waar ze nu zat. Ik mag nog altijd een keer komen slapen zei ze als ik een mooie vakantiebestemming zocht… het was daar echt een paradijsje.

Een nieuwe auto kopen zodat ik weer een paar jaar vooruit kan met een fijne auto. Ik ben ook ambulant hulpverlener dus een goede auto is wel belangrijk.
Dat ik een lekker volle praktijk heb met mensen die goed geholpen worden en blij en tevreden zijn met het traject en de levenservaring die ze daar hebben opgedaan.
Lezen, met mijn hond wandelen, tuinieren, internetten.
Van de kleine dingen zoals mooi weer, vers gevallen sneeuw, de hond die lekker aan het rennen is, een goede film, een mooi mens die tot inzicht komt en durft te huilen, een glimlach, een knuffel, lekker samen uit eten, vrijheid om je tijd in te delen, de wind in je haren voelen, een mooie dag aan het strand, een wandeling in de bergen, lol hebben met je man of kinderen, met mijn dochter shoppen, vogeltjes die ’s ochtends fluiten in de tuin... noem maar op….
Ja .. beiden. Ik ben getrouwd (inmiddels zo’n 20 jaar) en we hebben 2 grote kinderen waarvan er nog eentje in de puberteit zit (16 jaar).
Ja ik heb meermaals zelf therapie of coaching gevraagd, ondermeer Gestalttherapie en coaching. Ik vond het erg fijn en helpend in de moeilijke perioden in mijn leven.
Ik heb na mijn zwangerschappen last van angstaanvallen gehad onder invloed van de hormonen en het ontzwangeren. Mijn vader overleed heel jong maar ook had ik een problematische relatie voor de huidige relatie.
Dat hakt er dan best in, vooral als je niet zoveel levenservaring hebt of niet kan terugvallen op een ouder of iemand anders die je dan steunt of opvangt.
Dan is een therapeut of coach heel fijn om naast je te hebben staan en die samen met jou meekijkt naar je leven en wat daar speelt. Die je helpt door goede vragen te stellen en die er voor je is als het even niet goed gaat.
Je leert niet door wat er makkelijk gaat in je leven maar juist wel door wat er moeilijk is geweest.
Nou voorlopig hou ik het hier maar bij want ik heb het gevoel dat ik nu pas voor het eerst in mijn leven echt bewust voor een beroep heb gekozen. Daarvoor ben ik overal enkel zo’n beetje ingerold.
Deze studie tot counselor en het starten van mijn eigen praktijk zijn dingen die ik tot mijn pensioen wel wil blijven doen (ik ben nu 52). Ik heb niet de bedoeling om nu weer een ander beroep te gaan kiezen maar ik zeg nooit.. nooit.. Je weet het niet hoe het leven loopt.

Marshall Rosenberg, Brené Brown, Barack Obama.
De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey maar ook Leven in dit Leven van Klosko en Young.
House with the Spirits van Meryl Streep. Zo mooi… dat levensverhaal met de ups-and-downs, het spirituele aspect in de film. Het laat de mooie en de minder mooie kanten van het leven zien op een eerlijke wijze.
Het laat zien hoe onopgeloste emotionele en psychische problemen kunnen leiden tot hele grote problemen en breuken in relaties maar het laat ook zien hoe mensen daarna weer verder gaan.
Inzicht als Uitweg.
Cliënten een kans te bieden op meer persoonlijk levensgeluk op het gebied van psychische gezondheid, relaties en psychosociaal functioneren in de maatschappij.
Mijn authentieke nabijheid als mens in mijn counselingswerk.
Durf kwetsbaar te zijn want met het wegstoppen van moeilijke gedachten en gevoelens, kom je er niet. Het is alsof je voortdurend een skippybal onder water probeert te houden. Dat kost enorm veel energie en op een onbewaakt ogenblik schiet de bal toch omhoog de lucht in.
Dit geldt ook voor psychische klachten en problemen.
- ✓ 300+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten