Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Pauline Hofstra | Psycholoog

Psycholoog-De Wijk
De Vos van Steenwijkstraat 62
7957 BH De Wijk
pauline-hofstra@datzitzo.com
Stuur een bericht


Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtPsycholoog Meppel - Hoogeveen

Welkom in mijn praktijk in De Wijk voor begeleiding bij individuele vragen, relatie vragen, en opvoedingsvragen. Ik ontvang mensen uit de wijde regio rond Meppel, Hoogeveen, Beilen, Emmen, De Wijk, Dedemsvaart, Steenwijk, Zwolle, Hardenberg en verder.

 

Vaak lukt het ons zelfstandig of met behulp van een partner, familie of vrienden ons leven een positieve wending te geven. Soms lukt dat niet en kan tijdelijke professionele ondersteuning uitkomst bieden. Dat hoeft niet langdurig te zijn, ook voor (kortdurend) psychologisch advies ben je welkom.

 

Ik ben op mijn best bij mensen die onbewust zijn vastgelopen en weer in beweging willen komen. Die kiezen voor leven in plaats van overleven, voor groei en ontwikkeling in plaats voor blijven hangen in oude pijn en oude patronen. Je gaat de confrontatie aan met jezelf en durft naar binnen te kijken. Je durft te zien wat er in je omgaat, wat je denkt, voelt en doet en wat daar de gevolgen van zijn. Ik vind niets vreemd en help je jezelf waar te nemen zonder oordeel.

De ervaring leert dat waarnemen en nieuwsgierig onderzoeken wat er in je leeft, enorm oplucht en de weg vrij maakt voor nieuwe ideeën en nieuwe keuzes. Wanneer je vervolgens doet wat nodig is, ook al is dat spannend en moeilijk, versterk jij jezelf. Zo ontwikkel je veerkracht, zelfredzaamheid en een realistisch gevoel van eigen waarde. Je gedraagt je zelfstandiger en voelt je minder afhankelijk van de mening van anderen. Je neemt meer verantwoordelijkheid voor jezelf en je eigen leven. 

Niemand kan jou in beweging brengen. Dat kan je alleen zelf. Wil je dat er iets verandert? Ben je nieuwsgierig, durf je te experimenteren, en wil je wel eens iets nieuws proberen? Haal die moed uit je schoenen en kom in actie.

 

Ik ontmoet je graag en zet me volledig in om jou te ondersteunen.

 

Je kunt in mijn praktijk terecht voor:

 

 

Individuele begeleiding

Individuele begeleiding, zoals bij spanning en stress, burnout, (sociale) angsten,  nare jeugdervaringen,  neerslachtige gevoelens, twijfels, gevoel van eenzaamheid, waardeloosheid, gebrek aan assertiviteit en moed, wensen en grenzen aangeven (bijvoorbeeld het gevoel dat jij of anderen over je grenzen heen gaan), zingevingsvragen.

 

Daarnaast ben je van harte welkom wanneer je autonomer wilt worden en wilt leren hoe je met meer rust, innerlijke vrede, realiteitszin en moed kunt leven. 

Ik werk met mensen die niet alleen willen praten maar vooral willen doen en ervaren. Je ontwikkelen betekent dat je bewust iets nieuws doet waar jij achter staat. En daardoor een nieuwe ervaring opdoet zonder de garantie dat het aangenaam voelt. Bewuste keuzes maken, doen en ervaren, en opnieuw keuzes maken. Dat is hoe het werkt. Zo kom je vooruit. Sommige dingen zjn lastig te verwoorden en beter uit te beelden. Ik werk daarom niet alleen verbaal, ook nonverbaal met diverse expressiemiddelen. Sta je open vor nieuwe ervaringen? Zolang jij beweegt, ben ik je grootste fan!Vragen over je Relatie

Een relatie is een verantwoordelijkheid van beide partners maar je kunt altijd, los van elkaar, wat doen om een verbetering in gang te zetten. We hebben immers alleen directe invloed op ons eigen gedrag. Verliefd worden gaat meestal vanzelf. Een liefdevolle relatie in stand houden betekent werk aan de winkel en vergt levenslang onderhoud. 'Houden van' is een werkwoord en omvat meer dan het aangename gevoel dat je ervaart als je partner lief doet.
Voor partners die het tij willen keren en warmte en nabijheid willen ervaren, bied ik de training 'Luisteren om elkaar te bergijpen' aan (max. 10 sessies). Het maakt niet uit of je elkaar nog niet zo lang kent of een langdurige relatie met elkaar hebt.

 

Let op: ik geef geen relatietherapie alleen de relatietraining 'Luisteren om elkaar te begrijpen'. Zijn jullie opzoek naar relatietherapie, zoek dan even verder naar een erkende relatietherapeut.

 

 

Begeleiding van ouders

Begeleiding van ouders bij gezins- en opvoedingsvragen. Voor ouders die willen dat er thuis iets verandert, die het (storende) gedrag van hun kinderen willen begrijpen en ook hun eigen reacties durven onderzoeken.

Ook voor een éénmalig adviesgesprek ben je van harte welkom.

 

Acceptatie

In mijn praktijk help ik mensen zichzelf en anderen beter te begrijpen. Daar is vaak moed voor nodig. Het vergt moed jezelf en anderen echt te zien en te accepteren met alle prettige en minder prettige kanten.


Accepteren betekent niet berusten of alle gedrag maar goed vinden. Acceptatie betekent aanvaarden dat de realiteit is zoals die nu is, zonder er direct een oordeel over te hebben of een conclusie te trekken.

Zonder oordeel kunnen kijken naar de processen die er spelen, in jezelf en in de ander, is nodig wil je oprecht met interesse naar elkaar ennaar jezelf kunnen luisteren. Het is het vertrekpunt voor nader onderzoek en de ontwikkeling van een beter en dieper begrip. 
Het proces dat vervolgens ontstaat bied je de ruimte je eigen beelden te kantelen, je wensen helder te krijgen, je conclusies en verwachtingen bij te stellen, nieuwe keuzes te maken.

 

Opgedane inzichten verbleken als ze niet worden omgezet in actie. Je kunt immers de zee niet oversteken door over het water te staren. Ook hier is moed nodig omdat er van vertrouwde paden wordt afgeweken en je niet weet wat de gevolgen zullen zijn. Moed ontwikkel je juist door te doen waar je achter staat, terwijl je gevoelens van onzekerheid en angst ervaart. 

 

Van harte leven betekent met volle teugen Ademen

Lichaam en geest werken samen.  Een kalmere adem, kalmeert de geest en vermindert angst, stress en op hol geslagen gedachten. Weer natuurlijk en verbonden leren ademen wordt door veel mensen als een letterlijke en figuurlijke verademing ervaren.

 

Het helpt grip krijgen op hyperventilatie, het ondersteunt bij het maken van lastige keuzes en geeft vooral rust waardoor ruimte ontstaat voor iets nieuws.

 

Trainingen

Naast de begeleidingssessies geef ik workshops en trainingen op het gebied van bewustwording, waaronder het vergroten van Ik-grensbewustzijn (training 'Grenzen stellen met Compassie') en de communicatietraining 'Luisteren om elkaar te begrijpen'. De laatste training kan op maat worden ingezet in iedere situatie waar mensen samenleven en werken.

 

Mededeling inzake corona-pandemie

Zolang het coronavirus actief is in Nederland, volg ik de richtlijnen van het RIVM.
Vanaf 4 mei is de praktijk weer open voor face-to-face consulten op ma, di, do en vrijdag en incidenteel op de woensdagen.

Iedereen die de praktijk bezoekt wordt vriendelijk verzocht zichaan de volgende richtlijnen te houden:

 

1.  Kom alleen naar de praktijk als je gezond bent en de afgelopen 2 weken niet in de buurt bent geweest van iemand met Covid-19.

Kom dus NIET naar de praktijk als je verkouden bent of coronaklachten hebt zoals keelpijn, hoesten, kortademig, verhoging of koorts.

 

2.  Reinig je handen voordat je de praktijk binnenkomt met handdesinfectiemiddel uit de dispenser naast de praktijk voordeur. 

 

3.  Ga zoveel mogelijk thuis naar het toilet. Het toilet in de praktijk is in geval van nood te gebruiken en voorzien van zeep en papieren handdoekjes. Het toilet wordt na afloop van ieder bezoek, net als de deuren en deurklinken, door mij gereinigd met desinfectiemiddel.

 

4.  We begroeten elkaar op tenminste 1,5 m afstand zonder elkaar aan te raken.

 

5.  Wil je wel een face-to-face afspraak maken maar kom je liever niet in de praktijk? Bij mooi weer is een wandeling in het rustige Reestdal een goed alternatief. 

 

Graag tot ziens!


Pauline Hofstra

Opleidingen en registraties

Opleidingen & registraties

 

Opleidingen en trainingen

Rijksuniversiteit Leiden, Psychologie (Cum Laude), 1993

HBO Maatschappelijk Werk, Windesheim (voorheen Sociale Academie De IJsselpoort), 1985

 

Opleiding tot Encouraging Trainer, Adler Schoenaker Instituut, Assen:

Basisopleiding, Moed doet Goed trainer, 2007

Vervolgopleiding, Opvoedtraining, 2007

Vervolgtraining, Relatietraining, 2008

 

Opleiding tot MeerMoed trainer, MeerMoed Instituut, Assen, 2012

 

EFT basistraining, 2013
Masterclass EFT met Yolanda von Hockauf, 2013

EFT opleiding, Houd me Vast trainer voor therapeuten, 2013

 

Opleiding tot Ademcoach, Herleva, Almere, 2015

 

Opleiding tot Self Boundary Awareness trainer en counselor:

Masterclasses 1,2 & 3 in 2016, 2017 en afgerond in 2019

Bij prof. dr. Nick Blaser, Centre for Applied Boundary Studies, Basel

 

Publicatie
'Wat beweegt me?', artikel in PCS Magazine, editie 5, 2014

 

Internationaal docent op de Summerschool Icassi

Iedere zomer geef ik 2 weken les op deze internationale Summerschool waar iedereen welkom is die zich persoonlijk e/of professioneel wil ontwikkelen.

Zie voor meer informatie ook: www.icassi.net.

 

 

Eerdere werkervaring:

Ik heb jarenlang gewerkt binnen het onderwijs (WO, HBO en MBO) op het gebied van gezondheidszorg: ontwikkelingspsychologie, omgangskunde, sociale vaardigheden, pedagogiek. Daarnaast heb ik jongeren gecoacht en als maatschappelijk werkster bij een gezondheidscentrum gewerkt en pleeggezinnen begeleid.  

 

 

Registratiecodes:

Beroepsvereniging de NFG, lidnr.: 6302256628

Vakgroep: VPMW

Koepelorganisatie RBCZ, lidnr.: 809455R

 

AGB codes:
Praktijk (Centrum Animare): 90-51178
G.P. (Pauline) Hofstra: 90-42387

 

Kamer van Koophandel nr.: 01136946Registraties

Specialisaties

Specialisaties

Wat zijn jouw specialisaties?

 

Weer in beweging - tot leven- brengen na te zijn vastgelopen
Ik ben op mijn best bij mensen die onbewust en onbedoeld zijn vastgelopen en weer in beweging willen komen. Ik ben creatief, flexibel, analytisch, enthousiast, meelevend en direct. Ik kan goed aanhaken bij andere mensen en heb een groot voorstellingsvermogen. Verder kan ik snel schakelen tussen verschillende perspectieven en processen benoemen en duiden.

Omdat veel van wat er in ons omgaat moeilijk in woorden te vatten is, maak ik gebruik van diverse expressieve en creatieve methodes en projectieve technieken.


Ik ben in staat zowel in te zoomen op details als het grotere geheel te zien en mensen te helpen begrijpen hoe alles met elkaar samenhangt. Verder zie ik enorm veel mogelijkheden voor groei en ontwikkeling, of het nu de verbetering van het contact met jezelf of met anderen betreft.

De holistische en optimistische mensvisie van Alfred Adler vormt de basis en het kader van waaruit ik menselijk gedrag begrijp of het nu om persoonlijke problemen, opvoedingsvragen, werkgerelateerde vragen of relatieproblemen gaat.
We hebben als mens altijd het stuur van ons leven zelf in onze handen, ook als we dat niet zo ervaren. We kiezen bewust of onbewust zelf  hoe we denken en handelen. We zijn geen slachtoffer van onze omstandigheden. Ook al hebben we niet altijd invloed op wat ons overkomt, we hebben wel invloed op hoe we er mee omgaan.

 

Psychologische Dienstverlening
Als psycholoog werk ik met mensen die weliswaar vastlopen in hun dagelijks leven maar verder psychisch gezond zijn. Ik stel geen diagnoses en ben ook niet gespecialiseerd in het werken met mensen die een bepaalde  stoornis hebben.
Ik werk met mensen die zich willen ontwikkelen, willen leren over zichzelf, ook in relaties met anderen. Ik ondersteun hen vaak bij zelf-onderzoek, zelf-reflectie. Ik noem het 'wakker worden' in jezelf, je bewustworden van wat jij voor 'waar' en 'normaal' bent gaan aannemen. En vervolgens kijken hoe de door jou ontwikkelde logica en doen en laten je leven beïnvloedt.
Met als doel: mensen ondersteunen hun creatieve kracht te gebruiken voor het maken van nieuwe keuzes zodat ze weer van harte leven en zich in hun element voelen. Niet altijd makkelijk, wel mogelijk!

Diverse methodes

Naast het voeren van gesprekken maak ik gebruik van projectietechnieken, beeldend materiaal, creatieve materialen, drama, ontspannings en ademhalingsoefeningen, metaforen, grensopstellingen. 
Omdat een beeld soms meer zegt dan duizend woorden en niet alles zo gemakkelijk in woorden is uit te drukken.

Ik werk spiegelend vanuit meelevendheid en ga de confrontatie niet uit de weg wanneer dit nodig is.

 

Andere visie op klachten en problemen

In mijn werk erken ik klachten en symptomen wel als pijnlijk en lastig maar zie ik ze niet als het 'echte' probleem. Eerder als oplossing van het eigenlijke, innerlijke en meestal onbewuste probleem of als gevolg van inmiddels automatische reactiepatronen. Daarom bestaat de kern van mijn begeleiding uit het bewustworden van jezelf, jezelf beter leren kennen en ook de manier waarop je reageert op anderen. Je hebt immers alleen directe invloed op jezelf.

 

Levensstijl analyse: inzicht in je denk-, gevoels- en gedragspatronen

Een deel van mijn werk bestaat uit het onderzoeken van iemands levens- en bewegingsstijl. Het werken met jeugdherinneringen als metafoor resulteert hierbij in opmerkelijke en praktische inzichten. Ik noem van jezelf bewust worden: 'wakker worden in jezelf'. Wanneer je jezelf beter leert kennen, ben je beter in staat jezelf bewust aan te sturen in plaats van op je impulsieve manier - 'automatische piloot'-  te reageren.

 

Naast zelfbewustzijn help ik mensen meer relatiebewustzijn te ontwikkelen. We bestaan en ontwikkelen ons alleen in relaties met anderen. Ons gedrag heeft altijd gevolgen voor mensen en de wereld om ons heen. We zijn allemaal uniek en waardevol maar zien ook vooral wat we denken te zien. Daarom is het van belang dat we het perspectief van de ander kunnen in nemen en elkaar niet alleen beoordelen vanuit onze eigen gekleurde privé logica. 
Vrijwel alle problemen zijn relatie problemen. Ze hebben te maken met de relatie die je ondehoudt met jezelf, je partner en/of kinderen, je ouders en familie, je werk, je buren en vrienden.

 

Grenzen handhaven met respect voor jezelf en anderen

Verder werk ik met Ik-grens bewustzijn, een methode die door dr. Nick Blaser is ontwikkeld en mensen helpt hun eigen grenzen en die van anderen beter te herkennen en te respecteren. Bewustworden waar onze aandacht naar uitgaat, of we 'binnen' zijn met onze aandacht of 'buiten', hoort hier ook bij. Het bewust sturen van onze aandacht maakt ons sterker.

 

 

Wat mogen mensen verwachten als ze zijn vastgelopen in zichzelf in in hun relatie met anderen?

Een beter inzicht in wat er is (de realiteit) en wat je ervaart dat er is (je eigen realiteit en ervaring). Een beter inzicht in je persoonlijke beweegredenen en strevingen. In de relatie tussen wat je (onbewust) nastreeft en probeert te vermijden en de prijs die je daar voor betaalt. In de gevolgen van je keuzes en gedrag. Alles wat we doen heeft gevolgen, voor onszelf en voor anderen, en onbewust kiezen we daar dus ook voor.

Je komt beter tot de kern, en leert van perspectief te wisselen. Zodat je bewuster en moediger het roer om kunt gooien als je dat wilt. Het helpt je een optimistisch en realistisch beeld van jezelf, anderen en de wereld om je heen te creëren. Je ervaart - na een periode van onrust die vaak bij ontwikkelen en nieuwe keuzes hoort- meer helderheid, meer eenheid en autonomie en ook innerlijke rust. 

(Echt)paren die de training 'Luisteren m elkaar te begrijpen'  leren het bovenstaande, krijgen inzicht in hun eigen aandeel in de ontstane patronen (het verbreken van het echte contact en de ontstane afstand tot elkaar) en leren wat ze kunnen doen om de verbinding (het contact) te herstellen en meer nabijheid te ervaren.

 

 

Wat mogen mensen verwachten als ze bij je komen voor Ik-grens bewustzijn?

Ik werk met praktische oefeningen waarin je ervaart hoe je met je eigen grens en die van een ander omgaat. Verder maak ik gebruik van projectie technieken waarbij je de grens tussen jezelf en anderen kunt onderzoeken. En waarmee je ook je eigen innerlijke ervaringswereld onderzoekt en kunt veranderen.

Het resultaat is dat je je sterker voelt en meer innerlijke rust ervaart. Je voelt je prettiger thuis in je zelf en minder afhankelijk van anderen. Je bent je beter bewust van je eigen en andermans grenzen en leert hoe je deze grenzen beter kunt respecteren. Je leeft bewuster en leert respectvolle keuzes te maken.

 

 

Hoeveel sessies therapie zijn er meestal nodig?

Dat is lastig aan te geven en ook afhankelijk van de heftigheid en aard van de ervaren problemen. Sommige mensen hebben slechts een paar gesprekken en oefeningen nodig om de draad weer op te pakken.

Anderen hebben baat bij een langer begeleidingstraject.  Dit overleggen we altijd samen. Ieder traject is maatwerk.

De relatietraining 'Luisteren om elkaar te begrijpen' duurt maximaal 10 sessies.

 

De meest behandelde klachten in mijn praktijk:

Veel mensen komen met klachten als: onzekerheid, stress, spanning, assertiviteitsproblemen, oververmoeidheid, onrust, relatieproblemen, zingevingsvragen en opvoedingsvragen. Vaak hebben deze klachten te maken met onderstaande thema's.

1 Hardnekkige patronen 
Ik onderzoek samen met betrokkenen zowel innerlijke als tussenmenselijke patronen en help deze ontwarren en begrijpen. Samen onderzoeken we wat blokkerend en stagnerend werkt, zowel voor jezelf als in je relaties met anderen. Ik ondersteun iedereen die zich wil ontwikkelen en help hen bij het kiezen van een een nieuwe richting. Zodat mensen weer volluit en van Harte leven in plaats van overleven. 

2 Verbroken verbinding, onderlinge afstand Ik ondersteun mensen die het contact, de verbinding met zichzelf en met anderen willen herstellen en verbeteren. Denk aan de relatie met je partner, kinderen,ouders, collega's, buren of vrienden.

3 Onvermogen gevoelens te benoemen en ervaren Veel mensen hebben alleen geleerd hun gevoelens te verbergen, te ontwijken of emotioneel te reageren. Gevoelens leren uiten op een respectvolle en veilige manier, helpt relaties in stand te houden en te versterken.

4 Respectvol omgaan met wensen en grenzen. Zowel die van jezelf als die van anderen. Veel mensen beseffen niet dat ze soms over grenzen van anderen gaan of zelf hun eigen grens niet stellen. Dat ze soms verantwoordelijkheden van anderen overnemen of anderen juist verantwoordelijk maken voor hun eigen taak. Of anderen proberen te overtuigen in plaats van hen zelf te laten bepalen waardoor zij zich laten inspireren. Ik maak hierbij gebruik van beeldend materiaal, projectie technieken en psycho-drama en psycho-educatie.

5 Zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Veel mensen richten hun aandacht te veel op anderen, proberen het gedrag van anderen te beïnvloeden of voelen zich afhankelijk van anderen. Of ze nu geïrriteerd raken door het gedrag van anderen of zich geïntimideerd voelen door het gedrag van anderen. De sleutel tot groei en ontwikkeling van je zelfvertrouwen zit in jezelf. Ik help mensen graag bij het 'in zichzelf verankeren' en het ontwikkelen van een optimistisch en realistisch zelfbeeld op basis van gelijkwaardigheid. Zodat je achter jezelf blijft staatnen voor je zelf op komt als dat nodig is.

6 Innerlijke vrede Innerlijke gemoedsrust is een groot goed waar veel mensen naar streven. Samen onderzoeken we wat je gemoedsrust verstoort, hoe je het kan herstellen en wat realistisch is voor de toekomst. Leven en zeker volluit leven betekent dat je bereid bent alles te ervaren en te voelen wat zich aandient. Zowel aangename als onaangename gevoelens. Dit is voor veel mensen anno 2020 niet zo vanzelfsprekend.

Therapievormen

 • Beeldende therapie
 • Burnout therapie
 • Coaching
 • Cognitieve therapie
 • Contextuele therapie
 • Counselling
 • Cursussen en trainingen
 • EFT-relatietherapie
 • English speaking therapy
 • Gesprekstherapie
 • Meditatie
 • Mindfulness
 • Mindfulness therapie
 • Mindfulness training
 • Oplossingsgerichte therapie
 • Ouderbegeleiding
 • Personal coaching
 • Psycholoog
 • Psychosociale therapie
 • Therapie
 • Wandeltherapie
 • Werkgerelateerde therapie

Behandeling van


Tarieven

Ik reken per individuele sessie 1 uur en € 85,00 en voor trainings-sessies met partners €110,00.

Je kunt zonder verwijzing van de huisarts bij me terecht.

 

De vergoeding van de factuur gaat via de aanvullende zorgverzekering. Kijk op www.de-nfg.nl/vergoedingen of je voor een vergoeding in aanmerking komt.

 

Ben je niet aanvullend verzekerd, dan kom je niet voor een vergoeding van de factuur in aanmerking.

Openingstijden

Maandag 8.30 - 17.30 uur
Dinsdag 8.30 - 17.30 uur
Woensdag -
Donderdag 8.30 - 17.30 uur
Vrijdag -
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

Ligging

Reviews Psycholoog Meppel

Hieronder staan een aantal reviews over Psycholoog Meppel - Pauline Hofstra

rating
Waardering van 4,7 uit 5
Op basis van 8 reviews

(Schrijf zelf een review)
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Praktische handvaten en oefeningen

“De gesprekken met Pauline zijn voor mij altijd heel verhelderend. Zij weet de dingen concreet te maken en met gepaste humor te benaderen.

Dankzij haar heb ik niet alleen mezelf beter leren kennen, maar heb ik ook praktische handvaten en oefeningen gekregen die ik in het dagelijkse leven kan toepassen.”

| omgeving Meppel | 20 mrt 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Het voelde heel vertrouwd

“Pauline Hofstra leerde me op heldere en prettige wijze patronen zien in mijn leven en mijn relatie. Haar werkwijze is heel beeldend door het gebruik van tekeningen en figuren.

Pauline biedt niet alleen een luisterend oor, maar weet ook haarfijn te analyseren hoe de vork in de steel zit. Ze bespreekt dit open en liefdevol, zonder oordeel.

Het voelde heel vertrouwd om met Pauline mijn persoonlijke ervaringen te delen. Als ik nog eens vastloop, kom ik zeker bij haar terug!”

| IJhorst | 13 mrt 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


In 4 gesprekken veel geleerd

“Ik ben in contact met Pauline gekomen nadat mijn vrouw bij me weg is gegaan. Ik had een luisterend oor nodig en heb daarnaast nog heel wat geleerd over mijzelf. En dat in 4 gesprekken. Ik ben er blij mee en zal zeker weer contact opnemen mocht ik ergens niet alleen uit komen.”

| Ruinerwold | 10 jul 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Bedankt voor alles

“Mijn man is 2 jaar geleden bij me weggegaan en ik kon het maar niet accepteren.

Tijdens de gesprekken met Pauline heb ik vooral veel geleerd over mijzelf, over hoe ik onbewust 'vast blijf houden aan iets dat voorbij is' als overlevingsstrategie omdat ik me anders zo vreselijk eenzaam zou voelen.

Langzaam leer ik hoe ik het ook goed kan hebben zonder man, met mezelf, hoe ik veilig ben en prettig bi mezelf thuis kan komen. Vergt erg veel bewuste aandacht en oefening, het gaat niet vanzelf. Maar ik kom er wel.

Pauline, bedankt voor je luisterend oor, je geduld, je manier van spiegelen en al je oefeningen.”

| Zuidwolde | 29 mei 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Erg goed gewerkt

“Ontzettend bedankt voor de prettige begeleiding de afgelopen maanden. Je hebt mij en ons erg geholpen. Je aanpak (duidelijk en genuanceerd, opbouwend, met humor) heeft voor mij erg goed gewerkt. Nogmaals dank dus!”

| meppel | 5 apr 2017
Vond je dit een nuttige review?
Toon meer reviews
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Duidelijk en treffend

“Het afgelopen jaar stond in het teken van een ontmoeting met mijzelf en Pauline heeft hierbij een prettige rol in gehad.

Pauline is met haar bewoordingen duidelijk en treffend. Geen omhaal van woorden maar met diepgang en kracht.

Haar energieke uitstraling en humor maken haar toegankelijk om een goed gesprek mee te hebben. Altijd spannend als je ergens voor het eerst komt, maar bij Pauline zit dit wel goed!”

| Hoogeveen | 25 mrt 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Het klikte meteen

“Toen ik er achter kwam dat mijn man vreemd ging, heb ik de scheiding in gang gezet. Een zware tijd brak aan en mede dankzij de begeleiding van Pauline​ ben ik daar sterker uit voort gekomen. Het klikte meteen.   Nooit gedacht dat ik zo snel weer aan een nieuwe relatie zou durven beginnen. Enorm bedankt!”

| Zuidwolde | 19 okt 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Goede ervaring

“Mijn ervaring was goed, Pauline legde leuk en duidelijk uit. Heb geleerd hoe ik met dingen om kan gaan.
Ik voel me weer veel vrolijker nu.”

| De Wijk | 4 sep 2017
Vond je dit een nuttige review?

Neem contact op

Wil jij ook verandering?

Ja, ik wil verandering?
( Nee, ik zoek nog verder )
Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtTips van Pauline Hofstra:Blogs van Pauline Hofstra:


Interview

Lees hieronder het interview met Pauline Hofstra .
praktijk


1. Waar zit je praktijk?

Mijn praktijk is gekoppeld aan ons huis in De Wijk, een dorp in het Reestdal tussen Meppel en Hoogeveen, op slechts 3 minuten afstand van de A28. Ik ontvang hier mensen uit de regio Meppel, Steensijk, Beilen, Hoogeveen, Staphorst, Zuidwolde, Dedemsvaart, Zwolle, Hasselt en verder.2. Welke gebeurtenis in je leven is belangrijk voor je geweest?

Het moment dat ik in aanraking kwam met de holistische mensvisie en optimistische, praktische psychologie van Alfred Adler. Het was alsof alle dingen die ik tot dat moment gedaan had, op hun plek vielen. In één keer zag ik de verbanden, de samenhang en wist ik: hier wil ik meer van leren, hier wil ik mee werken! 

 

Een psychologie die zo helder, praktisch en toegankelijk is, uitgaat van een optimistische en realistische mensvisie en geen bijzonder jargon vereist, van toepassing is op alle terreinen van ons leven. Of het nu over opvoedingsvragen, werk gerelateerde onderwerpen of intieme relaties gaat, deze psychologie helpt je jezelf en anderen beter te begrijpen en bewuster het stuur van je leven in eigen hand te nemen.

 

Ik ervaar dit zelf iedere dag. 

 

 3. Waarom ben je therapeut geworden?

Ik wil mensen die vastlopen weer helpen in beweging te komen. Leven is bewegen, is ontwikkelen. Mensen zijn relationele wezens. We ontwikkelen ons in relatie met andere mensen. Dit lijkt een open deur maar één van de gevolgen is dat al ons gedrag van invloed is op anderen en de wereld om ons heen. Zo hebben we ook anderen nodig hebben om onszelf beter te leren kennen. Hoe genieaal ook, ons denken is altijd gekleurd en beperkt. En we zijn nogal geneigd naar onszelf toe te redeneren. ‘Het denken dat het probleem veroorzaakt, kan niet het denken zijn dat de oplossing aandraagt’ zei Einstein vroeger al. 

 

Ieder mens heeft een persoonlijke ‘privé logica’ en zonder dat we het doorhebben, redeneren we naar onszelf toe en lukt het niet buiten de kaders van ons eigen denken te treden. In de samenwerking met anderen zijn we daartoe beter in staat en kunnen we onze blik verruimen.

 

Ik vind het enorm inspirerend en uitdagend nieuwe mensen te ontmoeten, met hen samen te werken in het verhelderen van hun levens- en bewegingsstijl en hen te helpen het stuur van hun leven zelf bewust ter hand te nemen. De afgelopen jaren heb ik op deze manier heel wat moedige mensen leren kennen.4. Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?

Samen te werken met mensen op gelijkwaardige basis, mijn kennis en vaardigheden inzetten en samen op onderzoek uitgaan. Het zien optrekken van de mist bij mensen die hier komen, zodra ze beter begrijpen wat er speelt en daardoor ook nieuwe mogelijkheden voor de toekomst zien.

 

De rust die ontstaat, zelfs wanneer het ingrijpende keuzes betreft. Ik ben enorm blij als ik iemand heb kunnen helpen, op wat voor manier dan ook, die daardoor in staat is de draad weer op te pakken en moed ontwikkelt te doen wat nodig en helpend is.5. Wat is je meest opmerkelijke ervaring als therapeut?

Ik heb op een opmerkelijke manier geleerd dat het absoluut geen zin heeft na afloop van een gesprek te voorspellen hoe het volgende gesprek zal starten.

 

 

Ik begeleidde eens een echtpaar en de gesprekken verliepen erg stroef, soms zelfs vijandig. Eén van de partners bewoog niet, gaf geen krimp, leek muurvast te zitten in de eigen vesting. Toen ze na een dergelijk gesprek mijn praktijk verlieten had ik de moed eigenlijk een beetje opgegeven.

Het volgende gesprek kwam er, tot mijn verbazing, een ontspannen stel binnen. Ze vertelden me dat, eenmaal buiten na ons laatste gesprek, de onbeweeglijke partner in eens de hand had gepakt van de ander. Dit brak het ijs en deed beider harten smelten.

Vanaf dat moment waren ze beiden weer in contact en 'onderweg naar elkaar'.

 

Het ontroerde mij enorm!
leven


1. Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?

In mijn leven heb ik op veel verschillende plekken gewoond en veel verschillende dingen gedaan, in heel Nederland maar ook een tijdje in de Verenigde Staten. Het heeft er toe geleid dat ik met veel verschillende mensen in aanraking ben gekomen en me goed in mensen heb leren verplaatsen.

 

Ieder jaar maak ik bovendien deel uit van de internationale faculty van the Summerschool Icassi (www.icassi.net) en daar woon en werk ik twee weken intensief samen met mensen uit zo’n 26 verschillende landen. Het doet me ongelooflijk goed te leren van en met elkaar en samen veel plezier te hebben. Trouwens, het staat iedereen vrij deel te nemen aan de Summerschool, dus bij deze ben je van harte uitgenodigd!2. Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?

In de toekomst werk ik nog steeds met individuele cliënten en met (echt)paren en begeleid ik groepen mensen die bewuster willen leven en begrijpen dat leren en je ontwikkelen in de samenwerking met anderen sneller gaat dan in je eentje.

 

Ik geef trainingen in het versterken van Ik-grens bewustzijn en ik geef bijscholing aan hulpverleners die zich willen specialiseren in de praktische, holistische en optimistische psychologie van Alfred Adler.3. Wat zijn je hobby's? Wat doe je in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd maak ik lange wandelingen met onze honden, beoefen ik Tai Chi, ontmoet ik mensen uit alle windrichtingen onder het genot van een hapje en een drankje, zing, dans en lach ik graag. Dat laatste met familie, vrienden en vriendinnen, collega’s, buren, thuis of in het theater. Oh ja, ik kijk ook graag naar mooie, hartverwarmende, inspirerende of ontroerende films en documentaires.4. Waar word jij blij van?

Ik word blij van ochtenddauw in de lente, zoemende bijen in de zomer, gakkende ganzen in de winter, vorst aan de grond, rijp op het gras, een prachtige sterrenhemel, een artikel over een mooi, nieuw initiatief, onverwacht bezoek, appeltaart met slagroom, zelfgebakken brood, wandelen langs het strand, een mooi gedicht, samen zingen, samen lachen, het weerzien van een verre vriendin of vriend, ontspannen samenzijn en samenwerken.5. Heb je een partner en/of gezin?

Ja, ik ben getrouwd en ben moeder van een dochter en een zoon.6. Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?

Ja zeker. Wat me destijds het meest heeft geholpen toen ik vrij jong overspannen raakte, was een luisterend oor en erkenning voor mijn gevoelens. Ook nu raadpleeg ik regelmatig een collega wanneer ik in mijn persoonlijke of professionele leven vastloop. De vragen die me dan gesteld worden, de feedback en adviezen die ik krijg, helpen me mijn blik te verruimen zodat ik beter weet wat ik wil en wat me te doen staat.7. Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?

Ik zou schrijfster willen zijn maar ook wel rechercheur. Op onderzoek uitgaan, een puzzle oplossen, verbanden leggen, trekt me wel! En dan schrijven over wat ik ontdekt heb.
inspiratie


1. Wie vind je inspirerend?

Iedereen die moedig leeft naar zijn/haar eigen waarden, niemand klakkeloos volgt, zich niet laat leiden door angst, doet wat nodig is en daardoor iedere avond zichzelf in de spiegel in de ogen durft kijken.2. Jouw favoriete boek en boekentips?

Oranges are not the only fruit, door Jeanette Winterson, over kracht en moed en jezelf niet verloochenen ook al ervaar je pijn en afwijzing.

 

The woman who walked into doors, geschreven door Roddy Doyle, je ziet haar, hoort haar, voelt wat zij voelt.

 

Postcards, geschreven door Annie Proulx, prachtige sfeerbeelden, natuur en mens zijn 1.

The Secret Life of Bees, geschreven door Sue Monk Kidd, over onrecht, liefde, verlies, moed en de realiteit onder ogen leren zien.

 

 

Boekentips:

> Mensenkennis, geschreven door Alfred Adler

> Therapie als Geschenk, geschreven door Irvin D. Yalom

> The Wisdom of Insecurity, geschreven door Alan W. Watts3. Jouw favoriete film en waarom?

“Spring, summer, fall, winter…en spring again” over menselijke groei en ontwikkeling!

“Departures” over menselijkheid, waardigheid, respectvol handelen, gemis, liefde en verlossing.4. Jouw favoriete spreuk / quote?

Alles wat je aandacht geeft groeit. Wat geef jij aandacht?

Pas wanneer je luistert om te begrijpen, in plaats van om te reageren, ontstaat er echt contact.

Allen met je Hart kun je goed zien.5. Wat is jouw missie?

Meewerken aan een wereld waarin mensen gelijkwaardig en respectvol omgaan met elkaar. Een wereld helpen creëren waarin mensen zich welkom en waardevol voelen en nodig weten. Uiteindelijk streef ik naar een wereld waarin WIJ betekent: WIJ zonder ZIJ, met andere woorden: inclusief, iedereen hoort erbij en is van waarde. Je hoeft niet perfect te zijn maar je bent wel altijd goed genoeg om mee te doen.6. Wat is jouw superkracht?

Helaas, geen superkrachten alleen maar gewone vaardigheden als humor, snel verbanden kunnen leggen, compassie, spiegelen die ik graag inzet.7. Wat is jouw tip om je gelukkig te voelen?

Zorg dat je weet waar je blij van wordt en wacht niet tot anderen dat naar je toe komen brengen. Als je weet waar je blij van wordt, doe, kom in actie!

En daarnaast: doe mee, draag bij aan het grotere geheel.

De meeste mensen ervaren veel voldoening wanneer ze zich inzetten voor een groter doel en niet alleen met en voor zichzelf bezig zijn.
 - Pauline Hofstra

Contact met Pauline

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag?

Stuur een bericht

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten