Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Erna Staal | Polyvagal informed therapist | traumatherapeut | relatietherapeut

Polyvagal-informed-therapist-|-traumatherapeut-|-relatietherapeut-Nijmegen
Dominicanenstraat 62
6521 KE Nijmegen
erna-therapie@therapiepsycholoog.com
Stuur een bericht

✓ Ik bied ook online therapie aan

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtTherapie Nijmegen

Erna Staal | Polyvagal informed therapist | traumatherapeut | relatietherapeut

Je bent bij mij van harte welkom met klachten op het gebied van stress en burn-out, angst, onzekerheid, somberte, depressie en relatieproblematiek. Goed dat je komt, je hoeft het niet alleen te doen.

Ik geef therapie met een open hart en een helder hoofd in aansluiting op wat jij nodig hebt. In mijn benadering staat PRI en Polyvagaal therapie centraal, dat gaat over het leren reguleren van je zenuwstelsel. Daarmee pakken we problemen bij de bron aan. Effectief en je leert concrete tools waar je zelf mee verder kunt.

Ik heb sinds 2006 een eigen praktijk. Ik word vergoed via de aanvullende verzekering en ben aangesloten bij de beroepsverenigingen VIV Vereniging Integrale Vitaliteitskunde en RBCZ. 


Klachten/problemen

Je kunt bij mij terecht voor o.a.

- problemen in je relatie, ook als je partner het nog niet nodig vindt hier iets aan te doen.
- stress en burn-out klachten. Je ziet een burn-out aankomen of je hebt er al een.
- veel piekeren, onrustig en gejaagd
- slaapproblemen

- last van angsten en spannigen
- psychosomatische klachten
- bindings- en verlatingsangst
- boosheid en woede

- opvoedvraagstukken
- moeite met hulpvragen
- onzekerheid
- perfectionisme


Therapie

Mijn benadering gaat niet alleen over het hoofd, maar vooral over het lichaam en de gevoelens in het lichaam. Steeds meer onderzoek wijst uit dat we primair helen via het lichaam. 80% van de informatiestroom gaat van het zenuwstelsel naar de hersenen, slechts 20% andersom. Daarom werk ik met de ingang van het zenuwstelsel op basis van de evicence based Polyvagaal Theorie van Dr. S. Porges, de kortste weg naar herstel van klachten. PRI zet ik in als er dieper trauma werk nodig is, maar meestal is dat niet het geval. 

Ons zenuwstelsel krijgt zijn vorm door de ervaringen die we hebben in ons leven. Daarom reageert het lichaam vaak met overleefreacties als stress, angst en onzekerheid, waar dat nu niet meer nodig is. In die overleefreactie maken we een negatief verhaal over onszelf en onze omgeving.  

Het leren reguleren van het zenuwstelsel geeft direct meer ruimte en vaak al snel herstel van klachten. Ook omdat we ons niet alleen focussen op problemen en klachten, maar vooral het gezonde deel van het zenuwstelsel dat bij iedereen aanwezig is verder versterken. 

Zo ontstaat er een nieuw verhaal. Een verhaal van ontspanning, verbinding en mogelijkheden. 


Kennismaking en intake

Wil je vrijblijvend kennismaken dan kan dat via telefoon of zoom gedurende 20 minuten. Dit is zonder kosten. 

Je kunt ook direct een intakegesprek plannen waar we dieper ingaan op je hulpvraag en de achtergronden achter je hulpvraag. Aan deze sessie zijn kosten verbonden.

Ik ben lid van de VIV en via de aanvullende verzekering kunnen een deel van de kosten vergoed worden onder de noemer psychosociale therapie. 

Ik heb zowel een praktijk in Nijmegen als Arnhem. Beiden zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid direct bij de praktijk. Indien je wenst kunnen we de sessies ook doen via beeldbellen. Dat kan om redenen van gezondheid, maar ook scheelt het tijd als je kleine kinderen of druk werk hebt. Kijk maar wat voor jou fijn is. 


Aarzel niet langer, er is hulp

Klachten en problemen gaan niet over goed of fout. Het gaat over een ontregeld zenuwstelsel en dat is niemands schuld. Leren reguleren en vrienden worden met je zenuwstelsel geeft snel verlichting. En vergeet niet, we hebben allemaal meer kracht dan we denken. Ik help je graag hiermee contact te maken. Voel je welkom.

Wil je meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met me op. 

Hartelijke groet, Erna

Online therapie

Ik heb veel ervaring met beeldbellen. Mocht het niet lukken naar mijn praktijk te komen, of vind je online therapie fijner, dat kan. Het is mijn ervaring dat we goed op elkaar kunnen afstemmen en dat er veel focus is in de sessies zonder afleiding. En het scheelt natuurlijk tijd. Ik werk met platforms als zoom, facetime of Skype. Je kunt ook afwisselend live sessies en online sessies doen. Kijk maar wat voor jou prettig is.


Mededeling inzake corona-pandemie

Alles gaat in deze tijd een beetje anders. Helaas, ik mis het contact van een hand schudden of een arm op de schouder van mijn clienten als ze dat als bemoediging nodig hebben. Je bent welkom in mijn praktijk in Nijmegen of Arnhem als je geen klachten hebt zoals omschreven door het RIVM. Ik zal je vragen op de afgesproken tijd te komen, omdat de wachtruimte onder de heersende maatregelen niet beschikbaar is. Ik zorg voor desinfectie middel zodat je je handen kunt ontsmetten voor en na de sessie. Je kunt de toiletruimte indien nodig gebruiken. Het is allemaal wat minder gastvrij, maar ik doe mijn best om je je welkom te laten voelen.
Opleidingen en registraties

Opleidingen & registraties

2021 Polyvagal Learning Labs door Deb Dana

2020 Opleiding Polyvagal Informed Therapist bij het Four Cycles Institute Spanje, opleider Deb Dana, LCWS. Deb Dana heeft de evidence based Polyvagal Theorie van Dr. S. Porges vertaald naar de therapeutische praktijk. De keuze om de Polyvagaal benadering te integreren met mijn PRI praktijk heeft ertoe geleid dat ik niet meer verbonden ben met het PRI Instituut en Ingeborg Bosch. Ik combineer het beste van beide toepassingen in mijn praktijk. 

2011 - 2014 PRI Professional Training Programm, vier jarige opleiding tot PRI therapeut door grondlegster Ingeborg Bosch, Gecertificeerd PRI Therapeut

2006 - 2007 Opleiding Systemisch werken volgens methode Hellinger bij Indra Thorsten Preis
2006 Opleiding geweldloze communciatie bij grondleger Marshall Rosenberg
2005 Coach jaaropleiding post HBO bij BGL Hoofddorp
2004 Trainer jaaropleiding post HBO bij BGL Hoofddorp
2001 - 2004 Leergang Orshof Revitalisatie, 3 jarige opleiding energetisch lichaamswerk aan Instituut Orshof Belgie.

Tot 2003 senior communicatieadviseur en lid management team in het bedrijfsleven.

Aangesloten bij de Vereniging Integrale Vitaliteitskunde, registratie 1907984, RBCZ registratie 200159R, AGB code P.H. Staal 90107969, AGB code praktijk 90067031.


Registraties

Specialisaties

Specialisaties

Hoe komt het dat bepaalde personen of situaties jouw triggeren? En ervoor zorgen dat je in spanning, angst, boosheid of somberte en lusteloosheid terecht komt. De Polyvagaal en PRI methoden waarmee ik werk laten zien dat deze nare gevoelens overleefmechanismen zijn die voortkomen uit de programmatuur van je zenuwstelsel. Die programmatuur heeft te maken met eerdere ervaringen in je leven. En dat is niet je schuld, het is gewoon hoe het werkt bij ons allemaal.

Door die triggers krijg je onaangename gevoelens als spanning, somberte, angst, boosheid of lusteloosheid. Dat is niet fijn. We lijden aan die gevoelens en vanuit die gevoelens maken we een verhaal over onszelf en het nu. Een negatief verhaal. Vaak is het lastig hier zelf uit te komen.


Leren reguleren zenwustelsel

Middels de Polyvagaal methode leer je zien dat we door de triggers in overleefstaat van het zenuwstelsel terecht komen. Dat gaat automatisch, onbewust en het is niet je schuld. Het is gewoon biologie, het werkt voor iedereen zo. In de overleefstaat gaan we vechten of vluchten of trekken ons terug. 

Met de Polyvagaal methode leer ik je om de overleefstaat van het zenuwstelsel te herkennen en te reguleren terug naar het open, verbindende en veilige deel van ons zenuwstelsel, waarover we allemaal beschikken. Van overleven naar levenskracht. Klachten en problemen verdwijnen naar de achtergrond en op de voorgrond komt er een nieuw verhaal van mogelijkheden, van perspectief, van verbinding. Verbinding met jezelf en anderen. 


Samengevat:

- De staat van het autonome zenuwstelsel bepaalt hoe je de wereld ervaart.
- Er is een constante 'scanner' aan het werk die bepaalt of je in een staat van veiligheid of onveiligheid    verkeert. We noemen dat neuroceptie.
- Dat gebeurt automatisch, onvrijwillig en verandert alles.
- In een staat van onveiligheid maken we een negatief verhaal over onszelf en de wereld.
- Dat is niet je schuld, zo werkt het voor iedereen. Het is biologie. 


Perspectief:

- 'Vrienden' worden met je zenuwstelsel
- Betekent dat je meer compassie krijgt met jezelf
- Gevoelens als angst, depressie, stress en spanning leren reguleren naar een staat van ontspanning      en vertrouwen. 
- Vergroten van het gevoel van veiligheid door de gezonde staat van het zenuwstelsel te versterken.
- Gevolg: je komt aan het roer te staan van je zenuwstelsel. Er is meer rust, ontspanning en verbinding met je omgeving.


Het aantal sessies kan verschillen, je bepaalt zelf wanneer het voor jou goed voelt en klaar is.

De meest behandelde klachten in mijn praktijk:

Burn-out en spanningsklachten

Het sympatische deel van het zenuwstelsel is overactief en nauwelijks tot rust te brengen. Er is geen veerkracht d.w.z. een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. 

We starten dan ook met een zgn. inspanningsdieet, waarmee we de vicieuze adrenalinecirkel doorbreken. Er is nl. steeds meer adrenaline nodig om de inspanningen van de dag aan te kunnen, waardoor het systeem verder uitgeput raakt. Van daaruit werken we verder.

- Context: begrijpen hoe je zenuwstelsel functioneert, wat jouw specifieke patronen zijn

- Doorbreken van chronische adrenaline en cortisolproductie

- Lichaamssignalen leren herkennen en serieus nemen

- Op momenten van stress je zenuwstelsel leren reguleren, op maat, dat is voor iedereen anders. o.a.      Adem, ontspanningsoefeningen en beweging. 

- Bewust contact maken met gezonde deel zenuwstelsel.

- Opbouw en reintegratiebegeleiding (indien gewenst ism bedrijfsarts). Leren met vallen en opstaan. 


Depressie en somberte

Bij depressie en somberte ben je vastgelopen in het dorsale gedeelte van je zenuwstelsel. Het is eigenlijk een soort freeze reactie. Je bent het contact met je lichaam, maar ook met de buitenwereld kwijtgeraakt. Het is een soort immobilisatie, gevoelens van lusteloosheid, leegte en gebrek aan energie overheersen. Heel pijnlijk, maar gelukkig wel veel aan te doen.

Bij een depressie gaan we eerst voediing geven aan het gezonde deel van je zenuwstelsel, zodat je weer kleine momentjes van licht gaat ervaren, dat geeft moed, perspectief en vertrouwen. Dat hebben we nodig om verder te kunnen. Vervolgens onderzoeken we de triggers die tot de depressie hebben geleid en leren we hoe we deze kunnen herkennen op gevoelsniveau. 

Vervolgens gaan we op onderzoek uit naar de hulpbronnen die passen bij jou om het zenuwstelsel te reguleren. Een gestaag proces waarbij er steeds meer licht komt. En waarbij je concrete tools krijgt die je kunt gebruiken wanneer de somberte zich weer aandient, zodat je vroegtijdig kan ingrijpen. 


Angstklachten

Als er angst is, dan is het sympatische gedeelte van het zenuwstelsel overactief. Ook is dan vaak de hersenactiviteit heel hoog, je probeert je als het ware eruit te denken. Dat lukt natuurlijk niet, want als er geen fysiek levensbedreigende situatie is, kun je er ook niet uitkomen. 

Hoe dan wel? Door de staat van het zenuwstelsel te reguleren en niet in het verhaal te gaan, maar deze ahw te parkeren. In de Polyvagaal methode verwoorden we het als volgt. Story follows state. Doordat we gevangen zitten in het sympatische zenuwstelsel maakt het brein een verhaal van gevaar. 

In order to change the story, change the state. Door de staat van het zenuwstelsel te reguleren middels tal van oefeningen oa. adem, ontspannning, lichaamsbeweging, kom je in het gezonde deel van het zenuwstelsel terecht. Waar je zo bang voor was, zie je nu niet meer als gevaar, maar als uitdaging Daar past wellicht een gezonde spanning bij, maar eentje waarmee je nieuwsgierig bent.


Boosheid en woede

Ook boosheid, woede en of jalousie zijn vaak een manifestatie van het overactief zijn van de sympatische staat van het zenuwstelsel. Vaak zit er een oordeel op dit soort gevoelens. Ik leer je om je boosheid te zien als simpelweg een symptoom van de ontregelde staat. 

Vervolgens komt de weg vrij om te onderzoeken wat er gebeurt. Wat zijn de triggers die hierin een rol spelen. Hoe kun je lichaamssignalen in een vroeg stadium serieus nemen, zodat je de opbouw van je woede voelt opkomen en je in dit proces kunt ingrijpen door naar binnen te gaan ipv met de woede naar buiten te komen. 

Stapje voor stapje krijg je meer vat, niet in de laatste plaats door de compassie die je met jezelf krijgt. De boosheid vertelt een verhaal, vaak een oud pijnlijk verhaal van machteloosheid, dat nu niet meer waar is. Meer en meer kom je in het verhaal van het nu. Een verhaal waarin je leert veilig in verbinding te komen met de mensen om je heen.


Verslavingen


Je kunt aan alles verslaafd zijn, aan eten, drinken, porno, vreemdgaan, winkelen. Soms is er een directe lijdenslast en is je gezondheid in het geding. Vaker is er een indirecte lijdenslast, je leven wordt beheerst door de verslaving en je komt aan niks anders meer toe. 

We onderzoeken samen waar de verslaving werkelijk over gaat, welke gevoelens er achter de verslaving schuilgaan. Gevoelens waarvan je denkt dat ze te pijnlijk zijn om te voelen. Gaandeweg komt er compassie met jezelf en je overleefpatronen. En komt er meer gezondheid in het systeem, dat geeft vertrouwen in een leven zonder de beperkende middelen. De weg naar mogelijkheden wordt ingezet waarbij de verslaving steeds meer naar de achtergrond gaat.

Tarieven

110,- euro voor een sessie van 60 minuten. Studententarief 100,- euro per uur. Vergoeding via de aanvullende verzekering. Op dit moment heb ik een wachtlijst.

Openingstijden

Maandag 09.00 - 12.30 uur
Dinsdag 09.00 -17.30 uur
Woensdag 09.00 - 17.30 uur
Donderdag 09.00 - 12.30 uur
Vrijdag 09.00 - 17.30 uur
Zaterdag -
Zondag -

Praktijkfoto's

Ligging


Neem contact op

Wil jij ook verandering?

Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten