Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij piekeren

piekeren therapiepsycholoog

 

Piekeren - tips

Zoek je tips bij piekeren?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met piekeren

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Zeg STOP tegen jezelf

Stop je gedachten
Als je in de gaten hebt, dat je aan het piekeren bent, zeg dan STOP tegen jezelf.


Denk daarbij aan een symbool of beeld, bijvoorbeeld een rood verkeersbord met STOP erop. Denk vervolgens aan iets leuks en maak hier ook een beeld van, bijvoorbeeld een leuke vakantieherinnering.11

deel deze tip

Tip 2 - Het “elastiekje”

Het “elastiekje”
Deze simpele methode helpt je, je te verlossen van je gedachten: doe een elastiekje om je pols. Elke keer als je merkt dat je weer aan het piekeren bent, trek je aan het elastiekje. De lichte pijn schud je wakker. Denk dan weer aan iets leuks.11

deel deze tip

Tip 3 - Bij dwangmatig piekeren helpen medicijnen

Mijn ervaring is dat de stopmethode, een elastiekje, ontspanningsoefeningen allemaal niet helpen als je een heel erge piekeraar bent. Afleiding helpt soms maar als het piekeren dwangmatig wordt, dan helpen alleen medicijnen.


Olga

10

deel deze tip

Tip 4 - Piekerkwartier

Piekerkwartier
Sta je toe alle piekergedachten op te schrijven. Doe dan ook niet anders, maar concentreer je alleen maar op je gedachten. Zet de wekker op een kwartier, kies een vaste plek en ga woon zitten denken, zonder te praten, te drinken of te eten.


Als de wekker gaat, stop je acuut met schrijven. Ga dan iets leuks doen.8

deel deze tip

Tip 5 - Duw je piekergedachten niet weg

Duw je piekergedachten niet weg, maar accepteer ze en laat ze er zijn. Als je namelijk gedachten onderdrukt, voel je je niet beter maar blijven de gedachten bestaan.

 

Voorbeeld:

Denk de komende minuut NIET aan een roze olifant.


En? Is het gelukt? Waarschijnlijk kon je bijna alleen maar denken aan een roze olifant. Dit werkt hetzelfde bij piekergedachten. Laat ze er dus gewoon zijn. Zoek daarnaast afleiding of creëer helpende, meer geruststellende gedachten.


Anoniem

8

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zet iets positiefs op het eind van je zin of je gedachten

Ben jij een overbeterlijke piekeraar?

 

Alles wat je hoort, zegt, doet of denkt kun je niet loslaten en zorgt voor gepieker.

 

Probeer eens om alles wat je hoort, zegt, doet of denkt op een nieuwe manier te formuleren waarbij het het positieve aan het eind van de zin of de gedachten plaatst.

 

Een voorbeeld?

 

Stel dat je jezelf hoort zeggen: ik krijg wel een uitkering maar daar kan ik niet helemaal van rondkomen! Maak hier van: ik kan er niet helemaal van rondkomen maar ik krijg wel een uitkering!

 

Zeg dit eens goed hardop, herhaal het en voel welke emoties en welke lichaamsreacties er volgen.

 

Vaak voelt het stukken beter als je eindigt met wat er goed aan was. Dan zet het gepieker ook niet door. En je oplossend vermogen blijkt dan sterker. Je kunt dit op echt bijna alles toepassen!6

deel deze tip

Tip 7 - Richt je aandacht op je voeten

Als je last hebt van piekeren, malen of gedachten treinen, dan zit je vooral in je hoofd. Richt je aandacht op je voeten. Check hoe ze voelen. Zijn je voeten warm of koud? Voel de drukpunten. Waar steunen je voeten op?...


Dit brengt meer rust in je hoofd, je kan sneller je gedachten relativeren.6

deel deze tip

Tip 8 - Zoek een therapeut

Heb je last van piekeren en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 9 - Terug naar het hier en nu

Je kent het vast: denken over dit, denken over dat…. je hoofd maalt maar door en vaak neem je niet eens bewust meer waar wat je tegenkomt.

 

Een goede manier om weer terug te komen in het hier en nu is:
Maak enkele minuten de zin af: Nu ben ik me bewust van…

Dat kun je gewoon in allerlei situaties in jezelf doen, niemand hoeft het te horen.
Laat verrassen door het resultaat.5

deel deze tip

Tip 10 - Bedenk een ander positief scenario

Piekeren is de verkeerde kant op denken. Bedenk eens een ander, positief scenario. Hoe zou het ook kunnen gaan? Kortom, denk eens de andere kant op5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Observeer het kletsende stemmetje in je hoofd

Als je erg aan het piekeren bent, dan ben je druk aan het luisteren naar je verstand dus naar "dat stemmetje in je hoofd" .Meestal is die druk bezig met het zoeken naar een oplossing en als je verstand die niet kan vinden blijft het rondjes draaien.

Kijk eens of je een naam kunt vinden voor dat stemmetje in je hoofd. 

Soms kan het helpen om te zien dat het maar je verstand is wat loopt te kletsen. Door je verstand een naam te geven en het te zien als iets buiten je , iets wat je kunt observeren creëer je een klein beetje afstand. Hoe vaker je dit oefent hoe beter je dat gaat zien.

Na een tijdje zou je zomaar kunnen merken dat het je lukt om je verstand lekker te laten kletsen terwijl jij verder gaat met je leven en dingen doen die je fijn vind.5

deel deze tip

Tip 12 - Doe de 6 seconden techniek

Doe de 6 seconden techniek


Deze gaat als volgt:
Voel het contact dat je voeten maken met de grond.
Adem diep in en adem uit door je voetzolen
Trek je mondhoeken op, glimlach ☺
Laat je ogen twinkelen


Geeft je zelf een positieve opdracht bijv : ‘Ik kan het, ik doe het’ of ‘Alert en Kalm’
Adem energie in en adem spanning uit.5

deel deze tip

Tip 13 - Piekeren over iets dat je niet kunt veranderen

Piekeren over iets dat je niet kunt veranderen:

Piekeren kost enorm veel energie want je brein staat volop te "draaien" als een computer die een opdracht aan het verwerken is. Alleen lukt het je brein soms niet om tot een oplossing te komen en blijft het druk in je hoofd.

Met mindfulness of yoga leer je jouw gedachten meer te controleren. Wil je het anders doen? Spreek met jezelf af wanneer en hoe lang je ongebreideld mag piekeren en ga er voor zitten, eventueel met pen en papier.

Pak het eerste piekeronderwerp dat in je op komt. Schrijf dit onderwerp op. Vraag je af: kan ik hieraan iets veranderen? Bij nee: sta er bij stil hoe dat voor je is en schrijf dat op. Vraag je dan af, of je hier nog langer over wilt piekeren als het toch niets oplost.

Vraag jezelf af of je afscheid wilt nemen van deze piekergedachte. Bij ja neem je het velletje papier en neem je er afscheid van op jouw manier. Dat kan zijn verscheuren, verbranden, etc.

Als deze piekergedachte toch weer bij je op komt, zeg je tegen jezelf dat je al afscheid hebt genomen van deze gedachte. Ga er niet meer op in en kijk of er een andere piekergedachte in je op komt. Begin dan van voor af aan en niet langer dan de afgesproken tijd. Komt er na die tijd een piekergedachte bij je op dan probeer je deze gedachte te parkeren en spreek je met jezelf af dat je deze gedachte de volgende keer tegen het licht houdt.

Als je nog geen afscheid van deze gedachte wilt of kunt nemen, bewaar je het papier en kun je de volgende keer dat je er voor gaat zitten en deze gedachte bij je op komt het vel er bij pakken en je steeds afvragen of je er nu iets aan kunt veranderen en of je afscheid van deze gedachte kunt nemen.

Door tijd en aandacht te geven aan je gedachten, krijg je meer controle en wordt het op den duur rustiger in je hoofd. Zeker als je hiernaast ook nog mindfulness oefeningen doet.

Kun je wel iets veranderen aan de situatie, lees dan mijn andere tip.


5

deel deze tip

Tip 14 - Ga bewegen

Als je veel aan het piekeren bent, dan is het handig om te bewegen. Maakt niet uit wat. Ga tuinieren, fietsen, wandelen, sporten….

Als je in de nacht last van pieker gedachten hebt, kan je gaan schrijven, tekenen, ontspanningsoefening doen of even benen bewegen.

Wanneer dit niet meer helpt; zoek hulp!4

deel deze tip

Tip 15 - Richt je aandacht op jouw ademhaling

Richt je aandacht op jouw ademhaling. Ieder keer als er gedachtes komen, laat je die even zijn, je geeft er geen betekenis aan. Besef dat je niet je gedachten bent, maar dat het gedachten zijn. Leg daarna je de aandacht weer op je ademhaling.4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Zorg voor voldoende rust

Vaak piekeren we meer als we last hebben van stress of als we moe zijn. Zorg daarom voor voldoende nachtrust en momenten om te ontspannen.4

deel deze tip

Tip 17 - Voor het slapen positieve dingen van die dag terughalen

Vaak komen onze piekergedachten nog sterker naar voren wanneer we gaan slapen. Heel vervelend, want die slaap hebben we nodig.

Probeer daarom iedere dag vlak voor je gaat slapen je dag te overlopen en er enkel de positieve dingen uit te halen. Schrijf ze op. Doe dit niet langer als 5 minuten, zodat je enkel de positieve dingen naar voren laat komen.

Naarmate de tijd vordert, zal je merken dat niet enkel het inslapen vlotter gaat. Ook overdag zal je meer stilstaan bij de positieve gebeurtenissen, waardoor het piekeren wat naar de achtergrond verdwijnt.


Sylvia

3

deel deze tip

Tip 18 - Focus op de leuke kanten van het leven

'Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren'
Focus en droom in tijden van piekeren dus juist op de leuke en aangename kanten van het leven. Dit maakt je meteen rustiger!


Tamara

3

deel deze tip

Tip 19 - "Nou en" - oefening

Deze oefening komt erop neer dat je jezelf bij iedere angst die je hebt over wat er allemaal mis kan gaan in de toekomst, de vraag stelt; "nou en" (of "o ja"). En na een reeks "nou en "-vragen stel je je voor hoe je situatie zal zijn een jaar na de gevreesde gebeurtenis.

Bijvoorbeeld; ik ben bang dat mijn vrouw me verlaat, nou en? Dat kan ik niet aan. Nou en? Dan word ik gek. O ja? Dat is een ramp. Nou en? Dan ga ik aan de drank. Nou en? Dan drink ik mezelf dood. O ja?

 

Tegen de tijd dat je hier bent aanbeland, begrijp je zelf ook wel dat je overdrijving op overdrijving stapelt. Hoe sta je er dan een jaar later waarschijnlijk voor? Misschien kun je dan zeggen,. "over een jaar zal het ergste leed geleden zijn en heb ik misschien uitzicht op een nieuwe relatie met een aardige vrouw. "maar dat weet je nooit zeker.3

deel deze tip

Tip 20 - Doe dit actieplan

Piekeren, wat kun je daar moe van worden.


1. als je zit te piekeren, ga er dan eens goed voor zitten.


2. maak een lijstje van dingen waarover je piekert


3. zijn er dingen waar je iets aan kunt doen, maak dan een actielijstje


4. plan die actie en voer deze dan ook uit


5. zijn er dingen waar je op dat moment niet veel aan kunt doen, stop dan met erover nadenken en ga bewust iets anders doen


6. zijn er dingen waar je hulp bij nodig hebt om tot een besluit te komen, praat dan eens met een goede vriendin of als het wat ingewikkelder ligt, neem contact op met een therapeut om samen helderheid te krijgen in de reden van je piekergedrag.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Ga bewegen

Als je piekert, zit je meestal in een vicieuze cirkel, die maar doorgaat en doorgaat en weinig meer oplevert. En eigenlijk alleen maar de stresshormonen in je lichaam doet toenemen.

Belangrijk om deze cirkel te stoppen. Ga daarom iets doen, liefst bewegen. Ga sporten, wandelen, fietsen of .. Je gedachten kunnen zich dan makkelijker weer op iets anders richten, en je helpt je lichaam automatisch om je stresshormonen weer af te voren.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 22 - De toekomst is heel moeilijk te voorspellen

Veel piekergedachten hebben te maken met de toekomst. Herinner je zelf eraan dat de toekomst heel moeilijk te voorspellen is. Hoe waarschijnlijk een scenario in jouw hoofd ook lijkt te zijn.3

deel deze tip

Tip 23 - Focus in hier en nu

Wanneer je merkt dat je veel in piekergedachtes zit probeer dan eens het volgende:


- Zoek en noem 5 dingen in de ruimte waar je bent die een bepaalde kleur zijn (bijvoorbeeld allemaal rood of groen)


- Zoek en noem vervolgens 4 dingen op die je hoort


- Zoek en noem vervolgende 3 dingen op de je voelt


- Zoek en noem vervolgens 2 dingen op die je ruikt


- En als laatste 1 ding dat je proeft.

Door deze oefening focus je je aandacht in het hier en nu en is er minder ruimte voor je gepieker!3

deel deze tip

Tip 24 - Realiseer je dat piekeren niet leidt tot oplossingen

Piekeren is een gewoonte. Het is niet hetzelfde als denken. Piekeren is het onafgebroken herhalen van dezelfde gedachten, zonder dat er een eind aan komt, een soort vicieuze cirkel die oneindig is.

De eerste stap om piekeren te gaan doorbreken is jezelf beseffen dat je dit aan het doen bent. Realiseer jezelf dan vooral dat denken leidt tot oplossingen. maar piekeren niets. En dat je er meer grip op hebt dan jezelf denkt. Hulp nodig hierbij? Ik help je graag.3

deel deze tip

Tip 25 - De meeste dingen waar je bang voor bent, gebeuren niet

De meeste dingen waar je bang voor bent, gebeuren niet.

Veelal zijn abstracte gedachten de voedingsbodem van overmatig piekeren. Abstracte gedachten zijn gedachten die betrekking hebben op het verleden, de toekomst of andere mensen.

Als je meegaat met die gedachten kunnen die je volledig meeslepen, bijvoorbeeld: het komt in je op dat je morgen naar de tandarts moet. Daar kan een volledige boom over ontstaan, zoals: oh als ik maar op tijd weg ben want ik moet morgen ook nog bij die langs of: als hij maar geen wortelkanaalbehandeling gaat doen want nu ik er zo over nadenk voelt die ene kies toch wat vreemd.

Als eerste word: je ervan bewust dat je die abstracte gedachten hebt en dat die komen en weer gaan. Het kan je helpen te beseffen dat je hier en nu bent en niet bij de tandarts. Blijf je daar zo veel mogelijk van bewust.

Om je gedachten niet te laten afleiden naar iets anders dan wat er nu is kun je je aandacht richten op je voeten: deze staan ver van je hoofd vandaan dat helpt je om je bewust te worden dat je je weer door allerlei gedachten laat meeslepen. Oefening baart kunst!3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Mindful wandelen

We worden soms in beslag genomen door onze zorgen. Onze aandacht gaat dan naar zorgen over het verleden of de toekomst, maar onze aandacht is niet gericht op het hier en nu.

Een tip hoe je meer in het hier en nu kunt komen, is door regelmatig een stukje te gaan wandelen. Wandelen is een ideale manier om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Het helpt tegen piekeren, het geeft ontspanning en positieve gevoelens.

Als je een wandeling gaat maken, probeer dan ook goed om je heen te kijken en goed waar te nemen. Kijk, ruik, luister, voel en merk op...

Zoek minstens 5 dingen uit die je mooi vindt en richt daar je aandacht op.

Kijk naar de mooie bomen, planten, vogels en andere dieren die je ziet, mooie huizen en landerijen. Zie de mooie kleuren van de lucht.

Ruik de verschillende geuren van de bloemen, de akkers, het gras.
Luister naar het zingen van de vogels, het ruisen van de wind, het klotsen van de golven aan zee, hoor hoe de bladeren ritselen en hoe de bomen ruisen.

Voel de wind langs je heen waaien.
Merk de verschillende kleuren en vormen op. Zet je zintuigen open en geniet.

Je zult merken dat je je na deze wandeling al beter en energieker voelt.
Herhaal dit mindful wandelen zo vaak als je wilt.


3

deel deze tip

Tip 27 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het piekeren-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 28 - Praktisch stappenplan

Een praktisch stappenplan om het piekeren te stoppen is als volgt:

1. Herken de piekergedachten
2. Accepteer dat je de situatie waarover je piekert niet in de hand hebt.
3. Observeer de gedachten, breng ze in kaart en accepteer ze.
4. Richt je weer op het hier en nu.


Bron: Wikipedia

2

deel deze tip

Tip 29 - Doe de bodyscan ontspanningsoefening

Een ontspanningsoefening de bodyscan

Heb je last van piekergedachten, probeer dan eens een bodyscan oefening. Dit is een oefening waarbij je aandacht bewust richt op je lichaamsdelen waardoor het denken rustiger wordt. Hierdoor kom je met je aandacht in het hier en nu.


Er zijn verschillende oefeningen gratis te vinden op youtube:


Bodyscanmeditatie – auteur ABC meditatie
Ontspanningsoefening – auteur Esther Couman

De eerste keer zal het wel even wennen zijn, wees niet te streng voor jezelf. Ervaar het. Proberen is al goed genoeg.


Ilse

2

deel deze tip

Tip 30 - Mindfulness kan enorm helpend zijn

Mindfulness kan enorm helpend zijn om het piekeren te verminderen. In het hier-en-nu zijn met je gedachten, helpt je om muizenissen wat meer uit je hoofd te zetten.

Je kan immers niet met je gedachten en in het hier-en-nu zijn en in de toekomst zitten. Piekeren gaat namelijk vaak over vervelende dingen die je in het verleden hebt meegemaakt en die je angstig op de toekomst projecteert.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Balans vinden

Balans,
Rust, batterij opladen, sporten, focus naar binnen op jezelf, leren luister naar je gevoel/ intuïtie, lachen, de natuur, knuffelen, muziek, lekker eten.

Het zijn allemaal middelen om de focus van het hoofd te verleggen naar het lijf en hart.
Balans vinden hierin is belangrijk, dat is vaak wat verloren is gegaan. Het hoofd, ratio, heeft het volledig overgenomen. Het wordt tijd weer te (leren) luisteren naar de anderen delen van wie je bent.


Selma

2

deel deze tip

Tip 32 - Eerst bewust worden van je piekeren!

Wat lastig toch hè. Voordat je het weet ben je vaak aan het piekeren. Let maar eens op: hé ik doe het weer. Weer van die scenario-gedachten, herhaal-gedachten, invulgedachten, doemdenk-gedachten. Het is een draaimolen waar je eindeloos in rond kunt draaien.

Eerst maar eens bewust worden dat jij zelf in die draaimolen zit!

Zodra dat lukt zijn er twee van jou: de draaimolen en jij die de draaimolen observeert.
Breng maar rustig al je aandacht in je hoofd totdat je een leegte ervaart. Dit gaat verrassend gemakkelijk.

Als het leeg is kan je naar beneden zakken door je hals tot in je hart waar jouw echt leiderschap zit.
Voel je hart maar en formuleer rustig in jezelf wat je graag wil, wat je verlangen is, diep van binnen.

Bijvoorbeeld: ik wil me graag rustig en ontspannen voelen. Ik weet dat dat mijn ware ik is.
Die draaimolen van piekergedachten is een soort overleving omdat je ergens niet echt durft te voelen. En daar zal een reden voor zijn...2

deel deze tip

Tip 33 - Jij bent niet je gedachten!

Jij bent niet je gedachten!

Besef dat je gedachten soms met je op de loop gaan. Het lijkt alsof alles wat zich in je hoofd afspeelt realiteit is, of kan worden. Maar gelukkig komen de meeste scenarios die zich ons in ons hoofd afspelen nooit uit!

Wij zijn gewend om problemen rationeel op te lossen en piekeren is als het ware "denken in overdrive". Het lost niets op, maar het is een enorme belasting voor ons brein. Èn je voelt je er onzeker en vaak ongelukkig door.

Op het moment dat je het piekeren opmerkt kan je zacht tegen je zelf zeggen; "Hey, daar ben ik weer aan het piekeren!" Daarna kan je jezelf de vraag stellen: "Kan ik er nu wat aan doen, of is dit probleem nu oplosbaar"?

Meestal kom je erachter dat je alles al hebt gedaan en dat het piekeren niets gaat oplossen. Dat je moet accepteren dat je er nu niets aan kan doen.

Zoek dan wat afleiding of richt je op een taak die je volledig in beslag neemt. Je zal merken dat de "lading" dan wat lichter wordt en dat het probleem beter te hanteren valt.

Als het ware een stap achteruit nemen en uit je hoofd in je lijf zakken.

Veel succes met het toepassen!2

deel deze tip

Tip 34 - Kom terug naar dit moment

Wanneer je piekert gaat het vaak over het verleden ("Had ik maar...") of over de toekomst ("Wat als...").

Probeer zo veel mogelijk terug te komen naar dit moment door jezelf af te vragen: is er nú gevaar, kan ik nú de situatie beïnvloeden? Zo ja, dan kom je in actie. Zo niet, dan brengen de antwoorden op deze vragen vaak (tijdelijke) rust.

Vervolgens helpt het om een aantal keer diep uit te ademen. In tijden van stress ademen we vaak wel in, maar vergeten we uit te ademen. Een zucht geeft lucht...!2

deel deze tip

Tip 35 - Ga eens helemaal mee in je gedachten

Als je je gedachten niet kan stoppen ga er dan eens helemaal in mee.

Vraag jezelf af wat gaat er dan precies gebeuren als datgene waar ik bang voor ben gebeurt. Wat zal ik dan voelen? Wat verandert er in mijn leven? Hoe zal ik daarmee omgaan? Welke stappen onderneem ik dan?

Je zal zien dat als je dat een paar keer gedaan hebt, je er 'moe' van wordt en zal denken: 'ja dag, dat weet ik nu wel!'2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Oefen om voor jezelf op te komen

Pieker je veel en ben je onzeker, dit kan te maken hebben met slecht voor jezelf opkomen, als dat zo is maak dan een lijstje met vijf situaties waarin jij voor jezelf op wilt komen en ga deze oefenen.

Het kan bijvoorbeeld gaan om nee zeggen tegen een verzoek, in een winkel iets zeggen als iemand voor gaat. Iets terug brengen naar de winkel wat niet goed is enz. Begin met het makkelijkste.2

deel deze tip

Tip 37 - Gebruik humor bij je pieker-cirkel

Piekeren kun je zien als denken in cirkels. Een cirkel die je niet verder helpt. Breng jouw cirkel in kaart en leg uit hoe jij komt tot je favoriete piekermoment. Gebruik overdrijvingen en humor.

Wat brengt je deze piekergedachten? En wat kun je doen om uit deze cirkel te stappen? Doe het!2

deel deze tip

Tip 38 - Zoek beweging door te wandelen of te fietsen

Piekeren zet je vast in het denken. Zoek daarom beweging door te wandelen of te fietsen. Neem je piekergedachte mee en geef deze vol de ruimte tijdens de wandeling of de fietstocht.

Sta vervolgens een paar minuten stil, voel wat er in je lichaam gebeurt. Vraag jezelf af wat je allemaal zou kunnen doen om deze piekergedachten stop te zetten.

Kom dan opnieuw in beweging en werk een van deze acties in beweging uit. Succes en plezier!2

deel deze tip

Tip 39 - Baken je piekermomenten af

Begin jij vaak te piekeren zodra je in bed stapt en kun je er niet van slapen?

Leg dan een schriftje + potlood op je nachtkastje. Als het piekeren begint schrijf je op wat in je hoofd zit; een vraag, iets wat je moet doen, iets wat fout ging – het maakt niet uit waar je over piekert.

Als je het hebt opgeschreven doe je het schrift heel bewust dicht en knipt de lamp uit (of je pakt jouw boek weer als je aan het lezen was). Op deze manier neem je afstand van datgene wat in jouw hoofd zit en waar je op dat moment toch niets mee kunt doen, en je hoeft niet te onthouden wat je erover bedacht hebt omdat je het immers hebt opgeschreven.

De volgende dag kun je, op een moment dat je er wel ruimte en tijd voor hebt, het schriftje open maken en met datgene wat je had opgeschreven aan de slag gaan.

Als variant hierop:
neem bewust een piekermoment. Zet letterlijk een wekker op 15 minuten. In die 15 minuten “moet” je piekeren – in je hoofd of door het op te schrijven, net wat jij fijn vindt – en je blijft piekeren tot de wekker gaat.

Zodra de wekker gaat zeg je hardop tegen jezelf: "en nu stop ik met piekeren" en dan ga je iets anders doen, bij voorkeur een activiteit waarbij je ook fysiek bezig bent.

Als je jezelf betrapt op toch (opnieuw) piekeren, zeg dan (wederom hardop) dat jouw pieker-tijd voorbij is en dat je nu met iets anders bezig gaat.

Het is misschien even wennen, maar op deze manier maak je heel bewust ruimte voor het piekeren. Door het af te bakenen blijf jij de controle houden waardoor het piekeren niet de overhand krijgt.2

deel deze tip

Tip 40 - Doe een piekeronderzoek

Als je een echte piekeraar bent, kijk dan eens om je heen naar anderen, waarvan je vermoed dat ze het ook veel doen. Doe een ‘pieker onderzoek’.

Zoek een paar mede-piekeraars en vraag eens na wat hun zorgen zoal zijn en hoe ze hiermee omgaan. Wat is hun ‘pieker top tien’? Hoe gaan ze er al piekerend mee om? Hoeveel helpt het piekeren ze/wat levert het op? Geef er gerust een cijfer aan! Wat adviseren ze jou in het omgaan met jouw zorgen en piekergedrag?

Zo’n onderzoek kan heel verhelderend en grappig zijn. Bovendien kom je in echt contact met anderen, en ben je niet alleen met je gepieker. Heel bevrijdend!2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Eet geen zware maaltijd voor het slapen

Eet geen zware maaltijd ( vet. kaas, vlees,) voor het slapen gaan wanneer je gespannen bent en je zorgen maakt, het verteren van de maaltijd houdt je lichaam actief, en vergroot de kans op piekeren.

Als je iets wilt eten, eet fruit wat licht verteerbaar is. Ook alcohol is geen goed idee, je wordt er wakker van in de nacht.2

deel deze tip

Tip 42 - Kijk kritisch naar je gedachten

Wanneer je piekert over iets, neem de gedachten serieus en schrijf ze op.
Accepteer het nare gevoel dat je hebt als gevolg van de situatie waarover je je zorgen maakt.

Kijk er vervolgens kritisch naar en vraag je af wat je kunt doen om het probleem op te lossen of
of het wel de moeite waard is om over te piekeren of dat je zorgen over iets in de toekomst wat zou kunnen gebeuren maar wat nu niet actueel is.2

deel deze tip

Tip 43 - Aanpakken of loslaten

Kun je iets doen aan datgene waar je over piekert? Of helemaal niet?
Zo ja, pak het aan. Zo nee, laat het los.2

deel deze tip

Tip 44 - Verleg je focus naar prettige dingen

Piekeren gaat over dingen die door je hoofd spoken. Dat zijn geen leuke dingen, het zijn zaken waar je je zorgen over maakt, waar je nog wat mee moet of die je niet lekker zitten.

Het kan helpen om jezelf in een meer positieve modus te krijgen, waardoor de leuke en goede dingen meer op de voorgrond komen te staan. Wen jezelf bijvoorbeeld aan om aan het einde van de dag op te schrijven wat er goed ging die dag of waar je tevreden over bent.

Ook kun je je richten op de dingen waar je dankbaar voor bent. Op deze manier verleg je je focus naar de prettige dingen en zullen deze je hoofd letterlijk meer gaan vullen.2

deel deze tip

Tip 45 - Luister naar muziek

Zoek nummers op die je boven je zorgen uittillen. Laat je bemoedigen door mooie teksten.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Maak muziek

Overweeg eens om een instrument te gaan bespelen. Of als je dat al kunt: neem de tijd om te spelen.
In muziek maken kun je je emoties kwijt. Bovendien werkt het ontspannend om muziek te maken.2

deel deze tip

Tip 47 - Zorg voor voldoende dagvulling

Natuurlijk is het niet goed om je piekergedachten weg te stoppen. Maar het is ook niet goed om ze tevéél ruimte te geven. Zorg daarin voor een goede balans.

Als je te weinig te doen hebt op een dag of dingen doet waarbij je alleen bent en je gedachten alle kanten op kunnen gaan, dan maak je het jezelf heel moeilijk om niet te veel te piekeren. Afleiding is heel helpend!
Spreek af met vrienden of familie of zoek (vrijwilligers)werk.2

deel deze tip

Tip 48 - Kom in beweging

Kom in beweging

Wanneer we druk zijn in ons hoofd, zie je vaak dat het lichaam zelf minder actief wordt. Door in beweging te komen, te wandelen, te sporten of op een andere manier actief te zijn, zal je merken dat er meer ruimte en rust ontstaat in je hoofd.


2

deel deze tip

Tip 49 - Spiraaldoorbrekers

Spiraaldoorbrekers
* Schep een andere emotionele sfeer: luister naar muziek, kijk naar een kookprogramma
* Stort je op een hobby; iets dat je associeert met ontspanning en gezelligheid
* Doe iets waardoor je in een "flow" raakt; wat je totale aandacht vraagt
* Stap letterlijk uit dit moment; ga op stap de natuur in, op weg naar een film, luister naar de zee


2

deel deze tip

Tip 50 - Stop met nachtelijke gepieker door even uit bed te stappen

Vaak liggen we in de nacht te piekeren. In de nacht als we ontspannen en in een andere bewustzijnstaat geraken, is er meer ruimte voor ons onzekere innerlijke kind die de situatie niet kan overzien.

Het kan dan heel goed helpen om even uit bed te stappen, zonder het licht aan te doen. Maar even op en neer te lopen of een plasje te doen of slokje water te drinken.

Hierdoor is het makkelijker om de volwassene in jezelf weer aan het woord te laten in je hoofd. Die kan namelijk wat beter relativeren en jou ongeruste innerlijk kind geruststellen.

Kruip daarna weer genoeglijk onder de nog warme dekens, met geruststellende gedachten.

Waardoor de kans groter is dat je weer in slaap kunt vallen.

Slaap lekker.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Risico & bescherming

Op het moment dat er piekergedachten zijn, kun je de klok erop gelijk zetten dat er diep van binnen het (on)bewuste gevoel is dat er 'gevaar' dreigt. Vaak speelt er echter iets wat lijkt op een gebeurtenis in het verleden. Een gebeurtenis die pijn heeft gedaan, pijn die je kost wat kost niet meer opnieuw wilt ervaren. Kijk op het moment dat er in je hoofd een soort van strijd afspeelt eens welk risico je denkt te lopen en of dat risico ook daadwerkelijk 100% realiteit is op dat moment of dat er oude 'spoken' uit een (ver) verleden je parten spelen.


2

deel deze tip

Tip 52 - Één gedachte per keer

Piekeren typeert zich vaak als flarden van gedachten die elkaar in rap tempo opvolgen. Bijkomende (vaak negatieve) gevoelens versterken en voeden deze haast ontembare gedachtestroom. Door in te zoomen op de meest spannende gedachte en deze te onderzoeken kan deze zijn kracht verliezen. Voorbeelden van dergelijke negatieve gedachten zijn onder meer: als hij bij mij weggaat ben ik verloren, ik ben niets waard, als ik niet presteer dan beland ik in de goot.

Het werkblad ‘één gedachte per keer’ van Byron Katie (kan je gewoon googelen) kan je hun begeleiden.


2

deel deze tip

Tip 53 - Positief piekeren

Als je de behoefte voelt om te piekeren, geef hier dan aan toe. Doe het wel positief: zoek een rustig plekje op en geef jezelf -net als in het 'piekerkwartier' 15 minuten de tijd om alleen maar positieve gedachten over jezelf langs te laten komen.1

deel deze tip

Tip 54 - Muziek luisteren

Zet je koptelefoon op en beluister je favoriete nummers. Daarmee is er minder ruimte voor piekergedachten en kan je je meer ontspannen.1

deel deze tip

Tip 55 - Schrijf het van je af!

Schrijf het van je af!

Door op te schrijven wat je gedachten zijn, kan je het meer loslaten. Zo ontstaat er meer ruimte in je hoofd en is het minder vol met gedachten.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Besef dat je niet alleen bent

Besef dat je niet alleen bent. We leven in een geïndividualiseerde maatschappij die veel van ons vraagt.
De ratrace maakt dat we niet leren of vergeten te luisteren naar onszelf. Veel mensen kampen met piekeren.

Erken jezelf en wees niet te streng, het is een breder probleem. Wat kun jij doen om niet meer meegetrokken te worden?


Selma

1

deel deze tip

Tip 57 - Maak een lijstje met afleidende activiteiten

Wanneer je last hebt van gepieker, heb je misschien het idee dat je niet kunt stoppen. Een manier op te stoppen is afleiding vinden.

Maak voor jezelf een lijstje met afleidende activiteiten:
- ga sporten of fietsen of wandelen;
- neem een lekkere douche, laat alles van je afstromen;
- lees een goed boek, je bent even in een andere wereld;
- zoek contact met een ander,

- etc.1

deel deze tip

Tip 58 - Schrijf je gedachtes op

Piekeren kan zo'n trouwe "vriend" zijn geworden. Houd eens een week lang bij waarover je piekert, wanneer pieker je, en wat is het effect ervan. Schrijf ook dat op.

Houd daarnaast ook bij wanneer je momenten hebt waarop je blij bent, of dankbaar. Op die manier krijg je wat meer inzicht in je gedrag en ga je ook ontdekken wat het effect is van je denken. Zowel in negatieve als in positieve zin.1

deel deze tip

Tip 59 - Laat het piekeren even rusten

Piekeren is hetzelfde als een boze brief schrijven aan jezelf en deze herhaaldelijk lezen. Dit besef kan je wellicht helpen om de keuze te maken de brief niet steeds weer te gaan lezen omdat je jezelf keer op keer boos maakt en dan niet met afstand naar deze gedachten kunt kijken.

Vaak is het beter om iets even te laten rusten en er dan op een later tijdstip op terug te kijken. Een therapeut kan jou helpen om dit verder met je uit te zoeken.1

deel deze tip

Tip 60 - Volg een cursus mindfulness

Een cursus mindfulness gaat je zeker helpen om anders met je piekeren om te gaan en meer rust in je hoofd te krijgen.

Een cursus volgen is anders dan een boek erover lezen of een mp3-tje van het internet plukken. Als je daarmee geholpen bent, is dat natuurlijk helemaal prima. Maar de meeste mensen vinden het fijn om een stok achter de deur te hebben.

Een afspraak in je agenda kom je eerder na, en zo gaat het leren eigenlijk automatisch (als je maar naar de les gaat) en je gaat meer je best doen voor het huiswerk omdat je weet dat er de volgende week naar gevraagd wordt.

Er zijn veel verschillende aanbieders (en prijzen) van mindfulness-trainingen. Ga op zoek naar iemand die bij jou past. Bel even van te voren om kennis te maken of misschien kun je wel een gratis proefles krijgen!


RB

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Soms heeft je piekeren een punt

Heeft mijn piekeren een punt?

Soms (meestal niet ...) heeft je piekeren een punt. Er klopt iets niet, er is iets niet duidelijk, je hebt nog niet genoeg informatie, je plannen zijn inderdaad wat onbezonnen ... Soms heeft ons piekeren gelijk en moeten we nog eens goed over iets nadenken. Neem daar dan de tijd voor en doe dit eventueel samen met iemand anders.

Loop je maren en mitsen langs en kijk waar je een concrete oplossing voor kunt vinden of waar je meer informatie over moet vinden. Als er weer meer helderheid is en het knagende gevoel heeft de ruimte gekregen en heb je van alle kanten bekeken, houdt het piekeren ook op.1

deel deze tip

Tip 62 - Deel je gedachten met iemand anders

Deel je gedachten met iemand anders. Zoek een dierbare naaste en vraag of hij of zij bereid is om een moment naar je te luisteren. Degene hoeft niet met oplossingen te komen.

Vraag de ander om je te helpen je gedachten woorden te geven. Hardop je gedachten formuleren helpt vaak al, zelfs als er niet meteen een oplossing is.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 63 - TOELATEN en ademhalen

Doe je ogen dicht.
Laat je piekeren een paar minuten toe. Probeer te aanschouwen wat er gebeurd in je hoofd en je lijf als je piekert. Wat denk je, wat voel je, waar voel je het?

Na een minuut of 2 laat je het piekeren los en ga je focussen op je ademhaling.
Ook dit doe je een minuut of 2. Hierna kun je je ogen weer openen.

Als je dit regelmatig doet, zul je ervaren en leren dat piekeren er 'gewoon' bij hoort en dat je de 'controle' weer terug kan pakken door het even toe te laten en daarna te focussen op je ademhaling. Hierdoor zal het piekeren uiteindelijk ook minder worden. Ff oefenen, maar dan heb je ook wat!1

deel deze tip

Tip 64 - Pieker - 10 minuten per dag

Neem tien minuten per dag op een vaste tijd om je al je piekergedachten op te schrijven. Als je de rest van de dag piekergedachten dan zeg je tegen je zelf: niet nu maar op de vastgestelde tijd.1

deel deze tip

Tip 65 - Daag je gedachten uit

Daag je gedachten uit.
Stel jezelf de volgende vragen: kwam deze gedachte plotseling en automatisch in mijn hoofd? Komt de gedachte overeen met de feitelijke situatie? Is er iets bij dat ik in twijfel kan trekken?

 

Hoe zou ik er op een ander tijdstip, in een andere stemming over gedacht hebben? Zijn er ook andere zienswijzen?1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Breng je aandacht naar je lijf en de emoties die je ervaart

Breng je aandacht naar je lijf en de emoties die je ervaart.

Is er een bepaald gevoel tijdens het piekeren? Ben je ergens zenuwachtig voor, is er iets wat spannend is?
Is er een kritische stem die vindt dat je dingen anders of beter moet doen?

Herkennen en toestaan van de onderliggende of aanjagende emoties kan helpen de gedachtestroom te doorbreken. Je lichaam kan daar natuurlijk ook bij helpen. Wat gebeurt er tijdens het piekeren in je lijf? Kruipen je schouders om hoog? Haal je nog adem? Zodra je je hier bewust van wordt is de kans groot dat je al weer wat meer ontspant.


Hester

1

deel deze tip

Tip 67 - Opdracht piekerhalfuur

Neem een week lang elke dag op een vast tijdstip een half uur om te piekeren en schrijf zonder censuur achter elkaar alle zorgelijke gedachten op. Probeer jezelf niet te verbeteren! Herhalingen mogen. Stop als de wekker gaat.

Stel je vervolgens voor dat je deze ‘piekertekst’ op straat hebt gevonden en dat je geen idee hebt van wie het is.

Beantwoord de volgende vragen:
- Wat is je eerste reactie op wat je hebt gelezen?
- Wat kun je van de schrijver leren?
- Wat heeft de schrijver nodig, of wat zou de schrijver moeten leren?

Wanneer je buiten het ‘piekerhalfuur’ jezelf betrapt op piekeren, noteer de gedachte dan kort en houd je dan voor dat je straks weer mag piekeren.1

deel deze tip

Tip 68 - Let op wat er goed gaat in je leven

Let de komende tijd eens op alles wat goed gaat in je leven, wat hoeft niet te veranderen. En nog belangrijker hoe krijg je dat voor elkaar?

Let ook eens op alles wat beslist niet mag veranderen, omdat het goed gaat en jij het goed doet. Schrijf dit eens voor jezelf op. Door de focus te verleggen en te ervaren dat er meer goed gaat in je leven dan je denkt lukt het misschien je pieker gedachten wat te dempen.1

deel deze tip

Tip 69 - De gedachtenkast

Gedachten hebben bijzondere krachten. Positieve gedachten kunnen blij maken, stimuleren om door te zetten, je energie geven. Negatieve gedachten kunnen je naar beneden halen, afremmen of juist boos maken.

Je bent steeds bezig met denken en voelen. Dat is jouw gedachtewereld. Als je iets wilt veranderen kun je dat. Je kunt namelijk kiezen welk oordeel jij geeft aan een ervaring.

De gedachtenkast is een methode waarbij je je gedachten die je even niet nodig hebt opruimt. Dat doe je door te visualiseren. Deze kracht gebruiken we dagelijks door bijvoorbeeld voor te stellen hoe jouw kleding staat of in welke kleur je muur kan schilderen. Je roept meerdere malen per dag beelden in je op – visualisaties die je helpen een beslissing te nemen.

 


Stap 1. Creëer jouw gedachtenkast
Ga ergens even rustig zitten en sluit je ogen. Stel je dan voor hoe jouw eigen kast eruitziet. Is het een houtenkast, apothekerskast of een dressoir. Welke kleur heeft ze? Wit, blauw, geel etc. Heeft de kast ook laden en of deurtjes. Deze kast is helemaal van jou en alleen jij bepaalt hoe deze eruit ziet.

 


Stap 2. Welke gedachten wil je opruimen
De tijd is nu aangebroken om te gaan opruimen. Welke gedachten wil je opruimen. Dat is heel makkelijk door een gedachten die begint met “volgende week” of “volgende maand” of “volgend jaar”. Dit zijn gedachten die je in het huidige moment niet nodig hebt. Je hebt er van deze waarschijnlijk wel genoeg. Kies er een.

 


Stap 3. Berg jouw gedachten op
En nu je gedachten hebt die je wilt opbergen openen je jouw lade of deur van je gedachtenkast. En stel je dan de gedachten voor als wolk, een mooi balletje of bijvoorbeeld een donzen veertje en leg jouw gedachten neer in het laatje of achter de deur op een lieve zachte manier, zodat de gedachten lekker rustig en vredig kan slapen in jouw kast.

Soms werkt de visualisatie niet in een keer, dan schiet het laadje of de deur van de gedachtenkast weer open en floept de gedachte er weer uit. Als dat gebeurt stop dan de gedachten weer op liefdevolle wijze terug. De gedachte zal zich neerleggen bij jouw beslissing om op te ruimen.


En misschien denk je wel dat je alle problemen kunt oplossen door er diep over na te denken. Soms is beter om deze gedachten te laten rusten en rijpen. Succesvolle mensen weten dat je problemen kunt oplossen door te doen maar ook door niet te doen. Jij bepaalt later op een ander moment de la open te trekken.

Nu je gedachten opgeruimd zijn en je lekker ontspannen bent is het tijd weer tijd om terug te komen naar het hier en nu. Doe je ogen maar weer open. Weet dat je altijd terug kan komen naar deze plek.

Bron; het gedachtenkastje van Olaf Hoenson


Ilse

1

deel deze tip

Tip 70 - Oefening: gedachten observeren

Oefening: voorbijdrijvende bladeren op een rustig stromende rivier

Doe deze oefening met je ogen dicht. Lees eerst de beschrijving, zorg dat je die begrijpt en doe dan de oefening met je ogen dicht en begin.

Stel je een mooie rustig kabbelde rivier voor. Het water stroomt over de stenen, langs bomen en door de vallei. Af en toe valt er een groot blad in het water en drijft het stroomafwaarts. Stel je voor dat je naast zo’n rivier zit, op een warme zonnige dag, kijkend naar de bladeren die voorbijdrijven.

Word je bewust van je gedachten. Elke keer als er een gedachten door je hoofd voorbij gaat kun je deze op een drijvend blad schrijven. Als je in woorden denkt, zet deze dan in gedachten neer als woorden. Als je in beelden denkt, zet dan het beeld op het blad. Je blijft heerlijk ontspannen naast de rivier zitten en kijkt naar de bladeren die met je gedachten stroomafwaarts gaan.

Als je het idee hebt dat de oefening niet werkt of de oefening kinderachtig is, zijn dat ook weer gedachten die je hebben afgeleid. Probeer je weer te focussen op je plek aan de over en de bladeren met daarop de gedachten die voorbijdrijven.

Bron: Time to Act - Gijs Jansen & Tim Batink


Ilse

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Zing je piekergedachten

Zing je piekergedachten in een melodie van een lievelingslied. Dit kun je hardop of in jezelf doen.1

deel deze tip

Tip 72 - Stop met de identificatie met je piekergedachten

Stop met de identificatie met je piekergedachten en kom ervan los!

Realiseer je:
Je HEBT piekergedachten, maar BENT je piekergedachten NIET.

Loskomen van identificatie met je piekergedachten kun je doen door tegen jezelf te zeggen:
'de piekeraar in mij denkt nu....'
'dat is de piekeraar in mij....'

Door dit ook echt uit te spreken zal het steeds makkelijker worden van de identificatie los te komen. Je bent immers veel meer dan je piekergedachten! door je hiervan los te maken wordt het makkelijker deze te gaan onderzoeken en te managen!

Wil jij dit leren? Maak dan een afspraak.


Thessa

1

deel deze tip

Tip 73 - Schrijf alles op wat je moet onthouden

Schrijf alles op wat je moet onthouden.
Maak een lijst van alles wat je nog moet, en schrijf alles op wat je moet onthouden. Alles wat je opschrijft hoef je niet in je hoofd te laten zitten. Dat scheelt.1

deel deze tip

Tip 74 - Wees sportief en beweeg

Beweeg en doe iedere week aan sport. Als je dit combineert met de natuur, zoals buiten fietsen of lopen heb je dubbel effect. Na dit sporten is je hoofd een stuk leger en heb je veel meer energie.1

deel deze tip

Tip 75 - De 4 vragen van The Work - Byron Katie

Byron Katie, oprichtster van The Work stelt 4 vragen, die je kunt gebruiken om het piekeren te stoppen.

1. Is het waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je wanneer je die gedachte hebt?
4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Ze zegt: "het is niet het probleem dat ons lijden veroorzaakt , het is onze gedachte over het probleem".1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - Piekeren als bron om terug te gaan naar jezelf

Piekeren is jezelf gevangen houden in herhalende gedachte(n) die je niet dienen. Je hoofd en de gedachten zijn kapitein geworden. Als je dat waar
kan nemen ben je in staat om jezelf uit negatieve patronen te bevrijden. Hierdoor neemt levensgeluk toe.

1. Herken het patroon
Oooo hier is weer de herhalende gedachte. (gewaar zijn)
Je kan telkens het woord piekeren herhalen tot je los komt van je pieker patroon.

2. Wat heb ik nu eigenlijk nodig? (contact met je verlangen)
Knuffel, liefde, contact met ander, iets anders doen, wandeling maken etc.

3. Je aandacht brengen naar dat waar je nu mee bezig wil zijn. (hier en nu)
Als je het niet weet, blijf je bij het niet weten tot zich iets ontvouwd.1

deel deze tip

Tip 77 - Breng je aandacht naar je adem

Breng je aandacht naar je adem.

Je aandacht en bewust zijn volledig richten op de ademhaling. Je verplaatst de aandacht van negatieve herhalende gedachten die je niet dienen naar de voedende vervullende adem.

Pieker gedachte...... terug naar de adem, telkens weer en meer.

Adem brengt verbinding met je lijf, gevoel van zelf en uiteindelijk met alles wat ademt en leeft.

Hoe beweegt de adem je lijf, wat voel je, wat ervaar je, wat voor effect heeft je adem in je lijf?1

deel deze tip

Tip 78 - Piekerkwartier

Gun jezelf elke dag een piekerkwartier. Hierdoor hoef je niet zo streng voor jezelf te zijn omdat je steeds aan het piekeren bent en daardoor weer meer gaat piekeren, de bekende negatieve vicieuze cirkel.

Als je elke dag van jezelf een kwartiertje mag piekeren, ben je wat liever voor jezelf en geeft dat een goed gevoel. Daarna zoek je afleiding.

Het zal je niet meteen helpen, het is een kwestie van volhouden.1

deel deze tip

Tip 79 - Piekerschrift

Leg een piekerschrift naast je bed. Als je gaat piekeren, schrijf dan op waarover je piekert.

Leg het schrift weg en zeg tegen jezelf dat deze punten er morgen ook nog zijn, je deze gedachten niet hoeft te onthouden en nu lekker kunt gaan slapen.

En vergeet niet: oefening baart kunst!1

deel deze tip

Tip 80 - Stel vragen t.a.v. je piekergedachte

Schrijf de piekergedachte(n) op, bijvoorbeeld: "Ik ben bang dat ik mijn baan verlies"

Beantwoord vervolgens de volgende vragen ten aanzien van deze gedachte:

 

- Wat is het ergste dat kan gebeuren?


- Als het ergste gebeurt (dus in dit voorbeeld dat ik mijn baan verlies), hoe zal het mij lukken daar overheen te komen?


- Wat is het meest positieve dat kan gebeuren?


- Wat is het meest waarschijnlijke dat zal gebeuren?


- Wat zou ik tegen een vriend/vriendin zeggen die met deze piekergedachte(n) kampt?


- Wat kan ik nú doen?

Neem hier ongeveer een half uur de tijd voor en ga daarna iets anders, bij voorkeur iets leuks/ontspannends doen. Herhaal dit desnoods dagelijks, zolang de piekergedachte speelt.


Muriel

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 81 - Doe een zitmeditatie en observeer je gedachten

Doe een zitmeditatie en observeer je gedachten. Je kunt ze zien als wolken die voorbijtrekken, of als bladeren op een rivier, je hoeft er niet in mee te gaan, enkel op te merken. Je kunt ook gevoelens opmerken die bij de gedachten opkomen.

Mediteren helpt om meer afstand tot je gedachten te ervaren. Je bént niet je gedachten. Gedachten zijn geen feiten.


Muriel

1

deel deze tip

Tip 82 - Train je geest met je aandacht

Train je geest door je volledige aandacht naar iets buiten je te richten voor een paar minuten (bv een bloem) een paar keer per dag.1

deel deze tip

Tip 83 - Pieker-halfuur

Piekeren doen we allemaal weleens. Het gaat niet zo goed op je werk. Het loopt niet lekker in je relatie. Je kunt piekeren over de toekomst en over het verleden. Natuurlijk is het nodig om na te denken over problemen. Maar overmatig piekeren levert meestal niets op. Je wordt er alleen maar moe en gestrest van.

Ben jij een echte piekeraar? Dan kan het je helpen om de tijdsduur van het piekeren te verminderen.
Hoe doe je dat? Plan elke dag een piekermoment van een half uur in. Twee momenten van een kwartier kan ook.

Tijdens dat geplande piekermoment mag je naar hartenlust piekeren. Sterker nog: je verplicht jezelf om al die tijd door te brengen met piekeren! Als je in de loop van de dag merkt dat je aan het piekeren slaat, herinner jezelf dan aan je vaste pieker-moment. Maak eventueel een korte notitie van waar je over piekeren wilt, maar laat het daarna los.1

deel deze tip

Tip 84 - Schrijf op een realistische manier over de toekomst

Vooruitkijken
Je kunt uren piekeren over iets waar je bang voor bent. Een oud spreekwoord zegt: ‘De mens lijdt het meest aan het onheil dat hij vreest’. In je hoofd probeer je voortdurend het onheil af te weren, terwijl er in werkelijkheid nog niets aan de hand is.

Doe het in deze oefening nu eens anders.
Ga in gedachten eens de confrontatie aan met datgene waar je zo bang voor bent. Schrijf op hoe je leven eruit ziet als jou zorg morgen werkelijkheid wordt. Wat gebeurt er dan? Hoe zijn dan de omstandigheden? Wat voel je en denk je dan? Wat zijn de gevolgen?

Beschrijf daarna hoe je leven zal zijn één jaar nadat jouw piekergedachte is uitgekomen. Hoe zijn dan je gevoelens en gedachten? Probeer op een realistische manier over de toekomst te schrijven. Je hebt in dat jaar nieuwe kansen ontdekt. Schrijf ook op wat je in dat jaar voor plezierige dingen je kunt meemaken. Je ontdekt dat jouw toekomst er misschien somber uitziet, maar niet rampzalig.1

deel deze tip

Tip 85 - Zoek afleiding

Als je merkt dat je begint te piekeren, ga dan iets doen. Vooral lichaamsbeweging kan helpen, ga dus sporten of wandelen of fietsen.

Als je 's nachts in bed piekert, ga er dan even uit of luister met de koptelefoon naar muziek. Zorg in elk geval dat je met je aandacht niet blijft waar je bent.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 86 - Benoem en vervang je niet-helpende gedachten

Piekergedachten zijn vaak irreële angstgedachten. Stel jezelf de vraag:


- zijn er ook aanwijzingen dat mijn bange/bezorgde gedachten misschien niet kloppen?


- is de manier waarop ik er nu over denk echt de enige mogelijke manier?


- hoe zou een vriend/vriendin hier tegenaan kijken?


- stel dat hetgeen waar ik bang voor ben werkelijkheid wordt, wat is dan het ergste dat mij kan gebeuren?

 

- En zou ik dit uiteindelijk kunnen verdragen?


Vervolgens vervang je de piekergedachten door helpende gedachten aan de hand van je antwoorden op deze vragen.1

deel deze tip

Tip 87 - Piekeroefening piekeruurtje

Piekeroefening

Piekergedachten komen vaak op momenten wanneer je ze echt niet kunt gebruiken. Daardoor lijkt het erop dat je zelf geen controle over die gedachtes hebt. Bij deze oefening wordt dit omgedraaid en krijg jij de controle over je eigen gedachten terug.

Kies een vaste tijdstip op een vaste locatie voor deze oefening waarbij je de piekergedachten bewust gaat oproepen. Bijvoorbeeld 20 minuten lang om 17:00 uur. Doe het niet te laat zodat het je nachtrust niet verstoort. Verder zorg ervoor dat niemand je stoort tijdens de oefening. Dit is jouw 'piekeruurtje'.

Tijdens je piekeruurtje ga jij over alles zorgen maken wat er maar in je opkomt. De rest van de dag is piekervrij. Leer om je zorgen uit te stellen tot dit vaste piekermoment. Komt er toch een piekergedachte naar boven? Houd jezelf dan voor dat je hier pas over na gaat denken tijdens je piekeruurtje. Bewaar de gedachte voor later en ga door met waar je mee bezig was. Het kan helpen om deze gedachte op een briefje te schrijven.

Door deze oefening krijg je de controle terug. Als je de controle terugkrijgt door de gedachten te denken wanneer jij dat wilt en niet wanneer ze opkomen, wordt het steeds gemakkelijker de gedachten uit te stellen tot een later tijdstip en ze uiteindelijk helemaal los te laten.1

deel deze tip

Tip 88 - Onderscheid maken tussen oplosbare en onoplosbare zorgen

Als je je ergens zorgen over maakt, vraag je jezelf af of het probleem op te lossen is. Deze vragen kunnen daarbij helpen:

- Is het probleem, iets waar je op dit moment mee geconfronteerd wordt of betreft het een denkbeeldige 'wat-als' situatie?


- Als het probleem een denkbeeldige 'wat-als' situatie betreft, hoe waarschijnlijk is het dat het zal plaatsvinden? Is jouw zorg realistisch?


- Kun je zelf iets doen aan het probleem, of kun je je erop voorbereiden, of valt het juist buiten je invloedssfeer?

Bij oplosbare zorgen kun je meteen actie ondernemen. Ga dan brainstormen. Maak een lijst van alle mogelijke oplossingen. Focus op de dingen waar je invloed op uit kunt oefenen en echt kunt veranderen.

Bij onoplosbare zorgen ga eerst na waar je precies bang voor bent en probeer dat zo concreet mogelijk te maken. Als je angsten irreëel zijn en je vastloopt in bepaalde patronen, zoek een EMDR therapeut. Dat zal de snelste resultaat opleveren.1

deel deze tip

Tip 89 - Onderzoek je onzekerheid

Mensen die piekeren zijn vaak onbewust steeds op zoek naar nog een betere oplossing voor iets waar ze mee zitten of waarvan ze achteraf bedenken wat beter hadden kunnen doen. Het kan om een probleem gaan of een doelstelling.

Eigenlijk levert het je niets op, want heb je al lang een passende oplossing maar bent er waarschijnlijk niet zeker van. Je onzekerheid onderzoeken is dan helpend. Als je chronisch piekert dan is professionele hulp zoeken een aanrader.1

deel deze tip

Tip 90 - Herken je piekergedachten en vervang ze

De kern van de aanpak om op eigen kracht de piekergedachten weer de baas te worden is dat je ze zo snel mogelijk leert te herkennen en te vervangen door iets anders. Je houdt dan meer tijd en energie over om je problemen op een andere, meer doelgerichte manier het hoofd te bieden.

Het hulpboek PIEKEREN geschreven door Ad Kerkhof kan een fijne praktische begeleiding bieden.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 91 - Onderbreek je piekerroute m.b.v. een notitieboek

Overmatig piekeren is geen zelfbescherming meer maar het is zelfkwelling. Je probeert je toekomst te beïnvloeden en mogelijke schade te voorkomen of moeilijke toestanden te voorkomen. Je probeert je te beschermen tegen toekomstig onheil.

In die vorm kan het gezien worden als voorbereiding op vechten of vluchten, alleen de piekeraar die bevriest en komt terecht in een kramp. Je raakt verstrikt in een net van repeterende gedachten met een alles of niets karakter en het eindigt vaak met metaforen die de zaak overdrijven. Uiteindelijk krijgt het meestal een zelfbestraffend karakter.

Tip: ga met hulp van een therapeut een notitieboek bijhouden zodat je leert bovenstaande piekerroute te onderbreken.1

deel deze tip

Tip 92 - Onderzoek wat je probeert te vermijden

Piekeren gebaseerd op angst

Piekeren is een poging van je denken om een naar gevoel, meestal een vorm van angst, te vermijden of te lossen.


Zorgen maken komt of voort uit de angst dat iets kan gaan gebeuren maar in veel gevallen nog niet actueel is, of het is een poging iets vervelends op te lossen, waarover je geen of gedeeltelijke controle lijkt te hebben.

 

Ook daar is het een vergeefse poging het nare gevoel wat gepaard dat er is, te verminderen of vermijden. Vraag jezelf af wat het gevoel is dat je probeert te vermijden en accepteer het, en kijk wat je kunt doen om de situatie te verbeteren.1

deel deze tip

Tip 93 - Lichamelijk bezig zijn

Lichamelijk bezig zijn verlegt de aandacht van je hoofd naar de rest van je lijf. Dat kan op allerlei manieren. Bijv.:


- begin de dag met oefeningen (yoga, buikspieren, rek- en strekoefeningen, etc.).


- blijf bezig in en om het huis. Plan je dag met doe-activiteiten. Vooral in de tuinwerken helpt om de aandacht te verleggen.


- sporten, wandelen, fietsen


- seks


- masseer je voeten dagelijks

Voor alle activiteiten geldt: sta naderhand even bewust stil bij wat je in je lijf voelt (voel het stromen, of je spieren, de adrenaline)1

deel deze tip

Tip 94 - Zing een liedje (hardop)

Zing een liedje!

Ons verstand houdt ervan om bezig te worden gehouden met een taakje. Als je erg in de piekermodus zit ga dan eens een liedje zingen ( dat mag in gedachten maar) het liefst hardop.


Het wordt dan moeilijk om nog helemaal geconcentreerd te blijven op de inhoud van je gedachten.1

deel deze tip

Tip 95 - Stop het piekeren door iets concreets te gaan doen

Piekeren heeft nog nooit voor oplossingen gezorgd. Stop er dus mee zodra je in de gaten hebt dat je erin vast blijft zitten.

Geef een ‘knip’ in je gedachten en ga iets doen. Het doet er niet toe wat, maar verzet je zinnen. Ook als je in bed ligt en het gepieker je uit je slaap houdt.

Ga eruit en stop het piekeren door iets concreets te gaan doen. Dat hoeft niet lang te duren. Het gaat steeds opnieuw om het doorbreken van de maalstroom.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 96 - Let op de onderdelen in jouw probleem

Als je piekert, gaat dat altijd over dingen waar je op dat moment geen grip op hebt. Probeer tijdens het piekeren eens doelbewust naar je probleem te kijken.

Elk probleem heeft onderdelen. Let op de onderdelen in jouw probleem. Begin met het stuk dat nu voor jou het makkelijkst is om aan te pakken. Maak daar een eerste plan voor.

Het piekeren is opgehouden, het oplossen is begonnen. Het werkt, ook ‘s nachts!1

deel deze tip

Tip 97 - Richt je op je ademhaling

Als je piekert dan stop je energie in een proces dat je niets oplevert. Wordt bewust dat piekeren niet helpt.

Lukt het maar niet om die denderende trein stop te zetten richt je dan eens op je ademhaling; werkt altijd. Adem in en adem uit. Steeds wanneer je inademt zeg je in je hoofd 'in', wanneer je uitademt 'uit'.

 

Zodra je merkt dat je gedachten zich weer aandienen haal je je aandacht rustig terug bij je ademhaling, in en uit, net zolang tot je je weer rustig voelt en je hoofd weer stil wordt.1

deel deze tip

Tip 98 - Zing een liedje

Gelukkig kun je geen 2 dingen tegelijk denken. Het piekeren stopt als je wat anders doet. Zing een liedje.1

deel deze tip

Tip 99 - Zet er positieve gedachten tegenover

Piekeren kun je ook wal zien als een automatische zich herhalende stroom gedachten. Probeer je snel mogelijk bewust te worden dat je aan het piekeren bent zodat er al iets aan kunt doen voordat het erger wordt.

Zet er zo snel mogelijk een andere, positieve en realistische gedachte tegenover. Daarvoor is het handig om voordat je het piekeren wil aanpakken in een schriftje of in je telefoon te noteren wat je positieve ervaringen ten aanzien van je pieker-onderwerp zijn.

Als je bijvoorbeeld piekert of je het gesprek dat je met je collega wil gaan voeren goed zal verlopen, schrijf dan in je boekje je eerdere positieve ervaringen met dergelijke gesprekken op. Als je het zelf niet goed meer weet, vraag dan even hulp aan iemand die je goed kent.

Noteer ook steeds wanneer je deze methode met succes hebt gedaan en lees het geregeld terug. Houd vooral vol, want iets veranderen kost tijd en inspanning. Succes!1

deel deze tip

Tip 100 - Onderzoek je piekeronderwerp(en)

Vaak piekeren we niet voor niets over een of meer terugkerende onderwerpen. Ga er eens voor zitten en neem de tijd om te onderzoeken waar je zo over piekert.

Erkennen dat je ergens over in zit, haalt bovendien vaak de lading weg.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 101 - Baken je piekermomenten af

Plan, desnoods op enkele momenten gedurende de dag, een piekermoment.


Schrijf gedachten en gevoelens op tijdens zo’n moment en spreek met jezelf af dat je buiten de geplande momenten niet met deze onderwerpen bezig bent.1

deel deze tip

Tip 102 - Spreek je piekergedachten uit met een sexy stem

Spreek je piekergedachten hardop uit met een sexy stem1

deel deze tip

Tip 103 - Bekijk het probleem als een buitenstaander

Kijk als een buitenstaander: een probleem wil je graag met alle energie uit de wereld helpen.

 

Soms zie je meer en betere oplossingen als je de verantwoordelijkheid minder zwaar op je schouders voelt drukken. stel je voor dat dit probleem van een ander is en niet van jou, dus niet jouw probleem is maar van een verre vriend?

 

Hoe zou je er dan tegenaan kijken en welke oplossingen kun je dan wel zien?1

deel deze tip

Tip 104 - Herken en doorbreek je piekeren

Herken en doorbreek
Merk op dat je piekert. Als je merkt dat je gedachten steeds in kringetjes draaien, zoekend naar grip op een situatie of een oplossing zonder dat dit op dat moment lukt, doorbreek die cirkel dan en kom letterlijk in beweging.

 

Ga een wandeling maken, stofzuigen of de vaatwasser leegmaken, maak een dansje op je favoriete muziek, het gras maaien, ga sporten of ga doen wat je zou doen als je het niet druk zou hebben met piekeren.1

deel deze tip

Tip 105 - Schrijf op wat je bezig houdt

Schrijf op wat je bezig houdt
Hou een schriftje bij waar je je zorgen, ideeën, gedachten en/of lijstjes in op kunt schrijven. Niet alleen kan het schrijven zelf al helpen en soms leiden tot nieuwe inzichten, ook hoef je niet bang te zijn iets te vergeten. Je kunt het dan (even) loslaten.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 106 - Loop op blote voeten

Piekeren is een soms vreselijk moeilijk te stoppen proces in je hoofd.

Probeer eens helemaal de andere kant van je lichaam te 'triggeren' door op blote voeten te lopen.

Het lopen op blote voeten dwingt je aandacht naar beneden, naar je lichaam en naar een leven gewoon in het hier en nu. Door de aanraking van je blote voeten met de grond kan je energie ook veel gemakkelijker weg en worden je zenuwen geprikkeld.

Het vraagt wel om training en opbouw, dus begin met kleine stukjes, eerst in huis. Je hebt in Nederland ook verschillende blote voeten paden om te bewandelen. Op internet zijn ze gemakkelijk te vinden.

Begin in de zomer want in de winter is het wat lastiger, alhoewel je ver komt met getrainde voeten en daar daar zijn speciale schoenen voor.


1

deel deze tip

Tip 107 - Een recept voor een voortreffelijke puree

EEN RECEPT VOOR VOORTREFFELIJKE PUREE


Het hieronder vermelde recept garandeert diepgaande puree gevoelens.

1. Neem een ruim deel minderwaardigheidsgedachten.

2, Voeg daarbij minimaal vijf gedachten die je doen geloven dat je je situatie niet kunt veranderen.

3. Een mespuntje "Dat is altijd al zo geweest".

4. 15 gram "Het zal ook nooit veranderen".

5. 2 gram "Niemand houdt van mij".

6. Eén of twee teentjes "Niemand begrijpt mij".

7. Een snufje "Waarom moet mij dat nu altijd overko¬men". (Indien niet voorradig kun je dit ingrediënt ook vervangen met een snufje "Je zult zien dat het toch niet lukt".

8. 2. mooie "verschrikkelijks",

9. Minimaal 3 "moetens" (het mogen er gerust meer zijn") en één onrijpe "Wat is de zin van het leven?"

10 Een flinke scheut "Icannotstandtitis".

Bereiding:
Voeg alle ingrediënten bij elkaar, roer het langdurig door elkaar en laat het anderhalfuur sudderen op een laag vuurtje. Zo nu en dan nog even doorroeren. Zorg dat er een fraai bruin korstje ontstaat.

En zie daar: een prachtige puree waar je voorlopig niet uit¬komt.

Succes!

Rebalance Karin Lepelaars


1

deel deze tip

Tip 108 - Gebruik de kracht van goede vragen stellen

Gebruik de kracht van goede vragen stellen.

  • Als je aan het piekeren bent stel jezelf dan een vraag.

  • Wat is het eerste kleinste stapje wat ik zelf nu doen om me beter te voelen?

  • Wat zijn de feiten?

  • Loop ik vooruit op wat kan gebeuren?

  • Wat vindt er werkelijk plaats op dit moment en waar ben ik aan het doemdenken?

  • Als ik pieker wat hoef ik dan niet te voelen?

Heb je hulp nodig bij het stellen van goede vragen? Neem dan gerust contact met me op


1

deel deze tip

Tip 109 - Piekeren over iets dat je kunt veranderen

Piekeren over iets dat je kunt veranderen:
Piekeren kost enorm veel energie want je brein staat volop te "draaien" als een computer die een opdracht aan het verwerken is. Alleen lukt het je brein soms niet om tot een oplossing te komen en blijft het druk in je hoofd.

Met mindfulness of yoga leer je jouw gedachten meer te controleren. Wil je het anders doen? Spreek met jezelf af wanneer en hoe lang je ongebreideld mag piekeren en ga er voor zitten, eventueel met pen en papier.

Pak het eerste piekeronderwerp dat in je op komt. Schrijf dit onderwerp op. Vraag je af: kan ik hieraan iets veranderen? Bij ja: sta er bij stil wat je kunt doen schrijf dat in kleine stappen op. Wat of wie heb je hiervoor nodig en wanneer ga je de eerste stap zetten? Houd je aan die afspraken met jezelf. Vraag eventueel hulp of ondersteuning. Dat kan een coach zijn maar ook een bekende.

Door je piekergedachten vast te pakken, krijg je meer controle en wordt het rustiger in je hoofd. Zeker als je hiernaast ook nog mindfulness oefeningen doet.

Kun je niets veranderen aan de situatie, lees dan mijn andere tip.


1

deel deze tip

Tip 110 - Zeg het alfabet achterstevoren op

Als je de 'stopknop' van het piekeren niet kan vinden, probeer dan het alfabet achterstevoren op te zeggen.

Precies, dat gaat niet zomaar. Je leidt jezelf af van de piekergedachtes en kunt weer even op adem komen. Succes!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 111 - Tuinieren als therapie

TUINIEREN ALS THERAPIE.
Werken aan mijn terras, bloemen en planten zaaien, verpotten, en water geven geeft mij rust in mijn hoofd en heel veel plezier! Elke dag, zomer en winter geniet ik van de heesters en de bloemen. Tuinieren geeft rust!

Als ik na het scheppen, verpotten en verslepen spierpijn voel opkomen sta ik op en neem een kopje thee om te kijken. Dan komt er ruimte en creativiteit voor mijn tuin, maar ook voor mezelf. Meestal komt er één gedachte almaar weer bovendrijven. Over mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie of mijn familie.

Daar kan ik dan naar kijken totdat langzaam helder wordt wat er aan de hand is. Ook dat geeft rust!
Ga dus tuinieren of die iets anders wat je weghaalt uit je hoofd en jou via je lichaam leidt naar je emoties, je verlangens en je herinneringen.

Als daar bij geholpen wilt worden ben je van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek om te zien of ik de therapeut ben om je verder te helpen.


1

deel deze tip

Tip 112 - Bewust in het hier-en-nu zijn

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift, that's why it's called the present.

Als je veel last hebt van piekergedachten, dan kan het je helpen om bewust in het hier-en-nu te zijn. Je hoeft daarvoor echt niet per se te gaan mediteren.

Ken je dat gevoel, dat je als je op vakantie bent, alles om je heen heel anders beleeft dan wanneer je in je eigen omgeving bent? Alle indrukken komen veel intenser binnen.

Het mooie is dat je daarvoor niet ver weg hoeft te gaan. Pak eens de fiets en verken het dorpje in de buurt waar je nog nooit geweest bent. Of haal bij de VVV of van internet een stadswandeling en hang de toerist uit in eigen land.

Sta af en toe even stil, kijk heel bewust om je heen, luister, ruik, voel het gras of de tegels onder je voeten. Drink of eet wat op een terrasje en merk eens heel bewust op hoe het voelt in je mond en hoe het smaakt.

Dat is ook een manier om jezelf te oefenen in het met open aandacht in het hier- en -nu te zijn en kan de piekermodus even doorbreken. En... oefening baart kunst!


1

deel deze tip

Tip 113 - Vraag je af of je gedachtes wel realistisch zijn

Piekeren, we doen het allemaal wel eens.

Vaak ontstaan uit het niets allerlei negatieve gedachtes tijdens het piekeren: doemdenken, koffiedik kijken etc. etc.

Zet eens al deze gedachtes op papier en vraag je dan vervolgens af: zijn deze gedachtes wel realistisch?

Je zult merken dat ze dat vrijwel nooit zijn !

Corrigeer jezelf dan !


1

deel deze tip

Tip 114 - Richt je aandacht bewust op iets anders

Waar geef jij aandacht aan?

Met piekeren geef je je gedachten aandacht. Om dat te doorbreken, kun je je aandacht bewust op iets anders richten.

Breng je aandacht eens bij je zintuigen en neem bewust waar. Kijk eens om je heen, wat zie je? Wat hoor je op dit moment? Wat ruik je je? Wat voel je? Wat proef je?


1

deel deze tip

Tip 115 - Cognitieve gedragstherapie helpt

Om het piekeren wat te laten afnemen zijn al boeken volgeschreven.
Vaak zijn echter alle methodes bijzonder tijdrovend en omslachtig.

De meest eenvoudige methode ligt in de cognitieve gedragstherapie.
Daarin wordt aandacht gegeven aan de negatieve gedachtes welke vrijwel altijd met piekeren gepaard gaan.

Je kunt op betrekkelijk eenvoudige wijze geleerd worden, deze gedachtes nader te bekijken en te neutraliseren of te verwerpen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 116 - Visualisatie oefening

Doe je ogen eens dicht en stel je voor: "je zit in het gras aan de waterkant van een prachtig heldere rivier. Er waait een zacht briesje. Je voelt het koele kriebelende gras onder je benen. Je hoort het geluid van de stromende en kabbelende rivier. Haal even een paar keer heel rustig adem.

Een paar kilometer terug staat een grote boom langs de kant van de river en deze boom heeft grote schelp achtige bladeren. het is herfst en ze vallen er langzaam 1 voor 1 af.

Een aantal van deze bladeren drijven als bootjes aan jou voorbij. Stel je voor dat je op elke keer dat er een pieker gedachte in je opkomt deze voorzichtig op zo'n bootje legt en mee laat drijven met de rivier. Haal elke keer dat je zo'n gedachte weg gestuurd hebt met een bootje even rustig adem.

Zo blijf je rustig zitten en laat komen in je gedachten wat er komt. Neem de tijd. Zet al je peiker gedachten rustig op een bootje, zwaai ze uit en haal adem.

Wanneer je merkt dat je lichaam zich ontspant en je hoofd leeg is bedank je de rivier voor de tijd die je samen hebt doorgebracht. Je staat op, klopt de grasjes van je benen en gaat heerlijk aan eht werk of slapen of....je leven weer in!


1

deel deze tip

Tip 117 - zwart-wit terugspoeltechniek

Besteed je veel tijd en energie met piekeren en je naar voelen over een vervelende gebeurtenis uit het verleden? Dan kun je de zwart-wit terugspoeltechniek gebruiken om et verleden te neutraliseren.

Stap 1: Wanneer was het voorbij? Je hebt ergens in het verleden iets naars meegemaakt, maar na verloop van tijd is dit weer over gegaan. De eerste stap is het moment te zoeken waarop de vervelende gebeurtenis voorbij was.
Denk nu terug aan het moment waarop je je weer goed voelde en alles weer in orde was. Draai de film van de nare periode nog een laatste keer af, maar begin nu aan het eind.

Stap 2: Maak de film zwart-wit en spoel hem versneld terug tot voorbij het begin, terwijl je er tegelijkertijd circusmuziek of andere grappige muziek bij aanzet. Op deze manier lijkt het alsof je een oude Charlie-Chaplin film snel terugspoelt. Zorg ervoor dat je jezelf in de film ziet.

Stap 3: Als je klaar bent, test dan of je je nog steeds naar voelt als je aan het voorval terugdenkt. Als je het goed gedaan hebt, lukt dit niet meer.


1

deel deze tip

Tip 118 - Glimlachen

Ga glimlachen bijv als je piekert voor het slapen. Hou glimlach vast op je gezicht

Arne

1

deel deze tip

Tip 119 - Dankbaarheid

Als je rustiger wil slapen, denk dan zodra je hoofd op het kussen ligt aan de mensen die je dankbaar bent of aan de keren toen je anderen hielp en een goed gevoel over je jezelf had. Dat verwarmt je hart en schenkt je een rustigere slaap

bron: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
Haemin Sunim


1

deel deze tip

Tip 120 - Loslaten, achterlaten

'Loslaten' bestaat niet.
'Achterlaten' wel.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 121 - Stop het gevecht tegen jezelf

Als we alleen zouden piekeren en zonder oordeel zouden kunnen luisteren naar onze innerlijke stem zoals een ouder in alle openheid luistert naar het verhaal van zijn of haar kind, is er niet zoveel aan de hand. Je merkt dan dat het piekeren een golfpatroon kent en dat het je brengt bij onderwerpen die om wat voor reden dan ook als van belang worden ervaren. Maar als men piekert, kan men vaak niet met die open houding luisteren en de gedachtenstroom van een afstand bekijken. Je zit er midden in en verdwaalt waarschijnlijk in je eigen gedachten!

Je kunt dan deze specifieke ademhaling toepassen.
Na een tijdje ontspannen zitten en je aandacht bewust bij je fysieke ervaring te brengen neem je jezelf terwijl je daar zo zit als piekerend persoon in gedachten. Heet jezelf als het ware welkom zoals je nu op dit moment bent. Je bent niet verkeerd, je doet niets verkeerd. Je bent mens en als mens maak je jezelf druk om dingen die van belang voor je zijn. En je mag mens zijn, toch? Probeer jezelf zo te zien.

1. Adem dan wat dieper in en laat het in gedachten naar het piekerende brein gaan en naar elke andere fysieke ervaring die je tegenkomt als je dit doet.
2. Als je uitademt, stel jezelf dan voor dat je jouw spanning en zorgen als een vieze donkere lucht uitademt.

Dan adem je weer in en herhaal je de eerste stap en dan de 2e.

3. Elke uitademing stel je jezelf voor dat jouw adem lichter en schoner wordt. Neem hier ook echt de tijd voor. Laat het proces zijn eigen gang gaan en blijf met je aandacht bij wat je ervaart.

Vaak geeft dit na zo'n 20 minuten een gevoel van ruimte en neemt het piekeren langzaam af. Uiteraard pieker je niet zomaar. Je brein wil je iets vertellen als je piekert. Kijk of je daarnaar kan luisteren en het probleem op kan lossen.

Succes,


1

deel deze tip

Tip 122 - Waar is jouw aandacht

Word je bewust van waar jouw aandacht naar uit gaat.
Waar ben jij met je aandacht? Bij datgene wat je aan het doen bent? Bij de zorgen die door je hoofd gaan? Bij plannen en dromen? Merk op waar je gedachten heen gaan en breng je aandacht terug bij waar jij dat wilt. Zo kom je weer zelf aan het stuur.


1

deel deze tip

Tip 123 - Kom uit je hoofd

Zit je steeds in gedachten, ben je alsmaar aan het denken? Kom uit je hoofd door je aandacht te verplaatsen naar je lichaam. Dat kan bijvoorbeeld door heel bewust te voelen, te ademen of te bewegen.


1

deel deze tip

Tip 124 - Tegenslagen leren accepteren.

Tegenslagen horen bij het leven, het gaat niet altijd over rozen.
We blijven ons echter wel gedragen alsof het over rozen zou moeten gaan, alsof tegenslagen er eigenlijk niet zouden moeten zijn.
Dat maakt het omgaan met tegenslagen een stuk lastiger, we zullen moeten accepteren dat tegenslagen erbij horen.
Elke tegenslag heeft tijd nodig om te verwerken.
Vraag jezelf niet af: waarom ik ? Geef jezelf nergens de schuld van.
Hoe langer je piekert over je tegenslagen, hoe meer negatieve gedachtes dit zal oproepen.
Negatieve gedachtes leiden tot niets, maar geven wel veel stress!
Zet je tegenslagen eens op papier, schrijf ze van je af, of praat er eens met een objectief iemand over.
Simon Kok, relatietherapeut/life coach


1

deel deze tip

Tip 125 - Met piekeren vermijd je te voelen

Durf te voelen. Dit niet vermijden met piekeren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 126 - Piekerkwartier

Als je veel piekert kun je gebruik maken van het piekerkwartier. Je bepaalt 2 a 3 tijdstippen per dag waarin je een kwartier mag piekeren. Als je tussentijds geneigd bent te verzanden in piekeren verwijs je jezelf door naar het piekerkwartier. Oefenen maar.


1

deel deze tip

Tip 127 - Cirkel van Invloed

Cirkel van Invloed

Je piekert. Veel. Je hoofd loopt over. Schrijf de gedachten eens op. De hoofdlijnen die je bezighouden. Is dat werk, je partner, je kinderen, je zieke moeder, die vriendin die raar reageerde, de boodschappen die nog steeds gedaan moeten worden, Corona, dat je geen echte vakantie hebt gehad.

En ga nu eens per onderwerp kijken wat je eigenlijk voor invloed op het onderwerp hebt. Dat van je werk bijvoorbeeld: heb je invloed op de situatie, kan je er iets mee of maar je je druk over iets waar je helemaal geen invloed op hebt.

En zo ga je alle onderwerpen langs. Kijk of je invloed hebt op een deel. En hoe groot die invloed is. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan solliciteren. Dat kan jij doen. Dat is jouw invloed op de situatie. Heb je de brief gestuurd, het telefoontje gepleegd dan is het weer afwachten. Dan houd je invloed op.

Dus wil je stoppen met teveel piekeren, stop dan met je druk maken over onderwerpen waar je geen invloed op hebt. Houd je alleen bezig met waar je invloed op hebt. En neem de actie die je kan nemen.

Succes


1

deel deze tip

Tip 128 - Stop het piekeren

STOP HET PIEKEREN
Als je merkt dat je over iets voortdurend tobt, maak dan een afspraak met jezelf over het tijdstip waarop je over dat onderwerp zult gaan nadenken.

Over sommige problemen kunnen we soms oneindig piekeren, zonder dat het tot een echte oplossing komt.
Soms dient piekeren om een gevoel dat er onder zit niet te hoeven voelen. We willen voor onszelf dan niet de machteloosheid, het verdriet of de angst die er onder schuil gaat ervaren. Maar soms ook voelt het gepieker als dwingend omdat we het gevoel hebben dat we tot een oplossing móeten komen om weer rust te kunnen vinden. Het omgekeerde is vaak het geval, als we die rust onszelf toch kunnen geven, ondanks het feit dat we nog geen oplossing hebben bedacht, komt van daaruit soms spontaan een nieuwe gedachte, een nieuwe invalshoek te voorschijn. De uitdrukking: ‘daar moet ik nog eens een nachtje over slapen’ is veelzeggend in dit verband. Om actief het piekeren stop te zetten kun je met jezelf afspreken welk tijdstip je gaat reserveren om over dit bepaalde onderwerp uitvoerig na te denken. Het is niet onaardig om dat zelfs in je agenda vast te leggen. Het maakt je vrijer om naast het probleem dat om een oplossing vraagt andere dingen te doen en je geeft je onbewuste, juist door er even niet mee bezig te zijn, de gelegenheid om met een goede oplossing te komen.


1

deel deze tip

Tip 129 - Aard je, doorvoel je angsten en zet je hart open

Piekeren gaat vaak over onoplosbare problemen of irrationele dominantieverhoudingen.

Aard je, doorvoel je angsten en zet je hart open voor liefde voor jezelf. Ben aanwezig in je hart, in de stilte, daarin zit het lijden maar ook de onvoorwaardelijke liefde, die alles overstijgend is.

Graag wil ik je hierbij evt ondersteunen.

Stralende groet,


1

deel deze tip

Tip 130 - Piekeren is een stress symptoom

Bij stress wordt jouw lichaam 'klaargemaakt' om te vechten of te vluchten. Daarbij wordt extra bloed naar jouw benen en naar jouw hoofd gestuurd, om te kunnen waarnemen waar de vijand zich bevindt (hoofd) en om vervolgens de benen te kunnen nemen!
Vijand? Welke vijand? Ik heb helemaal geen vijand. Denkt jouw hoofd.
Maar jouw lichaam ervaart wel degelijk gevaar (lees: een vervelende collega, een te volle trein, enz.) en wil daar vandaan bewegen. Als je je dat niet bewust bent, en dus ook die beweging niet maakt, blijft je brein te veel doorbloed en ga je heeeeel veel denken. Piekeren heet dat ;-)
Met haptotherapie leer je die 'gevaar' signalen weer op te pikken met jouw lichaam en er vervolgens een bij jou passende beweging aan te verbinden.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 131 - Waar zit het probleem?

Soms als het allemaal tegenzit, kun je geneigd zijn continu met de situatie bezig te zijn in je hoofd. Of er (ook) continu over te praten met anderen. Dit kan nuttig zijn.

Maar, mocht je merken dat je je er juist negatiever door voelt, dat het probleem steeds grotere vormen aanneemt in je hoofd, dan is er een alternatief.

Je kunt je in plaats van het ‘waarom’ ook richten op ‘waar voel ik dit in mijn lichaam’. Door telkens je aandacht te verschuiven naar ‘waar voel ik dit, en wat voel ik dan precies’ verleg je de focus.

De kunst is daarbij om weg te blijven van de betekenis (‘ik voel dit, en dat komt vast door…’) , maar puur te blijven bij wat je voelt. Bijvoorbeeld een emotie of een fysieke gewaarwording zoals ‘ik voel me depri, ik voel een druk in mijn buik, een zwaar gevoel in mijn schouders, etc…’) .

Door zonder oordeel, met zelfcompassie rustig te voelen wat er te voelen valt, kan er ook rust ontstaan in je hoofd. Je neemt letterlijk afstand van je gedachten door je te richten op het voelen.


1

deel deze tip

Tip 132 - Kijk niet op die wekker

Als je wakker wordt in de nacht, kijk dan niet hoe laat het is.

Vaak zijn wij dan geneigd met die tijd bezig te zijn en te vinden dat je moet gaan slapen want het is al zó laat! Dit geeft juist stress en weer reden tot piekeren.


1

deel deze tip

Tip 133 - Geef ruimte

Probeer piekeren niet te blokkeren want dat heeft helemaal geen zin. Dat is dat roze olifant effect! geef ruimte aan wat er speelt, zelfs als dat 's nachts is. Ga dan je bed uit en schrijf het op, daarna kan je waarschijnlijk weer gewoon slapen in het vertrouwen dat je morgen gewoon kan nalezen wat er in je gedachten was. Geef ruimte, want daarmee kader je een moment waardoor je de rest van de tijd rustig kan zijn

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 134 - Enkele tips van onze kat Lucifer

1. Geniet van het moment 💫
Ik leef altijd in het nu, terwijl mijn baasjes, hun collega's en de mensen die ze ontvangen veel te vaak nadenken over het verleden en de toekomst. Ze piekeren over wat gisteren is gebeurd en maken zich zorgen over wat hen morgen te wachten staat. Maar daar kunnen ze toch niets aan veranderen?

2. Luister naar je buikgevoel 💕
Ik vertrouw op mijn instinct en handel daarnaar. Mijn baasjes, hun collega's en die andere lieve mensen die hier komen rationaliseren meer. Ze negeren de informatie die hun zintuigen overbrengen, waardoor ze belangrijke dingen missen. Ze lijken precies in hun eigen hoofd vast te zitten.

3. Blijf gefocust op wat het meest belangrijk is 📸
Op dagen dat alles mis lijkt te gaan, komt mijn bazinnetje uitgeput thuis. Ik begroet haar vol enthousiasme, maar daar heeft ze op dat moment geen zin in. Kon ik haar maar duidelijk maken dat ik haar wil helpen. Niet alles wat is misgegaan vandaag is belangrijk; wel alles wat niet is misgegaan... Zoals wij die elkaar onvoorwaardelijk graag zien.

4. Spreek niet alleen met woorden 🙉🙊🙈
Ik kan niet praten, maar toch weet iedereen meteen wat ik bedoel. Ga bij iemand zitten als je wil zeggen dat je hulp nodig hebt. Leg je poot - in jullie geval: hand - op de hand van de andere, om te zeggen dat je hem steunt. Kijk lief als je iets lief wil zeggen. Zet je klauwen als je voor jezelf wil opkomen. Dit is allemaal veel gemakkelijker dan die moeilijke woorden van jullie. Logisch dat niet iedereen meteen begrijpt wat je bedoelt!

Sylvia

1

deel deze tip

Tip 135 - oefening om losser te komen van niet helpende gedachten

Oefening:
Zeg 10 seconden: 'ik ben...' (bv niet belangrijk)
Zeg hierna 10 seconden: 'ik heb de gedachte dat ik ...'(niet belangrijk ben)
Zeg hierna 10 seconden: 'ik merk dat ik de gedachte heb dat....' (ik niet belangrijk ben)

Zo neem je wat afstand en kijk je naar je gedachte i.p.v. ermee te fuseren. Hierna kun je kijkend of deze gedachte jou helpt om te leven naar jouw waarden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 136 - Geef je brein iets anders

Geef je brein iets anders

Piekergedachten zijn sterk, maar ze helpen je niet vooruit.

Kies er bewust voor om iets anders te gaan doen:
Ga alleen of liefst met iemand samen woorden omdraaien.

Zeg "koelkast" andersom. Verbeeld je het woord en spreek het uit. Al eens van "Tsakleok" gehoord? Verzin zelf woorden die je omdraait. Geef de ander een woord dat hij of zij moet omdraaien en doe innerlijk mee.

Draai dan een woord om en laat de ander raden wat het is.

Na 10 minuten is je brein gegarandeerd uit de piekermodus en hebben jullie zeer waarschijnlijk al heel wat gelachen om die raar klinkende woorden.

ZEER effectief! Probeer maar uit. Je kunt het overal doen.


1

deel deze tip

Tip 137 - Stop met piekeren over waar je geen invloed op hebt

Lig jij er wakker van?

Soms maken we ons zorgen om iets en blijven we er maar over door malen. Het zit constant in onze gedachte, we kunnen aan niets anders denken.

Er zijn verschillende oefeningen om het piekeren te stoppen maar het begint ermee dat je een onderscheid moet maken tussen de mate waarin je betrokken bent bij iets of iemand en de mate van invloed die jij uit kunt oefenen. Onze betrokkenheid is groter dan onze invloed.

Een voorbeeld; je partner heeft het al tijden ontzettend druk op z’n werk en dat is thuis te merken. Jij maakt je er zorgen om, dat is ook niet zo gek als je om iemand geeft. Maar jouw invloed die je uit kunt oefenen is maar klein of is er soms helemaal niet. Je kunt moeilijk naar zijn of haar werkgever stappen en zeggen dat die er voor moet zorgen dat de werkdruk af moet nemen. Dat zal je partner toch echt zelf moeten doen.

Dus stop met piekeren over dingen waar je geen invloed op hebt, geef steun, biedt een luisterend oor. Dan doe je al heel veel.


1

deel deze tip

Tip 138 - Pijn of lijden

Inzicht krijgen in je daadwerkelijke pijn en wat doe je zelf waardoor die pijn nog erger wordt (lijden).
Pijn is fysieke ongemakken, overlijden etc.
Lijden is hoe je er mee omgaat. Wat doe je qua gedrag en hoe denk je erover?


1

deel deze tip

Tip 139 - Jij bent de bestuurder van jouw bus

Je kan je verstand als iets buiten je, bijna als een apart individu (bijv. "mijn verstand weer in de bocht hoor of mijn verstand begint weer te piekeren".) de uitdaging is om zo met je verstand om te gaan dat jij weer het stuur in handen hebt ipv je verstand, want die kan alle kanten opgaan.

Dus stel je voor dat je de bestuurder bent van een bus. De plekken waar je met de bus naartoe wilt rijden, staan symbool voor je waarden, doelen en dromen. Naast je in de bus zit je grootste angstgedachte, bijvoorbeeld de angst om te falen, om afgewezen te worden, of de angst voor een paniekaanval. Wat is jouw grootste angst? Wie zit er naast jou in de bus?

En het blijft niet bij die ene angst. Achter je zitten nog een paar andere passagiers, die zich bemoeien met de keuzes die je probeert te maken. Al deze passagiers staan symbool voor de gedachten in je hoofd. De één roept dat je toch vooral niet te hard moet rijden, enzovoort. Weer een ander roept dat je linksaf moet, terwijl je eigenlijk liever rechtsaf zou slaan

(bijvoorbeeld: hij zegt dat je beter veilig in je huidige baan kunt blijven, in plaats van dat je doet wat je eigenlijk wilt: een andere baan zoeken). Al die mensen in de bus bemoeien zich overal mee en wat je ook doet, nooit is iedereen tevreden. Is dit herkenbaar als je kijkt naar de stemmen in je hoofd? Is er een angst die altijd naast je zit op je weg, en zijn er allerlei stemmen die van alles roepen?: jij bent de bestuurder.

Er is maar één stuur in de bus en dat heb jij in handen. Wat de passagiers vooral doen, is heel hard roepen. Dus houdt het stuur in eigen hand en laat je niet bepalen door je angst gedachten, die zijn er nu eenmaal en aan jou de keuze om daar wel of niet naar te luisteren.


1

deel deze tip

Tip 140 - Mindfulness oefening Happy Place

Mindfulness oefening Happy Place

Ben je aan het piekeren en kan je er niet mee stoppen? Dan kan wellicht deze oefening helpen;

Neem een aandachtige en wakkere houding aan. Je rug is recht, je schouders zijn ontspannen. Hoe je ook zit of ligt, voel waar je lichaam contact maakt met de grond of waar je op zit. Je handen rusten losjes op je bovenbenen of in je schoot.

Sluit je ogen. Richt nu je aandacht op je voorhoofd, je wenkbrauwen en je ogen. Laat het gebied rondom je ogen zacht worden. Adem rustig in en voel hoe bij iedere uitademing steeds wat spanning rondom je ogen wegvloeit. Breng nu je aandacht bij je ademhaling. Je hoeft er niets aan te veranderen. Het is goed zoals het is. Laat je ademhaling gewoon komen en gaan in je eigen ritme, op je eigen manier. Volg de lucht die je in- en uitademt. Volg het rijzen en dalen van je buik. Adem komt, adem gaat.


Laat nu een beeld opkomen van een plek waar jij je veilig en heerlijk voelt. Dit kan een plek ergens in je eigen omgeving zijn, of een herinnering uit het verleden, ergens waar je je veilig en prettig voelt. Misschien is het bij iemand, misschien is het juist alleen. Het kan zijn dat er meerdere plekken in je gedachten komen en dat je het moeilijk vindt om er één te kiezen. Kies dan niet, laat ze er gewoon maar allemaal zijn.

Het kan ook zijn dat er géén beeld van een veilige plek bij je opkomt. Dat geeft niet, dan bedenk je er gewoon zelf één. Buiten in een bos, boven op een berg, op een rustig strand, het maakt niet uit.
Waar voel jij je veilig, geborgen, op je gemak? Ga op in het beeld van jouw veilige plek en gebruik daar al je zintuigen bij.
Kijk eens in gedachten om je heen, wat zie je allemaal? Welk moment van de dag is het? Is het er donker of juist licht? Sober of kleurrijk en welke kleuren zie je? Luister naar de geluiden die bij deze plek horen. Wat hoor je?

Laat het beeld steeds echter worden. Als je buiten bent, voel dan het zachte briesje door je haar. Voel de warmte van de zon op je huid. Word je bewust van de ondergrond waar je op zit. Het zou gras, zand, bosgrond, een grote steen in de zon kunnen zijn. Voel die ondergrond, de textuur, de koelte of warmte. Word je bewust van de geuren om je heen.
En vooral, neem de tijd om te genieten van dit gevoel. Het is veilig. Je voelt je geborgen. Je hoeft niets te doen, niets te zeggen, niets te denken. Je zit hier gewoon. Het is goed zo.

Neem dit beeld goed in je op en kom dan rustig weer terug met je aandacht in het hier en nu. Als je vandaag een lastig moment tegenkomt, je merkt dat de spanning in jezelf oploopt of je je ergens vervelend over voelt, sta dan even stil.
Word je dan bewust van je ademhaling en kijk of je in gedachten weer terug kunt keren naar deze veilige plek in jezelf. Niemand kan hier aankomen of er iets mee doen, deze veilige plek zit opgeborgen in jou.
Open je ogen, strek je uit of beweeg een beetje en rond deze oefening in je eigen tempo af.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 141 - Lichtcirkel

Een oefening waarbij je kunt gaan zitten. Doe je ogen dicht en voel je billen op de stoel en de rugleuning in je rug. Beide voeten staan plat op de grond.

Adem een paar keer rustig in en uit en bij het uitademen probeer je de spanning los te laten. Stel je nu een witte, platte lichtcirkel boven je hoofd voor. De cirkel begint te dalen en omgeeft eerst je kruin, dan achtereenvolgens je gezicht, nek en schouders. Probeer alle lichaamsdelen waar de lichtcirkel langs komt te ontspannen.

Haal weer diep adem en visualiseer hoe de lichtcirkel je bovenarmen en borst daalt en daarna naar je onderarmen en je buik. Adem opnieuw in en zie hoe de lichtcirkel via je heupen, dijen en kuiten verder daalt om tenslotte bij de onderkant je voeten te verdwijnen.


1

deel deze tip

Tip 142 - Focus

Focus helpt je uit je piekeren te komen. Hoewel het soms lastig is om je daar op te concentreren.

Kies een tastbare focus zoals het zoeken van witte schelpen op het strand. Er is geen man over boord als het niet gelijk lukt.
Een ander voorbeeld is een kleur kiezen en zoeken welke voorwerpen in jouw omgeving die kleur hebben.
Tijdens je wandeling focussen op welke vogels je tegen komt etc.

Ga op zoek naar wat jou kan focussen.

Succes.


1

deel deze tip

Tip 143 - Onderzoek je piekergedachte.

Wanneer je aan het piekeren bent is het goed om even te gaan zitten. Zet je beide benen op de grond en voel je rug in de leuning en je billen op het zitvlak. Adem rustig in en uit. Ga je gedachten toelaten en kijk ernaar. Wat denk je en hoe reageert je lichaam erop. Je gedachte komt en gaat en daar is weer een nieuwe gedachte.

Neem je je gedachten serieus? Zorgt jou gedachte voor een emotie? Door er naar een afstand naar te kijken overstelpen ze je minder en gaan ze minder met je aan de haal.
1

deel deze tip

Tip 144 - Je bent niet je gedachten

Wij zitten vaak met onze gedachten in het verleden of in de toekomst en zitten ons probleem constant te analyseren of te herhalen. Vooral 's nachts komen we vaak in een visuele cirkel. We identificeren ons vaak met onze gedachten alsof jij als het ware je gedachten bent. Probeer dit los te laten. De gedachten mogen er zijn maar reageer er als het ware niet op. Je bent niet je gedachten.


1

deel deze tip

Tip 145 - Wroeten in de tuin

Lente!
De ideale manier om afleiding te zoeken voor je piekergedachten!

Ga snoeien, ga onkruid wieden, ...
Doe zoals de natuur!
Pak het oude even vast, om het nadien juist los te laten, en het nieuwe toe te juichen!

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 146 - Actie, om de kracht te voelen

Er is kracht in het moment; verlies je momenten niet! Dit kan gebeuren door in je hoofd te blijven. Maar kom in je lijf, kom in actie, kom in beweging. Hoe klein de actie of beweging ook is; het is nodig om de kracht te voelen.


1

deel deze tip

Tip 147 - Als golven van de zee

Gedachten zijn als golven van de zee. Ze komen, kunnen heel heftig zijn en verdwijnen daarna weer. Soms komen ze heel vaak terug om weer een periode te verdwijnen.

Ga je gedachten onderzoeken door ze te observeren. Wat denk je, hoe voelt het in je lichaam en ervaar dat de gedachten ook weer verdwijnen. Wanneer je dit oefent merk je op een gegeven moment dat er ruimte ontstaat tussen jou en je gedachten. Je bent niet je gedachte, je ervaart ze als golven van de zee.


1

deel deze tip

Tip 148 - Hupatee

Piekeren is nergens voor nodig. Eet een broodje, pak thee en slapen hupatee

kaaskop

1

deel deze tip

Tip 149 - Boekentip : De logica van geluk

Ben je iemand die vaak piekert? Regelmatig negatief over jezelf denkt?
Lees het boek “ De logica van geluk “ van Mo Gawdat.
In dit boek schrijft Gawdat dat ons geluk voor een groot deel
afhankelijk is van hoe we onze gedachten beheersen.

De eerste stap is te beseffen dat je niet de stem in je hoofd bent!
Negatieve gedachten zijn slechts gedachten en niet feiten.
Negatieve gedachten zijn zinloos en helpen je niet verder.

Het boek helpt je hiermee aan de slag te gaan en leest erg makkelijk.


1

deel deze tip

Tip 150 - Keuzes maken

Piekeren kan een gevolg zijn van besluiteloosheid. Meerdere scenario's passeren de revue terwijl je vaak de neiging hebt het 'slechte' scenario te verbeelden.

Het maken van een keuze geeft rust en focus.

Wanneer ik naga wat mij vaak helpt bij het maken van een keuze, maak ik gebruik van een bekend bruggetje en dat is:
Kort geluk, lange pijn
Korte pijn, lang geluk

Ik geef je een voorbeeld uit één van mijn dagelijkse keuzes. Een mens maakt er zo’n 30.000 per dag.
Mijn peuter zit aan tafel, neemt één hap van zijn eten en zegt: “ik heb genoeg gegeten” en hij maakt aanstalte de tafel te verlaten. Ik sta nu voor een keuze:

Geef ik hem zijn zin (kort geluk) en kruipt hij vol voldoening achter een scherm met favoriet programma? Dan zal dit zich waarschijnlijk dagelijks gaan herhalen (lange pijn). Dit kan misschien wel doorgaan tot ver na zijn pubertijd...

Ik start een onderhandeling (korte pijn, voelt als heel lang) waarbij ik hem toch kan overhalen wat meer happen tot zich te nemen en ná het eten een programma te kijken.

Als de dagen vorderen en mijn puberende peuter blijft zonder al teveel protest toch wat eten, vertel ik mijzelf dat dit op den duur overgaat in gezellig ‘a famile’ dinertjes waarbij we de dag doornemen (lang geluk). Tijd en het maken van keuzes zal het leren. :-)


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 151 - Oefening voordat je gaat slapen

Terwijl je op bed ligt doe je deze korte oefening tijdens het bewust n en uit ademen:
Wanneer ik inadem breng ik mijn lichaam tot rust. Terwijl ik uitadem breng ik mijn lichaam tot rust.

Wanneer je gedachten afdwalen veroordeel jezelf dan niet, maar ga weer terug naar de oefening.


1

deel deze tip

Tip 152 - Maak onderscheid tussen je respons en je reactie

Emoties lijken vaak lang te blijven hangen. 'Als ik eenmaal ga huilen, huil ik de hele dag.' Dit is niet waar. We voeden onze emoties met onze gedachten, zo houden we het vuurtje brandende.

Het is goed om onderscheid te maken tussen je respons en je reactie: Je respons op iets kan een beklemmend gevoel in je borst zijn, schrik, buikpijn, een snellere ademhaling. Blijf daar even bij aanwezig. Doe niks, wacht af, reageer niet. Je zult zien dat het vanzelf afneemt als je je aandacht erbij houdt.


1

deel deze tip

Tip 153 - Verleg je focus als

Verleg je focus als je merkt dat je aan het piekeren bent.
Ga iets doen wat je - al is het maar een beetje - voldoening geeft. Een wandeling maken, wat onkruid wieden in de tuin, een podcast luisteren. Vooral bewegen is goed, je systeem zorgt er dan ook voor dat eventuele stresshormonen in je lichaam meteen opgebruikt kunnen worden.


1

deel deze tip

Tip 154 - Exploreer je gedachtenstroom

Heb jij ook dat uitknopje van je hoofd nog niet gevonden? En wie dat wél uitgevonden heeft, kan alvast een mooie villa uitzoeken ;-)

Lastig he, dat je gedachten zo vaak door je hoofd heen spoken en dat je er soms gewoon gek van wordt.

Heb je ze wel eens opgeschreven? Neem eens een moment de tijd om stil te staan bij je gedachten, wanneer je loopt te piekeren. Waar denk je aan? Welke letterlijke tekst past daar bij? En hoe voel je je bij deze gedachten? Schrijf dat ook maar eens op.

Welk van de gedachten die je hebt opgeschreven, voelt het sterkst? Schrijf op. Brengt die gedachte jou ergens? Zo ja, waartoe? En zo nee, welke andere gedachte zou je er tegenover willen zetten? Zet het zoveel mogelijk op papier.

En kun je je nieuwe gedachte ook geloven? Zo nee, wat belemmert jou om die nieuwe gedachte je eigen te kunnen maken? En bespreek dit eens met een goede vriend / vriendin. Het kan een stap zijn om je gedachten te delen, want misschien schaam je je ervoor. Maar weet dat uiteindelijk iedereen wel ergens over piekert of bang voor is. Dat is heel normaal.

Ik verzeker je dat het kan opluchten om juist je gedachtestroom voor jezelf eens uit te werken en het te kunnen delen met iemand die je vertrouwt.

Ik wens je veel succes met de oefening!


1

deel deze tip

Tip 155 - Uit je hoofd en dichter bij jezelf

Een eenvoudige manier om je hoofd uit te zetten en weer dichter bij jezelf te komen is de 5/4/3/2/1 methode: beschrijf 5 dingen die je ziet; voel aan 4 dingen; neem 3 geluiden waar; word je gewaar van 2 geuren en proef 1 ding. Hoe is het nu in jou? Is er iets veranderd?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 156 - Overmatig denken oefening de sneeuwbol

Niet overmatig voelen maar overmatig denken maakt je neerslachtig/depressief in plaats van bedroefd. Een oefening om uit die maalstroom van gedachten te komen kan helpen:

Oefening de sneeuwbol: doe je ogen dicht. Adem drie keer diep in door je neus en blaas uit door je neus. Voel hoe je zit of ligt. En stel je voor dat jij in die sneeuwbol zit en je gedachten de sneeuwvlokken zijn.

Visualiseer hoe de sneeuwvlokjes om je heen dwarrelen, net zo lang tot ze allemaal op de bodem zijn beland en alles volmaakt vredig is. Blijf zo zitten of liggen in die prachtige stilte en adem nog een paar keer diep in en uit..


1

deel deze tip

Tip 157 - Verander wat je kan veranderen

Verander wat je kan veranderen.
Accepteer wat je niet kan veranderen.
Accepteer het ook als je het niet kan accepteren!

Sylvia

1

deel deze tip

Tip 158 - Piekeren in de nacht

vraag jij je ook weleens af waarom gedachten en problemen in de nacht veel zwaarder lijken? Dat komt omdat ons emotieregulatie systeem in de nacht actief bezig is om de prikkels en ervaringen van de dag te verwerken. De neo-cortex, die ons kalmeert en er doorgaans voor zorgt dat we onze problemen iets meer in perspectief kunnen plaatsen, is juist in rust. De rem is er af.

Daarom is het helpend om elke dag een moment te nemen om je zorgen op te schrijven in een piekerboekje. Doe dit niet s'avonds laat, want dan kan je het piekeren juist aanwakkeren. Simpel en in kernwoorden. Vervolgens doe je je piekerboekje ritueel dicht en zegt tegen je piekerende hoofd: morgen weer een dag om op te lossen wat ik op kan lossen.

Wil je meer weten over hoe je nachtelijk piekeren kunt voorkomen of ermee kunt dealen? volg de piekertraining!


1

deel deze tip

Tip 159 - regie over je gedachten

Herken je het gepieker, al die stemmetjes in je hoofd die om het hardst roepen? Je kan het idee hebben dat je er slachtoffer van bent. Het gaat maar door. Er is een techniek die je kan helpen om de regie over de stemmen te nemen, voice dialogue. Jij bepaalt uiteindelijk zelf je gedachten. Wat er om ons heen ook gebeurt. Jij bepaalt hoe je er over denkt.


1

deel deze tip

Tip 160 - 12 Tips en technieken om te stoppen met piekeren

12 Tips en technieken om te stoppen met piekeren

1. Bereid je voor op het ergste en hoop op het beste. Oftewel, accepteer het slechtste geval en werk aan verbetering ten aanzien van het slechtste. Op het moment dat je het ergste scenario hebt geaccepteerd, kun je de situatie loslaten en stoppen met piekeren. Je hebt geaccepteerd dat het gaat gebeuren. Besteed de tijd die je over hebt aan acties die het ergste scenario verbeteren.

2. Hou jezelf bezig. Door actief met iets bezig te zijn, heb je geen tijd om te piekeren. Wie heeft er nog tijd voor iets anders als alle hersencellen in je hoofd druk zijn met het oplossen van een puzzel of je alle aandacht nodig hebt bij het kijken van een spannende film. Lig je ‘s nachts in bed te piekeren? Ga er dan uit en doe iets leuks tot je moe genoeg bent om in slaap te vallen. Maak een lijst met dingen die je nog moet doen. Dit is de ultieme gelegenheid om alle achterstallige karweitjes weg te werken.

3. Leid jezelf af. Bel een vriend of vriendin. Zoek de gezelligheid op of maak een wandeling. Er zijn genoeg dingen te doen in de tijd dat je piekert. Verdiep jezelf in een goed boek of doe de afwas eens met de hand. Stoppen met piekeren kun je ook doen door je gedachten bewust af te leiden. Denk aan iets leuks. Dit kan een gebeurtenis uit het verleden zijn waar je veel plezier aan beleefde of iets waar je in de nabije toekomst naar uitkijkt.

4. Zoek steun bij vrienden of familie. Door je gepieker te delen met mensen die om jou geven, zullen je zorgen minder worden. Gedeelde smart is halve smart. Andere mensen kunnen je zorgen in een nieuw daglicht zetten. Hierdoor ontstaat een andere kijk op je zorgen en kunnen ze verdwijnen als sneeuw voor de zon.

5. Neem een beslissing. Wanneer je tobt over wat je moet doen in een bepaalde situatie is het beste dat je kunt doen, een beslissing nemen. Kies ervoor om het éne te doen en accepteer de gevolgen. Besteed de rest van je tijd wederom aan het verbeteren van de gevolgen van je keuze.

6. Ga je problemen direct te lijf. Meestal is niet het probleem zelf dat het gepieker veroorzaakt. Meestal zijn het de consequenties van het probleem voor anderen die het gepieker veroorzaken. Hoe zullen anderen er op reageren of hoe zal het hen raken? In het kader van voorkomen is beter dan genezen: stop met piekeren nog voordat je begonnen bent. Door de problemen gelijk bij de staart te pakken en ze direct op te lossen begin je niet met piekeren en hoef je dus ook niet te stoppen met piekeren.

7. Leer jezelf ontspannen. Ontspannen mensen piekeren niet. Ze zijn relaxed en gaan daardoor relaxter om met problemen die op hun pad komen. Simpele ontspanningsoefeningen voor iedere dag vind je hier.

8. Luister naar muziek. Dit kan iedere soort muziek zijn waar jij je lekker bij voelt. Kies een genre waar je vrolijk van wordt en je gepieker zal naar de achtergrond verdwijnen. Je kunt natuurlijk ook luisteren naar speciale muziek om te ontspannen.

9. Schrijf je zorgen van je af. Schrijven helpt om je zorgen onder woorden te brengen. Nadat je je zorgen hebt opgeschreven zul je meer grip hebben op datgene waar je je zorgen om maakt. Het bijhouden van een dagboek is een goed instrument om te stoppen met piekeren. Schrijf desnoods ‘s nachts als je gepieker je wakker houdt.

10. Zorg goed voor jezelf. Wanneer je goed in je vel zit, zal er minder reden tot piekeren zijn. Neem veel rust en maak iedere dag tijd voor ontspanning. Eet en drink gezond en beweeg voldoende.

11. Tel je zegeningen. Veel mensen blinken uit in het opsommen van alles dat verkeerd gaat. Dit veroorzaakt een negatief gedachtenpatroon. Denken aan een glas dat half leeg is, is minder leuk dan denk aan een glas dat halfvol is. Dit gaat natuurlijk alleen op als er iets lekkers in het glas zit. Maak een lijst van alle dingen die wel goed gingen. Het zal je vrolijker maken en ervoor zorgen dat je kunt stoppen met piekeren.

12. Hou je gedachten in de gaten. Piekeren begint vaak automatisch. Let er dus bewust op waar je over denkt en hoe je erover denkt. Vervang negatieve gedachten door positieve gedachten. Doorbreek de eindeloze piekercirkel nog voordat hij één keer rond is. Stoppen met piekeren begint met bewustwording. Dit is een continue proces, iets waar je de hele dag alert op moet zijn.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 161 - Meditatie tegen piekeren

We piekeren wat af. Som is het zoveel dat je er niet van slaapt, het houd je af van je dagelijkse bezigheden. Wat kan helpen is een mooie meditatie die ik tegenkwam: Het is een meditatie van headspace guide to meditation. Je kunt diverse afleveringen onder andere zien op Netflix.

De aflevering over je gedachtes opmerken en loslaten helpt je enorm om op een relatief simpele manier weer rust te krijgen in je hoofd. Omdat het een begeleide meditatie is, werkt het heel prettig en snel. Hierna kun je deze meditatie heel gemakkelijk zelf toepasssen.


1

deel deze tip

Tip 162 - 5 minuten oefening om het piekeren te stoppen

Handen wrijven en stapje voor stapje het hele gezicht masseren op een rustige manier:
pak plukjes haar vast en trek ze iets van je hoofdhuid af.
wenkbrauwen tussen duim en wijsvinger zachtjes wrijven,
doe hetzelfde met de oorschelpen, van boven naar beneden.
Pak het vel op je onderkaak vast en draai het wat.

Als er een zucht of een gaap ontstaat, dan is dat het teken dat je autonome zenuwstelsel ontspant en de spanning in je gestel afneemt. Hoe is het nu met het piekeren? En als je het fijn vindt, mag het natuurlijk ook langer :-)


1

deel deze tip

Tip 163 - Acceptatie

Accepteren is soms ook accepteren dat je het niet kàn accepteren!

Sylvia

1

deel deze tip

Tip 164 - De vicieuze cirkel doorbreken

Belemmeringen of ........
Het werk stapelt zich op. Het wil maar niet lukken om je te concentreren en je werk af te maken. Dat irriteert en frustreert je wat alles alleen nog maar erger maakt. Als je in bed ligt denk je aan morgen. Er komt alleen nog maar meer werk bij...

Hoe kan je deze vicieuze cirkel doorbreken?

Twee vragen die je jezelf kunt stellen:

1. Zie ik de dingen zoals ze zijn of zoals ik ben?
2. Besteed ik tijd en aandacht aan het overdenken wat ik niet kan doen of denk ik alleen en uitsluitend aan wat ik kan en moet doen?


1

deel deze tip

Tip 165 - Helpt het om te piekeren?

Waarschijnlijk antwoord je bovenstaande vraag met 'nee'.
En toch blijven we vaak urenlang of zelfs dagenlang piekeren.
En dan is de vraag natuurlijk: 'Hoe stop ik het piekeren?'

Jij bent baas over je eigen gedachten.
Stel jezelf zoveel mogelijk verschillende vragen over het onderwerp waarover je piekert en probeer antwoorden te geven.
Soms kan een antwoord ook zijn 'ik weet het niet' .
Wanneer je dat hebt gedaan, heb je van alle kanten het probleem bekeken.
De laatste vraag: 'kan ik er nu iets aan doen, aan veranderen?
Zo ja, doe het dan.

Zo niet, sluit het af. Spreek jezelf iedere keer dat je geneigd bent te gaan piekeren over het onderwerp toe. "Ik heb alles al eens overdacht en het heeft geen zin om er verder over na te denken. Misschien denk ik er morgen nog eens over." En ga even iets anders doen.
Bovenstaande is een krachtige manier om het piekeren te stoppen.

Wat er om ons heen gebeurt hebben we niet altijd in de hand, alleen onze eigen perceptie (de manier hoe wij er naar kijken en het interpreteren) kunnen we sturen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 166 - Piekeren is net als schommelen...

Lig je regelmatig wakker omdat je allerlei problemen voor je ziet?
Denk je dat je die (ingebeelde) problemen zo op gaat lossen, maar kom je er achter dat je vooral vast loopt?

Dat is erg menselijk. Veel mensen hebben hier last van.

Het is belangrijk dat je jouw aandacht gaat leren verleggen.

Jouw piekeren gaat nergens toe leiden. Het is jouw manier om controle over de situatie(s) te krijgen. Maar zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt, is het tevergeefs.

Piekeren is net als schommelen...
Je bent wel bezig, maar je komt niet vooruit.

Het is tijd om van die schommel af te komen en wat anders te gaan doen.

Zoek hulp als je niet weet hoe. Weet wel dat dit heel goed mogelijk is.


1

deel deze tip

Tip 167 - Merk op dat je piekert

Piekeren en malen. Dit is iets anders dan 'denken over'. Wij mensen denken en we blijven dat doen. Dat is menselijk. Piekeren en malen is van een andere orde. Het kost onnodig veel energie, maakt bang, blokkeert.

Niet waarover je piekert maar dat je piekert is het probleem. Dat ontdekken, zo van, "hé ik ben aan het piekeren", kan al een hele goede en helpende stap zijn om te stoppen met al dat denken, denken, denken.

Als je beseft dat je in een moment piekert, ben je er eigenlijk al uit....Merk dat maar eens op. :)


1

deel deze tip

Tip 168 - Mindfulness zweverig?

Wat is zweveriger: je regelmatig zorgen maken over dat wat er morgen, overmorgen etc allemaal nog gedaan moet worden of wat er gisteren, eergisteren en vorige week allemaal mis is gegaan?

Of heel even met je aandacht in het hier en nu zijn? BIjv. door een paar minuten lang iedere dag even met aandacht al je zintuigen te gebruiken: ruiken, zien, horen, proeven, voelen.

Mindfulness is niet meer en niet minder dan heel even met je aandacht in het hier en nu zijn.


1

deel deze tip

Tip 169 - Ook kortdurende hulp bij ingewikkelde vragen.

Behalve “therapie” is er in mijn praktijk ook allerlei kortdurende hulp mogelijk bij ingewikkelde zaken die persoonlijk zijn.
Mensen zeggen vaak:: waarbij kun jij nu NIET helpen? Men vindt het lastig om een onderscheid te maken bij waar ik wel en niet goed in ben. Ik heb als basisopleiding de opleiding tot maatschappelijk werker.

Maatschappelijk werkers hebben van veel dingen wel wat idee, maar iedere maatschappelijk werkeer maakt een keuze waar hij/zij zich voorál op richt.. Bij mij is dat NIET financiën of juridische kwesties. Ik weet er wel iets van, maar ik vind het niet interessant en hou de ontwikkelingen daarin ook niet bij.
Ik hou niet van regeltjes…. Ik hou van mensen, het liefst gewone mensen. Het is dus niet vreemd dat ik me zelden bezig hou met financiën en juridische zaken. Daarvoor bestaan er andere deskundigen. En bovendien: als ik het niet góed kan doen, dan doe ik het liever niet.

Waar ik wél goed in ben is in allerlei zaken die tussen mensen kunnen spelen. Bv. conflicten tussen mensen. Of het nu gaat tussen
• familie, broers, zussen, ouders, schoonouders
• collega’s, medewerkers onderling of in een gezagsrelatie
• buren, vrienden, vriendinnen

Voorbeelden:
als je nog steeds boos bent op je overleden vader of een vriendin hebt waar je ruzie mee hebt, als je wilt leren hoe je gemakkelijker en met minder ergernis met jouw moeder kunt omgaan. Ik kan je daarbij meestal snel en gemakkelijk helpen.

Ooit kwam er een oude dame met onverklaarbare hoofdpijn. Ze was verwezen door de huisarts. Toen we in gesprek waren (haar man was erbij) bleek dat mevrouw zich erg boos maakte om een “vriendin” die altijd gratis wilde meerijden als ze ergens heen gingen. Ik leerde mevrouw een gesprek hierover te voeren met de betreffende vriendin. Tevoren hadden we goed doorgenomen wat de gewenste uitkomst van het gesprek was. Bij een jongere vrouw zou ik dit ook gedaan hebben, maar zou ik ook geadviseerd hebben een cursus assertiviteit te volgen, Dat was voor deze dame zeker niet passend.

Burenruzies oplossen zijn vaak het eenvoudigst door inschakeling van een mediator. Maar soms is het nog geen echt conflict of is het nog prima op te lossen in een beginfase. Bv. als jij wil zorgen dat het probleem niet verder uit de hand loopt.

Het gebeurt ook wel eens dat iemand met een vraag of probleem rondloopt waar hij/zij geen raad mee weet. Bv. een mevrouw kwam eens bij mij omdat zij zich angstig voelde voor een operatie. Na 2-3 gesprekken voelde zij zich een stuk geruster. Het verliep allemaal goed.

Ook heb ik meerdere malen gesproken met iemand die na het overlijden van de partner een gesprekspartner miste. Bv. een mevrouw die bezorgd was over de omgang tussen de kleinkinderen en haar schoonzoon (vader van haar kleinkinderen). Ze wilde hier wel met haar dochter over in gesprek, maar wist niet goed hoe ze dat moest aanpakken. Na één gesprek wist ze dat wél. Ze heeft me laten weten dat dit gesprek prima verlopen is.

Bij opvoedingsvragen kan ik (vaak zonder het kind ook werkelijk te spreken) het nodige doen. Vaak is het handig dat dan beide ouders komen, zodat we snel kunnen zien wat er fout gaat. Dat is dus geen relatietherapie, maar soms wel gezinstherapie, zónder dat het hele gezin aanwezig is. Soms valt de ene ouder de andere ouder onbedoeld af. Dan verzwakt dit uiteindelijk de positie van beide ouders.

Daarnaast kunnen opvoedingsstijlen van de ouders een stuk uit elkaar liggen. Ik ga dan niet zeggen hoe het wél moet, maar help jullie als ouders om een goede middenweg te vinden, die acceptabel is voor jullie allebei.


1

deel deze tip

Tip 170 - Lao Tzu

Als je je druk maakt om wat anderen denken, zal je altijd hun gevangene zijn.
(Lao Tzu)


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 171 - Kernwaarden

Kernwaarden
Duidelijkheid over je waarden geeft rust en ruimte. Het geeft
richting aan je leven en helpt keuzes te maken voor de zaken die er
voor jou wezenlijk toe doen. Je kijkt als het ware vanaf een hoger
niveau naar je leven. Niemand kan zeggen welke keuzes jij moet
maken, dat moet je zelf doen.
Dit is een opdracht om uit te zoeken en uitgebreid stil te staan bij
wat voor jou echt belangrijk is in je leven en wat jouw belangrijkste
waarden zijn. Deze waarden zijn een moment opname en liggen
dus niet voor altijd vast.
Je kunt de keuzes die je maakt in je leven afstemmen op de door
jou gekozen waarden. Je legt ze als het ware als een meetlat langs
de activiteiten in je leven. Waar ben je zo druk mee? Zijn dat dingen
die voor jou belangrijk zijn?
Het gaat er nu niet om wat anderen van jou verwachten, maar wat
jij zelf diep van binnen voelt of denkt over jezelf.

Voorbeelden:
Zekerheid, vertrouwen, bescheidenheid, eerlijkheid, flexibiliteit,
innerlijke rust, liefde, verantwoordelijkheid, discipline, macht,
avontuur, zelfvertrouwen, creativiteit, spiritualiteit, toewijding,
uitdaging, schoonheid, gelijkwaardigheid, humor, tolerantie,
samenwerken, loyaliteit, plezier, zingeving, afwisseling, openheid,
optimisme, gezondheid, kennis, integriteit, tolerantie, wijsheid,
zelfkennis, onafhankelijkheid, vriendschap, persoonlijke
ontwikkeling, intimiteit, eenvoud, succes, zorgzaamheid,
ontspanning of waardering.

Vul gerust aan met andere waarden.
1. Kies tien waarden die je aanspreken
2. Kies vervolgens uit deze tien jouw persoonlijke top vijf.
3. Deze vijf vormen op dit moment de belangrijkste waarden in je
leven.
4. Stop ze in je portemonnee of agenda, hang ze goed zichtbaar
in je huis, op de koelkast of het prikbord en gebruik ze op
keuzemomenten.
deel deze tip

Tip 172 - De 5 minuten tip

Als je veel piekert kan dat je leven erg belemmeren. Vaak komt je er niet toe om dingen aan te pakken en juist dat uitstellen maakt dat iets wat eerst gewoon een taak was een steeds groter probleem gaat worden. De kans is groot dat je jezelf veroordeelt omdat je niet gewoon doet wat je moet doen en steeds minder vertrouwen krijgt in jezelf.
Een tip die ik mijn cliënten vaak geef en die ik voor mezelf ook toepas is "De 5 minuten tip".
Stel je ziet enorm op tegen het opruimen van je kamer of het doen van je administratie , Je kunt er maar niet toe komen om ermee aan de slag te gaan. Er is altijd wel een reden te bedenken om het uit te stellen. Misschien ben je ook bang dat het je niet zal lukken. Pas dan eens de 5 minuten tip toe. Stel bijvoorbeeld op je telefoon een timer in op 5 minuten. Begin aan de taak, doe wat nodig is. Na 5 minuten mag je er mee stoppen.
De ervaring leert dat dit je over de drempel kan helpen en de kans is groot dat je na die 5 minuten door wilt gaan. Zo niet, ook goed: je hebt in ieder geval een stap gezet. Een pas ontstaat door te lopen! (LAO Tse).
Succes!deel deze tip

Tip 173 - Van hoofd naar hart

Zit je vaak in je hoofd en lijk je maar niet los te komen van terugkerende, opdringerige gedachten? Probeer dan eens te kijken naar welk gevoel je hebt op de momenten dat je dit doet. Tracht je denken even los te laten en ga naar je lichaam. Focus je op elk deel van je lichaam en zoek uit of je fysieke gewaarwordingen te maken hebben met een bepaalde emotie, gemis of verlangen. Geef deze ruimte. Misschien door erover te schrijven, of door je tranen te laten gaan. Dat kan enorm opluchten waardoor de drang naar piekeren afneemt. Het is geen snelle oplossing, maar iets wat je moet gaan trainen. Maar het werkt!deel deze tip

Tip 174 - Minder piekeren? Stel in piekerkwartiertje in!

Plan één of twee vaste momenten per dag waarop je jezelf toestaat om een kwartiertje te piekeren en schrijf al je piekergedachten op. Je zult merken dat je vaak over dezelfde dingen piekert. Als je tussen de piekerkwartiertjes in de neiging hebt om te gaan piekeren, probeer dit dan uit te stellen tot het volgende piekerkwartiertje.

Je hoeft tijdens het piekerkwartier geen oplossingen te verzinnen. Het gaat er vooral om dat je je ergste gedachten en zorgen opschrijft. Na een tijdje zul je merken dat je piekergedachten minder emoties oproepen.

Probeer dit twee weken uit en kijk wat het je brengt.deel deze tip

Tip 175 - Uit je hoofd, in je lijf

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren!
Als je merkt dat je aan het piekeren bent en je wilt dit stoppen, denk dan eens aan je tenen. Hoe voelen deze? Zijn ze warm of koud? En hoe is het met je handen? En met je buik?

Dit geeft je brein een vraag en de reactie van je brein is dat het een antwoord wil geven. Je geeft je hersenen als het ware even een andere opdracht!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 176 - Overzicht krijgen bij een dilemma

Worstel je met een dilemma? Twijfel je tussen een paar mogelijkheden? Je hoofd zit vol maar je draait rond in cirkeltjes. Wat kan helpen is om op een vel papier twee kolommen te maken. In de linkerkolom noteer je bovenaan kort een beschrijving van de ene mogelijkheid, en in de rechterkolom bovenaan een beschrijving van de tweede mogelijkheid. In beide kolommen vul je vervolgens in wat de korte termijn voordelen en nadelen zijn, en de lange termijn voordelen en nadelen. Zo krijg je een helder overzicht. Je kunt er ook nog voor kiezen om elk argument een cijfer te geven dat weergeeft hoe belangrijk het voor je is. Bijvoorbeeld een 3 voor niet echt belangrijk, een 6 voor best belangrijk, en een 10 voor heel belangrijk.deel deze tip

Tip 177 - Hoe krijg ik dat stemmetje uit mijn hoofd?

Lastig als je last hebt van piekeren! Niet kunnen slapen, constant een stem in je hoofd en gedachten die niet tot rust lijken te komen.
Er zijn vele mogelijkheden om het piekeren aan te gaan.
In mijn optiek is het belangrijk om te achterhalen waar het piekeren vandaan komt, hoe en wanneer het zich voor doet.
Als dat duidelijk is kan je er iets aan gaan doen, ik werk graag met mindfulness opdrachten en ontspanningsoefeningen.
Wil je meer weten, neem dan contact met mij op!deel deze tip

Tip 178 - Er was eens een wijze monnik...

En hij zei: Heb je een probleem? Nee. Dan stop met piekeren!
Heb je een probleem? Ja. Kun je er iets aan doen? Ja. Stop dan met piekeren.
Heb je een probleem? Ja. Kun je er iets aan doen? Nee. Stop dan met piekeren!

Zoek het YouTube filmpje met de naam "Than Why Worry" Het advies is zowel simpel als geniaal!

Groetjes,
Margadeel deze tip

Tip 179 - Komen en gaan

Ga prettig zitten of liggen. Ga nauwkeurig waarnemen hoe je voortdurend ideeën, gedachten en innerlijke dialogen ervaart. Neem nog wat afstand en kijk alleen naar het komen en gaan, zoals wolken in de lucht, of een boot die voorbij vaart, of een boomblad dat voorbijdrijft op de rivier. En ervaar hoe het is om alleen maar de waarnemer te zijn.deel deze tip

Tip 180 - OogbadjeBij stress staan je ogen ‘op steeltjes’. Een mooi voorbeeld zijn de stokstaartjes die om zich heen kijken of er gevaar dreigt. Je hart gaat sneller pompen om je spieren te voorzien van bloed en je gaat sneller ademen. Je adrenalinegehalte stijgt. En je brein denkt dat er ieder moment een beer op je pad komt die je moet verslaan. Maar die beer komt niet……. Het zijn vaak je eigen gedachtes die op hol slaan en de spanning in je lijf veroorzaken.

Door even rustig te gaan zitten, je ogen te sluiten, de spieren rondom je ogen en voorhoofd te ontspannen, kom je weer tot rust. Paniekgedachtes kun je dan makkelijker ombuigen naar helpende en relativerende gedachtes.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 181 - Meditatie: Gedachten buitensluiten

Ga ontspannen liggen, met je handen op je buik. Adem naar je buik toe en richt je aandacht volledig op je ademhaling, zodat je tot rust komt. Door je te concentreren op de adem in de buik, sluit je gedachten buiten. Gedachten zijn als bezoekers die met ons willen praten, en daar heb je niet altijd zin in of dat willen we niet altijd. Maar bezoekers blijven komen. Bij het aandienen van een gedachte, nodig jezelf uit om terug te keren naar je ademhaling. Door volledige concentratie op de adem, ga je niet in op de prikkels die bij je binnen komen. Concentreer je volledig op je buik en adem rustig in en uit.deel deze tip

Tip 182 - Boek - De kracht van het nu

Van Eckhart Tolle. Het blijft een klassieker en een enorme aanrader.
Piekeren met angst heeft te maken met de toekomst, piekeren met verdriet heeft te maken met het verleden.
Dit boek laat zien hoe nutteloos het is en hoe je in het hier en nu kunt blijven.deel deze tip

Tip 183 - mogelijkheden voor piekeren

Heb ji last van piekeren, wat kan je hier tegen doen?

Vaak hebben we gedachten die zich herhalen, maken we ons druk over iets wat gaat komen, of zijn we bezig met ; Hoe had ik het anders moeten doen?
Als tip, je gedachten bespreekbaar maken, door onze gedachten te delen, delen we gelijk onze zorg, hebben we niet meer het gevoel het alleen te moeten dragen, en soms zit je zelf wat vast in een bepaald patroon, dan kan de kijk van iemand anders op de situatie heel verhelderend zijn.

Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op!deel deze tip

Tip 184 - de pijn onder je gepieker

Als je piekert, in rondjes steeds dezelfde gedachtencirkels afgaat....onderzoek eens; wat hoop ik te bereiken met dit gepieker? Meestal wil je iets oplossen wat onoplosbaar is. Voel je verdriet over de onoplosbaarheid. Durf je het echt te voelen? Sta jezelf toe je verdriet te voelen en het te omarmen en leg je hand op de plek waar je het in je lichaam voelt. Probeer zo lang als nodig is daar bij te blijven, als bij een verdrietig kind.deel deze tip

Tip 185 - Piekeren om dingen op te lossen

Pieker je vaak? En heb je een probleem dat je probeert op te lossen door erover te piekeren?

Je denkt er hele dagen, uren en uren over na, en voelt je moe. Soms zijn er problemen, waarover je kan nadenken, een oplossing bedenken en daarnaar handelen. Als je alleen maar aan het denken bent en je komt niet verder, dan ben je aan het piekeren. Dan zorgt dat denken allemaal voor een neerwaartse spiraal. Het kost je veel energie en lost niets op.

Stel dan een piekeruur in. Beperk je piekeren, zodat je ook meer energie hebt om in dat piekeruur tot een oplossing/acceptatie/handeling mbt je probleem te komen. Lastig om dit zo toe te passen? Neem contact met me op en we gaan aan de slag met jouw piekeren.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 186 - Uit je hoofd

Je zit de hele tijd in je hoofd. Dat ben je gewend en dat levert je ook vaak wat op, denk je in ieder geval :-).

Je analyseert, overdenkt, denkt in het verleden, in de toekomstige scenario's, het denken is je comfortzone. Maar, er is de laatste tijd een maar.. het levert je minder op en kost je teveel energie, je voelt je een beetje down en door erover te denken wordt het niet beter, zoals dat eerder wel het geval was. Herken je dat? Neem dan contact op.

Sylvia Groener

Anoniem


deel deze tip

Tip 187 - Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren

Als mens denken we (onbewust) in beelden.
De beelden die we scheppen komen veelal voort uit onze gedachten.
Onze gedachten nemen onze fantasie mee en laten ons situaties voor ons zien, voelen en ervaren.

Dit kan heel prettig zijn en leiden tot mooie resultaten in ons leven.

Als we piekeren scheppen we met onze gedachten en gevoelens beelden in ons on(der)bewustzijn die negatieve dingen voorstellen.

Piekeren is dus eigenlijk de verkeerde kant op fantaseren.
deel deze tip

Tip 188 - rust

Rust

Hoe creëer je rust, zowel lichamelijk als geestelijk.
Als je rust hebt kan het ervoor zorgen dat je weer ruimte krijgt, weer overzicht krijgt van jouw situatie maar vooral hoe je weer verder kunt en jezelf kunt activeren en hierdoor minder gaat piekeren. Vaak is rust een belangrijke waarde, als je waarden niet worden vervuld ontstaat er juist onrust en kan piekeren ontstaan. Het is belangrijk om goed te luisteren naar jezelf, naar wat jij nodig hebt, zoek af en toe een plekje waar jij je fijn voelt, zonder je even af als dat mogelijk is, of zet even een koptelefoon op. Neem echt even een moment om goed door te ademen, even tot jezelf te komen. Op deze manier haal jij jezelf even uit de situatie. Kom je er zelf niet uit neem dan gerust contact op.deel deze tip

Tip 189 - Betitel het als 'kramp'

Als je kramp hebt in je voet of kuit, is dat een naar gevoel, het kan heel dwingend zijn. Je voelt je niet vrij en het belemmert je om normaal te functioneren in relatie met anderen. Alle aandacht gaat ernaartoe, je móet er iets mee. Je doet er alles aan om er van af te komen.
‘In een kramp zitten’ kun je ook voor je psychische toestand gebruiken. Het is het tegenovergestelde van ‘vrij zijn’ en dekt in één keer de lading van je problemen. Als je zegt: “ik zit in de kramp”, verlies je je niet in details, wijs je niet naar een ander, en erken je ook nog eens je ongemak. Die kramp komt en gaat, je gaat steeds beter hem herkennen. En het blijft schoon op een bepaalde manier. Meer hoef je eigenlijk al niet te doen….
deel deze tip

Tip 190 - Erken de bekende gedachte

Angst kan alleen bestaan in de toekomst.
Schuld kan alleen bestaan in het verleden.
Vrijheid en geluk kunnen alleen bestaan in het NU, in de ervaring.

Wanneer bepaalde gedachten je bezighouden en voor spanning zorgen, kun je onderstaande doen om er meer bewustwording op te krijgen.

Wat is de gedachte die jou belemmerd?
Wanneer deze gedachte 'oppopt', erken dat de gedachte er is. Verwelkom het misschien door bijvoorbeeld: "hallo, ben je er weer" te zeggen.
Voel in je lijf wat deze gedachte met je doet?
Welke emotie hoort bij deze gedachte?
Waar is op dit moment je ademhaling? Is het hoog, je buik, flanken?
Ga na wat het effect van deze gedachte is en maak vervolgens een keuze:
-> Ga ik erin mee?
-> Laat ik het los en maak ik ruimte voor een andere/ nieuwe gedachte?deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 191 - lichter leven

Wanneer je gedachten opschrijft, ben je ze (vaak) kwijt.
Neem jezelf eens voor om elke ochtend wanneer je wakker wordt, onafgebroken drie pagina's vol te schrijven, met alles dat in je opkomt. Willekeurig, écht alles zoals werk dingen, familieperikelen, filosofische gedachten, nieuwtjes of roddels..
Hoe ongecensureerder hoe beter! Dit proces snoert je innerlijke criticus de mond (ontdekte creativiteitsdeskundige Julia Cameron). In plaats van dat de criticus bepaalt waar jij aan denkt en jou stuurt in gedachten, pak jij nu zelf regie en gooi je er alles uit! De innerlijke criticus wordt daar milder en zachter van.. hij hoeft zich geen zorgen meer te maken (!)
Dit heeft bovendien ook nog iets meditatiefs, want als je schrijft, moet je even bij het rustige schrijftempo blijven..
Gun jezelf deze nieuwe dag start en ontdek dat het een andere start focus brengt.. die het leven zomaar lichter kan maken.

M@riondeel deze tip

Tip 192 - Leef meer, denk minder

Hoe krijg je meer grip op je gedachten zodat je zorgelozer kunt leven. Een heel toegankelijk boek over metacognitieve therapie. Een boek van de Deense therapeute Pia Callesen. Een aanrader!deel deze tip

Tip 193 - Gedachten leven en reizen ver

Wij zijn wat onze gedachten van ons hebben gemaakt: zo pas op met wat je denkt. Woorden komen op de tweede plaats. Gedachten leven en reizen ver. Een mooie spreuk van Swami Vivekananda, het “overdenken” waard.deel deze tip

Tip 194 - Begrens jezelf en zeg STOP

Wat je hoofd doet, is denken...daar is hij voor gemaakt. Je hoeft echter de gedachten die het produceert niet te geloven. En het is fijn om te oefenen in het stoppen van bepaalde gedachten.
Op basis van ervaringen en gewoontes uit het verleden hebben we allerlei gedachten. Door te piekeren hopen we grip te krijgen op onszelf en ons leven. Alleen werkt het meestal averechts: je slaapt slecht, voelt je onrustig, gestressed door die gedachten die maar door blijven gaan.

Wees je bewust dat je een keuze hebt. Je kunt je gedachten ahw trainen of opvoeden. Vergelijk het met een puppy of een kind die alle kanten op vliegt en chaos creëert als hij niet liefdevol opgevoed wordt. Dat kun je ook met jezelf doen ;)

Hier volgen wat tips:
- beperk de tijd dat je piekert. geef jezelf bijv 2 keer 30 min de tijd om helemaal los te gaan met piekeren. Daarna stop je er mee. Begint het weer dan zeg je tegen jezelf: nee, in die tijd mag je piekeren en nu richt ik me op....
- maak contact met wat er onder ligt. Waar wil je grip op krijgen? Waar ben je bang voor? wat voor gevoel roept het op?
- schrijf op wat je echt niet wilt vergeten en laat het dan los.

Oefening baart kunst en ik wens je mildheid toe want in het begin val je snel terug in je oude patroon. Als je het vol houdt zul je merken dat het steeds beter en makkelijker gaat.

Succes!deel deze tip

Tip 195 - Twee vragen waarmee je de rem op je gepieker zet:

1. Hoeveel van de dingen waar ik me zorgen over maakte, zijn ECHT gebeurd?
Deze vraag helpt je om nutteloos gepieker (overbezorgdheid) van zinnig gepieker te scheiden. Ga maar na: hoeveel van waar je bang voor was, is je uiteindelijk ook echt overkomen? Waarschijnlijk kun je weinig concrete voorbeelden noemen.

2. Hoe ERG is het nou eigenlijk?
Vaak voelen we het gevaar van een kogel (reële bedreiging), terwijl er niet meer dan een paintball (‘goedaardige bedreiging’) op ons afkomt. Een paintball tegen je kop krijgen, betekent niet het einde van de wereld. Beschouw de paintball als de alledaagse struggle die gewoon bij het leven hoort.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 196 - Hoe doen mensen het die weinig piekeren?

Iedereen piekert wel eens in het leven als dingen tegenvallen of anders lopen dan je wil.
Het grote verschil tussen piekeraars en mensen die daar nauwelijks last van hebben is: dat deze laatsten zich voorstellen wat er allemaal goed kan gaan, welke mogelijkheden er zijn. Piekeraars zijn vooral bezig met wat er mis kan gaan en roepen dat min of meer over zichzelf af.......de selffulfilling prophecy.

Dus als je ergens tegen op ziet, kijk naar wat jij kunt, wie je steunen, wat je eerder in je leven hebt opgelost en geef jezelf per dag max. 15 min. pieker-tijd. Schrijf alle piekergedachten op die in je opkomen, na 15 min. leg je weg wat je hebt opgeschreven en richt je op je dagelijkse leven.
Succesdeel deze tip

Tip 197 - NLP helpt tegen piekeren

Pas deze bekende NLP tips toe als het piekeren je niet loslaat:
1. zeg je piekergedachten hardop, herhaal ze steeds langzamer pratend zodat je merkt dat het op deze manier wel belachelijk klinkt. Zet er dan een positievere gedachte voor in de plaats en herhaal deze regelmatig.
Je 'herprogrammeert' jezelf zo. Oefenen geeft resultaat!
2. Ga naar het nare gevoel (dat je bij piekeren hebt) in je lichaam en kijk welke beweging het maakt. Zet het gevoel dan buiten je lichaam en draai het om (was het bijv. van beneden naar boven, beweeg het dan van boven naar benden). Zet deze nieuwe beweging weer teug in je lichaam en blijf in de nieuwe richting bewegen. Zo neutraliseer je het nare gevoel. Haal een positieve ervaring uit het verleden naar boven en voel hoe je je daarbij voelde. Blijf dit positieve gevoel door je lichaam bewegen.
Succes!deel deze tip

Tip 198 - Stemmetjes in je hoofd tot rust

Stemmetjes in je hoofd kunnen lastig zijn. De lastige geven je op je kop omdat je té enthousiast was, té openhartig, té temperamentvol of iets anders waar je ‘té’ voor kunt zetten.

Het is belangrijk om te realiseren dat deze stemmetjes je op een punt in je leven hebben gediend. Op een moment dat het veiliger voor je was om je bijvoorbeeld gedeisd te houden in plaats van je enthousiasme te tonen, of gesloten te zijn in plaats van openhartig. Wellicht was het veiliger om lief en aardig te zijn in plaats van je boosheid eruit te gooien.

Deze stemmen proberen je binnen je veilige zone te houden. En het is heel goed mogelijk dat ze je niet meer dienen, nu je volwassen bent.
Een volgende keer dat de stemmetjes de kop op steken, kijk eens of je met mildheid kan reageren op deze stemmetjes. Bijvoorbeeld door er figuurlijk een liefdevolle arm omheen te slaan of door het te bedanken dat ze je geholpen hebben.deel deze tip

Tip 199 - Je hoofd en hart rustig houden

Het gaat er niet om wat er gebeurt in je leven. Het gaat erom hoe je erop reageert.

- Richt je op het huidige moment.
Als je het gevoel hebt dat alles mis dreigt te gaan, stel jezelf de vraag: Is dat nú het geval? Is er nú iets aan de hand? Bijna altijd is het antwoord: Nee. Ja maar, zegt het stemmetje in je hoofd, stráks, mórgen, volgende wéék… Dan kan jij zeggen: Dat zien we dan wel. Nu is er alleen maar nu.

- Doe een reality check.
Als je je zorgen maakt ergens over, kan je het nog wel eens opblazen tot mythische proporties. Vraag je af: is dit écht zo? Of heb je misschien een gigantisch monster gecreëerd in je hoofd dat eigenlijk helemaal niet bestaat?

- Wees je bewust van je cirkel van invloed.
Als iets niet gaat zoals je graag zou willen, stel jezelf de vraag: Is dit iets waar ik invloed op kan uitoefenen? Nee? Dan heeft het geen zin om erover te piekeren. Boos of verdrietig zijn mag natuurlijk, maar jezelf erin vastbijten heeft geen zin. Kan je er wel invloed op uitoefenen? Bedenk hoe. Bedenk of dat de tijd en energie waard is. Zet een stap, in plaats van vast te blijven zitten in je hoofd.

- Stel jezelf de vraag:
Is dit echt belangrijk? Op het moment zelf lijken dingen vaak echt van levensbelang. Maar is dit iets wat je je volgend jaar ook nog zal herinneren? Iets wat je bijblijft tot op je stervensbed?

- Wees selectief met je energie.
Pick your battles. Je hoeft niet overal met gestrekt been in te gaan. Niet alles hoeft een gevecht te zijn. Iets of iemand opgeven betekent niet dat je verslagen bent. Knok alleen voor de dingen die echt belangrijk zijn.

- Alles waar je aandacht aan geeft, groeit.
Probeer je minder te richten op wat je allemaal moet, en wat je niet wil. Richt je op wat je wel wil en houd dat gevoel met lichtheid vast. Ook dat móet niet, het is alleen de drive die jou op weg kan helpen.

- Vergelijk jezelf nooit met anderen.
We hebben allemaal ons eigen pad. Allemaal onze eigen tijd nodig. Jezelf onder of boven anderen plaatsen heeft geen zin, jij bent die anderen niet. Richt je op de plek waar jij nu bent, de stap die jij nu zet, de behoefte die jij nu voelt.

- Andere mensen zijn jou niets verschuldigd.
Zij kunnen jouw problemen niet oplossen. Je bent niet altijd hun prioriteit. Maak jezelf je prioriteit, wees je eigen beste vriend.

- Wees je bewust van de verwachtingen die je hebt van het leven.
En realiseer je dat ook het leven jou helemaal niets verschuldigd is. Je krijgt helaas niet alles wat je hebben wil. Rust en geluk komen pas als jij jouw verwachtingen kan loslaten.

- Neem elke dag even de tijd voor jezelf.
Al was het maar om even je ogen te sluiten, een paar keer diep in en uit te ademen en aan jezelf te vragen: Hoe is het met je? Wat heb je nu nodig?
Luister naar wat je hoort.

- Je wensen kunnen op verrassende manieren vervuld worden.
Er kan iets heel fijns op je pad komen dat vermomd is als iets oninteressants. Iets wat je in eerste instantie helemaal niet opmerkt, omdat je zo bezig bent met wat je eigenlijk zou willen. Hou je ogen open.

- Wat belangrijk is in jouw leven, dat bepaal jij.
Niet je partner, niet je ouders, niet je vrienden. Jij. Iets is van belang omdat jij dat belang daaraan geeft.

- Jij bent niet je werk, je relaties of je uiterlijk.
Jij bent een optelsom van een heleboel verschillende dingen. Als je ophoudt met je zo sterk te identificeren met één aspect van je leven, maakt het minder uit als iets niet zo goed uitpakt. Als er iets mislukt, betekent dat niet dat jij mislukt bent.

- Trek het je niet persoonlijk aan wat anderen zeggen of doen.
Als mensen iets vervelends of kwetsends zeggen of doen, zegt dat meer over hen dan over jou. Luister en kijk naar anderen, neem ze serieus, maar laat ze niet bepalen hoe jij je over jezelf voelt.

- Denken is vaak niet de oplossing.
Onze hersens zijn nogal vol van zichzelf. Om een of andere reden denken ze dat iets tachtig keer analyseren ons uiteindelijk van een oplossing zal voorzien. Is niet zo. Je kunt niet overal controle over hebben, alles begrijpen. Vertrouw op je gevoel. En op de tijd, die je zal leren wat de beste keuze is.

- Jij bent genoeg.
Jij doet genoeg. Je hebt genoeg. Je hoeft niet te compenseren, dat is nergens voor nodig. Als je je niet goed voelt, dan heeft het geen zin om meer te doen, meer te kopen, meer te verlangen. Het enige wat jij dan nodig hebt is liefde van jezelf.

- Herinner jezelf aan het positiefs in je leven. De dingen waar je dankbaar voor bent. Want die zijn er, groot en klein, iedere dag.

- Vergeef jezelf.
Voor de slechte keuzes die je maakte. Voor de keren dat je anderen kwetste, of jezelf. Voor wat je niet begreep of niet wilde begrijpen. Het gaat er niet om wat je fout doet, maar of je bereid bent van de ervaring te leren.

- Alles verandert.
Niets is permanent. Die lastige situatie gaat voorbij. Die fijne ervaring gaat voorbij. Verzet je niet, probeer het niet vast te houden. Er zal iets nieuws voor in de plaats komen.

- Je bent precies waar je moet zijn.
Je loopt niet achter, het is niet te laat. Elke ervaring die je hebt is nodig om te komen waar je heengaat. Alle ervaringen die je had waren nodig om te komen waar je nu bent.

- Heb vertrouwen.
Iets wat nu onmogelijk lijkt kan over een tijd piece of cake zijn. Want iets wat tien jaar geleden onmogelijk leek, daar draai je je hand nu niet voor om. Heb vertrouwen in wat er komt, in wat er mogelijk is, in wat jij kan.

- Je kunt ieder moment opnieuw beginnen. Elke dag doe je nieuwe ervaringen en inzichten op. Elke ochtend ligt er een nieuwe dag voor je klaar waarin je de dingen anders kunt doen. Niets is verloren, want ieder moment kan je opnieuw beginnendeel deze tip

Tip 200 - Probleem?

Probleem? Doe niets. Houd halt. Wie weet wijst het probleem je de weg naar een nieuwe mogelijkheid.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 201 - Ontwijk de als….dan valkuil

Als je iets wilt veranderen in je leven, begin er dan nu mee! We vinden vaak dat we eerst alle praktische zaken op orde moeten hebben, voordat we met iets nieuws “mogen” beginnen. Of : eerst zijn alle anderen aan de beurt en dan pas “mogen” wij. Voor je het weet ben je maanden of jaren verder en de situatie wordt er meestal niet beter op.

Bedenk voor jezelf: wat is echt belangrijk voor mij en wat ga ik vandaag doen om mijn leven wat lichter te maken? En doe het! Op die manier maak je zelf de ruimte voor verandering die je nodig hebt.deel deze tip

Tip 202 - ACT-Accepteren van gedachten en gevoelens

ACT oefeningen helpen je om te gaan met ongewenste gedachten en gevoelens (Acceptance & Commitment Therapie). Wanneer gedachten kritisch, beangstigend of belemmerend zijn, kan het minder nuttig zijn om daarnaar te luisteren. Hieronder een aantal oefeningen.

Spelen met woorden

Woorden kunnen associaties oproepen met iets naars wat je hebt meegemaakt. De volgende oefening kan helpen om die associaties los te koppelen.
Denk aan een woord dat je vaak gebruikt om jezelf te beschrijven, een voor jou vervelende beschrijving (b.v. mislukkeling, nutteloos, lelijk, dik).
Welk gevoel wekt dit woord op? Spreek dit woord heel langzaam uit. Merk je ontspanning? Spreek dit woord 30 seconden heel snel uit. Wat doet dit met de impact van het woord? Zing het woord op een favoriete melodie. Wat doet dit met de impact van het woord?

Afstand nemen van gedachten

Stel je voor dat je aan een stromend beekje zit. Als er een gedachte in je opkomt, stel je dan voor dat je deze een blaadje legt en voorbij ziet drijven.

Afstand nemen van beelden

Denk aan een beeld waarvoor je angst hebt. Merk op welke emoties en lichamelijke gewaarwordingen dit oproept. Stel je voor dat je dit beeld op een bioscoopscherm ziet. Verander het beeld. Bijvoorbeeld door een personage toe te voegen. Of een kleurfilter. Zoom in of vergroot een stukje van het beeld.
Kon je bij één van deze technieken ontspannen bij het beeld en het een beeld te laten zijn in plaats van het bijvoorbeeld weg te drukken?deel deze tip

Tip 203 - Kom in je lijf

Met piekeren zit je in je hoofd. Je blijft rondjes draaien met je gedachten. Door je focus te leggen op je lijf, door bijvoorbeeld je bewust te worden van je ademhaling (heb je een hoge ademhaling of zit je ademhaling meer in je buik?) of goed te gronden, voel waar jouw lijf de grond raakt en voel dat even goed. Daardoor kom je meer in je lijf en kan het piekeren op de achtergrond raken.
Het komt vast wel weer terug het piekeren, dat klopt... wees je dan weer opnieuw bewust van je lijf.
Heel veel succes, het gaat vast niet in 1 keer goed, het is oefenen.deel deze tip

Tip 204 - Je verschillende 'ikken'

Wellicht herken je het wel... de stemmen in je hoofd die je continue advies geven. Ooit zijn we geboren en met de tijd hebben we teleurstellingen, schrikken en pijnen te verwerken gehad en vervolgens hebben zich delen van ons afgesplitst. We noemen dit ook wel deelpersoonlijkheden. Een aantal voorbeelden daarvan zijn de criticus, de perfectionist, de piekeraar, de humorist, etc.

Het goede nieuws is dat ze allemaal een positieve intentie hebben. Je kunt met deze delen in gesprek en onderzoeken wat voor functie ze hebben in je leven. Ze hebben je tot nu toe goed gediend, maar met de tijd merk je dat ze belemmerd kunnen werken. Luister eens naar deze stemmen en in plaats van ze weg te duwen, herken ze, erken ze, bedank ze en onderzoek of ze nog steeds dienend zijn.deel deze tip

Tip 205 - doseren helpt

Soms kun je helemaal verstrikt raken in alles wat je leest en hoort in alle nieuwsberichten.Daar kun je heel onrustig en angstig van worden.

Je hebt niet de controle over wat er in de wereld gebeurt, maar wel over de manier waarop je met de nieuwsberichten omgaat. Kies er bijvoorbeeld voor om dagelijks op een vast moment in de krant of in een nieuwsapp te lezen en richt je daarna weer op iets anders. Zo blijf je betrokken, zonder dat je erdoor wordt overspoeld.
Soms kun je helemaal verstrikt raken in alles wat je leest en hoort in alle nieuwsberichten.
Daar kun je heel onrustig en angstig van worden. Je hebt niet de controle over wat er in de wereld gebeurt, maar wel over de manier waarop je met de nieuwsberichten omgaat. Kies er bijvoorbeeld voor om dagelijks op een vast moment in de krant of in een nieuwsapp te lezen en richt je daarna weer op iets anders. Zo blijf je betrokken, zonder dat je erdoor wordt overspoeld.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 206 - Heeft het nut?

Ik had onlangs een cliënte die voor de 2e behandeling kwam en toen ik vroeg hoe het ging, kwam er een heel verhaal uit hoe ze zich zorgen maakte over dat gebeuren met Rusland en alles en heel gestrest was daardoor.
Dus vroeg ik haar of dat hielp. En ze keek me verward aan van 'hoe bedoel je dat?'.
Wel, helpt dat piekeren om de situatie met Oekraïne te verbeteren? Zo ja, vooral blijven doorgaan, maar als het NEE is, stop er dan mee! Zo zonde van je tijd en energie en gezondheid. Parkeer de vervelende gebeurtenissen waar je niks aan kan doen en ga iets leuks doen.
Ja, zo simpel is het!deel deze tip

Tip 207 - Acceptatie en Commitment Therapie

Reguliere therapie bij de ggz gaat over het omdenken of het omvormen van je negatieve / niet-helpende gedachten naar helpende gedachten. Dat geeft de illusie van controle over gedachten.

Accepeptatie en Commitment Therapie (ACT) gaat erom dat je weinig controle hebt over je gedachten. Net als je omgeving en emoties. Wat je wél kunt beïnvloeden zijn je eigen gedrag en je houding die je hebt ten opzichte van je gedachten en emoties.deel deze tip

Tip 208 - Acceptatie

Volgens Accepeptatie en Commitment Therapie (ACT) kun je je gedachten niet veranderen, enkel je houding die je hebt over de gedachten. Er zijn vele oefeningen om te oefenen tot het accepteren van je gedachten. Hier er ook een:

Ga in je eigen woonkamer staan. Schrijf alle gedachten op die je vervelend vind. Oftewel niet wil accepteren of wil vermijden/controleren. Plak ze overal om je heen. Schrijf de gedachten groot op of gebruik steekwoorden.
Probeer vervolgens alles er aan te doen om de briefjes niet te hoeven lezen. Dit is het vermijden/controleren. En sta even stil bij wat dit je oplevert en wat het kost.

Acceptatie (gedachten bij je houden)
Verzamel vervolgens alle briefjes en plak ze op jezelf. Doe dit op een bewuste manier door de gedachte goed te lezen en hem dan bij je te dragen. Als je alles opgeplakt hebt ga je weer bezig. Wat levert dit op en wat kost het?

Acceptatie is NIET makkelijk. Het brengt weer eigen problemen met zich mee. Kies na het experiment voor jezelf, wat voor jou een betere en gezonde manier zou zijn om om te gaan met je gedachten.deel deze tip

Tip 209 - Visualiseren bij piekeren

Visualiseren moet je leren. Visualiseren is je iets in gedachten voorstellen. Als ik zeg: `stel je een paarse olifant voor` dan krijg je daar een beeld bij. Niet iedereen krijgt een helder beeld voor ogen. Dat is normaal. Je hebt genoegen te nemen met hoe het bij je binnenkomt. Dus, doe niet moeilijk als je denkt dat het niet goed lukt. Je doet zo goed mogelijk mee. Visualiseer een mooi landschap met een beekje. Het is zomer. Kies een prettige temperatuur en stel je voor dat je in dat beekje ligt. Het water stroomt van je hoofd naar je voeten en neemt alle overtollige spanning mee. Blaas zacht door de mond uit op een `fff` en voel met iedere uitademing opnieuw de stroom van boven naar beneden gaan. Neem waar wat je los wilt laten: misschien een spanning in je schouders, innerlijke onrust en haast, een ruzie met een collega of negatieve gedachten. Geef alle ballast (piekeren en zorgen) over aan het beekje. Dat zal alles meenemen en wegspoelen. Voel de reinigende kracht van het water. Concentreer je op de ademstroom.deel deze tip

Tip 210 - Maak contact met je voeten

Je hoofd maalt constant en je angstige en malende gedachten stoppen maar niet? Probeer eens de aandacht naar je voeten te verplaatsen. Zet ze op de vloer, en probeer deze echt te voelen. Schuifel of wip wat heen en weer als dat nodig is om het echt te voelen.

Door de aandacht te verschuiven ben je even weg uit je hoofd en raak je wat meer gegrond.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 211 - Piekerplan

Denk je steeds weer terug aan iets dat is gebeurd? Laat het je maar niet los? Vraag je dan af of en wat je hier mogelijk nog in te doen hebt en maak een plan van aanpak.deel deze tip

Tip 212 - Piekeren: betekenis en loslaten

Blijf je maar piekeren over iets dat is gebeurd en heb je gedaan wat je wilde en kon met de situatie waarover je piekert?
Leer van je ervaringen en probeer het (los) te laten voor wat het is.deel deze tip

Tip 213 - Ja, ik mag piekeren

Een simpele tip voor het verminderen van piekeren: Geef jezelf iedere dag een kwartier de tijd om te piekeren. En geef jezelf in dat kwartier alle ruimte om je zorgen te maken over alles wat je bezig houdt. Je kunt eventueel alle piekergedachteno opschrijven. Begint het gepieker op een ander moment op de dag, vertel jezelf dan op welk moment je weer vrijelijk mag piekeren.deel deze tip

Tip 214 - Wees vriendelijk voor jezelf

Je probeert aan je piekergedrag te werken. Maar je merkt dat je af en toe toch een enorme behoefte hebt om te piekeren. Bijvoorbeeld omdat er zaken in je leven gaan veranderen. Dan mag je hier best een keer aan toegeven, je mag vriendelijk voor jezelf zijn! Sta jezelf toe om gedurende een kwartier per dag te piekeren. Maar doe dit niet te vaak. Zo bewaak je de voortgang en groei en ben je tegelijkertijd vriendelijk voor jezelf.deel deze tip

Tip 215 - Wees realistisch in het stellen van je doel

Wanneer je aan de slag bent gegaan met het aanpakken van jouw piekergedrag, dan wil je er het liefst helemaal van af komen. Het kan dan een teleurstelling zijn wanneer dit niet lukt. Ook wanneer je jezelf voorneemt om binnen een week niet meer te piekeren. Dat is onrealistisch. Misschien kun je jouw piekertijd wel terugbrengen met de helft. Dat zou heel mooi zijn. Wees tevreden met alle vooruitgang die je boekt! Leg de lat niet te hoog!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 216 - het verschil tussen pijn en lijdenIn de psychologie wordt onderscheid gemaakt tussen emoties en gevoelens.
Emoties zijn een automatische lichaamsreactie op een situatie en slechts van korte duur. Zo is de emotie Angst een reactie op controle verlies. Je wordt geconfronteerd met iets waar je haast geen grip op hebt.
Als je plotseling schrikt spannen je spieren en je hartslag sneller gaat kloppen. Je lichaam schiet in een reflex van vechten, vluchten of bevriezen. Het is een reflex waar je geen controle over hebt.
Gevoelens ontstaan door jouw evaluatie van wat er gebeurd is. Wat je denkt en wat je tegen jezelf zegt en welke conclusies je daaruit trekt. Gevoelens houden langer aan en ontwikkelen zich door de tijd. Er kunnen gevoelens van onzekerheid, boosheid, gespannenheid, twijfel of onbehagen ontwikkelen. Gevoelens kunnen zijn: wantrouwig, faalangst/bang om te mislukken, schaamte/onbehagen, vrees dat je iets ergs gaat overkomen…..
Door je gedachten ga je conclusies trekken bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg, ik ben niet zelfverzekerd, de wereld is gevaarlijk, mensen zijn niet meer te vertrouwen, ik ben een loser….
Op het moment van de heftige gebeurtenis handel je dus in een reflex. Maar door je gedachten erover ga je geloven in de conclusies. Die gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je vaak/dagelijks gaat piekeren. Dat piekeren kan zorgen voor het verlies van de kwaliteit van leven.

Pijn is dus wat je direct meemaakt en lijden is wat je hoofd daar vervolgens van maakt.
Herken je dit? Zou je er met me over willen praten en samen je gevoelens en conclusies willen ontrafelen opdat de kwaliteit van leven verbeterd wordt? Neem dan gerust contact met me op.deel deze tip

Tip 217 - Neem je gedachten niet te serieus

Weet dat je gedachten geen waarheid zijn. We kunnen ons volledig laten leiden door de gedachten, maar er is ook een manier waarop je afstand kan nemen. Schrijf je gedachten op en neem afstand door voor elke gedachte: ik denk ... ervoor te zetten. Ik ben niet goed genoeg wordt dan ik denk dat ik niet goed genoeg ben. Dit maakt de meeste zware gedachten al iets lichter.deel deze tip

Tip 218 - Ademhalingsoefening om snel uit je hoofd te komen

Gebruik deze ademhalingsoefening als je maar aan het malen en piekeren bent in je hoofd en niet tot rust kunt komen:
- Adem 3x snel in en uit door je neus, direct gevolgd door 1x langzaam in- en uitademen (ook door je neus).deel deze tip

Tip 219 - Teken je piekerhoofd

Maak een tekening van je hoofd met al je negatieve gedachten die er op dat moment zijn. Neem dan even de tijd om naar de tekening te kijken. Eventueel kun je ook nog gedachten die bij elkaar horen dezelfde kleur geven of samenvoegen. Dat gebeurt dus allemaal in je hoofd.
Daag dan deze gedachtes stuk voor stuk uit:
zijn ze 100% waar? Wat zijn tegenargumenten? Helpt deze gedachte je jouw doel te bereiken? Wat zou een helpende gedachte kunnen zijn die net zo waar is?

Teken dan een ontspannen hoofd met de helpende gedachten. Hang deze ergens op zodat je die regelmatig ziet.deel deze tip

Tip 220 - Stop obsessief denken

Onze gedachten en overtuigingen bepalen voor een groot deel hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. We denken dat denken ons verder helpt en tot een oplossing leidt, maar het tegendeel is waar. We komen steeds meer in kluwen van gedachten terecht die niet leiden naar een oplossing, maar juist voor nog meer verwarring zorgen. De oplossing ligt op gevoelsniveau. Daar is het probleem ontstaan en daar moet het dus ook opgelost worden. Je kunt een probleem op gevoelsniveau niet oplossen op denkniveaudeel deze tip

Tip 221 - Masseer je lichaam

Door je zelf te masseren kun je spanningen in je lichaam snel en eenvoudig laten ontsnappen. Zeker als je je juist heel erg in je hoofd zit. Deze ontspanningsoefeningen kun je makkelijk in bed of na het douchen uitvoeren.
Masseer je voeten door ze van boven af beet te pakken en met je vingers in je voetzolen te duwen. Je voeten bevatten veel zenuwuiteinden. Door je voeten te masseren kun je hele lichaam laten kalmeren.

Je kan je zelf ook een hoofdmassage geven door met je vingers cirkelvormige bewegingen te maken door het haar.

Je kan ook je lichaam insmeren met bodylotion, doe dit iets steviger dan dat je normaal doet of zou doen. en beweeg met je handen steeds richting je hart. Het helpt je afvoeren van spanning en mogelijk ook de pieker gedachten.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten