Tips bij hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid - tips
Zoek je tips bij hooggevoeligheid / hoogsensitiviteit / hsp?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- reageren op tips / jouw ervaring delen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Wat is jouw tip voor omgaan met hooggevoeligheid?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Neem tijd om te ont-prikkelen
Als je hoog gevoelig bent komen er veel indrukken bij je binnen en beleef je veel dingen intens. Hierdoor kun je snel een gevoel van vol zitten (overprikkeling) ervaren.
Zorg dat je dagelijks tijd neemt om even tot jezelf te komen en als het ware te "ont-prikkelen". Dit kun je doen door je even terug te trekken op een rustige (liefst stille) plek en je aandacht even te richten op je buikademhaling en deze met je aandacht te volgen.
Alle gedachten of gevoelens die dan opkomen laat je even voor wat ze zijn. Als je afgeleid raakt dan breng je de focus terug naar je ademhaling. Dagelijks 10 minuten zitten kan alleen wereld van verschil maken.
Tip 2 - Richt je aandacht op je voeten
Veel hooggevoeligen hebben de neiging om binnenstebuiten te leven. Resultaat daarvan is onder meer dat externe prikkels harder binnekomen. Verder kan het zo zijn dat je je vaak 'leeggezogen' voelt door een situatie of door andere personen.
Allereerst is het van belang om je daarvan bewust te worden. Wat verder heel goed helpt, waar wat wel enige oefening vraagt is om te aarden, dat wil zeggen: richt je volledige aandacht op je voeten. Zo zul je merken dat al die prikkels niet zo hard hoeven binnen te komen en dat je ook met hooggevoeligheid je steeds makkelijker in een prikkelrijke omgeving kunt bewegen.
Tip 3 - Wees degene voor jezelf die je ook voor een ander bent
Je kan je heel goed inleven in een persoon of intens je aandacht richten op iets. Dat is een gave die gepaard gaat met je hooggevoeligheid.
Misschien verlang je er ook wel naar dat iemand anders zich ook eens zo op jou focust. Je geeft namelijk datgene waar je goed in bent, maar wat je ten diepste ook zelf juist zo hard nodig hebt.
Je ervaart veel zaken intens en wil ook gezien worden, net zoals jij die ander ziet. Misschien ervaar je dat weinigen jou begrijpen.
Het is zo belangrijk dat je tenminste 1 persoon hebt bij wie je al je gedachtespinsels en belevingen kwijt kan en misschien nog wel belangrijker is het dat je luistert naar jezelf.
Weet jij wat er in je omgaat, neem je daar tijd voor? Soms helpt schrijven of gewoon even niets doen en in de rust komen. Wees degene voor jezelf die je ook voor een ander bent en uit je regelmatig bij een vertrouwd en veilig iemand.
Tip 4 - Leer grenzen stellen
Leer grenzen stellen. Wees eerlijk naar jezelf en naar een ander. Zorg ervoor dat jij de hoeveelheid prikkels bepaalt die bij je binnenkomen.
Tip 5 - Leer strategieën om jezelf beter te begrenzen
Leer strategieën om jezelf beter te begrenzen: ben je bewust van je huid als grens.
Douche bewust en gebruik een lekkere bodymilk, laat je zo nu en dan masseren, doe geleide meditaties die je bewust maken van je (energie) lichaam, leer voelen welke emoties van jou zijn en welke van anderen.

Tip 6 - Richt je op jouw (hooggevoelige) mogelijkheden
Richt je op jouw licht en (hooggevoelige) mogelijkheden: wat kun je laten stralen? Je hooggevoeligheid durven te leven (in plaats van het te verstoppen of te onderdrukken) geeft energie. Ik geloof ik jou en al je mogelijkheden!
Tip 7 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het hooggevoeligheid-lotgenotenforum op deze website.
Tip 8 - Zoek een therapeut
Heb je last van je hooggevoeligheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.
Tip 9 - Er is een verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit
Er is een verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit.
Je bent hooggevoelig als je aura (energieveld) gevoeliger is dan die van anderen. Als dat energieveld gevoeliger is voel je de buitenwereld binnen komen. Het komt over je grenzen heen en dus verstoort het je rust. Je bent kwetsbaar. Let op je eigen grenzen!
Je bent hoogsensitief als je bewustzijn en je zintuigen gevoeliger zijn dan die van anderen. Je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt meer dan anderen. Dat wil zeggen, je ziet en hoort meer details, je kunt je daar op afstemmen. Een talent.
Tip 10 - Verbind je zintuigen met het centrum van je lijf
Bij hooggevoelige mensen staan de zintuigen open en naar buiten gericht, om de omgeving af te scannen of het veilig is.
Voor deze mensen is het nodig om de zintuigen weer naar binnen te halen en te verbinden met de buik, zodat je meer de dingen vanuit je kern gaat ervaren, zodat je leert wat van jou is en wat bij de ander hoort zo wordt je minder overrompeld.
Als je zintuigen niet verbonden zijn met je centrum dan blijf je in je bovenste deel van je lijf daar blijft alle informatie steken en raak je overprikkelt.
Als je in je centrum bent, kan wat niet van jou is naar beneden afvloeien naar de aarde zodat je stevig gegrond blijft.

Tip 11 - Er zijn 4 soorten hooggevoeligheids vormen
En dus een combi van die 2 soorten, zo kom je op 4 soorten uit.
Het grootste deel van de hooggevoelige is introvert, wat mogelijk maakt dat je jezelf niet herkent in het beeld wat van hooggevoelige mensen wordt geschetst.
Maar stel nou eens dat jouw grootste uitdaging is om de balans tussen een actief, uitdagend, groots en meeslepend leven te combineren met een sterke behoefte aan rust, regelmaat en routine. En soms wil je dit juist alleen doen of juist in een grote groep.
Kortom je snapt nog niet hoe het bij jou werkt maar je voelt wel dat je na heftige intense en leuke ervaringen je lichaam aangeeft dat het toch nog even langer rust nodig heeft.
Dus ga eens op onderzoek uit, in welk hokje zou jij kunnen passen als je het idee hebt dat je mogelijk hooggevoeliger dan gemiddeld bent.
Het gaat mij niet zo zeer om je in een hokje te stoppen maar het voordeel van een labeltje kan wel zijn dat je de gebruiksaanwijzing je veel inzicht gaat geven en een feest van (h)erkenning kan worden.
Zodat je ook meteen weet waar jouw persoonlijke uitdaging ligt: ontdekken waar en hoe jij je grens ervaart. Soms heb je er even over heen te gaan om tot het besef te komen dat je er over heen bent gegaan. En dan eens aan je zelf te vragen: "hoe wist ik dat ik net over mijn grens ben gegaan?"
Dat, wat er als eerste bij je opkomt, is mogelijk een signaal van je grensbewaking. En dat alarmsignaal ga je daardoor nu ook vaker opmerken in je dagelijkse leven.
Simpel weg omdat je er bewustzijn op hebt gekregen dat er een andere "verklaring" kan zijn voor jouw wisselende behoeftes en daarmee ook meer bestaansrecht krijgen. En geeft dan weer wat meer grip in je soms wat chaotische (binnen)wereld.
Tip 12 - Van binnen naar buiten leven in plaats van andersom
Veel hooggevoelige mensen en HSP-ers hebben hun antennes vooral op de buitenwereld gericht en worden regelmatig overspoeld door prikkels van buitenaf. Dat maakt dat gevoelige mensen de neiging hebben zich te beschermen tegen de buitenwereld/prikkels van buitenaf. De invloeden van buiten naar binnen zijn in dit geval groter dan de invloeden van binnen naar buiten. Je leeft als het ware van buiten naar binnen.
Draai dit om door van binnen naar buiten te gaan leven. Jij kunt net zo goed invloed op de buitenwereld hebben als de buitenwereld op jou. Richt je antennes naar binnen. Vraag jezelf af hoe je je voelt en wat jij nodig hebt op dit moment.
Door aandacht aan jezelf te besteden, kom je meer in je eigen energie en in jouw kracht. Je bent meer aanwezig in jouw lichaam en weet gemakkelijker wat goed voor jou is. Van hieruit zet je jezelf makkelijker neer en oefen jij meer invloed uit op de buitenwereld. Met als gevolg dat jij minder snel overspoeld raakt door prikkels van buitenaf.
Van binnen naar buiten leren leven heeft tijd nodig. Gun jezelf deze tijd en wees mild voor jezelf als het (nog) niet lukt. Oefening baart kunst!
Tip 13 - Een veel voorkomende oorzaak van hoog gevoeligheid
Uit onderzoek blijkt dat veel kleine kinderen in onze westerse wereld chronisch gestrest zijn en daardoor hoge niveaus van de stresshormonen adrenaline en cortisol hebben. Dit verstoort een gezonde ontwikkeling tot in de opbouw van de hersenen en de psyche.
Door onveiligheid en stress over-ontwikkelt het kind niet alleen de zintuigen en een hyperalert zijn, maar de structuur van de psyche is niet af. Hierdoor is het kind en later de volwassene té open, het kan zich niet goed afsluiten en de ik-kracht schiet tekort. Hierdoor is er veelal een angstige basisstemming.
Het is niet leuk om te zeggen, maar veel hoog gevoelige mensen zijn in wezen overvraagde nerveuze kinderen (geweest). Zij hebben weinig buffers, reageren sterk op anderen/op omgevingsinvloeden en zijn snel moe.
Wanneer je dit herkent kun je dit lezen als een aanklacht tegen onze westerse leefstijl. Toch is het geen schuldvraag die hier ligt maar vooral, door het relatief grote aantal zeer gevoelige en zelfs fysiek allergische mensen, een situatie die om bezinning vraagt.
De rust, regelmaat, reinheid en het (zelf)begrip die een hoog gevoelig mens goed doen zijn maatschappij-breed de ontbrekende waarde elementen waar wij elkaar weer op attent dienen te maken!
Tip 14 - Focus op je kwaliteiten en kracht
Als ik hooggevoelige clienten spreek gaat het veelal over de valkuilen en uitdagingen zoals hoe om te gaan met overprikkeling. De kwaliteiten van een hooggevoelige worden veelal naar achter geschoven. En dat is een gemiste kans.
Je hebt zoveel kwaliteiten zoals een verscherpt waarnemingsvermogen en een enorm empatisch vermogen. Dus leef je kwaliteit!
Tip 15 - Experimenteer met de ruimte om je heen
Je hooggevoeligheid heeft meestal met angst en/of onveiligheid te maken.
Je hebt dan je eigen ruimte (de ruimte om je fysieke lichaam een) heel groot gemaakt, voor afweer maar daardoor kan alles en iedereen in jouw ruimte zijn. Of juist je ruimte te klein gemaakt, voor afscherming maar waardoor je alle energieën snel tot je neemt.
Experimenteer met de ruimte om je heen b.v. is je armlengte groot genoeg of mag die iets kleiner?
Visualiseer dan deze ruimte om je heen en met je aandacht in je voeten zodat je tevens goed geaard bent in jouw ruimte.
p.s. zie je eigen ruimte niet als een muur om je heen want dan wordt het weer een afscherming, meer iets transparants maar wat wel van jou is.

Tip 16 - 'Teruggaan' naar een moment van zelfverzekerdheid
'Teruggaan' naar een moment van zelfverzekerdheid
Soms kun je overweldigd worden door opmerkingen van anderen wanneer je erg gevoelig bent, dan kan het goed zijn om een scenario te hebben hoe je je eigen kracht weer kunt ervaren.
Hier is een voorbeeld:
Was er een moment of zelfs een periode in je leven dat je je zelfverzekerd en krachtig voelde? Ga in gedachten en gevoel terug naar dit moment, voel je zelfverzekerdheid, je glimlach, je standvastigheid en je kracht.
Vanuit dit gevoel kan en mag je in de huidige situatie kiezen wie je bent en hoe je reageert. Je hebt de vrijheid om jezelf te zijn!
Tip 17 - Tijd met jezelf
Tijd met jezelf
Als hooggevoelig persoon heb je je antennes ver uit staan waardoor je prikkels intenser waarneemt en opvangt. Belangrijk dus om goed voor jezelf te zorgen door regelmatig tijd voor jezelf in te plannen. Hierdoor voorkom je een opeenstapeling van overprikkeling.
Tijd voor jezelf om tot rust te komen. Ontdek wat jou ontspanning geeft. Misschien een wandeling in de natuur, lezen van een boek, meditatie of een plek waar je alleen met jezelf bent.
Tip 18 - Stel je de vraag: Wat wil ik, wat vind ik?
Wat wil ik, wat vind ik?
Als hooggevoelig persoon zijn je antennes ver naar buiten gericht. Hierdoor weet je als HSP vaak nog beter wat de ander vindt en wilt dan dat je het van jezelf weet. Het gevolg hiervan is dat je je niet bewust bent van je eigen grenzen en maar ja zegt.
Stel jezelf regelmatig de vraag ‘Wat wil ik, wat vind ik?’
Tip 19 - Tip bij hooggevoeligheid
Tip bij hooggevoeligheid
Natuurlijk is hoog gevoeligheid een talent.
Je kan fantastisch afstemmen op de ander. Maar in de ontmoeting met de ander is afstemming naar jou niet altijd aanwezig.
Wanneer je last hebt van de energie, van de ander, van zijn gedachten, van zijn emoties, van zijn pijnen of wat dan ook, is het soms mogelijk om je voor de ander voor het grootste deel af te sluiten.
Stel jezelf een kleur voor die bij je past als een jas, als een warme deken, maar ok als een verkoelend briesje. Een kleur waarin je jezelf heel comfortabel voelt. Stel jezelf voor dat jij die kleur bent.
Geef de ander (of anderen) een kleur die ver van je af staat en zie ze ook zo. Doe dit voor je den ander(en) ontmoet en doe dit tijdens de ontmoeting. Blijf het herhalen. Zo blijft een deel van de aandacht bij de kleuren en de rest van de tijd ben je in de ontmoeting, waarbij je het kleurbeeld blijft herhalen.
Op deze manier kan je meer en meer bij jezelf blijven terwijl de ander er ook is, maar de energie van de ander vervloeid minder met die van jezelf.
Ik ben…….hij is……..
Succes!
Tip 20 - Herkennen én erken je lichamelijke klachten
Wat zijn jouw lichamelijke klachten bij overprikkeling?
Wanneer je hooggevoelig bent zul je sneller overprikkeld raken. Ons lichaam geeft signalen af wanneer je (langdurig) gestrest bent. Het is een boodschap aan jou om rust te nemen.
Het is belangrijk deze te herkennen én te erkennen. Dus deze serieus te nemen en er naar te luisteren. Want je lichaam is de spiegel van hoe jij je voelt.
Welke lichamelijke klachten kun je hebben bij stress:
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Hartkloppingen
- Hyperventilatie
- Duizeligheid
- Overmatige transpiratie
- Verminderde eetlust
- Slecht zicht bijv. wazig– of dubbelzien
- Verhoogd cholesterolgehalte
- Verminderde weerstand
- Maag- en darmklachten
- Aanhoudende vermoeidheid en slaapproblemen
- Huidproblemen
Herken jij één of meerdere van deze klachten? Ga bij jezelf te rade of stress de oorzaak is. Ga bij twijfel uiteraard eerst naar je huisarts. Ook als jij je zorgen maakt.

Tip 21 - Gezond leven en eten belangrijk bij HSP
Gezond leven en eten belangrijk bij HSP.
Als cliënten met HSP (hoog sensitiviteit) zich aanmelden, neem ik als eerste stap voeding en levenswijze door. Regelmatig valt op dat cliënt niet goed voor zichzelf zorgt waardoor HSP kwaliteiten, onhanteerbare klachten worden.
Regelmaat in leven zoals op tijd naar bed en opstaan, regelmatig je rustpunten nemen op de dag en op vaste tijden gezonde voeding eten die borg staat voor alle vitaminen mineralen brengt vaak rust in het klachtenpatroon.
Ander belangrijk aandachtspunt betreft het gebruik van drugs. Soft drugs (blowen) of het gebruik van andere middelen zoals XTC, paddo's of andere middelen zijn voor elke HSP'er schadelijk. Als de rook om het hoofd verdwenen is wordt de sensitiviteit hoger en moeilijker te hanteren.
Voor elke HSP'er geldt dan ook de tip: neem je leven in praktische zin eens onder de loep. Eet gezond, slaap genoeg maar niet teveel, neem voldoende lichaamsbeweging en indien voor jou van toepassing: stop met het gebruik van geestverruimende middelen.
Als er dan nog klachten zijn waar je mee worstelt verwijst dat vaak naar dieper gelegen problematiek waarbij Gestalt psychotherapie mooie kansen biedt. Heb je moeite met het op een gezonde manier inrichten van je leven, denk dan eens aan life coaching.
Tip 22 - Boekentip: Hoog sensitieve personen
Elaine Aron heeft veel onderzoek verricht naar het begrip HSP. Eigenlijk kun je zeggen dat zij de grondlegster is van het begrip hoog sensitiviteit. Zij heeft in een van haar eerste boeken die nog steeds de moeite waard is van het lezen ook klein testje bijgevoegd. Hierbij kun je vaak met eenvoudige vragen ontdekken of je HSP bent.
Haar boek " Hoog sensitieve personen, Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigd" Is dus een mooi begin in je zoektocht naar antwoorden. Het kan je helpen inzicht te krijgen. Ook kan een therapeut je vaak helpend zijn.
Tip 23 - Werk aan je grenzen
Wat is van mij? En wat hoort bij de ander?
Mensen met HSP pikken heel gemakkelijk een sfeer in de kamer op en dat niet alleen. Ze voelen ook haarfijn de stemming van de ander aan. Deze stemming nemen ze soms zelfs ongemerkt over, waardoor ze voortdurend heen en weer geslingerd lijken te worden door hun stemmingen. Niet wetende dat ze die soms ongemerkt van de ander hebben opgepikt.
Merk jij bij jezelf dat je soms in gezelschap ineens overvallen wordt door een bepaald gevoel wat je eerst niet had. Bv een verdrietig gevoel, een depressieve stemming, een angstig of onbehaaglijk gevoel, terwijl je eerst goed geluimd was, dan heb jij daar misschien last van als HSP-er.
Dan is de eerste vraag die je jezelf kunt stellen: hoort dit bij mij of heb ik dit ongemerkt van iemand anders opgepikt? Als je ontdekt dat dit niet jouw gevoel is, dan kan dat soms al een beetje opluchting geven.
Als je je ervan bewust wordt dat je gemakkelijk de stemming van iemand anders absorbeert, dan is het een goed idee om aan je innerlijke grenzen te gaan werken.
Allereerst door bewustwording van wat bij jou hoort en wat bij de ander hoort. Als je merkt dat je iets van de ander oppikt, dan kun je dat aanpakken, maar je kunt het ook bij de ander laten. Dat vergt wel wat oefening, maar de bewustwording dat het niet van jou is, kan daarbij helpen.
Werken aan je grenzen, zeker je innerlijke grenzen is heel belangrijk.
Lukt je dat niet alleen, dan kun je er altijd professionele hulp voor zoeken.
Tip 24 - Druppels Juniperus communis bij stralingsbronnen
Deze tip is voor mensen die hoogsensitief zijn of voor mensen die hooggevoelig zijn en hierbij ook gevoelig zijn geworden voor straling.
Er is een middel op de markt van de Spagyriek apotheek.
Juniperus communis beschermt tegen alle vormen van straling!
Een van de interessante onderwerpen die Naidu Gopalsamy behandelde tijdens het seminar in juni, was de essence Juniperus communis. De essence blijkt bescherming te bieden tegen alle (!) vormen van straling.
Enkele voorbeelden van stralingsbronnen zijn: elektrosmog, mobiele telefoons, Wifi, zendmasten, hoogspanningskabels, magnetrons, inductieovens, vliegtuigen, medische onderzoeksmethoden, radiotherapie en aardstralen.
Ga hiervoor als volgt te werk: Breng 21 druppels Juniperus communis aan op een pleister en plak deze voor de nacht op het sacrum (heiligbeen). De volgende ochtend kun je de pleister verwijderen. Je bent dan gedurende 6 weken beschermd, aldus Naidu Gopalsamy. Desgewenst kun je de pleister ook vaker aanbrengen, bijvoorbeeld als je zeer gevoelig voor de invloed van straling bent.
Naast alle mogelijke oefeningen die je kunt doen om jezelf te beschermen bij hooggevoeligheid kan dit een mooie aanvulling zijn. Je kan contact opnemen met de Spagyriek apotheek.
Tip 25 - Zoek op tijd positieve prikkels op
Wat hooggevoelige personen met elkaar delen is een geest en lichaam dat sterk reageert op impulsen van buitenaf. Dat kunnen zowel negatieve als positieve prikkels zijn. Van negatieve prikkels kunnen HSP-ers letterlijk ziek worden.
HSP-ers kunnen zich helemaal opgeladen voelen door positieve prikkels zoals yoga, massages, sauna, het contact met dieren en baby’s of een stevige wandeling op het stand of door het bos.
Zorg als HSP-er goed voor jezelf door op tijd positieve prikkels op te zoeken. Wellicht heb jij, net als veel andere HSP-ers, relatief meer tijd nodig voor positieve prikkels, omdat negatieve prikkels zo'n enorme invloed uitoefenen en je energie weg doen vloeien.
Neem die tijd! Jij bent zelf verantwoordelijk voor je gezondheid en welzijn.

Tip 26 - Draag een Labroriet
Ben jij, net als veel andere HSP-ers heel snel vermoeid? Vind jij dat ook zo moeilijk te accepteren, omdat je nog zoveel meer wilde doen?
Na een kort bezoekje kun je al uitput zijn, omdat naast de uitgesproken woorden, je ook van alles bij de ander waarnam wat niet werd uitgesproken. Er komt dan veel te veel energie van de ander bij jou binnen.
Wat veel HSP-ers helpt is het dragen een Labradoriet. Dat is een edelsteen die aan een kettinkje als hanger om je nek, op de huid, gedragen wordt. Ook helpt het om een zwart hemd te dragen. Zwart is een beschermende kleur. Probeer het maar eens!
Tip 27 - Zie hooggevoeligheid als iets extra's
Mijn ervaring is dat mensen hooggevoeligheid als last of soms als een zware rugzak voelen, zien in hun leven.
Dit hoeft zeker niet te zijn. Zie het als iets extra’s wat jou de mogelijkheid bied om mooie dingen te beleven, te bemerken, te zien in je leven.
Het is de bedoeling deze kwaliteiten te benutten in welke situatie dan ook en als kracht te gaan voelen, merken en zien. Dit kan op verschillende manieren en welke weg voor jou is weggelegd kan samen met jou ontdekt worden in een uitdagend avontuur.
Zodat het beste uit jou als mens zichtbaar en voelbaar wordt voor anderen en natuurlijk voor je zelf.
Tip 28 - Aandacht voor hooggevoeligheid met hoogbegaafdheid
Vaak zie je bij hoogbegaafde mensen een hooggevoeligheid.
Het interpreteren en opnemen van bepaalde literatuur, stof is a peace of cake voor deze mensen. Alleen hoe dit in het werkelijke leven in te passen cq. hiermee om te gaan kan voor deze mensen lastig of zeer moeilijk zijn.
Dit kan doordat de sociale vaardigheid en/of weerbaarheid bij hen in verhouding tot het hoogbegaafd zijn qua leren, opnemen meer moeite kost of als lastig wordt ervaren.
Het is een dubbele extra kwaliteit die aandacht vereist om er mee om te gaan.
Het kan iets moois geven als je deze kwalitatieve krachten zoals ik ze noem, kan bundelen van veerkracht tot superkracht. De route die bij jou past is om dit te ontdekken te integreren is heel waardevol.
Tip 29 - Masseer zachtjes de kootjes van je vingers
Hooggevoeligheid gaat veel verder dan een groetere prikkelgevoeligheid. Het is een kracht. Je hebt meer spiegelneuronen en meer verbindingen in je hersenen.
Dat geeft mogelijkheden maar kán ook met zich meenemen dat je wel erg veel oppikt uit je omgeving. Als je dan last hebt van té veel prikkels massseer eens zachtjes de kootjes van je vingers, Dat geeft ontspaning in je lichaam.
Bij kinderen (en volwassenen) kan het ook helpen om even met de vingersnagels stevig, maar niet té hard, over je rug te wrijven van boven naar beneden een tijdje.
Tip 30 - Leer je gebruiksaanwijzing en zet het om naar een kracht
Focus op leren kennen van jouw gebruiksaanwijzing en leer je hoog gevoeligheid omzetten naar een kracht.
Inlevingsvermogen, empathie, kwetsbaarheid, intens kunnen ervaren, leven en voelen.
Gericht zijn op samenwerking en insluiten. Kunnen genieten van details en het grotere geheel kunnen ervaren.
Weet wat je bezit en hoe je het tot bloei kunt laten komen. Een innerlijk rijk, invoelend en passievol leven staat te wachten.

Tip 31 - Een therapeut die ervaring heeft met HSP
Misschien heb je net ontdekt of het vermoeden dat je hooggevoelig bent. De herkenning en erkenning kan al een hele opluchting zijn. Je bent geen ‘aansteller’ wat je misschien vaak te horen kreeg.
Het weten dat je hooggevoelig bent is één ding, hoe je er mee om leert gaan is een tweede. Er zijn veel goede tips te vinden maar uit ervaring weet ik dat je het meeste hebt aan een therapeut die ervaring heeft met HSP.
Zoek vooral een therapeut waar je je goed bij voelt!
Tip 32 - Voel je eigen behoeftes en neem ze serieus
De keerzijde is dat wie te veel is afgestemd op de ander, niet meer voelt wat hij zelf nodig heeft.
In mijn praktijk merk ik vaak dat de eigen behoeftes niet serieus worden genomen of soms zelfs niet eens gevoeld worden.
Wie daar balans in weet te vinden, wordt een evenwichtig mens die goed zorgt voor zichzelf en tegelijkertijd ook oog heeft voor de ander.
Tip 33 - Leer je te beschermen
Ga samen met een therapeut op zoek naar mogelijkheden om jouw energie zoveel mogelijk bij jezelf te houden.
Hooggevoelige mensen laten zich snel leegtrekken. Sluit je af voor negatieve invloeden, leer je te beschermen.
Tip 34 - Neem je lichaamssignalen serieus en handel daarnaar
Tegelijkertijd ben je door je hooggevoeligheid ook beter dan een niet hooggevoelige in staat om te registreren wat er in je binnenwereld gebeurt.
Wees alert op je lichaamssignalen, neem deze serieus en handel daarnaar: Als je voelt dat je onrustig wordt, weet (en accepteer van jezelf!) dat je snel overprikkeld raakt en neem je rust.
Tip 35 - Leer je hooggevoeligheid te omarmen
Psychiater Dirk de Wachter zei in een interview op Radio 1 in De wereld vandaag: "De ongevoeligheid van de wereld is een groter probleem."
Touché

Tip 36 - Onderscheid jouw energie van dat van de ander
Hierdoor kun je beter bij jezelf blijven en wordt je minder "overvallen" door, vaak negatieve, emoties van anderen. Graag begeleid ik je in dit proces. Zo kun je je gevoeligheid positief (voor jezelf) gaan inzetten in plaats van dat je er last van hebt.
Tip 37 - Therapie die je helpt om in contact te komen met jezelf
Therapie kan zinvol zijn wanneer je overprikkeld bent geraakt.
Bij een lichte overprikkeling dien je voldoende rust te nemen, maak een boswandeling of neem een massage.
Bij zware overprikkeling zul je de tijd moeten nemen om te herstellen.
De beste therapie is een therapie die je helpt om in contact te komen met jezelf, je lijf en je gevoel.
Denk eens aan haptonomie, yoga, tai chi of mindfulness.
Tip 38 - Zet een comfortabel symbool om je heen
Kies dus een symbool waarbij je je comfortabel voelt om dat de hele dag om je heen te hebben.
Bijvoorbeeld een ‘stolp’ over jezelf heen trekken of in een ‘zak’ stappen en boven je hoofd dichtknopen. Het gaat om bewustwording.
Ben je vergeten om jezelf af te schermen, trek jezelf terug op het toilet en doe het alsnog.
Tip 39 - Breng in kaart wat jouw moeilijke momenten zijn
Wanneer heb jij het meeste last van je gevoeligheid?
En dan, wat kun jij doen om die situatie gemakkelijker voor jezelf te maken? Het kan zijn dat je bv dat je de duur van een feestje verkort, door later te komen of eerder weg te gaan.
Door naar die momenten te kijken en wat jij kunt doen voor jezelf leer je beter je eigen grenzen te bewaken.
Tip 40 - Mindvalley Masterclasses

Tip 41 - Boekentip: Voluit leven met hooggevoeligheid
Tip 42 - Leer de voordelen van hoogsensitiviteit benutten
Hooggevoelig zijn is niet hetzelfde als lichtgeraakt, kwetsbaar of introvert zijn. Dat wordt helaas nogal eens door elkaar gehaald. Echt hoogsensitieve personen kunnen ook juist erg assertief, krachtig of extravert zijn.
Hoogsensitiviteit betekent alleen dat je veel meer informatie binnenkrijgt van je omgeving, dan een gemiddeld persoon. Dat kunnen indrukken zijn of gevoelens van anderen, sfeer, etc.
Het kan een enorme kracht zijn, want het geeft je extra informatie. In vele beroepen heb je hierdoor een voorsprong. Maar het kan ook uitputtend zijn.
Doordat jouw hersens misschien wel twee keer zo hard werken om al die indrukken te verwerken, ben je sneller moe dan een ander. Hoogsensitiviteit vermomt zich dan ook nog wel eens als (chronische) vermoeidheid.
In therapie kun je leren hoe je dit meer kunt sturen op een manier die bij jou past, jou wat rust geeft. En hoe je dus vooral de voordelen van hoogsensitiviteit kunt benutten!
Tip 43 - Jezelf gronden
Goed gegrond zijn betekent dat je helemaal aanwezig bent in je lichaam en verbonden bent met de aarde.
Er zijn verschillende manieren om jezelf te gronden bv via lichaamswerk, meditatie en visualisatie. Gronding helpt je om temidden van alle prikkels contact te houden met jezelf.
Tip 44 - Een experiment: Verliefd... op jezelf
Wat gemakkelijker is, is de energie bijsturen.
Stel je eens voor dat je je empathie net zo verhoogd is naar jezelf, je precies aanvoelt wat je zelf nodig hebt, je net zo zou 'in-tunen' op jezelf... dan wordt het gemakkelijker om je grenzen te voelen, te benoemen, aan te houden. Het wordt gemakkelijker om te benoemen wat je wilt (en niet alleen wat je nodig hebt).
Dus bij deze een experiment:
Stel je voor dat precies jij degene bent die je liefhebt - met heel je hart.
Hoe loop je dan, wat draag je, hoe kijk je jezelf recht en liefdevol in de spiegel, en kun je bedenken waar je jezelf vandaag gelukkig mee zou maken?
Op deze manier ga je jezelf 'voeden' met liefde, met aandacht, met energie. En voel je eerder dat je weer even stilte nodig hebt. En dat allemaal samen maakt het gemakkelijker om om te gaan met de energie van anderen.
Tip 45 - Bewust worden van je eigen ruimte
Veel mensen in deze tijd zijn (hoog-) gevoelig.
In potentie is hooggevoeligheid in iedereen aanwezig. Niet iedereen echter laat het toe, waardoor we elkaar niet waarderen in die mooie gave.
Voor mensen wiens hooggevoeligheid erg op de voorgrond is, kan de wereld overkomen als een hard werkterrein vol onbegrip. Je hebt het gevoel alsof je constant alert moet zijn en voelt je regelmatig onbeschermd en alleen.
Voor hooggevoelige mensen is het daarom van groot belang, om je eigen stille ruimte te leren kennen en daar veiligheid te voelen.
Volg een aantal sessies met een ervaren therapeut zodat je jezelf beter begrijpt en beter kunt beschermen.

Tip 46 - Wat is van jou en wat is van de ander?
Tip 47 - Wat betekend hoog gevoeligheid voor jou!
Maar wat zijn nu de triggers van jou en waarop reageer jij nu zo met alle zintuigen, waardoor je zo van slag kunt geraken?
Door met behulp een dieptepsycholoog naar jezelf te kijken zal je stap voor stap meer inzicht krijgen wat hoog-gevoeligheid nu werkelijk voor jou betekend. Hierdoor zal je meer rust en stabiliteit gaan ervaren in jezelf en makkelijker de veranderingen van de dag om kunnen gaan.
Tip 48 - Merk je gedachtestroom op en zeg stop
Zit je als hooggevoelig persoon ook zo vol in je hoofd en ben je bezig met details en allerlei associaties waardoor je denken en doen te ingewikkeld wordt.
Als je hier moe van wordt, besef dat je (grotendeels) baas bent over je eigen gedachten. Merk de gedachtestroom op, zeg dan tegen jezelf STOP, haal diep adem en zeg tegen jezelf: ‘Moet en wil ik hier over doordenken/piekeren?’
Hierdoor neem je afstand en zet je de rem erop. Heeft dit probleem zoveel details en probleemtijd nodig? Of moet ik gewoon een knoop doorhakken en doen. En is het goed genoeg.
Tip 49 - Zet een vrolijk liedje op in je hoofd
Jouw, vaak automatische, gedachtes sturen jouw gevoel en gedrag. Als ze positief zijn, helpen ze je. Maar zijn ze negatief, en onrealistisch, wat je zelf diep van binnen vaak wel weet, dan houden ze je tegen.
Zet dan een vrolijk liedje op in je hoofd of ga fluiten of zingen.
Je zult merken dat jij je beter gaat voelen en daardoor de dingen gaat doen en stappen zet.
Tip 50 - Aandacht op jezelf richten
Als je hoog gevoelig bent kan het zijn dat je aandacht gemakkelijk bij de gevoelens van anderen zijn. Jij voelt nu eenmaal hoe een ander zich voelt ook als hij of zich zich anders voordoet.
Nu kan het zijn dat jij de spanning of de emotie van de ander overneemt. Dat je geneigd bent om mee te kleuren.
Omdat jij je dan vervelend voelt ga je van alles doen om de ander zich goed te laten voelen ( in de hoop dat jouw spanning dan afneemt)
Echter dit kan veel energie kosten.
Als je dit opmerkt krijg je keuze mogelijkheden. Je kunt jezelf dan de vraag stellen wat kan ik nu zelf doen om mij beter te voelen.
Dat kan zijn even afstand nemen, je focus verleggen naar wat je aan het doen bent. Hiermee neem jij verantwoordelijkheid voor jezelf en jouw gevoelens, daarmee nodig je de ander indirect uit hetzelfde te doen.

Tip 51 - Hoog gevoeligheid kan samen hangen met PTSS
Een van de kenmerken hiervan is dat je zintuigen op scherp komen te staan. Dit is logisch, want bij (reëel) gevaar is het heel nuttig heel veel aandacht te hebben voor wat je in je omgeving waarneemt zodat je snel de bron van het gevaar kunt ontdekken.
Je bent in deze staat van zijn, dus geactiveerd (stress hormonen) en je zintuigen zijn extra gevoelig. Alle prikkels die je binnen krijgt zorgen voor nog meer stress. Dit is dus geen gezonde situatie. Bij hoog gevoeligheid kun je dus onderzoeken of trauma therapie je kan helpen om te leren jezelf tot rust te brengen en minder gevoelig te worden voor triggers zodat je zintuigen minder steeds op scherp staan.
Tip 52 - De sociale vraag van hoog gevoeligheid
Dit kan je uit balans brengen, het kost bovendien extra tijd om prikkels/indrukken te verwerken. Situaties kunnen hierdoor zo onprettig worden dat je ze gaat mijden.
Enerzijds heeft onze drukke wereld deze hele gevoelige mensen hard nodig omdat ze ‘de kanarie in de kolenmijn’ zijn: ze maken ons duidelijk dat we onder teveel (prikkel)druk leven.
Aan de andere kant willen veel mensen dat liever niet weten omdat we tegelijkertijd prikkelverslaafd zijn. Hierdoor worden gevoelige mensen soms als ‘lastig’ weggezet.
Zodoende is niet alleen het omgaan met hoog gevoeligheid zelf een vraagstuk. Er is ook een sociale vraag: hoe raak ik niet in een isolement? Die vraag is heel belangrijk, want als je veel binnen krijgt en dús veel te verwerken hebt, is contact met mensen die naar jou luisteren, je steunen en je begrijpen juist van levensbelang.
Tip 53 - Leer je eigen energie te beheren
Als je dagelijks deze oefeningen doet, dan merk je al snel veel verschil en het mooie is dat je het zelf kunt doen!
Laat je op weg helpen door een therapeut die hier ervaring mee heeft en samen met jou kijkt welke oefening bij jou past.
Tip 54 - Down to earth boek over hoogsensitiviteit
Elke van Hoof: Eerste hulp bij hoogsensitiviteit
Tip 55 - Leer gronden, gronden en nog eens gronden; aarden
Laat overtollige energie, arousal , gaan naar de aarde, via het contact met je voeten met de aarde; daar zijn velerlei grondingsoefeningen voor. O.a. op YouTube.

Tip 56 - Hou een deel van jouw aandacht bij jezelf
Tip 57 - een antenne hebben, is anders dan jezelf verliezen
Zo kan het zijn dat je leerde dat je je eigen gevoelens, mening en wensen weg hoort te cijferen. Maar niets is minder waar. Als hooggevoelig persoon is het ontzettend belangrijk om ook hooggevoelig voor jezelf te worden... wat zou je doen als je bijvoorbeeld alleen was? Waar heb je behoefte aan? Alleen als je ook voor jezelf zorgt, kun je je hooggevoeligheid gaan omarmen als de gave die het is.
Tip 58 - Floaten bij overprikkeling
Floaten doe je in een speciale cabine waarin je gewichtloos drijft. De temperatuur van het water en de omgeving zijn gelijk en aangenaam warm, en het geeft je het gevoel dat je zweeft. In de cabine is het heel rustig, er zijn geen prikkels.
Door te floaten kom je helemaal tot jezelf. Een bad nemen op een rustig moment kan een goed alternatief zijn.
Tip 59 - balans
Tip 60 - HSP en angst

Tip 61 - De kracht van hooggevoeligheid
Tip 62 - Werk aan grens versterking
Tip 63 - Ervaringstip
Tip 64 - Prikkels van buiten en binnen
Tip 65 - Boekentip: HSP-hulpgidsen 1 - hulp bij overprikkeling
Tip 66 - Boekentip: HSP-hulpgidsen 2 - hulp bij overprikkeling
Tip 67 - Boekentip: HSP-hulpgidsen 2 - hulp bij overprikkeling
Tip 68 - Aarden, aarden en nog eens aarden
De tip is: aarden, aarden, aarden en nog eens aarden.
Aarden is in contact zijn met de aarde of het eigen lichaam dat uit o.a. aarde bestaat. Als we geaard zijn kan overtollige energie via de voeten afvloeien.
Een makkelijke oefening om te aarden is om op de uitademing met onze aandacht naar beneden te gaan door het lichaam en de voeten de grond in.
Als je dit een paar minuten doet, zul je merken dat je je lichaam veel beter voelt.
Een vergelijkbare methode is om je voor te stellen dat er vanuit je voeten boomwortels diep de aarde in strekken.
Dit zijn herstellende oefeningen en er zijn er nog veel meer. Wat nog belangrijker is, is om de oorzaken te vinden die ertoe leiden dat we niet goed geaard zijn op een bepaald moment of situatie. Niet zozeer wat er buiten ons gebeurt, dat kunnen we niet veranderen, maar wat datgene wat buiten gebeurt bij ons veroorzaakt, hoe we daarop reageren.
Als je die oorzaken vindt en ze aanpakt, zul je van nature geaard zijn en heb je nauwelijks meer oefeningen nodig voor herstel.
Voeg zelf een tip toe

- ✓ 300+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
Corona-pandemie update:
Bij de meeste van de therapeuten op deze site kun je tijdens de lockdown nog naar de praktijk.
Toch liever online therapie?
Een deel van onze therapeuten biedt ook online (video) therapie aan.
Omgaan met boosheid
Hooggevoeligheid:
Aarden, aarden en nog eens aarden
Negatief zelfbeeld:
Blij met een terugslag!
De gesprekken waren zeer waardevol
Rene & Annet | Tilburg | 18 feb 2021:
Onze ervaring met Nicolette is heel positief
Anoniem | 12 feb 2021:
Goed geholpen met EMDR
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten