Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Hij wordt agressief in plaats van 'gezond' boos

BOOS!!!

Thom wordt agressief in plaats van 'gezond' boos. Hij heeft een kort lontje, schreeuwt dan tegen zijn vrouw, heeft ook wel eens iets in huis stukgeslagen. Toen hij uit wanhoop zijn zoontje een flinke tik gaf was dit het moment voor hem om hulp te gaan zoeken.

Tijdens de gesprekken onderzoekt Thom wat maakt dat hij zo snel boos wordt. Hij ontdekt dat hij zich voorafgaand aan zijn boosheid vaak gefrustreerd en onzeker voelt, niet serieus genomen.

Daarnaast merkt hij dat hij het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen en zijn grenzen en behoeften aan te geven. Daardoor laat Thom lang over zijn grenzen gaan en dit geeft steeds weer frustratie. Hierdoor stapelt zijn boosheid zich verder op. Er is dan nog maar weinig nodig om 'te exploderen'.

Volgens Thom werd er vroeger thuis ook veel geschreeuwd. Voor zijn inmiddels overleden vader was hij altijd een beetje bang. Hij probeerde daarom altijd vriendelijk en lief te zijn. Thom ontdekt ook dat hij zich door zijn vader niet gezien voelde, heeft zich steeds afgevraagd wat hij als zoon eigenlijk betekende.

Dit maakte hem onzeker en het is ook deze onzekerheid die in het dagelijks leven in de contacten met anderen Thom parten speelt. Net als hij bij zijn vader deed, gedraagt hij zich vriendelijk, correct en meegaand. Zonder mening of grens. Dit breekt hem nu op.

Door de ontdekkingen die Thom over zichzelf doet gaat hij zichzelf en zijn manier van reageren beter begrijpen. Er is veel verdriet en oude boosheid die Thom te verwerken heeft. Doordat hij dit nu toe durft te laten wordt hij innerlijk steeds rustiger en gaat hij zichzelf steeds meer waarderen.

Het wordt makkelijker voor hem om gezonde grenzen aan te geven, zijn eigenwaarde en zelfvertrouwen nemen toe en Thom durft daardoor ook voor zijn mening uit te komen. Hierdoor krijgt hij respect van de omgeving terug en voelt hij zich serieus genomen, van waarde.

Zo herontdekt Thom zichzelf. Er is geen rede meer om zo extreem boos te worden. De onderliggende pijn is verwerkt en Thom kan nu gezond assertief reageren en daarmee ook 'gezond' boos zijn. Want gezonde boosheid is per slot van rekening wel een emotie die er mag zijn en een belangrijke functie heeft.


Thessa

1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:





+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten