Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Karen de Ruijter | GZ-psycholoog

GZ-psycholoog-Zeist
Ernst Casimirlaan 8
3708 CJ Zeist


Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtPsycholoog Zeist

---

Doorverwijzing

Ik heb voor onbepaalde tijd een clientenstop.


Kijk daarom bij een andere therapeut op deze website.

---

 

 

Mijn naam is Karen de Ruijter, GZ-psycholoog en relatietherapeut. Ik heb een eerstelijns psychologie praktijk in Zeist. In het eerste gesprek vertel je waar je mee zit en dan zal ik je een voorstel doen hoe we daarmee aan de slag kunnen gaan. Als dat voorstel je aanspreekt en we ook een klik hebben, gaan we van start.

 

Mijn werkwijze is met gevoel en verstand. Doelgericht en betrokken, gebaseerd op veel ervaring en deskundigheid en weinig vooroordelen. Afhankelijk van wat bij jou past kunnen we gebruik maken van diverse vormen van therapie zoals

 

– cognitieve therapie

– gedragstherapie

– schematherapie

– emdr-therapie

– relatietherapie

 

Ik heb een sfeervolle praktijk aan huis. Hierdoor ben ik flexibel en kunnen we meestal binnen een week een afspraak maken. 

 

 

Over mij

Na mijn studie Psychologie aan de UvA ben ik als psycholoog gestart in een open instelling. Ik heb daar een ruime ervaring opgedaan met het werken met cliënten met een breed scala aan psychische klachten.

 

In 1998 ben ik met mijn eigen praktijk gestart, waarin ik met gevoel en verstand mensen begeleid. Ik heb een stijl van werken waardoor mijn clienten zich uitgedaagd voelen om op hun eigen gedrag te reflecteren en, vrij van oordelen en weerstand, keuzes te maken.

 

Mijn aanpak is doelgericht en betrokken, gebaseerd op veel ervaring en deskundigheid en weinig vooroordelen. Ik ga naast mensen staan om te helpen te (her)ontdekken wat ze kunnen, hoe ze verder willen en hoe ze keuzes kunnen maken.

Wil je meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met mij op.

Karen

Opleidingen en registraties

Opleidingen & registraties

Psychologie aan de UvARegistraties

Specialisaties

Specialisaties

Cognitieve therapie

Cognitieve therapie gaat uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen.

 

Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, wordt makkelijker angstig, somber of geïrriteerd, met allerlei negatief gedrag tot gevolg.

 

In cognitieve therapie onderzoeken we of die negatieve wijze van denken wel helemaal klopt en of er niet een passender manier van denken mogelijk is.

 

Depressieve mensen onderzoeken bijvoorbeeld of zij inderdaad mislukt zijn in het leven en of alle andere mensen hen werkelijk niet mogen of minachten. Gebaseerd op feiten leren zij hun manier van denken te corrigeren.

 

Bij het uitwerken van meer realistische standpunten is het vaak handig om cognitieve oefeningen te doen en huiswerkafspraken te maken.


Gedragstherapie

In gedragstherapie staat het gedrag centraal. Hoe iemand handelt bepaalt namelijk in belangrijke mate hoe iemand zich voelt.

 

Wie geneigd is om uit angst bepaalde zaken uit de weg te gaan, zal zijn angst vaak eerder versterken dan verminderen.

 

Wie niet goed weet hoe hij zijn mening het beste naar voren kan brengen, zal eerder onzeker of juist geïrriteerd worden.

 

Wie niet heeft geleerd hoe hij zich moet beheersen, zal gemakkelijk het slachtoffer worden van zijn eigen impulsiviteit.

Binnen gedragstherapie brengen we eerst het problematische gedrag en de omstandigheden waarin die voorkomen in kaart. Vervolgens help ik je om bijvoorbeeld assertiever te reageren op die omstandigheden.

 

Dit oefenen we eerst samen en vervolgens ga je het toepassen. Zowel het inventariseren van problematisch gedrag als het bedenken en oefenen van nieuw, beter passend gedrag doen we samen.Cognitieve gedragstherapie

De gedragstherapie kan gecombineerd worden met cognitieve therapie.

 

Cognitieve gedragstherapie kan zowel de manier van denken en interpreteren beïnvloeden, als de manier van doen en laten. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten. Vaak werken we gelijktijdig aan beide aspecten.Schematherapie

In onze jeugd ontstaan soms overtuigingen over het leven. Soms zijn deze overtuigingen schadelijk voor iemands verdere ontwikkeling.

 

Bijvoorbeeld als je als kind niet veilig was, kan je de hardnekkige overtuiging krijgen dat niemand te vertrouwen is. Met zo’n overtuiging wordt het erg moeilijk om bijvoorbeeld langdurige relaties aan te gaan.

 

Dit soort schadelijke overtuigingen worden ook wel schema’s of valkuilen genoemd. Deze valkuilen lopen vaak als een draad door iemands leven en geven telkens weer problemen.

 

Schemagerichte therapie is erop gericht om deze valkuilen op te sporen en te doorbreken. Het is een therapie die meestal wat langer duurt dan cognitieve therapie, omdat het zich niet alleen richt op klachtenvermindering maar ook op het aanpakken van de oorzaak en het doorbreken van je valkuilen.EMDR-therapie

EMDR-therapie is een kortdurende therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf.

 

EMDR is de Engelse afkorting voor: Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

 

Tijdens de EMDR sessie zal ik vragen om aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Door middel van oogbewegingen word je tegelijkertijd afgeleid.

 

Verondersteld wordt dat deze bilaterale stimulatie ervoor zorgt dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het is een effectieve en snelle manier om een trauma te verwerken.


EFT-Relatietherapie

In elke relatie komen er wel eens problemen voor. Als jullie er samen niet meer uitkomen, dan kan relatietherapie uitkomst bieden.

 

Bij relatietherapie maak ik gebruik van EFT. Bij EFT ligt de nadruk niet op het gedragsmatige maar op de onderliggende emoties. Verlies van emotionele verbinding kan eenzaam maken.

 

We onderzoeken samen waarom het steeds misgaat tussen jullie. Vervolgens hoe je je weer emotioneel verbonden kan gaan voelen in met je partner.

 

In EFT relatietherapie worden 3 fases onderscheiden:

 

Fase 1: In kaart brengen en stopzetten van escalaties en negatieve patronen

Fase 2: Opnieuw in elkaars hart leren kijken zodat er nieuwe positieve verbinding ontstaat

Fase 3: Nieuwe oplossingen voor oude problemen bedenken en de nieuw verworven verbondenheid tussen jullie bestendigen.

Ook is er veel aandacht is voor de pijlers van een goede relatie: veilige hechting, een vertrouwd gevoel, respectvolle communicatie en bereidheid je eigen behoeftes en die van je partner te erkennen.

Therapievormen

 • Angst therapie
 • Burnout therapie
 • Coaching
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Cognitieve therapie
 • Counselling
 • EMDR-therapie
 • Gesprekstherapie
 • GZ-psycholoog
 • Life Coaching
 • Psycholoog
 • Psychosociale therapie
 • Psychotherapie
 • Relatietherapie
 • Rouwbegeleiding
 • Stress therapie
 • Traumatherapie

Behandeling van


Tarieven

 • individueel 85 euro (50 min)
 • relatietherapie 125 euro (75 min)


1. Verzekerde zorg

Ik ben een contractvrije gz-psycholoog. Dit betekent dat je zelf na afloop van het behandeltraject de definitieve rekening bij jouw zorgverzekeraar indient. Ik vraag per sessie een voorschot . Afhankelijk van het soort polis, natura- of restitutie-, ontvang je een percentage (60-80%) van de behandelkosten.

Zie ook: https://contractvrijepsycholoog.nl/vergoedingen-zorgverzekeringen-ongecontracteerde-zorg-ggz-2017/

Om voor vergoeding in aanmerking te komen heb je een correcte verwijsbrief van de huisarts nodig, met daarop vermeld de vermoedelijke stoornis.
Stoornissen die vanuit de basisverzekering vergoed worden zijn:

 • depressieve klachten
 • angstklachten
 • posttraumatische stressklachten
 • onverklaarde lichamelijke klachten
 • chronische pijn
 • seksuele problemen
 • bepaalde eetstoornissen
 • verslavingsproblemen
Het verplichte eigen risico is € 385. Dus iedereen betaalt de eerste € 385 aan zorgkosten zelf via de verzekering die dit inhoudt. Dit geldt voor alle zorg die in het basispakket zit.


2. Onverzekerde zorg

Klachten en problemen die zijn uitgesloten van vergoeding vanuit de basisverzekering zijn:
 • partnerrelatieproblemen
 • rouw na verlies dierbare(n)
 • levensfaseproblematiek
 • aanpassingsproblematiek
 • werk- en studieproblemen
 • identiteitsproblemen
 • slaapproblemen
 • agressieregulatie
 • terugvalpreventie
Soms is vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk voor bovenstaande psychologische klachten. Dit kun je bij jouw verzekering navragen.


Tarief onverzekerde zorg (OVP):

Individueel psychologisch consult (50 min.):    € 85,-
Relatietherapie (75 minuten):                         € 125,-

Ligging


Reviews GZ-Psycholoog Zeist

Hieronder staan een aantal reviews over GZ-Psycholoog Zeist - Karen de Ruijter

rating
Waardering van 4,8 uit 5
Op basis van 6 reviews

(Schrijf zelf een review)
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Een geweldige coach/psycholoog

“Karen is voor mij een geweldige coach/psycholoog geweest. Een gids op mijn pad na enkele heftige gebeurtenissen. Zij liep als het ware met mij mee, waardoor ik mijn koers op mijn eigen weg kon vasthouden.

Zij steunde mij maar oordeelde niet. Zij gaf mij de ruimte om zelf de regie te houden en dacht met mij mee. Relativeerde waar nodig en gebruikte de nodige humor.

Ik heb mij altijd zeer veilig bij Karen gevoeld. Zij is in staat een warme en geruststellende sfeer te creëren. Alles kon gezegd worden zonder enige schroom te voelen.

Karen gaat uit van de hier en nu situatie. Soms komen er aspecten van vroeger aan bod. Ik vind het enorm belangrijk dat ik zelf de regie houdt en zelf verantwoordelijk ben. Bij Karen ervaar ik die ruimte.

De gesprekken heb ik als erg prettig ervaren. Even een stukje zelfreflectie: wat gaat er goed, waar loop je tegen aan.. Een moment van introspectie. Het was voor mij soms echt even bijkomen. Ik zou het iedereen toewensen.

Karen gaat steeds uit van het positieve en goede in een mens. De mens in zijn totaliteit met al zijn goede en minder goede kanten. Karen toont zich met vol respect naar de ander. Er is sprake van gelijkwaardigheid.

Zij kan zich goed in de ander inleven en weet dit helder te verwoorden, waardoor gevoelens en gedachte bij mij duidelijker worden. Ik werd tot nadenken gezet en kwam zeer dikwijls met een blij gevoel bij Karen vandaan. Meer in mijn kracht.”

| 15 sep 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Veel steun gehad

“Ik kwam bij Karen op de bank met een paniekstoornis. 

Vele moeilijke, leerzame maar altijd fijne gesprekken volgden. Met een flinke dosis humor weet Karen je vaak te raken of een boodschap mee te geven. Na heel wat tranen, die ik bij haar heb achtergelaten, heb ik nu geleerd om met mijn angsten en spanningen om te gaan.

Tevens heeft Karen mij geleerd om beter aan te geven aan mij omgeving wat ik wel en vooral wat ik niet wil en beter te luisteren naar mij gevoel. Ik heb veel steun gehad aan onze gesprekken.”

| 18 sep 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Confronterend, maar het heeft ons wel veranderd

“We zijn na 38 jaar huwelijk in relatietherapie gegaan. In ons geval zijn we als het ware heel erg met elkaar vergroeid. Het ging echter steeds meer schuren. Onze zoon was bezorgd en heeft via allerlei sites uiteindelijk contact gezocht met Karen en zo zijn we bij haar terecht gekomen.

We hebben –achteraf gezien- geluk gehad omdat we niet in een aanpak met allerlei gesprekstechnieken terecht zijn gekomen. Karen heeft ons bij de hand genomen aan de hand van “Houd me vast” van Sue Johnson.

De aanpak gaat uit van emotiegerichte therapie, op het smeden en versterken van de emotionele band en om de sleutelmomenten te identificeren en te transformeren naar opnieuw een liefdevolle relatie tussen mijn vrouw en mij; opnieuw leren open te staan voor elkaar en op elkaar afgestemd te raken.

De “emotionele hechting” tussen ons was zonder dat we het eigenlijk goed doorhadden in de loop der jaren behoorlijk naar de achtergrond verdwenen. Karen heeft de professionele kwaliteit om bepaalde inzichten aan te reiken die echt iets met ons hebben gedaan. Dat is confronterend, maar het heeft ons wel veranderd. We zijn er nog niet.

Het is hard werken aan onszelf en aan elkaar en het is oppassen dat we niet weer terugvallen in de gemakzucht van een langdurige relatie. Maar we “investeren” weer in liefde voor elkaar.”

| 16 sep 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Life-changing

“The sessions I have had with Karen have been simply life-changing.
Some people can help you understand yourself. But brilliant people also unlock your ability to actually change the things you want to change. That’s what Karen does.”

| 14 sep 2017
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Een upgrade van mijn leven

“Anders dan haar aanraden aan anderen kan ik niet, want ik ben verkocht! Karen gaat met je in gesprek over de juiste dingen en houdt je op het juiste moment een spiegel voor.

Ze helpt je vervolgens het van een andere kant te bekijken en hoe je jouw gewenste situatie kunt bereiken. Hierbij gebruikt ze diverse technieken die ze erg goed beheerst vanwege haar grote interesse in haar vak.

De sessies zijn daarom erg effectief en je gaat echt weg in de ‘I feel good’-modus waarbij negatieve gevoelens zijn omgezet in hoop en doelgerichtheid.

In mijn stoutste dromen had ik niet kunnen hopen dat ik me zoveel beter zou voelen na mijn burn out. Een mooie betekenisvolle ‘upgrade’ van mijn leven die ik dankzij Karen heb kunnen bereiken en leer vast te houden.

En als ik dan ook nog iets over de persoon Karen mag zeggen: Voor mij een voorbeeld van hoe een vrouw zichzelf neerzet in het leven. Als psychologe helpt ze je, stelt je gerust, is er als je haar nodig hebt en dat alles met een vleugje geweldige humor. Kortom: Een prachtig mens!”

| 13 sep 2017
Vond je dit een nuttige review?
Toon meer reviews
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Zeer prettig en ervaren psycholoog

“Ik heb Karen leren kennen als een zeer prettig en ervaren psycholoog. Ik voel me bij Karen op mijn gemak, alles kan gezegd worden en er is ruimte voor een traan maar ook zeker voor een lach.

Karen is een rustig persoon die goed kan inspelen op de behoeften van haar cliënt. Karen werkt (in mijn geval) veel met cognitieve veranderingen, ze leerde mijn gedachten veranderen. De weg van veranderen is niet altijd makkelijk, maar Karen wist me steeds weer op het goede spoor te zetten en wist me te blijven motiveren.

Karen staat niet boven haar cliënt maar naast haar cliënt. Karen heeft heel duidelijk zicht op waar je al wel, of juist nog niet aan toe bent. Stapje voor stapje pakt ze alle gebieden aan waardoor je op een goede manier het probleem waar je voor komt helemaal aanpakt.

Ik ga altijd met een goed gevoel naar Karen toe en ga ook altijd met een goed gevoel weer weg.”

| 6 sep 2017
Vond je dit een nuttige review?
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten