Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij eetstoornis

eetproblemen therapiepsycholoog

 

Eetstoornis - tips

Zoek je tips bij een eetstoornis, zoals overeten, obesitas, anorexia nervosa, boulimia nervosa, of een eetbuistoornis (Binge Eating Disorder)? Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met een eetstoornis

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Spreek jezelf met je voornaam aan in lastige situaties

‘Als we met sterke emoties te maken hebben, helpt het om een stap terug te doen en onszelf vanaf een afstand te observeren.

 

We zijn een stuk slimmer als we anderen advies geven, en die slimheid krijgen we terug als we in lastige situaties onze blik breed houden door onszelf met onze voornaam aan te spreken.

 

Het idee dat een minder egocentrisch perspectief nare emoties tempert, wordt ondersteund door breinonderzoek. Het emotiecentrum in ons brein – de amygdala – wordt minder actief als we niet in de eerste persoon tegen onszelf praten.

 

Bovendien helpt afstand van jezelf nemen om je zelfbeheersing te vergroten (‘Marloes, je kunt deze chips best laten staan’).5

deel deze tip

Tip 2 - Vermijd risicosituaties

HALT!

De volgende situaties vormen in het algemeen een risicosituatie voor het vertonen van destructief gedrag zoals een ongezond eetpatroon:

  • Hungry (Hongerig zijn, niet regelmatig of te weinig eten. Kan ook in figuurlijke zin voorkomen: iets heel graag willen)
  • Angry (boos of kwaad zijn, hoog opgelopen frustratie of wraak willen)
  • Lonely (eenzaamheid, terugtrekken of afsluiten van anderen)
  • Tired (Vermoeidheid, door teveel van jezelf te vragen, door te weinig slaap, door een verstoord ritme)


Let erop dat je basale zelfzorg op orde is zodat je bovenstaande risicosituaties vermijdt.5

deel deze tip

Tip 3 - Onderzoek je ziektewinst

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je eetstoornis wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je eetstoornis. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je eetstoornis sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je eetstoornis extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of hulpverleners. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je eetstoornis zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je eetstoornis.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je eetstoornis te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de eetstoornis, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de eetstoornis, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de eetstoornis niet meer heb?


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 4 - Onderzoek het thema: Controle hebben

Als je heel erg gecontroleerd met je eten omgaat, kan het zijn dat dat het thema eigenlijk is: controle.

Soms speelt er iets of gebeuren er dingen in ons leven waar we geen controle over hebben. (Er is een reorganisatie - hou ik wel of niet mijn baan?)

Het verlies van controle kan zo vervelend voelen dat we ter compensatie op een ander gebied extra controle gaan uitoefenen, om zo het onprettige gevoel van controleverlies niet meer te voelen. Zoals bijvoorbeeld op het gebied van eten.

Het kan dus interessant zijn om

a) na te denken over dingen waar je voor je gevoel op dat moment geen controle op hebt en wat je daar concreet mee zou kunnen doen;


b) daarnaast kan het ook geen kwaad te leren dat je nu eenmaal niet alles onder controle hebt, maar dat je genoeg zelfvertrouwen kunt ontwikkelen zodat je weet: "wat er ook gebeurt, ik red me wel".


R.B.

3

deel deze tip

Tip 5 - Eetbui als Informatiebron

Deze tip is met name gericht op mensen die worstelen met binge eating, eetbuien, boulimia en eetdrang.

Als je ervan uitgaat dat een eetbui/drang een informatiebron is. Wat zou de eetbui/drang je dan willen vertellen?

Geeft de eetbui/drang je een signaal dat je bijvoorbeeld over je grenzen bent gegaan of zegt het je dat je eigenlijk heel moe bent?
Of ben je misschien heel verdrietig maar kun of wil je dat liever niet voelen?

Voordat je je eetbui/drang veroordeelt, ga eens op onderzoek uit wat deze je zou kunnen vertellen.
Wat heb je nu Werkelijk Nodig? en Hoe kun je dit Jezelf Geven?

Succes!3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het eetstoornis-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 7 - Herkader je trek

Herkader je trek

Eet je meer dan goed voor je is en kun je het (nog) niet stoppen?

Dan heb je te maken met een heel sterke drang om te eten. Het gevoel dat deze drang je geeft, heb je onbewust bestempeld als negatief. Daardoor blijft je eetgedrag zoals het is.

Als je jezelf aanleert positieve associaties te koppelen aan dit gevoel (trek of honger), is het niet zo onprettig meer. Je hoeft er dan niet meer op te reageren met ongewenst eetgedrag.

Een voorbeeld: stel je hebt de neiging teveel tussendoor te eten. Als je trek krijgt, geeft dat je een rotgevoel. Als je deze trek herkadert tot iets positiefs is het niet vervelend meer om trek te hebben.

Je kunt het gevoel van trek hebben dan associëren met vet dat aan het verbranden is, calorieën die uit de weg geruimd worden, je lichaam dat lichter en fitter wordt, een beter figuur krijgen of het hebben van controle over je lichaam. Dan is het ineens best prettig om trek te krijgen!

Dit principe uit de hypnotherapie zie je ook terug in NLP, waar het herkaderen genoemd wordt. Behalve om af te vallen wordt het onder meer gebruikt door sporters, zodat ze bijvoorbeeld spierpijn positief ervaren als het sterker worden van hun spieren.

Oude overtuigingen die te maken hebben met onze basisbehoeften (zoals eten) zijn niet eenvoudig te veranderen. Lukt het je niet op eigen kracht? Vraag dan hulp aan een hypno- of NLP-therapeut.


2

deel deze tip

Tip 8 - Zoek een therapeut

Heb je last van een eetstoornis en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 9 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je eetstoornis.

Aanvaard dat de eetstoornis er is, zonder dat je jezelf met je eetstoornis identificeert. Jij bent de eetstoornis niet. Je hebt de eetstoornis.

Door op een zachte manier met jezelf en met je eetstoornis om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je eetstoornis ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 10 - Breng je eetpatroon in kaart

Breng je eetpatroon in kaart door bijvoorbeeld een eetdagboek in te vullen.

 

Dit is confronterend en dus moeilijk om te doen. Wees zo eerlijk mogelijk naar jezelf! Het geeft je veel inzicht in hoe je ervoor staat wat betreft een eventueel verstoord eetpatroon.

 

Het behandelen van de onderliggende emotionele problemen bij een eetstoornis gaat samen met herstellen/verbeteren van het eetpatroon.


Nancy

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Onderzoek en verander je lichaamsbeeld

In het herstel van een eetstoornis is hoe je tegen je lichaam aankijkt de grootste voorspeller van een terugval. Het is dus belangrijk om je lichaamsbeeld mee te nemen in een behandeling.

Een psychomotorisch therapeut, die ervaring heeft met eetstoornissen, kan je daarbij helpen. Die praat niet alleen met je, maar er worden ook ervaringsgerichte oefeningen gedaan om te ontdekken op welke manier je kijkt en hoe dat te veranderen is.


Yvette

1

deel deze tip

Tip 12 - Eet mindful, eet met aandacht

Eet mindful, eet met aandacht.

Als je gaat eten, neem dan bewust tjid om te eten, proef met aandacht, kauw goed en ervaar welke smaken je proeft, wat de structuur is van het eten en wat dit eten met je doet; voedt het je of vult het je?

Neem daarvoor echt de tijd, zo leer je weer te luisteren naar je lichaam en leer je ook weer voelen wat je lichaam aangeeft, bijvoorbeeld dat je genoeg gehad hebt.

De stap om te stoppen met eten is dan gemakkelijker en geeft je meer voldoening en verzadiging.


1

deel deze tip

Tip 13 - Je mag alles eten!

Je mag alles eten!

Hoe gek het ook klinkt, door jezelf eten te ontzeggen ontstaan juist eetbuien.

Door tegen jezelf te zeggen dat je alles mag eten voelt het voor jezelf als dat je keuze hebt om te mogen eten wat je wilt. Dat geeft vrijheid en rust.

En dat wat je eet, geniet daar van, ja hoor; met lekkere smak of mmmm geluiden! Kijk naar de hoeveelheid en pas dit aan, je kunt ook genieten van minder. En minder is weer beter!


1

deel deze tip

Tip 14 - Onderzoek je overtuigingen over eten/gewicht/je lijf

Welke overtuigingen heb jij over eten/gewicht/je lijf?

Schrijf alles op dat jij gelooft over eten, gewicht en je lijf. Schrijf ook de dingen op die voor jou vanzelfsprekend zijn en waarvan je verwacht dat iedereen het daarmee eens zou zijn.

Als je wil kun je deze lijst, of onderdelen daarvan, delen met mensen uit je omgeving en informeren of zij er hetzelfde over denken.

Daarnaast kun je de gedachten op de lijst uitdagen met vragen zoals:

  • Hoe weet ik dat deze gedachte klopt?

  • Voor hoeveel procent geloof je deze gedachte? Wat zegt het resterende percentage?

  • Wat zou iemand die het er niet mee eens is zeggen?


1

deel deze tip

Tip 15 - EMDR is een helpende methodiek bij eetproblematiek

Naast andere interventies is EMDR een zeer helpende methodiek bij eetproblematiek. Denk bijvoorbeeld aan de trekkracht die van bepaalde etenswaren uit kan gaan.

Zoek een therapeut die goed is opgeleid in EMDR en vraag hem of haar of er expertise is op het gebied van eetproblematiek.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Oefening: Wakker worden zonder eetstoornis

Wakker worden zonder eetstoornis.

Omschrijf zo nauwkeurig mogelijk hoe je dag er morgen uit zou zien als je wakker zou worden en geen eetstoornis meer hebt. Wat brengt het je, wat kost het je.

Deze oefening geeft inzicht in de functie van de eetstoornis of kan een motivator zijn om te werken aan herstel.


1

deel deze tip

Tip 17 - Boekentip: Bevrijd je leven van emotie eten

Het boek 'Bevrijd je leven van emotie eten' van collega Joan Bieger helpt je d.m.v. de zeven-stappen-methode je eetproblemen achter je te laten.

Joan is ervaringsdeskundig en heeft zowel haar eigen eetproblemen overwonnen als honderden vrouwen begeleid met haar methode.


1

deel deze tip

Tip 18 - Elke eetstoornis is een signaal van een dieperliggend probleem

Elke eetstoornis is een signaal van een dieperliggend probleem. De eetstoornis op zichzelf is al een heel probleem waar veel aandacht naar toe gaat. vanuit jezelf, maar ook vanuit je omgeving.

Als je echt de oorzaak te pakken wil hebben van je eetgedrag is het belangrijk te gaan ontdekken welke emoties jij niet hoeft te te voelen door bezig te zijn met je eetstoornis.

Dit kunnen emoties zijn die er al heel lang zitten: eenzaamheid, verlating, faalangst tgv van prestatiedrang, verdriet, leegte, machteloosheid, wanhoop....

Misschien heb je nooit ervaren dat er iemand was wanneer jij deze emoties ervoer, dus moest je een mechanisme ontwikkelen om emotioneel te overleven. Een mechanisme waardoor je het gevoel had wel ergens controle over te hebben: je eetpatroon en alles daaromheen.

Durf je met behulp van een vertrouwenspersoon af te dalen in je ziel en de stap naar vertrouwen te wagen? Vertrouwen dat iemand je dit keer wel opvangt wanneer je je zo ontzetten diep voelt?

Ik moedig je aan om het aan te gaan, het kan je redding zijn.


1

deel deze tip

Tip 19 - Bedenk wat je nodig hebt voor verandering

In principe is een mens in staat om datgene te eten wat hij of zij nodig heeft. Wanneer dat bij jou op welke manier dan ook anders is, dan is er iets aan de hand.

Op het moment dat je gaat zoeken naar informatie hierover, dan begin je jezelf dat waarschijnlijk te beseffen. Dat is heel goed , maar ook confronterend. Weet dat je de juiste stap zet. Er is iets niet in orde en het is goed dat je dit onder ogen ziet en er iets mee gaat doen.

Bedenk wat je nodig hebt om verandering in gang te brengen en zet hiervoor acties voor jezelf uit. Hulp daarbij vragen kan een helpende stap zijn.


1

deel deze tip

Tip 20 - Boekentip: Bevrijd je leven van emotie eten

Een boekentip: 'Bevrijd je leven van emotie eten: 7 stappen voor een gezonde relatie met jezelf, voeding en je lichaam'. Mijn collega en auteur van dit boek is ervaringsdeskundig en heeft al vele (vooral) vrouwen met succes begeleid.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Maak een wensenlijstje

In je onderbewustzijn jezelf sturen met een wensenlijstje
Schrijf op een blaadje wat je wensen zijn.

Dit kan bijvoorbeeld een lange fietstocht zijn of over een paar jaar aan de vier-daagse wilt meedoen. Afvallen, er beter gaan uitzien, een andere garderobe…..

Schrijf je wensen maar eens op. Daarbij gaat het om alle soorten van wensen, dus ook je relatie met de familie en vrienden of hoe het zou moeten gaan op je werk. Ook materiele wensen horen erbij. Wens je een andere auto? Een (andere) woning? Ook die horen erbij!

Het de bedoeling dat je dit lijstje s'ochtends na het wakker worden zachtjes in jezelf voorleest. Om daarna de wensen weer los te laten. Je stuurt ze als het ware de kosmos in.

Wat gaat er dan gebeuren: bij het voorlezen van je wensen worden ze opgeslagen in je onderbewustzijn. Een haast oneindig vat van herinneringen.

Bij het nemen van je dagelijkse kleine en grote beslissingen zal je sterk beïnvloed worden door al die herinneringen, wensen en waarden, die in je onderbewustzijn zijn opgeslagen. Je laat jezelf in de richting duwen, die jij wenst. Laat je verrassen hoeveel wensen naar een tijdje in vervulling zijn gegaan.


1

deel deze tip

Tip 22 - Schrijf een brief aan je eetstoornis

Schrijf een brief aan je eetstoornis

Schrijf een brief aan je eetstoornis. Wat betekent deze voor je, wil je hem/haar ergens voor bedanken, wil je je boosheid uiten, etc.

Doel: loslaten of strijdkracht tegen de eetstoornis vinden.


1

deel deze tip

Tip 23 - Oefening voor NA een eetbui

Een eetbui kan iets heel mysterieus zijn...het lijkt uit het niets te komen, en je hebt er geen regie over.

Het kan helpen om steeds NA een eetbui een oefening in te vullen uit mijn boek Bevrijd je leven van emotie eten. De oefening heet: Waar heb ik werkelijk behoefte aan, terwijl het lijkt alsof ik naar eten snak.

Dit geeft veel duidelijkheid, en daarmee ook een oplossing voor een volgende eetbui. Zo kwam een meisje er achter, dat ze een zak chips leeg at, als haar moeder boos op haar was.

We zijn gaan oefenen dat ze haar grenzen beter ging leren aangeven, en gisteren kwam ze vol trots de praktijk binnen: 'geen eetbui gehad, en aangegeven dat ik het niet fijn vind als ze zo boos tegen me praat'.


1

deel deze tip

Tip 24 - Sta stil bij wat je voelt als je een eetbui voelt opkomen

Als je een eetbui voelt opkomen, ontzeg je zelf dat dan niet, maar sta wel eerst even stil, bij wat je voelt.

- Welk gevoel gaat vooraf aan je neiging om te gaan eten?
- Waar voelt je dat?
- Waardoor ontstond het? Wat was er gebeurd of waar dacht je aan?

Schrijf op wat er in je opkomt.

Neem hier echt de tijd voor en ga dan eten wat je wilde gaan eten. Je zult merken dat je dit nu veel rustiger kunt doen en misschien zelfs eerder kunt stoppen.


1

deel deze tip

Tip 25 - Eet met aandacht

Eet met aandacht
Niet achter je computer of voor de tv, maar aan tafel en zonder afleiding. Daardoor proef je beter, raak je meer verzadigd en geniet je er meer van.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Eten snaaien op vreemde plek

Snaaien op een vreemde plek
Behoefte om te snaaien? Eet je snacks dan eens op een vreemde plek, zoals op de wc of in de badkamer. Grote kans dat het nergens naar smaakt en dat je denkt: waar ben ik mee bezig?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 27 - Oefening: Wat is mijn werkelijke behoefte?

Zie je eetbui als een 'richting' aanwijzer, gebruik het om er achter te komen wat er met jou is.
Het is niet altijd makkelijk om te weten hoe je je voelt. We hebben geleerd om onze ware gevoelens te verstoppen. Een goede manier om er achter te komen wat je voelt en hoe je in de wereld staat, is je emotie-eten te gebruiken als middel. Onderzoek het eten dat je eet en waar jij behoefte aan hebt, om te ontdekken hoe je je echt voelt.

* Als jij op iets gaat zitten knagen, kan het zijn dat er iets aan jou knaagt.

* Als je enorm loopt te proppen en jezelf eindeloos vult met boterhammen met pindakaas en hagelslag, kan het zijn dat je je leeg voelt en jezelf volpropt om je maar gevuld te voelen.

*Als je enorm van jezelf baalt en je schuldig voelt, kan het zijn dat je ’s avonds je hele wezen er uitkotst omdat je zo genoeg van jezelf en het eten hebt.

* Als je zachte dingen zoals vla, ijs, chocola eet, kan het zijn dat je een grote behoefte aan zachtheid en liefde hebt. Claudia begon andere zachte dingen voor zichzelf te doen toen ze dit door had. Ze kocht een mooi zacht vestje voor zichzelf, ging een eigen plekje voor zichzelf maken en werd zachter voor zichzelf.

Eten of een eetbui kan je in die zin juist enorm helpen om te ontdekken wat je echt voelt en waar je eigenlijk naar verlangt. Je klacht wordt hiermee een kans. Een kans om te weten wat je werkelijke behoefte is. Met behulp van de volgende oefening kan je daarachter komen.

Oefening: Wat is mijn werkelijke behoefte? (ook al voelt het alsof ik naar eten snak)

Wanneer je geen fysieke honger hebt, maar wel naar iets snakt of hongert, kan je onderstaande vragen aan jezelf stellen.

1. Wat is de situatie?

2. Welke gedachten heb ik?

3. Hoe voel ik me?

4. Wat zou ik graag willen? Wat is mijn behoefte?

5. Hoe kan ik daarvoor zorgen? Hoe kan ik die behoefte vervullen?

6. Hoe voel ik me als ik nú die behoefte vervul?


1

deel deze tip

Tip 28 - Vergroot je band met je lichaam en eet langzaam

Vergroot je band met je lichaam en eet langzaam. Hoe beter je kunt voelen hoe je lijf op voedsel reageert en hoe beter je het voedsel dat je eet werkelijk proeft, hoe minder je de neiging zult hebben om over je grenzen te gaan.


1

deel deze tip

Tip 29 - Eetbuien

Deze tip gaat over eetbuien. Een eetbuistoornis kan heel vervelend zijn, maar is wél goed te behandelen. Het vraagt alleen veel geduld; verwacht niet dat je het binnen twee maanden onder controle hebt. Het vraagt veel begeleiding en inzet. Wat kan je erbij helpen, naast goede begeleiding?
- boekentip: "Overwin je eetbuien" van Christopher Fairburn. Het wordt o.a. gebruikt bij GGZ instellingen. Het is een goed leesbaar boek.
- het kan veel helpen om gebruik te maken van lotgenotencontact in groepen. Je kunt bijvoorbeeld naar een eetgroep gaan bij Ixta Noa of bij de OA (Overeating anonymous). Samen sta je sterker!


1

deel deze tip

Tip 30 - Eet voldoende

Eet voldoende! Als je last heb van eetbuien zorg er dan voor dat je voldoende eet. Je lichaam is slim en zal willen compenseren voor de tekorten die het heeft. Dit compenseren gebeurt door over te eten (eetbuien). Wanneer je goed voor je lichaam zorgt en voldoende eet, zal je lichaam minder behoefte hebben om te compenseren. Vertrouw op je lichaam! Het is niet de vijand.

Aimee

1

deel deze tip

Tip 31 - Waarom doe je wat je altijd doet?

Waarom doe je wat je (altijd) doet? Wil jij hier achter komen en niet telkens hetzelfde blijven doen? Lees dan verder en kom tot inzichten, zodat je ermee aan de slag kan gaan.

Vaak ben je je niet bewust waarom je de dingen doet, zoals je ze doet. Dit kan leiden tot frustraties wanneer je dingen wil veranderen in je leven. Door hierachter te komen heb je een keuze en gaat het niet meer automatisch, zodat jij de controle hebt over je leven en hoe je het wil leiden.

Wist je dat 80% van je emoties uit het verleden komen en maar 20% van je emoties uit het heden?

Wat gebeurt er met jou wanneer je in een situatie komt waarin je je niet prettig voelt? Ga je deze gevoelens aan of probeer je ze te verdoven? Dit kan vele vormen aannemen. In extreme gevallen verslavingen, maar ook bv (over) eten of shoppen.

Sta de volgende keer eens stil wat je voelt, waar je last van hebt. Is het verdriet, angst of wat anders. En wat doe je om dit gevoel te onderdrukken? Ga je het uit de weg of ga je je beschermen? Probeer je het te stillen door bv toe te geven aan ongezonde voeding of steek je liever een sigaret op?

Meestal ontstaan deze patronen in je kinderjaren. Bijvoorbeeld wanneer je verdrietig was werd je getroost met eten. Of waren er situaties waarin je je wilde beschermen, maar dit niet kon? Hoe heb jij leren omgaan met emoties? Kun je je herinneren wanneer je dit gevoel voor het eerst hebt gehad?

Door stil te staan wat je patronen zijn kun je deze doorbreken. Je bent niet meer dat meisje die zich moet beschermen of troosten met eten. Je bent inmiddels een volwassen vrouw die deze emoties aan kan!

Je kunt nu zelf bewuste keuzes maken en weet waarom je altijd doet, zoals je deed.deel deze tip

Tip 32 - Intuïtief eten

Door, eventueel gebruik makend van voorgaande tips, met aandacht en mindful te eten kun je je eigen intuïtie beter leren kennen en beter 'verstaan'.

Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen.

Er gelden geen algemene regels over eten. Ieder mens is uniek en dus ook ieder mens heeft andere momenten. Daarnaast is ieder moment weer anders, ook in jouw lijf, in jouw leven en verschillen je eetbehoeften per moment.
Onderzoek deze door al je verstandelijke regels links te laten liggen en zo scherp mogelijk te richten op je intuïtie, je lichaam. Wat geeft deze aan en wat als je dat volgt (binnen de praktische mogelijkheden die je leven toelaat)?deel deze tip

Tip 33 - Veerle Labrujere

Verdiep je eens in de stroming van Health at every size, naar het boek van dr. Linda Bacon.deel deze tip

Tip 34 - Veerle Labrujere

Verdiep je eens in de stroming van Health at every size, naar het boek van dr. Linda Bacon.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten