Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij angst, stress, depressie door Corona

covid 19 corona angst stress depressie therapie

 

Angst, stress, depressie door Corona - tips

Zoek je tips bij angst voor corona, stress van corona, of depressie van corona (Covid-19)?

Je kunt hier:

 

 • allerlei tips verkennen.
 • reageren op tips / jouw ervaring delen.
 • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met angst, stress of depressie door corona / covid-19

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Begin je dag met een hele andere focus

Begin je dag met een hele andere focus dan je gewend bent. Pas een priming oefening in in je ochtendroutine. Voordat je je mobiel checkt, voordat je een krant leest doe je een primingoefening om de dag heel goed te beginnen.

Je kunt heel veel priming oefeningen vinden als je er op googled. Er is een hele mooie van Tony Robbins op youtube te vinden. Die kan je aanpassen naar jouw idee (met name het expressieve ademhalingsdeel kan je rustiger maken. Hierdoor zal al het coronanieuws pas later tot je komen en dan heb jij je mindset voor de dag al optimaal staan.

Kost je 10 minuten per dag, dat moet lukken!! Je kunt ook overwegen om hypnotherapie in te zetten om zo je angsten en depressieve gevoelens volledig op te lossen.
Succes!


3

deel deze tip

Tip 2 - Hoe om te gaan met de corona zorgen en chaos in je hoofd?

Hoe om te gaan met de corona zorgen en chaos in je hoofd?

- eerste storm en paniek is voorbij

- we beginnen een beetje te settelen in ons huisje

- afstand houden buitenshuis is onwennig maar gaat steeds beter

- er komt langzaam aan besef dat dit nog echt niet voorbij is

- ergeren aan mensen die zich nog steeds niet houden aan de nieuwe regels

- zorgen om financiële situaties

- zorgen om je eigen gezondheid die van je ouders, schoonouders en andere geliefden

- corona moe - dagelijke talkshows en journaals vol met coronanieuws, statistieken met aantallen

- strijd in je hoofd je wilt naar buiten en je hebt behoefte om te knuffelen en tegelijkertijd wil je jezelf en ook anderen beschermen

- hoofd staat toch altijd wel aan, ook 's nachts

- overgevoelig voor lichamelijke signalen

Hoe ga je om met loslaten, accepteren? Open staan voor wat je op dit moment denkt en voelt. Je kijkt naar het nu, naar je gedachtens, weten wat belangrijk is en waardengericht handelen, je leert om met jezelf een flexibele relatie aan te gaan. Je je leert afstand te nemen van je vaste patronen.

ACT, Mindfulness, EMDR, NLP en therapie kunnen je hiermee helpen.

Ik wil jullie een oefening geven:
Je wens op schrijven/behoefte schrijf je op en daarachter wat je tegenhoudt

 • Ik wil heel graag naar buiten maar ik weet niet waar ik naar toe kan
 • Ik wil mijn oma zien maar ik mag niet naar het verzorgingstehuis toe
 • Ik wil thuis werken maar ik word helemaal gek van mijn kinderen
 • Ik wil graag afstand houden van mensen maar iedereen komt zo dicht bij

Lees jouw zin hardop voor, voor jezelf . Welk effect heeft het woord maar in deze zinnen? Het houdt je tegen, er is geen beweging, het lijkt alsof het samen niet kan bestaan. Of er zelfs een conflict is. De deur is dicht.

Je pakt weer dezelfde zinnen en ipv MAAR schrijf je EN en nu weer lees je hardop de zinnen voor.

 • Ik wil heel graag naar buiten EN ik weet niet waar ik naar toe kan
 • Ik wil mijn oma zien EN ik mag niet naar het verzorgingstehuis toe
 • Ik wil thuis werken EN ik word helemaal gek van mijn kinderen
 • Ik wil graag afstand houden van mensen EN iedereen komt zo dicht bij.

Wat is het effect van EN als je de zinnen hard opleest? Het lijkt dat nu allebei het naast elkaar mag blijven bestaan. 1 is niet minder waard van de andere. Je maakt iets meer ruimte voor wat je denkt wat het probleem is.

Je herkent en erkent en er komt ruimte voor een oplossing. Je geeft jezelf de ruimte om tot een oplossing te komen je gaat naar dus. De deur gaat een klein stukje open naar een oplossing. Er komt een dus en daarmee een oplossing bij.

 • Ik wil mijn oma zien EN ik mag niet naar het verzorgingstehuis toe DUS ik ga ze dagelijks bellen.

 • Ik wil thuis werken EN ik word helemaal gek van mijn kinderen DUS we moeten afspraken maken met mijn kinderen en werkgever EN mijn kinderen hebben mij DUS nodig.

 • Ik wil graag afstand houden van mensen EN iedereen komt zo dicht bij DUS ik zal echt grenzen aan moeten geven


2

deel deze tip

Tip 3 - Houd een vast dagritme aan

Houd een vast dagritme aan

Nu veel mensen thuis moeten blijven, komt de ‘normale’ dagindeling te vervallen. Dit kan bij sommigen voor onrust zorgen.

Mijn advies is om structuur in je dagen aan te brengen en je dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk aan te houden.

Tegelijkertijd kun je deze periode ook gebruiken om rustiger aan te doen en stil te staan bij de mooie, kleinere dingen in het leven.


2

deel deze tip

Tip 4 - Blijf in verbinding met jezelf en anderen

Finn (7 jr): Denk aan iets leuks! Ik ga denken aan iets leuks om te doen: sjoelen! Of even lekker buiten spelen en wij zetten een badje neer. Ik ga videobellen met oma of een kaart knutselen voor de mensen die ik mis.

Marcella (therapeut Tilburg): Blijf in verbinding: met jezelf en met de mensen die er echt voor jou toe doen.

Deze tijd kan je juist veel bewuster maken van hoe je je energie verdeelt en wezenlijk investeert in mensen die je graag 'dicht bij' je houdt.

Kies bewust, deel bewust, isoleer je niet, juist nu er zoveel herkenning speelt kun je oprecht verbinding maken. Take care.


2

deel deze tip

Tip 5 - Beperk je sociale media tot niet-coronagerelateerde berichten

Beperk je gebruik van sociale media tot niet-coronagerelateerde berichten.

Er wonen momenteel wel 17 miljoen virologen in ons land en iedereen heeft een eigen kijk op de ziekte en de genomen maatregelen. Dit leidt niet zelden tot verhitte discussies en zelfs ruzies. Dat kan heel veel stress geven.

Steek elkaar een hart onder de riem maar ga niet mee in dergelijke discussies.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Pieker-uur

Pieker-uur

Er is in een paar maanden tijd enorm veel veranderd door Corona.

Het dringt nu tot ons door dat het nog heel lang kan duren, voordat alles een beetje 'normaal' gaat worden. Je staat voor zoveel nieuwe uitdagingen, dat je geneigd bent om dag en nacht bezig te zijn om hier oplossingen voor te vinden.

Om het vol te houden en helder te kunnen nadenken, is het effectiever om een vast moment op de dag te reserveren om je te concentreren op de moeilijke zaken waar je een uitweg voor moet zien te vinden. De rest van de dag ben je bezig met de normale dagelijkse taken en zorg je voor voldoende ontspanning.2

deel deze tip

Tip 7 - STOP IT

Het is zo'n leuke video van Bob Newhart op YouTube waarin een dame in therapie komt en Bob als therapeut eenvoudig zegt 'stop it!'. Hoe lollig dit ook is om te zien, er zit een zekere grond van waarheid in.

Als je contact blijft houden met hoe je jezelf voelt en waar je gedachten zo naartoe drijven gedurende de dag (en nacht), valt je wellicht op dat als je jezelf voedt met veel Corona berichten die je 'ik ben in gevaar' systeem steeds activeren, dit ook iets doet met je gedachten en gevoelens en met hoe je in de wereld staat.

De simpelste tip is dan ook: reguleer in wijsheid de informatie die je tot je neemt. Zet de discussieprogramma's over Corona een keer uit. Sla het artikel een keer over. Kies voor jezelf en voor wat jou op dit moment gelukkig maakt in plaats van bijna dwangmatig alle negativiteit binnen te laten komen.


2

deel deze tip

Tip 8 - Verdiep je eens in de ACT methode

ACT

Verdiep je eens in de ACT methode. Die gaat niet in (discussie) op de inhoud van al je gedachten, zoals je waarschijnlijk inmiddels al al te vaak hebt gedaan. En probeert je ook niet gerust te stellen. Maar biedt wel een alternatief op het omgaan met stress en angst.

Kijk eens ter inspiratie iets van Steven Hayes, de 'bedenker' van ACT. Of van Gijs Jansen die dat in Nederland aanbied.

Of zoek een therapeut die werkt met ACT.


2

deel deze tip

Tip 9 - Oefening om gevoel van rust te krijgen

Op het moment dat je je angstig of paniekerig begint te voelen zal je merken dat je vrijwel alleen aan je probleem (corona/gezondheid oid) denkt. Je focus is volledig daarop gericht waardoor je ook alleen je probleem ziet. En het steeds groter wordt.

Probeer, zodra je de eerste gevoelens krijgt die er af te halen door open te staan voor alles wat niet je probleem is. Neem dit waar, met al je zintuigen.

Dus kijk om je heen en benoem een aantal dingen die je ziet die je eerst niet zag, Denk aan een situatie waarin je je goed en rustig voelde en stel je het beeld voor van die situatie.

En stel je voor dat jij weer in die situatie bent, en je ervaart alle gevoelens intensief die je daar toen had. Dat goede gevoel, dat gevoel van rust. Alsof je daar echt weer bent.

Je zult merken dat je angstgevoelens nu verdwijnen of veel minder zijn waardoor je weer rustig bent en in controle bent.

Je kunt ook overwegen om hypnotherapie in te zetten om zo je angsten en depressieve of negatieve gevoelens volledig op te lossen.
Succes!
Menno


2

deel deze tip

Tip 10 - Maak contact met je oude angsten

Als je je zorgen maakt over de toekomst of je angstig voelt over wat gaat komen, heeft dat vaak te maken met een heel oud gevoel. Maak daar contact mee, spreek het uit naar belangrijke anderen wat je zorgen en angsten zijn.

En vraag steun die jij nodig hebt.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Doorbreek de negatieve zorgen maken spiraal

Bij zorgen en angsten hebben veel mensen de neiging er grip op te willen krijgen door alles uit te zoeken of alle nieuws te volgen.

Dit geeft vaak alleen maar meer onrust, zorg en angst.

Mijn tip is doorbreek deze negatieve spiraal door bijv. max. 15 minuten per dag bezig te zijn met je zorgen en vervolgens de knop om te zetten door bijv. een wandeling te maken in de natuur, of te sporten of iets waar je blij van wordt.

Als dit niet lukt, is het ook altijd goed hier hulp bij te vragen bij mensen in je directe omgeving.

Als dit te weinig is, schroom dan niet om professionele hulp te zoeken.


2

deel deze tip

Tip 12 - Corona - een uitdaging te gaan

De komst van Corona heeft veel veranderd. Ondanks dat de 1,5 meter samenleving steeds meer vorm begint te krijgen, betekent dat niet dat angst, stress en onzekerheid ineens zijn verdwenen. Immers het virus is ontastbaar, onzichtbaar en daarmee omgaan is een hele uitdaging.

Je beperken tot de informatie van het RIVM is een belangrijke stap. Zij geven de spelregels voor onze veiligheid.

Vanuit acceptatie van die spelregels kun je jouw mogelijkheden onderzoeken binnen de gegeven kaders. Een appel op je creativiteit, die misschien was ingeslapen door van alles en nog wat, geeft nieuwe mogelijkheden.

Angst, stress en onzekerheid hoe zien jouw gedachtes eruit? Worden het doemscenario's waarbij je NU op de bodem van de put zit, terwijl je niet weet of het ooit echt zo gaat gebeuren…..

Besef dat je een keuze hebt, een keuze om je gedachtes te voeden met onheil of ze te stoppen en stil te staan bij dat wat je nu hebt. Leg je focus op dat wat je blij maakt, ook al is het een klein zonnestraaltje. Dat wat je voedt groeit.

Corona geeft ons vele uitdagingen. Heb jij een helpende hand nodig, schroom dan niet om hulp te vragen.

Zorg goed voor jezelf!


2

deel deze tip

Tip 13 - Kijk waar je invloed op hebt

Als je angst opmerkt bij jezelf, kijk dan eens of je er écht invloed op hebt of niet. Bijvoorbeeld op Corona zelf en de ontwikkeling daarvan heb je geen invloed, maar je hebt wél invloed op de manier waarop je omgaat met de richtlijnen in deze tijd.


1

deel deze tip

Tip 14 - Richt je aandacht op wat wél lukt en leuk is

Alles wat je aandacht groeit, soms helpt het om je zinnen te verzetten en je te richten op wat er wél lukt en leuk is.

In deze tijd zijn het vooral de kleine momentjes van geluk die je helpen positief te blijven.


1

deel deze tip

Tip 15 - Ga op Nieuwsdieet

Nieuwsdieet
Ga op dieet, wat het nieuws betreft over Corona!
Richt je aandacht ook op andere zaken, waar je blij van wordt!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Kijk of deze situatie ook iets positiefs toevoegt

Ga af en toe even bij stil staan in welk opzicht deze situatie iets positiefs toevoegt aan je leven.

Misschien kan je nu iets langer in bed blijven of je gaat meer aandacht besteden aan lekker eten?


1

deel deze tip

Tip 17 - Begin met iets wat je al lang wilde doen

Zijn er dingen die je al lang wilde doen, maar nooit tijd voor hebt gehad?

Zie je nu een kans om deze dingen te doen of er tenminste aan te beginnen?

Misschien plan je het in en probeer je het gewoon.


1

deel deze tip

Tip 18 - Mijd complottheorieën

Er doen momenteel heel veel complottheorieën de ronde. Dat heeft te maken met de onzekerheid en onvoorspelbaarheid van wat er momenteel gebeurt.

Je kunt de hele dag bezig zijn met het kijken van YouTube filmpjes van mensen die heel overtuigend kunnen vertellen wat er allemaal niet wordt verteld op het nieuws en wat daar allemaal voor geheime complotten achter zitten.

Je kunt hierdoor angstig, gestresst en wantrouwig raken. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die hierdoor echt psychisch in de war raakten.

Zonder een oordeel te willen geven over de inhoud van deze theorieën wil ik iedereen die zich gestrest en angstig voelt aanraden om geen nieuwsberichten te lezen op sociale media. Beter volg je het nieuws zo min mogelijk.

Wil je echt op de hoogte blijven, houd het dan bij het journaal op radio en tv, de grote dagbladen en de officiele nieuwssites van NOS en Nu.nl


1

deel deze tip

Tip 19 - Deel je verhaal

Jouw gedachten, gevoelens en emoties mogen gehoord en gezien worden. Deel je verhaal in deze Coronatijd met mensen in je omgeving, met mensen waar je je veilig voelt. Lukt dat niet? Zoek dan een therapeut waar jij je verhaal kwijt kunt. Welkom!


1

deel deze tip

Tip 20 - Ga elke ochtend naar buiten en vang het daglicht op

Blijf elke ochtend naar buiten gaan en vang het zon of daglicht op. Juist ook als je thuis werkt. Het daglicht geeft een reset aan je biologische klok en helpt je zo bij het behouden van een goed slaappatroon.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - 7 Tips voor stellen om "samen" thuis te zijn

Het blijkt voor veel stellen een behoorlijke uitdaging te zijn om "samen" thuis te zijn. Ik krijg dan ook veel vragen van stellen hoe ze deze corona tijd door moeten komen. Daarom deel ik graag deze 7 tips met je.

1. Bedenk dat jullie beiden uit balans kunnen zijn. Het ritme en de structuur waar jullie jarenlang in leefden is nu anders. Thuiswerken, geen bezoekjes van of aan vrienden/familie, niet naar de sportschool om stoom af te blazen en kinderen non stop om jullie heen.

Het brengt je vooral terug naar jezelf en dat is best pittig. Laat staan als je je ook nog druk moet maken om wat je partner wel of niet doet.

Mijn advies hierin is: Geef jezelf, je partner en je kinderen wat ruimte. Deze nieuwe situatie heeft tijd nodig, voor iedereen. Natuurlijk voelt dat allemaal anders. Ook hier komt weer balans in en een einde aan.


2. Bespreek met elkaar wie wat gaat doen om er ritme en structuur in te brengen. Relativeer hierin ook een beetje. Er hoeft echt geen strak schema te liggen.

Luister naar de wensen van elkaar en berust daar dan ook in. We hebben verschillende karakters. Let niet op alles wat er in jouw ogen anders kan of moet. Ondersteun elkaar, het is voor iedereen al lastig genoeg. Op deze manier brengen jullie rust bij elkaar en in het gezin.


3. Onze vrijheid wordt behoorlijk op de proef gesteld en wellicht mis je veel. Maar je partner kan in deze situatie niet alles voor je zijn. Denk dus niet dat je partner je vriend(in), je collega, je oppas of zelfs je moeder is. Creër hier dus ook een gezonde afstand in, want dit kan frustratie opleveren.

Bel of skype je familie of vrienden. Zoek afleiding op een andere manier. Wees creatief. Het is van jou.


4. We ervaren nu met elkaar hoe kwetsbaar we zijn als mens. Liefde is juist nu van belang in je relatie en tevens een spiegel hoe jullie relatie dit doorstaat. Heb geduld en blijf open naar elkaar. Wellicht ervaar je nu een enorme kalmte of juist een storm.

Het belangrijkste is wel, creëer iedere dag een moment samen. Ventileer even bij elkaar, heb oog voor elkaar en deel je emotie.

Heb je kinderen? Vraag dan ook wat dit met hen doet. Wat ze ervaren, hoe het voelt en of ze graag iets aan papa of mama willen vertellen. Leer ze op deze manier hoe je hierin met elkaar omgaat. Jullie zijn het voorbeeld.


7. Wees een beetje verdraagzaam naar elkaar en kijk verder dan alleen de frustratie.

Kijk ook wat er wel is, juist daar zit de winst. En die heet liefde. Dus denk niet gelijk dat dit het einde van je relatie is, relativeer.

Deze periode is voor mij juist liefde en ik wil daar als gezin op een fijne en relaxte manier op terugkijken. Ik realiseer me meer dan ooit dat het belangrijkste in het leven de mensen zijn om wie je geeft en dat het daar goed mee blijft gaan.

En wordt dit virus wel crisis? Wacht dan niet te lang en kom als het virus is verdreven eens samen langs in mijn praktijk in Enkhuizen. Ik help jullie graag.


1

deel deze tip

Tip 22 - Het is een kans om dieper in jezelf te duiken

Het coronavirus heeft ieders leven in meer of mindere mate ontregelt. Door alle onzekerheid die is ontstaan – want wie heeft dit ooit meegemaakt – kan je als mens vanuit een oude overlevingsstrategie gaan handelen. Dit gebeurt meestal zonder dat je je daar echt bewust van bent.

Overlevingsstrategieën zijn voor iedereen anders maar meestal komt er angst/stress of depressieve gevoelens bij kijken. Niet fijn dus en zeker niet als je min of meer opgesloten bent zoals nu het geval is.

Nu er voor de meeste mensen meer tijd is vrijgekomen is het juist nu een uitgelezen tijd om eens dieper in jezelf te duiken.

Gun jezelf een therapeutisch traject om verder te groeien en veerkracht te ontwikkelen om deze periode goed door te komen. Daar heb je je leven lang profijt van.


1

deel deze tip

Tip 23 - Neem ruimte voor jezelf

Van verschillende mensen uit mijn praktijk hoor ik dat het hen nu zo duidelijk is geworden dat ze een ‘eigen plek’ missen in huis / dat het zo belangrijk is om je even terug te kunnen trekken op een plek waar je even alleen kan zijn.

Met al dat thuiswerken en kinderen thuis kan dat best lastig zijn.

Heb je geen ruimte voor jezelf in je eigen huis, ga dan naar buiten en maak een wandeling in je eentje. Of stap even in je auto en ga een stukje rijden.

Heb je wel een eigen ruimte; zeg dan dat je behoefte hebt om je even terug te trekken en niet gestoord wil worden. Zorg goed voor jezelf!


1

deel deze tip

Tip 24 - Hou in deze tijd vooral een structuur aan in je dag

Hou in deze tijd vooral een structuur aan in je dag. Dat hoeft niet erg strikt te zijn. Al zou je alleen al alle maaltijden op vaste uren nuttigen. Dat geeft de dag inhoud.

Over maaltijden gesproken:
uiteten in je eigen huis. maak eens iets speciaals. Ieder gezinslid kan een gang maken.
Dek de tafel mooi, zet een lief muziekje op en geniet!


1

deel deze tip

Tip 25 - Tijd voor positieve ontwikkeling

Het is waar dat de maatregelen rondom Corona ons beperken. Voor velen van ons roept het inderdaad grote vragen over de toekomst op. Hoe daarmee om te gaan?

1. Vraag jezelf af of je NU iets kan doen waar je later profijt van kan hebben. Er is nu tijd om te investeren en je voor te bereiden op de toekomst.

2. Als je NU niets kunt doen, is het onzinnig om de tijd die NU vrijkomt te besteden aan zorgen en piekeren.

Gebruik de tijd die NU beschikbaar is om vorm te geven aan die dingen waar je anders geen tijd voor had. Zorg er voor dat je bezig blijft met positieve uitdagingen die je verrijken in plaats van te waden door een stroperig moeras van doemdenken waar je NU op dit moment niets aan kan veranderen.

Samengevat: Leef Hier en NU en kijk naar wat er op dit moment wél kan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Activeren van knuffelhormoon (Oxytocine) is beter voelen

Het jaar 2020 wordt beheerst door COVID-19, ook wel het coronavirus genoemd. Wat ik veel zie tijdens de Coronatijd is angst. Bang om het te krijgen of angst om anderen te besmetten. Vul zelf maar in. Ook is er veel angst om de controle te verliezen. Zo is er bv. angst dat de farmaceutische industrie te veel controle krijgt of om Facebook die informatie manipuleert etc.

Moeten we wel of niet vaccineren? Het levert allemaal veel stress op. En dan hebben we het nog niet eens over het niet kunnen aanraken. Knuffelen van wie je lief hebt. Knuffelhormoon (Oxytocine) ontspannen het lichaam. Als je alleen woont heb je hier te kort aan. Dit geeft weer stress.

Mensen die al last hebben van depressie, angsten en stress is deze tijd hebben het helemaal niet gemakkelijk. Ik weet dat ik jullie toestand niet kan veranderen, maar ik heb wel de volgende tips die kunnen helpen.

Tip 1:
Om toch te kunnen ontspannen en de stresshormonen die je op dat moment hebt aangemaakt kwijt te raken, is bewegen heel belangrijk. Zelf vond ik het moeilijk om daar de motivatie voor te vinden. Toen kwam ik op het idee om een wandelgroep op WhatsA te maken van de buurt waar ik woon. Nu loop ik elke ochtend een uurtje (5 km). Erik Scherder is hier een groot voorstander van.
Je kan natuurlijk ook een hardloop groep, krachttrainingsgroep enzovoort aanmaken. Wees creatief.

Tip 2:
Zoek iets anders om je knuffelhormoon aan te maken. Een dier of (en ik weet dat dit misschien heel kinderachtig klinkt, maar het helpt echt) een knuffeldier. Bij een knuffeldier kun je ook fantaseren dat je iemand waarvan je veel houd een knuffel geeft.

Nog een extra tip: Als ik een lieve vriend(in) tegen kom en we staan op 1,5 meter afstand, dan knuffel ik hem/haar op afstand. Ik maak er altijd een grapje van en dan moeten we lachen. Zo verbind je je, maak je oxytocine aan en door het lachen maak je endorfine aan.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt of dat ik je op een idee gebracht hebt. Heb je meer vragen of kan ik je ergens mee helpen neem dan contact met me op.

Heel veel liefs en succes de komende tijd.


1

deel deze tip

Tip 27 - Adem in en adem uit

Adem in en adem uit

Je kunt je teveel gaan bezig houden met de besmetting door corona, gevoed door steeds het nieuws te volgen. Je laat jezelf steeds uit je centrum trekken, uit je verticale lijn, uit jezelf.

Belangrijk is om steeds, bijvoorbeeld met behulp van je ademhaling, terug te gaan in je lijf. Erken dat corona er is en blijf bij jezelf.


1

deel deze tip

Tip 28 - Vijf stappen om angst te verminderen

De meeste mensen zijn behoorlijk veerkrachtig. Sommigen zijn weliswaar behoorlijk angstig, voelen zich onveilig. Maar de meesten zijn niet in paniek.

In tijden van COVID-19 mogen we elkaar de handen niet schudden. Maar wat is eigenlijk de betekenis van ‘handen schudden’? Als je handen schudt erken je de aanwezigheid van de ander. Je erkent ‘jij bent hier, en ik ben hier’. Je maakt contact en schuwt de ander niet, ook al is het je rivaal. En dan laat je de hand weer los. Best toepasselijk voor angst. Vanuit het acroniem H.A.N.D. beschrijf ik 4 stappen die ik veel patiënten ook bij corona-angst zie nemen: Herkenning, Acceptatie, Nieuwsgierigheid en Delen.

Stap 1: Herkennen
En velen herkennen de angst, het piekeren en de onzekerheid over toekomst en gezondheid. Deze gevoelens herkennen geeft al enig houvast en afstand. Angst blijkt een oude bekende waarmee toch ook te leven valt. Angst blijkt ook heel begrijpelijk en normaal in deze crisissituatie. Maar ook het ‘hier en nu’ opzoeken helpt. Velen zeggen dan bij de dag te leven en niet te ver vooruit te denken. Ook ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om in het ‘hier en nu’ te komen.

Stap 2: Accepteren
Het is onmogelijk onze toekomst en onze gezondheid volledig te regisseren. Accepteren dat je met alle (on-)gemakken thuis moet blijven is beter dan jezelf blijven ergeren over wat anders gaat dan gehoopt. Acceptatie is niet dat je erbij moet neerleggen of dat je geen stress mag hebben. Acceptatie is stoppen met verzetten. Wat het effect van het coronavirus precies zal zijn weten we nu nog niet. Probeer dat te erkennen.

Stap 3: Nieuwsgierig blijven
Dr. Jud Brewer is psychiater en angst-onderzoeker. Hem viel op dat mensen die nieuwsgierig zijn minder angstig blijken. Met een open en nieuwsgierige houding maak je een pas op de plaats, bekijk je de situatie met andere ogen en verwonder je over wat je ziet. Met angst heb je weinig belangstelling voor het ‘Nu’ en wil je naar een toekomst die veilig voelt. Nieuwsgierigheid remt de delen van je hersenen die met angst te maken hebben. Nieuwsgierigheid vertraagt, angst versnelt. Paniek jut op, belangstelling kalmeert.

Stap 4: Delen van dubbele gevoelens
Dubbele gevoelens delen blijkt ook behulpzaam. Bij corona is de dreiging voelbaar. Op gezondheidsvlak, op economisch vlak, op het sociale vlak. Ook thuiswerken geeft dubbele gevoelens.
Deel daarbij niet alleen gevoelens van angst en onzekerheid maar deel ook positieve gevoelens. Deel je humor, liefde en waardering. Deel wat je bijzonder vindt aan de huidige situatie. Dat geeft tegenwicht aan angst en geeft verbinding met anderen. Verbinding voelen beschermt echt tegen angst. Spreek je dus uit en geef je angst af en toe de hand.


1

deel deze tip

Tip 29 - Uitleg en oefeningen van de WHO

If you are experiencing stress, you are not alone.
Right now, there are many other people in your community
and all around the world who are also struggling with stress.

We will help you to learn practical skills for dealing with stress.
You will see us throughout this book, as we teach you
the skills you need.

Enjoy your journey of learning how to do what matters
in times of stress!

Download de gids van de WHO met uitleg en oefeningen om je stress en angst de baas te worden.

https://www.who.int/publications-detail/9789240003927


1

deel deze tip

Tip 30 - Neem dagelijks de tijd om een geleide of stilte meditatie te doen

Mediteer

Neem dagelijks de tijd om een geleide of stilte meditatie te doen. Vooral geleide meditaties met als thema overvloed kunnen nu behulpzaam zijn.

Je aandacht wordt dan zonder veel moeite getrokken naar wat er nu wél is in je leven dat fijn is. Of het bevordert een accepterende houding. Succes!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Stop met verzetten

Stop met verzetten.

Angst kan pijnlijk zijn om te ervaren. En als je je afvraagt waar je nu eigenlijk het meest last van hebt/ onder lijdt, dan is het niet zozeer het angstgevoel zelf (dat komt en gaat als golven op een zee) maar de manier waarop ons verstand, ons denken, daarop reageert. Vaak in verzet tegen het gevoel van angst.

Hoe goed bedoeld ook, van ons verstand, daar hebben we in zulke situaties nou precies niets aan.

Dus pak de regie en wees bereid om het gevoel van angst actief toe te laten, zodat je je strijdende verstand terzijde kan laten, niet zo serieus hoeft te nemen.
Wat een opluchting geeft dat!


1

deel deze tip

Tip 32 - Verruil de tv voor tijd met je partner

Verruil de tv voor tijd met je partner

Misschien heb je de neiging om je af te zonderen door tv te kijken. Het is zeker goed om tijd voor jezelf te maken als je in een gezinssituatie bent. Daarnaast is het goed om een beetje tv op te offeren voor een gesprek met je partner. Neem de tijd om van koetjes en kalfjes ook te gaan naar hoe het gaat tussen jullie en hoe ieder van jullie deze tijd ervaart en ermee omgaat.


1

deel deze tip

Tip 33 - Benoem je gevoelens + ga creatief aan de slag

In deze onzekere tijd kun je soms last hebben van angstige gevoelens. Wij mensen zijn geneigd onze emoties weg te stoppen. Emoties zijn vaak niet fijn, we voelen ze liever niet. We stoppen ze liever in de kast, tot het zó vol zit dat de deuren open vliegen.

Ik daag je uit deze gevoelens eens wél te voelen, neem er eens de tijd voor. Dit kan je doen door over je gevoelens te praten, ga beeldbellen met iemand die er voor je kan zijn. Delen helpt.

Of ga creatief aan de slag, luister muziek, schrijf je gevoelens op of neem de tijd in de natuur om even tot jezelf te komen.

Probeer dan ook eens contact met je lichaam te maken, focus op je ademhaling, neem alleen maar waar en observeer hoe het voelt in je lichaam. Merk dan dat gevoelens komen en ook weer gaan.


1

deel deze tip

Tip 34 - Geef je zelf de ruimte

Geef je zelf de ruimte. Of je nu veel of weinig concreet last hebt van de maatregelen, weet dat bijna iedereen de druk voelt. Veel van de kleine vanzelfsprekendheden zijn nu moeilijk of zelfs onmogelijk.

De berichtgeving schets een deprimerend beeld van de komende tijd: de maatregelen blijven nog lang, vakanties of uitgaan blijft onzeker, er komt een economische recessie.

Al die negatieve berichten hebben invloed op ons allemaal. Dus je mag het best moeilijk hebben. En je mag jezelf dat dan ook toestaan.

En als je het moeilijk hebt is het goed om je zelf ook af en toe eens te verwennen. Blijf dus goed voor jezelf zorgen.


1

deel deze tip

Tip 35 - Klagen tijdens een klaaguur

Klagen mag, klagen is gezond. Hoewel veel mensen klagen heerst er toch wat een taboe op. Dat is jammer, want een keer goed klagen kan het hart weer lucht geven.

Als je steeds klaagt werkt het niet, dan moet je meer ondersteuning zoeken. Maar zo af en toe is het erg gezond en kan het ook erg leuk zijn om samen te klagen. Spreek af met een paar vrienden of familie om een klaaguur te houden.

Begin serieus door elkaar te vertellen waar je tegen aan loopt. Maak het dan persoonlijker wat dat voor je betekent. Hou dan even pauze en ga dan in hoogste versnelling. Je roep waar je last van hebt en de anderen roepen ach en wee, en och, och, och en klagen zo hard mogelijk mee. Je zult merken dat het je oplucht. En hoe luidruchtiger je het samen doet, hoe vrolijker het eind.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Vast telefoonmoment

Vast telefoonmoment

In deze tijd kan het enorm helpen om met een paar vrienden of collega's een vast telefoonmoment te hebben per week of per dag waarin ieder kort de volgende 3 dingen vertelt:

1 wat gaat er goed

2 wat wil ik vandaag/deze week doen (eventueel in je bedrijf/werk/privé)

3 1 iets wat beter kan en je stap om het te verbeteren

Het geeft focus, structuur en verbinding. Succes!


1

deel deze tip

Tip 37 - Buig negatieve gedachten om naar krachtige stellingen

Je kunt negatieve gedachten ombuigen naar krachtige stellingen, waardoor je je anders kunt gaan voelen.

Een voorbeeld is: "Deze coronatijd is vreselijk moeilijk." Ombuigen naar: "Deze coronatijd is moeilijk, maar ik kom hier wel doorheen."


1

deel deze tip

Tip 38 - Verleg je aandacht naar positieve dingen

Verleg je aandacht naar positieve dingen

Zorg voor positieve input in je leven. Er zijn veel dramatische verhalen in de media die angst kunnen opwekken, beperk het volgen van deze berichten als je merkt dat het je angstig maakt. Als je je aandacht veel op negatieve dingen richt zoals angst en stress, geef je dit meer ruimte in je leven en dat is niet wat je wilt.

Ga op zoek naar de dingen, hoe klein ook, waar je blij van wordt. De zon op je huid voelen, een wandeling in de natuur, een lekker kopje koffie of thee waar je van geniet. Het hoeven geen grote dingen te zijn maar dat mag natuurlijk wel. Houd voor jezelf een lijstje bij met dingen waar je blij van wordt, dankbaar voor bent of die goed gingen. Door je aandacht hierop te richten, maak je deze dingen belangrijker in je leven.

Oefening baart kunst, is ook hier van toepassing. Houd vol en je gaat vast en zeker verschil ervaren. Als je merkt dat het je niet alleen lukt om je minder angstig en gestressed te gaan voelen, zoek dan professionele hulp. Je hoeft het niet alleen te doen!


1

deel deze tip

Tip 39 - Uit je hoofd, in je lijf

Uit je hoofd, in je lijf!

Wees zoveel mogelijk aanwezig in jouw lijf en in het hier en nu. Piekeren, angst en stress zorgen ervoor dat je vooral in je hoofd aan het malen bent, je raakt dan het contact met je lichaam en de werkelijkheid een beetje kwijt.

Grondings- of aardingsoefeningen (google er maar eens op als je er geen kent) kunnen je helpen om uit je hoofd in je hele lichaam te komen. Ook tuinieren, wandelen of op andere manier bewegen of sporten of in de natuur zijn, zorgen er allemaal voor dat je rustiger in je hoofd wordt.

Wees je ervan bewust dat jij zelf wat aan jouw situatie kunt veranderen, al lijkt dat misschien op dit moment niet zo voor je. En vraag professsionele hulp als je merkt dat je hierbij hulp nodig hebt. Blijf niet vastzitten en malen, gun het jezelf om je rustiger en vrijer te gaan voelen. Veel succes!


1

deel deze tip

Tip 40 - Niet denken in Problemen, maar denken in Mogelijkheden

Niet denken in Problemen DIP;
maar denken in Mogelijkheden= DIM

Dus niet dippen maar dimmen.!!!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Probeer gezond te leven

Probeer gezond te leven.

Richt je aandacht op de dingen die je zelf in de hand hebt, waardoor je je wat sterker kunt voelen. Probeer zo gezond mogelijk te eten en drinken; wees matig met suiker, vetten, alcohol en cafeïne .

Plan daarnaast iedere dag een moment voor beweging in. Het liefst in de buitenlucht; ga iedere dag een stuk fietsen of wandelen. Er zijn ook veel youtube-filmpjes te vinden met sportlessen.

Zet dit bewegingsmoment als een vaste activiteit in je agenda, als het mogelijk is op een vast moment op de dag.


1

deel deze tip

Tip 42 - Pas je normen aan voor "een geslaagde dag"

Pas je normen aan voor "een geslaagde dag"

Misschien heb je bewust of onbewust een bepaalde norm over hoe je dag eruit hoort te zien wanneer je het een "geslaagde dag" kunt noemen.

Bijvoorbeeld: hoeveel heb je gegeten en gedronken, hoeveel heb je gewerkt en hoe zag dit eruit, hoeveel positieve sociale interacties zijn er geweest, wat heb je allemaal in je vrije tijd gedaan ....

Wees realistisch en pas je definitie van een mooie, goede en fijne dag aan in relatie tot de huidige situatie waarin Corona bepalend is.


1

deel deze tip

Tip 43 - Campagne 'praat erover"

Campagne 'praat erover"
Niet voor niets is de overheid onlangs een campagne gestart over mentale gezondheid in deze onzekere tijden. Er zijn met jou veel mensen die met angst en stress te maken hebben nu.

Doe je niet sterker voor dan je je voelt, je hoeft je niet groot te houden, juist delen van gevoelens met anderen in je ongeving, kan de spanning verminderen.

Er is niet meteen een oplossing, maar door te praten met partner, familie, vrienden of medewerkers van een hulplijn, ervaar je steun. Zorg verder goed voor jezelf: regelmaat, slaap, beweging........en kijk van dag tot dag hoe het gaat.

Veel bezig zijn met negatieve scenario's werkt meestal niet. Volg niet al het nieuws in de media en zeker 's avonds voordat je naar bed gaat is ontspanning, een boek of feelgood-film aan te raden.


1

deel deze tip

Tip 44 - Doe iets waar je invloed op hebt

De klassieke filosofen wisten het al.
Ruim 2000 jaar geleden beweerden zij " wat mensen dwarszit, zijn niet de dingen zelf maar hun oordeel over de dingen."

De angst en onzekerheid die we nu voelen, zijn begrijpelijk want de meesten van ons hebben zoiets nog nooit meegemaakt.

Gedachten als 'wat als ik ziek word' of 'hoe kom ik er financieel uit' bijv. kunnen realistisch zijn; je kunt dan beter iets doen waar je invloed op hebt (veiligheid in acht nemen, een regeling met je huurbaas treffen) dan de gedachten hun gang te laten gaan en je er door mee te laten slepen.

Mindfulness, afleiding (naar buiten gaan, iets creatiefs doen), gedachten die helpen noteren, hulp inschakelen, in een dagboek schrijven.............dat kan vaak positief werken. Succes!


1

deel deze tip

Tip 45 - Grip op je angst

Grip op je angst
Door het coronavirus is alles anders en niets meer zeker. Deze onzekerheid neemt alle controle in ons leven weg. Dit maakt angstig.

- Erken dat je angstig bent, het is heel begrijpelijk.
- Zoek een belangrijke ander om dit te delen.
- Onderzoek bij jezelf of deze angst ergens aan een angst van vroeger raakt.
- Zoek naar dingen in je leven die belangrijk zijn voor je en wél aanwezig zijn.
- Probeer ontspanning te zoeken in lichamelijke activiteit.

Als je er niet alleen uitkomt, schroom dan niet om hulp te zoeken
Succes en een hartelijke groet, Marja


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Doseer je inname van informatie

Doseer je inname van informatie. Om gevoelens en gedachten niet telkens weer in opschudding te brengen, klinkt uit verschillende hoeken het advies om bewust om te gaan met het consumeren van nieuws en sociale media.

Kies 1 of 2 langere momenten op een dag om jezelf te informeren in plaats van je brein constant bloot te stellen aan een stroom coronaberichten.


1

deel deze tip

Tip 47 - Diverse tips hoe om te gaan met spanning en stress

Hoe omgaan met spanning en stress in coranatijd?

- Erken dat je je meer gespannen voelt.

- Probeer je spanning juist te voelen in plaats van het te negeren, het wil je iets zeggen.

- Probeer met iemand over je spanning te praten zodat het ruimte krijgt.

- Onderzoek bij jezelf wat precies de spanning veroorzaakt, is het de onzekerheid, het verlies van controle, het verlies van inkomen?

- Ontspanningsoefeningen kunnen behulpzaam zijn om tot rust komen.

Als je er niet alleen uitkomt, schroom dan niet om hulp te zoeken.
Succes en een hartelijke groet Marja1

deel deze tip

Tip 48 - Zorg voor routine in je dag

Zorg voor routine in je dag. Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij je pre-coronadagindeling. Dus op je gewone tijd opstaan, ook al heb je geen verplichtingen. Routine houdt een mens veerkrachtig. Routine biedt houvast, en zorgt ervoor dat je je minder zorgen maakt. Zo kun je beter dealen met tegenslag.


1

deel deze tip

Tip 49 - Oefening: waterval

Waterval
In deze tijd krijg je ontzettend veel berichten rondom het coronavirus en alle gevolgen daarvan over je heen. Je wordt als het ware overspoeld met informatie en dat roept misschien van alles bij je op waardoor je het gevoel kunt krijgen geen kant meer uit te kunnen .

Dit kan je dan helpen: Stel je alles wat je denkt en voelt eens voor als een waterval, waar je midden onder staat. Je wordt overspoeld door een almaar voortdurende stroom van gedachten en gevoelens. Je raakt helemaal doorweekt en je hoort niets anders meer dan het geluid van het almaar neerkletterende water op je hoofd. Je blik wordt vertroebeld en je kunt je ogen nauwelijks open houden.

Dan herinner je je opeens dat je ook een stapje opzij kunt doen. Doe dat maar. Merk op dat de waterval van gedachten en gevoelens er nog steeds is en merk ook op dat jij er naar kijkt en dat je ook kunt zien en horen wat er om je heen gebeurt Juist door je zintuigen te gebruiken kun je wat meer afstand nemen van je gedachten en gevoelens en daardoor ontstaat er meer ruimte in je hoofd.

De informatiestroom en gedachten en gevoelens gaan door, maar je kunt kiezen wanneer je er in mee wilt gaan en wanneer niet.

Voel je je overspoeld dan kun je altijd terug naar dit beeld.


1

deel deze tip

Tip 50 - Voel je niet bezwaard om hulp te zoeken!

Voel je niet bezwaard om hulp te zoeken!
Nu het coronavirus de wereld op zijn kop zet en er veel mensen zijn die erg ziek worden of overlijden of die een naaste hebben verloren, lijken jouw eigen problemen misschien opeens helemaal niet zo belangrijk meer.

Vooral aan het begin van de coronacrisis voelden veel mensen veel verbondenheid met anderen: "We doen het samen" en: "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje" was en is de boodschap. Sommigen waren juist opgelucht omdat er door de lockdown opeens veel minder van je wordt verwacht op het gebied van sociale activiteiten zoals feestjes en bezoekjes.

Maar nu het allemaal nog lang lijkt te gaan duren en het ook steeds meer duidelijk wordt dat de crisis ook veel economische gevolgen heeft, neemt de onzekerheid en onrust bij steeds meer mensen toe.

Hoe dan ook, maak jezelf niet kleiner dat anderen. Jouw verdriet, angst, stress kun je niet één op één vergelijken met dat van anderen en dat hoeft ook helemaal niet. Voel je niet bezwaard als je het niet alleen redt. Vraag hulp, via mensen in jouw omgeving die je vertrouwt, je huisarts of bijvoorbeeld deze website. Jij mag er zijn, net als alle anderen!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Gedachten, geloof ze niet. Ze zijn niet altijd waar!

Gedachten, geloof ze niet. Ze zijn niet altijd waar!

Laat ik beginnen met de eerste zin, gedachten, geloof ze niet! De meeste mensen die in mijn praktijk komen hebben last van "gedachten". Vaak denken ze dat er van alles mis is met ze. En let hier op het woordgebruik, vaak denken ze. Gedachten die van alles kunnen zijn maar veelal negatief over zichzelf. En het lastige is dat de meeste mensen deze negatieve gedachten zijn gaan geloven.

Schrijf de meest negatieve gedachte op die je absoluut gelooft. Dat kan zijn "Ik ben waardeloos, ik doe het niet goed genoeg, ik ben niet goed genoeg, etc." In deze tijd kan het de gedachte zijn "Straks word ik ziek, of mijn familielid/partner/kind wordt ziek, ik ga dood, etc." Kies één van deze gedachten om op te schrijven. Schrijf op wat het allerergste is wat je zou kunnen gebeuren. Wees concreet.

Ga dan na waar je echt bang voor bent. Wat is de onderliggende angst? Angst om te falen? Angst om mensen teleur te stellen? Angst om afgewezen te worden? Angst om alleen achter te blijven? Schrijf ook dat op. Schrijven is een hele natuurlijke manier om afstand te nemen van gedachtes. Het distantiëren kan je helpen de gedachtes te relativeren. Het zien van je angsten op papier kan al inzicht geven in hoe onlogisch sommige gedachten zijn. Kun je nu zien dat het niet de waarheid IS. En dat het misschien wel nooit waarheid wordt. Het is een gedachte. En gedachtes zijn niet de werkelijkheid.

Het zijn deze gedachtes die je bang maken. Hier ontstaan de meeste angsten. Nu je dit weet, kun je dan zien dat de meeste angsten je niet helpen maar je wel in een neerwaartse spiraal brengt? Verspil je energie niet aan angsten die nog niet de waarheid zijn. Als het zover komt, is het vroeg genoeg...


1

deel deze tip

Tip 52 - Doe iets wat je heel erg leuk vindt

Doe iets wat je heel erg leuk vindt.

Als je iets doet wat je leuk vindt, maak je een anti-stress hormoon aan. Dat is je natuurlijke anti-depressiva. Lachen maakt je blij. Iets doen wat je leuk vind maakt je blij. Kijk of het lukt om elke dag iets te doen wat je blij en gelukkig maakt.


1

deel deze tip

Tip 53 - Gratis zelfhypnose-oefening bij herstel van Corona

Deze visualisatie is bedoeld om je te ondersteunen bij herstel van een virusinfectie aan je luchtwegen, zoals Corona.

Je krijgt hem helemaal cadeau!

Download hem hier:
www.anachroon.nl/zelfhypnose-tegen-corona-2/1

deel deze tip

Tip 54 - Gratis techniek voor versterking van je weerstand

Maak je je zorgen of wil je gewoon graag gezond blijven?

Deze zelfhypnose-oefening helpt je fysiek en mentaal fit te blijven. Zo help je je immuunsysteem en krijgen stress en angst geen vat op jou.

Zorg goed voor jezelf!

Je vindt hem op:
https://www.anachroon.nl/weerstand-verbeteren-met-zelfhypnose/


1

deel deze tip

Tip 55 - Zoek rust in de natuur

Deze corona tijd kan veel angst en onrust met zich meebrengen. Door het vele thuis zitten, kun je je opgesloten voelen en kunnen de muren echt op je af komen. Het is juist goed om dan naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken.

Zoek dus rust in de natuur! Het liefst in een bos met veel bomen. De groene omgeving heeft een kalmerend effect op je zenuwstelsel; dit is wetenschappelijk bewezen.

Als je dus naar buiten gaat, zoek dan echt een bos / natuurgebied op, liefst meerdere keren per week. Ook al wandel je maar een half uurtje in een klein bos, ook dat heeft al een kalmerend effect!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Beperk de triggers die je angstiger maken.

Kijk zorgvuldig welke triggers je angstiger maken. Denk aan bijv aan nieuws op tv, krant of bepaalde internetberichten/filmpjes, bepaalde gesprekken met mensen, bepaalde gedachten, etc.

Kijk of je die triggers zoveel mogelijk kunt vermijden of in ieder geval beperken.

Train jezelf in het je aandacht richten op dingen die je ontspannen, vrolijk, vredig van wordt. Denk aan bijv wandelen in de natuur, luisteren naar de vogels, tegen je partner aanliggen in bed, lachen met je kinderen, yoga, etc.


1

deel deze tip

Tip 57 - Oude traumatische gebeurtenissen verwerken

Het kan goed zijn dat er door de huidige ''dreiging'' van het Corona virus en de sfeer in de gehele samenleving oude angsten wakker worden gemaakt. Als dat zo is, zal je gevoel van angst veel heviger zijn dan bij mensen die vroeger geen angstige/gevaarlijke situaties hebben mee gemaakt.

Je zou deze situatie (dat er oude angsten voelbaar worden) kunnen aangrijpen om oude traumatische gebeurtenissen te gaan verwerken d.m.v. trauma therapie. Als je het gevoel hebt dat je daar de tijd en ruimte voor hebt kun je op deze manier een enorme hoeveel opgeslagen spanning in je lichaam laten oplossen. Dit heeft een zeer gunstige invloed op de effectiviteit van je immuunsysteem.


1

deel deze tip

Tip 58 - Hou een vast dagritme en structuur aan

Hou een vast dagritme en structuur aan. Ga bij voorkeur er op uit, op vaste tijden, anders komt het er vaak niet van.


1

deel deze tip

Tip 59 - Observeer eens wat de 1,5 meter afstand met je doet

De “1,5 meter afstand” is een van de aanbevelingen die het RIVM in deze Coronacrisis heeft gedaan, die veel ophef heeft gegeven en nog geeft. En zoals ik er nu naar kan kijken zit er, naast de letterlijke betekenis hiervan, ook een dieperliggende effect in deze regel verscholen, die je mogelijk nog lang aan zou willen houden, als je het voordeel er ook van ziet.

Er is al veel over geschreven en gezegd en ook ik vind het niet fijn om zo veel (lijfelijke) afstand te moeten houden maar hierdoor ben ik mij, als fijn gevoelig type, wel meer bewust geworden wanneer ik juist wél meer nabijheid zou willen hebben en wanneer ik de 1,5 meter eigenlijk nog niet ver genoeg vind.

En met niet ver genoeg, bedoel ik, dat ik dan merk dat iemands ‘negatieve” energie/ uitstraling mij te veel van slag maakt. Ik niet meer goed met mezelf in verbinding kan blijven om te voelen wat “van mij is of van de ander” en om te checken wat ík nu zou willen.

En vanuit de gedachte dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen gedachten en gevoelens, ben ook ík de enige die daar dan weer invloed kan uitoefenen. Waarmee ik heb gemerkt de afgelopen tijd, dat deze opgelegde maatregelen, mij ook weer wat gebracht hebben, namelijk bewustwording. En dat is als eerste nodig om een oud gedrag om te zetten naar een “nieuw normaal” voor jezelf.

Want als iemand tegenwoordig, letterlijk of figuurlijk, nu te dichtbij komt en heb ik een “geaccepteerd” excuus om even 1 stapje, of 2 , naar achter te doen en waarmee de verbinding tussen mijn gevoel en denken weer hersteld wordt.

Nu wil ik je graag uitdagen of jij ook dit verschil in je zelf kan opmerken als je toch erg bewust “moet’ zijn van de afstand tussen jezelf en de ander. En als je een stapje terug hebt te zetten, adem rustig uit en in en observeer eens wat deze figuurlijke afstand met jou doet.


1

deel deze tip

Tip 60 - Jouw "nieuwe normaal"

Wat een heftig besluit was de intelligente lockdown waar wij als Nederlands "voor" kwamen te staan. Zelf quarantaine en zo veel mogelijk thuis blijven.

Na de eerste "paniek" en stress merkte ik dat het ook een "fijn excuus" was om even niets te doen waar ik geen zin in had. Door de quarantaine kreeg ik "verplicht" de tijd eens na te denken wat ik wél belangrijk vond van alles waar mijn agenda mee gevuld was en wat ik écht enorm miste door deze coronacrisis.

Misschien merk ook jij, bij jezelf deze beweging op. En heb jij, mogelijk niet alleen je huis goed opgeruimd maar ook je eigen agenda beheer eens doorgenomen. En is nu het moment gekomen om jouw "nieuwe" manier van leven vorm hebt te gaan geven.

En dus misschien wel wat vaker dan je gewend was "nee" te gaan zeggen tegen afspraken of mensen waar jij niet meer zo blij van wordt of energie van krijgt. Zodat je weer méér kunt gaan doen waar jij wel blij van wordt. Succes met jouw "nieuwe normaal".


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Go with the flow

Go with the flow
Ik hoor heel veel mensen klagen dat hun vrijheden beperkt worden en dat ze moeder, oma, kleinkinderen missen en dat ze het 'nieuwe normaal' niet accepteren.

Ja, je kan met je hakken in het zand gaan staan en alleen maar klagen, maar de tijd staat niet stil en den ontwikkelingen ook niet. Niks is meer zoals het 5jaar geleden of 10 jaar geleden 'normaal' was. Alles is veranderd en het zal veranderen.

En als je dat accepteert en het nieuwe normaal leert interpreteren en mee omgaan, zal het leven een stuk leuker voor je worden.

Je hoeft niet te worden zoals die mensen die na 20 jaar nog steeds de gulden terug willen. Dat station zijn we al lang gepasseerd. En jij hebt zelf een keus hoe jij in het leven staat. Kies verstandig.

Succes in deze tijden!


1

deel deze tip

Tip 62 - Verwerk je angst of trauma

Ik heb ondertussen al mijn eerste 'Corona klant' in de praktijk ontvangen. Ze is in de stress geraakt omdat ze last kreeg van haar longen en dacht dat ze Corona had opgelopen. Ze is ook door haar huisarts naar een EMDR behandelaar doorverwezen en heeft meditatie opgepakt en sport weer.

De combinatie van al deze dingen heeft er toe geleid dat het weer goed met haar gaat, ze slaapt weer beter. Beetje bij beetje wordt ze weer de oude.

Dus, als je in deze tijden zelf Corona hebt gehad, of iemand die je na staat, en je hebt angst ontwikkeld of een trauma aan overgehouden, wacht niet te lang om iets te ondernemen om dit te verwerken! Zoek een behandelaar die je aanspreekt en maak een afspraak! Hoe langer je wacht, hoe lastiger het kan zijn om het te verwerken.

Succes!


1

deel deze tip

Tip 63 - Lucht je hart!

Lucht je hart!

Ook jouw verhaal over het leven met Corona mag gehoord worden. Ik gun je erkenning en herkenning wanneer jij je zorgen deelt. Lucht je hart door te vertellen wat je bezig houdt.


1

deel deze tip

Tip 64 - Stevig in de storm

Stevig in de storm

Stel je eens voor dat er een beschermende en standvastige persoon is met genoeg veerkracht om zich staande te houden en stormen te doorstaan.

Stel je voor dat die persoon achter je staat met zijn of haar handen op je schouders. Voel de veerkracht die via deze handen bij jou naar binnen stroomt, en laat die kracht zich door je hele lichaam verspreiden.


1

deel deze tip

Tip 65 - Groet mensen en vraag hoe het gaat

Een bijzondere tijd, de een heeft er meer last van dan de ander, maar iedereen wordt ermee geconfronteerd. Weinig contacten, eenzaamheid ligt op de loer.

Wat doe je daartegen: bel eens iemand op die je niet zo vaak spreekt, zo kom je tot verrassende gesprekken.

Of pak je laptop of mobiel en ga beeldbellen, dat is soms net wat gezelliger dan zo aan de telefoon.

En maak praatjes in de tuin, op straat, groet de mensen en vraag hoe het gaat. Of stuur een kaart aan je ooms en tantes, anderen sterkte toewensen helpt jezelf ook.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Iets doen voor een ander geeft ookk voldoening voor jezelf

Iets doen voor een ander geeft voldoening voor jezelf en ook voor de ander zo krijg je het ook weer terug. Bak eens een cake voor je buren, of geef een bloemetje af.

Een kaartje door de bus bij je buren of de oudere mensen in jouw buurt.

De verpleeghuizen zijn ook grotendeels gesloten, mensen krijgen daar ook graag een kaartje. Wees creatief, zelf kaarten maken geeft ook afleiding en voldoening.

Of als je handig met de naaimachine bent, maak mondkapjes en verspreid deze via je appcontacten.


1

deel deze tip

Tip 67 - Tip bij relatiestress

Relatiestress

Wanneer we verhoogde stress ervaren, hebben we de neiging om vanuit onze overlevingsstratiegie te reageren: vechten, vluchten of verstijven. Deze dyamieken uiten zich ook in onze relaties.

Zo leert EFT ons dat er drie dansen zijn: mensen zoeken de volledige confrontatie, of de dansvloer is leeg want ieder gaat zijn eigen gang, of de één zoekt de confrontatie en de ander verlaat de dansvloer.

Bij de eerste dans is er conflict in de vorm van verwijten, claimen en commentaar geven.

In de tweede dans kruipen beiden in hun schulp en weten niet meer hoe de ander te bereiken.

In de laatste dans verwijt de een: ‘waarom zie je me niet staan?’, en de ander trekt zich nog verder terug en wil met rust gelaten worden.

Herken jij jouw patroon? Dat is stap 1 om jouw patroon te doorbreken.


1

deel deze tip

Tip 68 - Erkennen dat er stress speelt in de relatie

Erkennen dat er stress speelt in de relatie.

In tijden van Corona kan er verhoogde stress spelen in de relatie.
De dynamiek, het patroon dat speelt in de relatie is belangrijker om te zien dan de inhoud van het gesprek zelf. Het maakt niet uit of het conflict gaat over het symbool: snijdende stilte, de opvoeding, de rommel in huis of de afwas. Het gaat om het inzien van het proces. Ook ten tijde van corona kunnen zo relatieproblemen aangepakt worden.

Kunnen jullie het patroon zien en dit erkennen? Hier een aantal vragen die jullie jezelf en elkaar kunnen stellen. Want als deze coronacrisis iets toont, is het wel onze kwetsbaarheid, afhankelijkheid én vermogen tot verbinding.

Er wordt een beroep gedaan op ons vermogen tot (zelf) empathie. Kunnen we de brug slaan naar de ander en met dat wat er dieper in ons leeft? Wat voel jij in deze tijd? Erken je wat je voelt, bijvoorbeeld onzekerheid? Kan ik die ander werkelijk zien? Kun je het gevoel van de ander erkennen? Horen we wat onze onderliggende behoeften zijn? Mogen we kwetsbaar zijn? Wat heb je zelf nodig? Wat kun je jezelf bieden en wat kun je aan de ander vragen?

Veel plezier.


1

deel deze tip

Tip 69 - Ga voor positieve gedachten

Alles begint met een gedachte. Negatieve gedachten creëren een negatief gevoel en positieve gedachten creëren een positief gevoel.

Dus ga voor positieve gedachten!


1

deel deze tip

Tip 70 - Als je het beter weet...doe het dan beter

Als je het beter weet...doe het dan beter


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Het werkboek: Mindful zelfcompassie

Het werkboek: Mindful zelfcompassie van Kirstin Neff. Biedt duidelijke oefeningen en theorie om je zelf te gaan accepteren, je innerlijke kracht op te bouwen en te groeien als mens.

Dit werkboek biedt je handvatten om stap voor stap je te bevrijden van harde zelfkritiek en onmogelijke eisen aan jezelf en om een compassievolle relatie met jezelf te ontwikkelen en te versterken.


1

deel deze tip

Tip 72 - Probeer emoties te accepteren in plaats van te onderdrukken

Het is normaal om angstig of bezorgd te zijn over wat er zou kunnen gebeuren. Alles is anders en we hebben weinig controle over de situatie.

Nare emoties zijn er om naar te kijken en weer zullen overgaan.

Probeer emoties te accepteren in plaats van te onderdrukken. Daarnaast kan je een negatieve gedachte ombuigen. Bijvoorbeeld "Het is een angstige tijd, maar iedereen werkt er aan mee dat we hier doorheen komen"


1

deel deze tip

Tip 73 - Eerst stress herkennen

Eerst stress herkennen.
Het is belangrijk om signalen van stress te herkennen om maatregelen te nemen zoals de tips op deze pagina of hulp zoeken met een hulpverlener zoals huisarts, psycholoog of psychiater.

Signalen zijn:
Cognitief: Concentratieproblemen, vergeetachtigheid.
Emotioneel: Prikkelbaar zijn, gespannen zijn, somber zijn en angst ervaren.
Fysiek: vermoeidheid of juist heel druk zijn, rusteloosheid, zweten,
hoofdpijn, veranderde eetlust, slaapmoeilijkheden.
Sociaal: isoleren, geirriteerd zijn, minder snel in acties kunnen schieten.


1

deel deze tip

Tip 74 - Gedachten aanpassen

Wanneer jouw gedachten in beslag worden genomen door Corona en je voelt je daardoor angstig, zorg dan dat je jezelf gaat afleiden. Zeg bewust STOP tegen de piekergedachten die over Corona gaan en ga handelingsgericht iets doen waarbij je jouw aandacht voor 100 % richt op die klus.


1

deel deze tip

Tip 75 - Gedachten verplaatsen

Wanneer je door negatieve Corona gedachten in beslag wordt genomen en je voelt je daardoor angstig of somber, zorg dat je je gedachten op iets anders gaat richten. Ga naar buiten en ga zintuigelijk gericht te werk, dat wil zeggen: vraag jezelf af, wat hoor ik? Wat zie ik? Wat ruik ik? Verplaats je aandacht.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - De relatie tussen Corona & Kanker

De relatie tussen Corona & Kanker

Lees het bemoedigende verhaal van gz-psycholoog Coen Völker
https://www.hdi.nl/2020/corona-angst-de-hand-schudden/


Sluit vriendschap met (de angst voor) Corona

In mijn praktijk werk ik veel met verslavingen, dan lijkt de toekomst ook vaak hopeloos. De basis wat ik ze leer is een bekende quote:

Geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
De wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen
En geef met het inzicht om het verschil tussen beiden te herkennen
Als je alles heb geprobeerd en je uiterste best hebt gedaan en de angst is nog steeds niet weggegaan, dan is er geen andere weg dan de weg van de liefde. Er bestaat geen krachtiger energie dan dat. Met aandacht de angst observeren, 'weten' dat dit een positieve intentie in zich draagt en 'leren' hoe je door de angst heen kunt gaan, zodat je weer je kracht kunt ervaren vanuit je bron. Ongeacht je omstandigheden.


1

deel deze tip

Tip 77 - Sta stil in het hier en nu

Met de Corona-crisis is het als met elke andere crisis in je leven. Je wordt gedwongen tot stilstaan in het moment, in het hier en nu. Van buitenaf komt de vraag onverwacht op je af: ‘Waar ben jij nu?’

In jezelf resoneert die vraag onwillekeurig door. ‘Waar ben ik op dit moment in mijn leven?’ Ik weet wat ik achter me heb. Ik weet niet wat er voor mij ligt.

Wat heb ik tot nu toe gedaan? Wil ik zo verder? Is er iets van wezenlijk belang wat ik nu in mijn leven kan en wil veranderen?

Denk erover. Praat erover met je partner of met goede vrienden. Het levert een goed en persoonlijk gesprek op.


1

deel deze tip

Tip 78 - Fancy Tuesday

Fancy Tuesday

In deze rare tijd waarin je niet meer uit gaat eten, iets gaat drinken of ergens anders naartoe gaat, hebben veel mensen de neiging elke avond in de pyama of joggingspak op de bank te ploffen. Neem een dag in de week de tijd en moeite om je wel mooi te maken, op te tutten en iets leuks aan te trekken.

Voor mensen in een relatie is dat fijn omdat je dan toch moeite doet voor je partner die het vast wel leuk vindt als je er mooi uit ziet. Je zou dan iets anders kunnen eten dan normaal of bestellen bij een restaurant om ook het eetmoment op te fleuren. Je zou bijvoorbeeld ook een keer kunnen gaan gourmetten.

Maak er een soort date avondje thuis van. Als je geen relatie hebt kun je dit ook doen met een vriend of vriendin (al is dat online) of met familie. Zo besteed je aandacht aan jezelf en het doorbreekt de sleur.


1

deel deze tip

Tip 79 - Vrijdagmiddagborrel

Vrijdagmiddagborrel

Spreek met vrienden, collega's of familie af om bijvoorbeeld op vrijdag na het werk of in de avond te meeten via zoom of teams.

Zorg allemaal voor je eigen drankje en hapje en klets gezellig bij over de week. Dit kan de eenzaamheid tegen gaan of afwisseling bieden doordat je even met anderen kunt kletsen dan alleen met je huisgenoten.

Ondertussen zou je dit ook in een park of bij iemand in de tuin kunnen doen met voldoende afstand.


1

deel deze tip

Tip 80 - Youtube Tara Brach

Luister naar de laatste maanden van de lezingen van Tara Brach; Finding refugee in love; Super helpend!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 81 - Blijf in beweging

Met het #blijfthuis advies is de verleiding groot om veel te zitten of inactief te zijn. Dat is niet alleen slecht voor je fysieke conditie maar ook niet goed voor je psyche. Wist je dat je bij het bewegen Endorfinen aanmaakt? Dit zijn zogenaamde gelukshormonen. Je voelt je alleen daarom al een stuk beter na het sporten of bewegen. Daarbij is het ook nog eens goed voor je spieren, hart en bloedvaten.

Probeer te wandelen, te fietsen of iets anders te doen zoals tuinieren waarbij je lekker in beweging bent maar toch je kan houden aan de adviezen van het RIVM.

Veel gelukshormoontjes gewenst .. :)deel deze tip

Tip 82 - Doe iets waar je anders geen tijd of gelegenheid voor had

Zit je noodgedwongen veel binnen of thuis? Doe dan iets waar je normaliter geen tijd voor had. Ga dat ene boek lezen of leer dat instrument spelen wat je al zo lang wou. Of ga die leuke vakantiefoto's uitsorteren (heb je toch een beetje het vakantiegevoel ook al kan je niet weg) en maak er een leuk album of reisblog van. Verf je haar of laat die baard staan. Misschien had je al lang geleden een leuke cursus uitgezocht, nu heb je er tijd voor!

Probeer van het nadeel een voordeel te maken. Dat helpt je door deze moeilijke tijd heen. En lukt dat niet? Neem gerust contact op voor hulp!deel deze tip

Tip 83 - Ga op onderzoek uit

In spannende periodes leren wij mensen veel over onszelf. Zo lijkt het wel alsof het Coronavirus en alle maatregelen er om heen, iets uitvergroot van onszelf.

We lijken allemaal op onze eigen manier te reageren. Vanuit ons eigen patroon, automatische en blauwdruk. In mijn ogen zijn we nog steeds onszelf zoals we wel vaker reageren, maar nu door omstandigheden iets grotesker, iets extremer, iets meer.

Dat betekent dat we onszelf nu heel goed kunnen leren kennen. Wie ben ik eigenlijk? Hoe doe ik eigenlijk? En wat wil ik daarmee? Wil ik dat veranderen, of accepteren?

Leer jezelf reflecteren, al dan niet met hulp van (online) therapie. En kom sterker uit deze periode omdat je dichterbij jezelf kwam.deel deze tip

Tip 84 - Geven geeft terug

"Wat gaf ik vandaag aan iemand die je dierbaar is?" Stel jezelf deze vraag iedere dag 1x, want geven geeft terug. En dat doet deugd.

Ik vertrouw erop dat je vandaag geeft. Ik vertrouw er namelijk op dat ieder mens in elke situatie wel iets te geven heeft. Een glimlach, goede moed, een knipoog, een lief bericht, een beetje hoop. Vaak komt daarna hetzelfde terug. Een glimlach produceert een glimlach bij de ander. Soms kom het in een iets andere vorm terug. Een lief bericht ontvangt een emoticon. En soms geeft niet de ander iets terug, maar geef je het jezelf. Een beetje hoop geeft jezelf een trots gevoel dat je daartoe in staat was.

Geven is ontvangen en dat vinden wij mensen vaak maar wat fijn.deel deze tip

Tip 85 - Ontvangen is geven

"Wat gaf iemand mij vandaag? En hoe heb ik dat ontvangen?" Stel jezelf deze vragen iedere dag 1x, want goed ontvangen maakt het geven helemaal af. En dat doet deugd.

Ik vertrouw erop dat er mensen zijn die jou vandaag iets geven. Wellicht kreeg je een mooi compliment van een voorbijganger. Of gaf een pakketbezorger je jouw pakketje met een lach. Hoe je reageert op het liefs van de ander, dat maakt het gebaar helemaal af. Zo is geven iets dat je met 2 partijen tegelijk doet; de gever en de ontvanger. Het maakt voor jullie beiden verschil of je stil blijft bij het compliment en de glimlach, het geschenk ontkracht, of dat je er voor bedankt. Experimenteer hier eens mee, en ontdek wat voor jou werkt in welke relatie.

Ontvangen is geven en dat vinden wij mensen vaak maar wat fijn.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 86 - Leestip: "Alles heeft een reden"

In "Alles heeft een reden" staat Mira Kirshenbaum stil bij moeilijke situaties die mensen in hun leven meemaken, en hoe je kunt toestaan hoe een moeilijke situatie jou positief veranderd.

Je zult de Pandamie Corona beleven vanuit jouw eigenheid. Sommigen zijn bezig met gezondheid of economie anderen met vrijheid of de gezinsrelaties. Jij zult van andere lastigheden last hebben dan anderen in jouw omgeving. Dat maakt jullie individuen. Gelukkig overstijgt Kirshenbaum die verschillen zodat wat ze schrijft voor velen invoelbaar is. Dat doet Kirshenbaum zoals altijd met veel gevoeligheid en mildheid.deel deze tip

Tip 87 - Praat over jezelf en luister naar de ander

Spannende stressvolle tijden leggen soms pijnlijke kwetsbare stukken van ons leven bloot. Voor sommigen zijn dat de relaties met dierbaren.

Voorkomen dat deze omstandigheden jouw relaties negatief beïnvloeden en ga je in goed gesprek met jouw dierbaren. Doe dit door te spreken vanuit jezelf, en geïnteresseerd te luisteren naar de ander. Heb je hier moeite mee? Dan is dit wellicht een goed moment om te oefenen met een professional. Wat deze tip leest simpel, de uitvoering kan iedere dag weer een nieuwe uitdaging zijn.deel deze tip

Tip 88 - Volg je hart, gebruik je verstand

Waar ben je precies bang voor? Hoeveel risico loop je eigenlijk?
Als je naar de getallen kijkt is het aantal besmettingen vrij overzichtelijk...
Als je je hart volgt en van binnen aandacht geeft aan het versterken van je immuunsysteem, bijvoorbeeld door affirmaties, kan je vertrouwen groeien.
Alles wat je aandacht geeft groeit...deel deze tip

Tip 89 - Zoek steun bij belangrijke anderen

Voel jij je betekenisloos omdat je momenteel niet kunt werken?
Groeit de combinatie van de kinderen thuis en thuiswerken je boven het hoofd?
Mis je de gewone sociale contacten in real life?
Loop je met je ziel onder de arm omdat je niet weet hoe te ontspannen?
Ben je bezorgd over de toekomst?

Zoek steun bij belangrijke anderen! Vertel wat je bezig houdt, wat je nu nodig hebt, sta samen stil bij wat wel goed gaat en waar je dankbaar voor bent en durf daarin ook van betekenis te zijn voor die ander.deel deze tip

Tip 90 - Corona angst

Als je in deze tijd bang bent om bv ziek te worden door corona of een onrust ervaart dan is het belangrijk om die stress weg te halen. Stress haalt je immuunsysteem naar beneden dus krijg je minder weerstand en die is weer nodig om gezond te blijven.
Ga dingen doen die je ontspannen en die je afleiden. Mocht dit niet lukken dan kun je behandelingen overwegen die je negatieve gedachtes/gevoelens weg halen. Dit kan o.a. door Emotional Freedom Technique en door Touch of Matrix. Beide behandelvormen ruimen negatieve informatie op in je onderbewustzijn. Daar waar je reacties vandaan komen. Kijk of er een therapeut in de buurt zit en deze behandelvormen kunnen ook online gedaan worden.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 91 - Je positiever voelen ?

Als je steeds maar negatief denkt en daardoor een onrustig gevoel of een kort lontje krijgt of misschien wel bang bent, dan is het mogelijk om dit alles los te gaan laten. Klinkt misschien vreemd maar tijdens bepaalde behandelingen kun je negatieve informatie die opgeslagen zit in je onderbewustzijn opruimen/los laten. Juist in deze tijd van Corona, horen en zien wij allerlei beangstigende berichten. Dit gaat allemaal in je onderbewustzijn zitten en daar grijp je op terug en kunnen sommige mensen niet meer positief in het leven staan. Ga opruimen/ loslaten en zoek een behandelaar. Emotional Freedom Technique en Touch of Matrix zijn zulke behandelvormen die heel krachtig en met mooie resultaten werken.deel deze tip

Tip 92 - Positief dagboek

Tijdens deze coronacrisis kan je heen en weer geslingerd worden door van alles wat moet, wat niet meer kan, wat je graag had gewild en wat misschien nooit meer gaat gebeuren.

Om vooral de negatieve gedachten en gevoelens te verdrijven raad ik je aan om een positief dagboek bij te houden. Hierin schrijf je elke dag kort wat er voor leuke, positieve momenten er waren gedurende de dag. Hoe klein ook.

Door dit te doen gaat de focus naar het positieve en helpt het je te blijven staan en door te gaan.deel deze tip

Tip 93 - Positief dagboek

Tijdens deze coronacrisis kan je heen en weer geslingerd worden door van alles wat moet, wat niet meer kan, wat je graag had gewild en wat misschien nooit meer gaat gebeuren.

Om vooral de negatieve gedachten en gevoelens te verdrijven raad ik je aan om een positief dagboek bij te houden. Hierin schrijf je elke dag kort wat er voor leuke, positieve momenten er waren gedurende de dag. Hoe klein ook.

Door dit te doen gaat de focus naar het positieve en helpt het je te blijven staan en door te gaan.deel deze tip

Tip 94 - Focus op je voeten

Gedachten kunnen je helemaal overnemen, groter worden, en vooral irreëler worden.

Als je focust op je voeten ga je met je aandacht zo ver mogelijk weg van je hoofd. Dit helpt om met beide benen goed op de grond te blijven staan én bij je gedachten weg te blijven.

Merk je dus dat je hoofd op hol slaat, focus dan op je voeten.deel deze tip

Tip 95 - De natuur in

Laat de krant, nieuwsapp of social media voor wat ze zijn en ga de natuur in. Uit het hoofd, in het lijf. Angst ontstaat door gepieker over de toekomst of over spijt over het verleden. Maar is er NU gevaar...?deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 96 - Mediteren

Altijd al willen beginnen met mediteren? Dan is deze periode wellicht hét moment. Deepak Chopra biedt op zijn website meerdere 21-dagen meditatie challenges aan.deel deze tip

Tip 97 - Corona tip

In deze moeilijke tijd van Corona is alles allemaal anders. Het is het ""nieuwe normaal"" of het "'tijdelijke abnormaal"". En dat vinden we meestal niet leuk. Ook levert het hele andere dingen op. Zo heeft elk nadeel een voordeel. Het is niet voor niks dat heel veel mensen hun huis zijn gaan opruimen en zijn gaan klussen. Ineens hebben veel mensen daar tijd voor.

Iets wat ze al lang van plan waren, daar komen ze nu aan toe.
Belangrijk is: blijf wel in actie: verzand niet in urenlang netflixen. Mijn ervaring is dat dat enerzijds wat ontspanning geeft, en anderzijds kan het voor een schuldgevoel of passiviteit leiden. Mijn advies is: in beweging en in contact. Oké bewegen kan (nog ) niet in de sportschool, maar wel op andere manieren. Je kunt een loopclubje starten met een vriend of vriendin of familie-lid of buurman of vrouw. Je loopt 1,5 meter naast elkaar. De bossen zijn weer open, je kiest een breed pad en loopt ver naast elkaar. Zo kun je de natuur opsnuiven én je bent aan het bijkletsen met iemand. Tevens heb je een doel om de deur uit te gaan. Dat geeft ook een fijn gevoel. Contacten hoef je echt niet alleen persoonlijk life te maken. Je kunt bellen en videobellen, je kunt mailen en sms-en, je kunt appen en via zoom of skype praten. Ook kun je elkaar dan zien. Videobellen via What's app is laagdrempelig en haalbaar. Dus waarom zou je dit niet doen? Het kan allemaal vanuit huis waardoor je toch aan de regels houdt én contact houdt. Zo voorkom je depressieve gevoelens / eenzaamheid.

Veel succes met oefenen!deel deze tip

Tip 98 - Corona tip

Door de Corona, is onze ervaring dat veel mensen angstig zijn geworden. Op zich is dat logisch, want er zijn veel slachtoffers.
Het is dan ook belangrijk om ons aan de voorschriften en maatregelen te houden.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen niet panisch of krampachtig worden. Voorzichtigheid mag, paniek niet.
Als je ""alleen"" de persconferenties van het kabinet volgt, heb je genoeg informatie om te handelen naar wat wijs is. Als je daarnaast nog allerlei andere nieuwszenders er op raadpleegt, wordt je dag wel erg gevuld met alleen maar Corona. Op een gegeven moment is het genoeg. Tips zijn dus:

- Zoek afleiding,
- Doe de dingen die je nog wel kunt doen en die je leuk vindt.
- Pas je communicatie met anderen aan middels (video-) bellen
- Blijf in beweging, een wandelingetje doet al goed
- Blijf in contact
- Als je bijvoorbeeld de supermarkt inkomt en iemand houdt niet genoeg afstand: wordt niet boos, die persoon doet dat niet expres: besef dat iedereen er moeite mee heeft zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Wees een beetje mild en aardig voor elkaar. We zitten in het zelfde schuitje.

Veel succes met alles!deel deze tip

Tip 99 - Rust, reinheid, regelmaat

Rust, reinheid, regelmaat
Wat klinkt dat saai, ouderwets. Maar toch, zo waar.
Wanneer het je lukt om een duidelijk ritme aan te houden, zal je dag beter verlopen. Zeker als je met meer mensen thuis bent. Veel kinderen hebben baat bij een ritme, bij weten waar ze aan toe zijn. Zet jezelf er dus toe, mocht je er van jezelf niet zo van zijn. Je gaat er de vruchten van plukken!deel deze tip

Tip 100 - Accepteer de moeilijkheid ervan

Voor de een vraagt deze periode meer aanpassingsvermogen dan van de ander. Als je (jonge) kinderen hebt, is het heel anders dan wanneer je die niet hebt. Wanneer je werk hebt wat wegvalt, wat je financiële zorgen geeft of waar je het juist heel druk mee hebt, is dat anders dan wanneer je, weliswaar thuis, door kan werken. Wanneer je door deze situatie onder druk staat, erken dat. Probeer niet op meer dan volle kracht alles toch precies zo goed te doen zoals je gewend was van jezelf. Je zult nu genoegen moeten nemen met minder. Lukt dat je, dan kan er in elk geval iets meer ontspanning ontstaan.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 101 - Benut de crisis

De Corona tijd waar we nu in leven laten ook onze thema's zien.
Thema's die e.v. nog verborgen lagen kunnen in deze tijd zichtbaar of zelf uitvergroot worden. Denk aan angst, zoals angst voor verlies, de dood, ziekte, onder drukt voelen, afgenomen vrijheid etc.deel deze tip

Tip 102 - Benut de crisis

De Corona tijd waar we nu in leven laten ook onze thema's zien.
Thema's die e.v. nog verborgen lagen kunnen in deze tijd zichtbaar of zelf uitvergroot worden. Denk aan angst, zoals angst voor verlies, de dood, ziekte, onder drukt voelen, afgenomen vrijheid etc.deel deze tip

Tip 103 - Terug geven wat niet van jou is

Tijdens de Corona tijd is er veel angst voelbaar, angst van ons zelf, van de media en van de mensen om ons heen. Zonder dat je daar eerst erg in hebt voel je je zelf niet zo fijn meer. Wat kan helpen, is om in energie terug te geven wat niet van jou is.
deel deze tip

Tip 104 - Het doel van Angst

Wanneer er gevaar dreigt van buiten, is het heel normaal dat we angst ervaren. Het zorgt ervoor dat we alert zijn en in actie kunnen komen.
Het is wel belangrijk dat je leert omgaan met je gevoelens van angst.
Daarvoor is het nodig dat je onderscheid leert maken tussen:

1 Angst die je in actie, in beweging brengt op een constructieve manier. Zodat je doet wat nodig is. Niet alleen voor jou. ook voor anderen. Wat 'beter' is, verschilt natuurlijk per situatie.

2 Angst die je motiveert juist te vermijden te doen wat nodig is. Omdat je gelooft dat je iets niet kunt, dat je machteloos bent, dat je gedrag zal worden afgekeurd of bekritiseerd, omdat je gelooft dat je niet goed genoeg bent.

Herken je je in no 1? Dan is er niets aan de hand, angst hoort bij het leven. Accepteer dat onplezierige gevoelens bij het leven horen. En dat je altijd wat kunt doen en bijdragen.

Herken jij je in no 2? Dan is het de hoogste tijd je af te vragen of dat wat je gelooft ook werkelijk waar is.deel deze tip

Tip 105 - Geloof niet alles wat je denkt

Mijn vorige tip ging over het onderscheid tussen:
1 Angst die ons motiveert in actie te komen wanneer er gevaar van buiten af dreigt en
2 Angst die van binnen komt en ons er in veel gevallen juist van weerhoudt ome doen wat nodig is. Omdat we bang zijn af te gaan, veroordeeld te worden, genegeerd of afgewezen.

Deze 2de Angst is HET grootse VIRUS dat er in de wereld rondwaart! Het resulteert namelijk in gedrag dat voortkomt uit een beperkend geloof in jezelf, in anderen en de wereld om je heen.
En dat gedrag is vooral gericht op het beschermen van het BEELD dat je van jezelf hebt en wat je denkt dat anderen van je hebben of zouden moeten hebben. Dat heeft niets te maken met Angst bij een realistisch gevaar dat er ook ECHT is.
Waneer jij gelooft dat wat jij denkt dat er is ook echt waar is, dan voel je dit vervolgens ook echt in je lijf. En als jij je handelen daarop baseert, loop je het risico dat wat je doet niet helpend en niet constructief blijkt op de langere termijn.

Geloof niet alles wat je denkt.
Zoek hulp, word je bewust van wat jij voor waar aanneemt en wat er ook daadwerkelijk is.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 106 - Laat je niet gek maken, blijf bij jezelf

Het is een tijd van veel veranderingen en onzekerheid. De hoeveelheden informatie en indrukken die daarbij op je afkomen, kunnen flink invloed op je hebben.
Misschien voel je je angstig, misschien zie je juist mogelijkheden, misschien verveel je je, misschien heb je het juist hartstikke druk nu, misschien geeft rust je stress, misschien heb je juist stress van drukte, misschien word je gek van alle nieuwsberichten of misschien geven die berichten je juist houvast, misschien vind je thuiswerken heerlijk, misschien vind je het verschrikkelijk of misschien is het niet eens mogelijk om thuis te werken, misschien vind je het fijn met alle gezinsleden veel thuis te zijn en misschien zorgt dat juist voor spanningen en mogelijk loop je ook tegen andere dingen aan. Hoe zit dat bij jou? Waar loop jij tegenaan? Waar heb jij behoefte aan? Welke mogelijkheden zie jij?
Hoe blijf jij bij jezelf? Hier een paar tips:
- Vergelijk niet met anderen; een ander kan weer tegen heel andere dingen aanlopen dan jij en bevindt zich vaak ook in een situatie die niet precies hetzelfde is als die van jou.
- Sta stil bij jezelf; wat zijn jouw eigen gevoelens, gedachten, worstelingen en behoeften?
- Accepteer wat je niet kunt beïnvloeden; dit geldt voor de omstandigheden, maar vaak ook voor je eigen gevoelens. Kijk naar waar je wel invloed op hebt en kijk hoe je daar in actie kunt komen.
- Stel grenzen; blijf niet de hele dag door informatie verzamelen, blijf ook niet de hele dag door piekeren, maar stel hier grenzen aan.
- Ontspan en richt je op wat wel goed gaat en op leuke dingen; heb ook oog voor de positieve dingen, relativeer en zorg voor de nodige ontspanning.
Heb je hulp nodig hierbij? Neem gerust contact met me op voor een afspraak, dan kijk ik graag met je mee naar wat er bij jou speelt.deel deze tip

Tip 107 - Maak contact met anderen

Sociale contacten zijn belangrijk voor mensen. Dat hoeven niet per se heel veel sociale contacten te zijn. De één zal voldoende hebben aan één of twee goede vrienden, waar de ander behoefte heeft aan een groot en uitgebreid sociaal netwerk, het is maar net wat bij jou past.
Bij wie kan jij terecht met jouw verhaal? Bij wie kan jij steun zoeken? Wie biedt jou een luisterend oor? En voor wie kan jij die persoon zijn? Voor wie ben jij er? Welk klein gebaar kan jij naar een ander maken in het contact? Voor wie maak jij vandaag een verschil?
Zoek elkaar op, ben er voor elkaar! Ook het contact dat je maakt met een ander telefonisch, online, via een kaartje, een appje of op anderhalve meter afstand kan heel waardevol zijn! Zeker in moeilijke tijden kan een klein contactmoment al een wereld van verschil maken.deel deze tip

Tip 108 - Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl helpt om fysiek en mentaal fit te blijven.
Eet gezond, ook als je de hele dag thuis werkt, en beweeg regelmatig.
Ga tussendoor even naar buiten of maak een ommetje.deel deze tip

Tip 109 - Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl helpt om fysiek en mentaal fit te blijven.
Eet gezond, ook als je de hele dag thuis werkt, en beweeg regelmatig.
Ga tussendoor even naar buiten of maak een ommetje.deel deze tip

Tip 110 - Stress beperken

Beperk je stress door beperkt naar coronanieuws te kijken en/of te luisteren. Spreek met jezelf af wanneer je dit wel of juist niet doet.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 111 - Deel je angsten

Corona raakt bij veel mensen een gevoel van onveiligheid. Wanneer je gevoelig voor angst bent, kan deze periode weer aloude angsten triggeren. Onzekerheid voor de toekomst, ziekte, of wat dan ook.
Wat dan nodig is, is simpelweg dat je niet alleen met je angst blijft rondlopen. Angst is een emotie die vast blijft zitten wanneer je alles in je hoofd tracht op te lossen. Praat erover en laat de emotie vrij. Misschien kan dat bij jou alleen door tranen. Helemaal oké. De emotie moet telkens je lichaam weer kunnen verlaten wil er weer ruimte komen voor rust en genieten.deel deze tip

Tip 112 - Coronadepressie

Langzaamaan kun je in een tunnelvisie terecht komen waar je ongemerkt in terecht raakt. Het besef hiervan is een belangrijke eerste stap. Probeer je wereld te verbreden door naar buiten te gaan en dingen te gaan doen als coping. Als je steeds binnen blijft dan zal je wereld zich blijven vernauwen. Een therapeut kan je helpen bij wat te doen bij een coronadepressie.deel deze tip

Tip 113 - Corona angsten

Angsten kunnen je wereld gaan beheersen. Het idee dat jij ziek zou kunnen worden maakt dat je alle grip lijkt te verliezen. In de media worden alle meest ernstige situaties geschetst. Het is van belang om wetenschappelijk onderbouwde artikelen te blijven lezen en die tot jouw waarheid te maken i.p.v. de angstige waarheid die jij in je hoofd hebt bedacht. Een wetenschappelijk onderbouwd perspectief kan erbij helpen om jouw angsten te reduceren.deel deze tip

Tip 114 - Daten in Coronatijd

Voor veel mensen is het best fijn om nu te daten. Het geeft je meer tijd om elkaar eerst beter te leren kennen voordat je eventueel over gaat op fysiek contact.
Je kunt meer tijd voor jezelf nemen om te kijken hoe jij je voelt in het contact met de ander. Voel je je op je gemak, kun je goed bij jezelf blijven, ben je nog steeds oprecht geïnteresseerd in de ander, wordt je blij van jullie contact?
Als je een klik met iemand voelt kun je eerst gaan wandelen, beeldbellen, op een bankje/kleedje in het park afspreken. Als er na 2 weken nog steeds een klik en een fysieke aantrekkingskracht is kun je weer een stapje verder gaan. Maar dan weet je inmiddels wel beter wie je tegenover je hebt.deel deze tip

Tip 115 - Doe wat je wel kunt doen

Besef: het is normaal om je angstig en onzeker te voelen in tijden van crisis en algehele onzekerheid.
Erken: Merk daarom op wat er in je omgaat. Bijvoorbeeld 'ik ervaar gevoelens van onrust en angst' of 'ik ervaar een gevoel van opgewondenheid'.
Voel je lichaam: wrijf je handen tegen elkaar, duw je voeten op de grond, voel de sensaties in je benen, je voeten. Haal rustig en laag adem.
Gebruik je zintuigen: merk op:wat je NU met je zintuigen kunt zien, horen, proeven, ruiken, voelen.
Focus: richt je op wat je NU wel kunt doen, waar je wel invloed op hebt. Dat is je eigen gedrag, op dit moment, en op de plek waar je nu bent.
Merk op: wat je NU met je zintuigen kunt zien, horen, proeven, ruiken, voelen.
Aandacht: kies wat je nu wilt en kunt doen en waar je helemaal achter staat. Ook al is het moeilijk.
Stel jezelf de vraag: Wat kan ik NU doen dat helpend is in deze situatie, voor mijzelf en de mensen om mij heen? Doe dat met aandacht en liefde.
deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten