Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij bore out

bore out therapiepsycholoog

 

Bore out - tips

Zoek je tips bij bore out?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met bore out

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Schrijf je bijvoorbeeld in voor een opleiding

Heb je weinig te doen op je werk en is er weinig uitdaging? Kijk uit; een bore out kan er langzaam insluipen.

Mensen kunnen door verveling uiteindelijk veel stress ervaren en hier zelfs ziek van worden.

Een prestatie leveren vergroot het gevoel van welbevinden. Hierdoor wordt je zelfvertrouwen groter.

Schrijf je bijvoorbeeld in voor een opleiding om je kwaliteiten verder te ontwikkelen.


4

deel deze tip

Tip 2 - In gesprek met je leidinggevende over meer uitdaging

Bore out wordt wel de tegenhanger van een burn out genoemd, maar vergis je niet het gaat vaak gepaard met dezelfde klachten.

Burn out kennen we veelal van jarenlange overbelasting en roofbouw op jezelf, terwijl bore out veelal te maken heeft met onderbelasting en/of werken onder je niveau. Stop met doelloos op je werk rondhangen en ziek worden van verveling.

Het is handig om in gesprek te gaan met je leidinggevende over meer uitdaging aan te gaan of meer verantwoordelijkheid te krijgen. Mocht dit niet lukken meld je aan voor de stimulerende werking van psychotherapie.


3

deel deze tip

Tip 3 - Word verliefd op het leven

Herstellen van een bore-out kan nog lastiger zijn dan herstellen van een burnout. Bij een burnout helpen rust, regelmaat, ontspanning en eenvoud. Bij een bore-out niet.

Het lijkt wel alsof alleen grootse, opwindende en meeslepende ervaringen je nog in de 'aan-stand' kunnen krijgen. Helaas is het onmogelijk je dagen telkens opnieuw te vullen met nieuwe intense belevenissen.

Het antwoord op bore-out is jezelf conditioneren om weer te gaan genieten van kleine, alledaagse dingen. Verliefd worden op je gewone leven. Het is niet eenvoudig, maar uit eigen ervaring kan ik je zeggen: het is mogelijk!


3

deel deze tip

Tip 4

Daag jezelf uit!

Als je een bore-out ervaart omdat er op je werk weinig te doen is of omdat je weinig om handen hebt wat je bezig kan houden, probeer jezelf dan uit te dagen.

Ga een cursus doen, maak jezelf nieuwe dingen eigen, kom uit je dagelijks ritme door iets nieuws te zoeken waar jij jezelf mee uit kan dagen. Pak een nieuwe hobby op of ga vrijwilligerswerk doen. Wie weet wat je er ontdekt en wie je daar ontmoet.


2

deel deze tip

Tip 5 - Bore-out: focus op herstel van contact met jezelf

Als je je leven vult met activiteiten waar je geen voldoening, uitdaging, zingeving en plezier uit haalt, kun je een bore-out ontwikkelen. Dit uit zich in een gevoel van futloosheid, zinloosheid, somberheid. Het loont dan erg de moeite om, eventueel met de hulp van een (lichaamsgericht) therapeut, het contact met je eigen lichaam, emoties en cognitie te herstellen. Je gaat dan beter voelen waar je verlangens, behoeften en je grenzen liggen. En je bouwt een innerlijk gevoel van veiligheid, stevigheid en 'thuiskomen' op, van waaruit je ook makkelijker contact maakt met anderen en nieuwe uitdagingen aan durft te gaan.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zoek een positieve hulpbron

"Wanneer ik tijdelijk blind ben voor een positief perspectief,
vraag ik hulp van een positieve hulpbron" - Denk aan Relaties.

We mensen zijn met elkaar verbonden. Door familiebanden, netwerken en internet om maar een paar verbindingen te noemen. Wanneer je zelf tijdelijk vastloopt, kun je veel leren van mensen om je heen die een ander perspectief hebben. Een andere blik, kan een ander gevoel en ander gedrag opleveren.

Zoek daarom jouw eigen positieve hulpbron. Dat kan in de vorm van dit form, boeken, psychologische sessies, een goed gesprek, een mooie spreuk. Ga op zoek welk perspectief jij op dit moment in je leven nodig hebt.

Een mooie zoektocht gewenst.


2

deel deze tip

Tip 7 - Praat erover

Veel mensen proberen een bore-out te verbergen. Er is sprake van onwetendheid, taboe en schaamte. Mensen spelen daarom het spel dat er niets aan de hand is.

Ze proberen bij anderen de indruk te wekken dat ze heel druk en ijverig zijn.

Deze houding leidt op den duur tot verveling, frustratie, vermoeidheid en een laag zelfbeeld. Wees dit voor en maak je probleem bespreekbaar, schakel hulp in en praat erover!


1

deel deze tip

Tip 8 - Onderzoek wat je wel wilt

Onderzoek wat je wel wilt!

Wat je niet meer wilt is je wel duidelijk, lastiger is erachter te komen wat jou wel weer energie gaat geven. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat je leuk vindt, wat je uitdagend vindt en waar je echt blij van wordt. Denk terug aan die periode waaruit je wel veel energie haalde. Wat was er toen anders en wat deed je toen anders? Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat je dat gevoel weer terug kunt krijgen. Wat heb je daarvoor nodig en wat kun je hier zelf al aan doen? Bespreek dit met iemand die jou goed kent of met jouw leidinggevende en vraag om hulp als dat nodig is.


1

deel deze tip

Tip 9

Daag jezelf uit!

Als je een bore-out ervaart omdat er op je werk weinig te doen is of omdat je weinig om handen hebt wat je bezig kan houden, probeer jezelf dan uit te dagen.

Ga een cursus doen, maak jezelf nieuwe dingen eigen, kom uit je dagelijks ritme door iets nieuws te zoeken waar jij jezelf mee uit kan dagen. Pak een nieuwe hobby op of ga vrijwilligerswerk doen. Wie weet wat je er ontdekt en wie je daar ontmoet.


1

deel deze tip

Tip 10 - Maak het bespreekbaar

Bore out zie je vooral op werkgebied. Vaak schamen mensen zich hiervoor en durven ze niet te vertellen dat ze eigenlijk niet veel te doen hebben of dat ze zijn uitgekeken op hun baan. Ze zijn bang voor ontslag of problemen. Toch krijg je grotere problemen als je het niet vertelt. Er verandert namelijk niets op die manier en jij wordt enkel meer uitgeblust, depressiever of gestrest.

Praat er over met je werkgever, je leidinggevende en als dat een brug te ver is, begin dan bij een vertrouwenspersoon of vraag een gesprek aan bij de bedrijfsarts.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Kom in beweging en neem afstand

Voel je jezelf vlak in je emoties, zit je "in je hoofd", laag in je energie, voel je je afwezig? Herkenbaar? Het zou kunnen dat je last hebt van een "bore-out".

Veel problemen lossen zichzelf niet op in dezelfde dimensie als waarin ze zijn ontstaan. Als je "in je hoofd zit", los je dit niet op door jezelf "eruit te denken".

Kom in beweging! Maak wat er speelt bespreekbaar. Op je werk, je partner, een vriend/vriendin, vertrouwenspersoon, huisarts.

Maar kom ook op een andere manier in beweging. Ga naar buiten, ga wandelen, fietsen, maakt niet zoveel uit wat. Word creatief, leer iets nieuws, zoek nieuwe mensen op.

Juist hierdoor neem je afstand van datgene van wat er speelt. En met wat afstand en overzicht ontwikkel je inspiratie om wat er gaande is met nieuwe energie aan te pakken.


1

deel deze tip

Tip 12 - Denk aan dé zin, uit met de onzin!

Levenskunst en zingeving zijn naar mijn mening manieren waardoor je om leert gaan met een bore-out. Vandaar dat ik een stok kaarten ontwikkelde met 49 gedachten over zingeving. Deze gedachten helpen je op weg wanneer je vastloopt in je leven. Denk met aandacht, denk met zin.


1

deel deze tip

Tip 13 - Out of the box

Ontdek nieuwe ervaringen en doe eens iets raars of geks.
Wellicht dat je verstand zich daar tegen verzet en je probeert te remmen. En realiseer je dan dat je de keus hebt om naar je verstand te luisteren of je verstand voor dat moment links te laten liggen.
Laat de ervaring zich ontvouwen. Soms zul je iets doen waar je plezier in blijkt te hebben of waar je je over verwondert. Soms doe je iets dat je blijft tegenstaan en/of de ervaring niet als prettig ervaren wordt.
Hoe dan ook een ervaring rijker.


1

deel deze tip

Tip 14 - Wat maakt dat je dit zo blijft doen?

Uit ervaring weet ik wat het is; een bore-out. Wat een naar gevoel is dat. Je smeert bijvoorbeeld je taken die je in een half uurtje af zou kunnen hebben uit over een hele dag.

Dan is het ook nog eens iets wat je eigenlijk helemaal niet interesseert. Of je doet alsof je druk aan het werk bent, terwijl dat helemaal niet zo is. Aan het eind van de dag ben je uitgeput. Wat voel je je zinloos.

Stel jezelf eens de vraag: wat maakt dat je dit zo blijft doen? Is er op het werk iets waar jij wel energie van krijgt, maar wat (nog) niet tot jouw takkenpakket hoort. Wat houd je tegen om daar werk van te maken? Waar ben je bang voor?


1

deel deze tip

Tip 15 - Erken voor jezelf dat je last hebt van Bore-out

Erken voor jezelf dat je last hebt van Bore-out.

Te weinig te doen op je werk? De tijd kruipt voorbij als je op je werk bent? Inhoudelijk is het werk te makkelijk voor je?
Bij Bore-out krijg je klachten omdat het te rustig voor je is, je hebt last van verveling.

Klachten en gedrag die ontstaan bij Bore-out zijn:
*Er ontstaat vluchtgedrag als er wel werk te doen is.
*Je doet net alsof je het heel druk hebt.
*Als je om ander werk vraagt ben je bang dat je dat niet aankan.
*Je denkt negatief over jezelf.
*Je voelt je onzeker.

Ga ervoor om de vicieuze cirkel voor jezelf te doorbreken.
Erken voor jezelf dat je een probleem hebt en dat je daar niet fijn bij voelt.
Ga het gesprek met je leidinggevende aan. Vertel hoe je je voelt. Vertel ook over je onzekerheden.
Vraag of zij/hij met je mee wil denken om de inhoud en de hoeveelheid werk te veranderen.

Vind je het spannend om meteen het gesprek met je leidinggevende aan te gaan?
Bespreek het eerst met een goede vriend(in).
Of plan een gesprek met een hulpverlener die je kan begeleiden om weer positief over jezelf te denken en dat je stappen durft te nemen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Maak afspraken met jezelf

Maak afspraken met jezelf.

Als je weet dat je liegt over de hoeveelheid werk die je verricht kan je dit veel stress opleveren.
Bijvoorbeeld dat je je werk uitsmeert over dagen, terwijl je het werk in veel kortere tijd af kan hebben.
Je doet alsof je het zeer druk hebt maar eigenlijk vul je je tijd met andere zaken dan werk. Je zit bijvoorbeeld veel op internet voor privézaken.

Wat kan je doen:

- Zorg voor regelmaat in je werkzaamheden. Stel jezelf deadlines om je taken af te hebben.
- Beperk de tijd die je besteed aan privézaken op je werk. Spreek met jezelf af dat je alleen tijdens pauzes wat voor jezelf mag doen.

- Blijf je baas om werk vragen. Als je bezig bent voel je je nuttig wat goed is voor je eigenwaarde.

-Vind je je werk echt niet meer interessant? Ga voor een nieuwe uitdaging. Zoek naar een andere baan op een andere afdeling of anders bij een andere werkgever.


1

deel deze tip

Tip 17 - Doen in het leven wat je leuk vindt

Heb je een Bore out? Samen kunnen we gaan kijken wat jou zingeving is. Wat wil ik eigenlijk met mijn leven? Waar wordt ik blij van?

Daarna gaan we een stappenplan maken om daar te komen.

De vragen zoals: Past dit werk nog bij mij? Wat wil ik dan?

Doen in het leven wat je leuk vindt, daar krijg je energie van. Maar je moet natuurlijk eerst weten wat je leuk vindt en of dat haalbaar is. Stap voor stap jou pad bewandelen.


1

deel deze tip

Tip 18 - Kom in beweging!

Onderneem iets nieuws, het maakt niet zoveel uit wat, als je maar een nieuwe stap zet. Dit brengt weer nieuwe energie en zorgt ervoor dat je in beweging komt. Je kunt denken aan: sport, vrijwilligerswerk, een workshop doen.


1

deel deze tip

Tip 19 - Waar sta je over 5 of 10 jaar als je niets verandert?

Stel, je verandert niets aan je leven en wat je onderneemt. Waar sta je dan over 5 of over 10 jaar? Wil je dat?
Als je antwoord 'nee' is, onderneem dan wat om verandering in je leven te brengen. Als het je niet zelf lukt, vraag er dan hulp bij.


1

deel deze tip

Tip 20 - Leer iets nieuws

Daag jezelf uit door iets nieuws te leren. Wat heb je altijd al eens willen doen? Een nieuwe taal leren, een ambacht, een vaardigheid? Soms kan datgene wat je als kind al leuk vond een bepaalde passie aanboren.

Let op de juiste balans: het moet uitdagend genoeg zijn om je te motiveren en tegelijkertijd moet de lat niet te hoog liggen waardoor het tegen kan gaan staan. Stel haalbare doelen en vier je succeservaringen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Zoek medestanders en maak het bespreekbaar

Zoek medestanders en maak het bespreekbaar

Bore-out heeft te maken met het ervaren van te weinig uitdaging in je werk.
Een werkklimaat waarbinnen je weinig ruimte krijgt voor eigen inbreng kan hierin een belangrijke factor zijn.

Misschien heb je collega’s die dit ook zo ervaren, en kunnen jullie samen hierover in gesprek gaan met de leidinggevende. Het helpt natuurlijk als dit op een opbouwende manier gebeurt en je het gezamenlijke belang van alle gesprekspartners in het oog houdt. Iedereen is immers gebaat bij een bedrijf met tevreden werknemers.


1

deel deze tip

Tip 22 - Maak voor jezelf de balans op

Maak voor jezelf de balans op

De meesten van ons brengen een groot deel van ons leven op ons werk door. Er worden daarbij heel wat keuzes gemaakt als het gaat om de balans werk-privé. In verschillende levensfasen en omstandigheden kunnen je prioriteiten verschuiven.

Denk aan de overgang van een single bestaan naar samen gaan wonen en soms ook weer terug, het afsluiten van een hypotheek, het krijgen van kinderen en/of de zorg voor je ouders of zieke partner op je nemen.

Als het leven veel van je vraagt, kan een baan die je gemakkelijk afgaat een uitkomst zijn. Maar op den duur kan juist het ontbreken van uitdaging en groeimogelijkheden je energie gaan kosten. Dan is het tijd om te heroverwegen wat jij nu nodig hebt om met plezier naar je werk te gaan.

Bespreek dit met je leidinggevende en wie weet kan een therapeut of coach samen met jou de balans opmaken en je begeleiden in het zetten van de benodigde stappen naar werk waarbij jij je goed voelt.


1

deel deze tip

Tip 23 - Persoonlijkheidsverdieping zonder oordeel

Bore-out? Is weer eens wat anders dan een Burn-out.
Bij Bore-out heb je last van verveling en/of komt er niks uit je handen.

Juist tijdens de Corona-tijd heb ik mensen gehad bij wie er niks uit de handen kwam. Je moet verplicht thuis zitten.

Dan zal je denken: dan kom je aan allerlei klusjes in huis toe waar je niet eerder de tijd voor had (genomen)…. nee hoor... in plaats daarvan loop je met je ziel onder je arm en kom je niet vooruit. Juist omdat je zo min mogelijk contact mag maken met anderen, kun je het er ook niet samen over hebben.

Als je bij mij hiervoor in behandeling zou willen, gaan we samen achterhalen, hoe het komt dat juist jij niet tot actie komt. Daar waar iemand anders energie van krijgt, werkt bij jou dus anders.

Het vergt persoonlijkheidsverdieping zonder oordeel.

Je moet dus vooral niet met een schuldgevoel gaan zitten, want dan neem je jezelf 2 x te grazen. Dus misschien komt er een verklaring hoe het zo heeft kunnen lopen. Ook kijken we hoe jij je leven weer wel nuttig kunt maken en waar je blij van wordt. Dit doen we in de gezamenlijke gesprekken.


1

deel deze tip

Tip 24 - Spelenderwijs zingeving achterhalen

Bij verveling voel je je lusteloos en schuldig. Er komt niets uit je handen, je komt niet vooruit en vindt dat niet fijn. Toch kun je je er niet toe zetten, alsnog iets te ondernemen.

Als je bij mij hiervoor in behandeling zou willen, gaan we samen achterhalen, hoe het komt dat juist jij niet tot actie komt. Ook gaan we na wat belangrijk is in je leven en hoe je dat kunt bereiken.

Zingevingsvraagstukken komen hierbij kijken. Denk bv aan een kaartspel met allerlei vragen waar we door heen kunnen lopen. Zo achterhalen we spelenderwijs wat jou kan helpen een meer waardevollere dag invulling kunt creëren. Succes en groetjes van Nicolette


1

deel deze tip

Tip 25 - Neem jezelf serieus

Heb jij symptomen van bore out? Wacht niet tot dit vanzelf over gaat, maar neem jezelf serieus. Bespreek met familie, vrienden, je leidinggevende waar je tegenaan loopt zodat je ook samen een oplossing kunt zoeken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Ga op zoek naar de kernwaarden in jouw leven

Ga op zoek naar de kernwaarden in jouw leven. Wat zijn jouw diepe innerlijke waarden? Wat motiveert jou, op je werk, in andere gebieden van je leven? Hoe kan je op je werk gebruik maken van je kernwaarden?

Het kan helpen om hierover in gesprek te gaan. Zodat je ook helder krijgt hoe je verder kunt en waar je hulp bij nodig hebt.


1

deel deze tip

Tip 27 - Kijk of je kunt begrenzen

Welke kanten van je werk vind je het meest deprimerend?

Bekijk of je die kunt begrenzen, zodat je je beter kunt focussen
op de kanten die je wel leuk vindt.


1

deel deze tip

Tip 28 - Denk na over waar je in je werk in wil groeien

Denk na over waar je in je werk in wil groeien en wat je nu kunt gebruiken om dat doel te bereiken, zodat je hier gericht(er) mee bezig kan zijn.


1

deel deze tip

Tip 29 - Duffe Dingen Doen

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een middel tegen bore-out is meer duffe dingen doen en leren daar weer van te genieten.

Onbewust hunker je misschien naar spanning (adrenaline) of bevestiging (dopamine). Je brein went heel gemakkelijk aan deze stofjes en kan daar vervolgens geen genoeg van krijgen.

Tijd om je brein opnieuw op te voeden! Dat doe je door jezelf aan te leren dat je ook kunt genieten op andere manieren. Door even een kop thee te drinken. Door wat in de tuin te rommelen. Door een ommetje te maken. Door te breien. Of zelfs door fluitend je afwasmachine uit te ruimen of je bed op te maken. Niet spannends. Niets nieuws.

Geloof me: de eerste dagen verveel je je kapot. Dat kan wel twee weken duren. Zorg dat iemand je door die twee weken heen kan helpen. Daarna komt de beloning. Je voelt je fijn en hebt daar niets anders voor nodig dan jezelf.

Dan kun je zeggen: ik vermaak me prima, want ik ben blij met mezelf.deel deze tip

Tip 30 - Droom groot en zet kleine stapjes

Nadat je, wellicht met eerdere tips, je dromen,passie of wensen in kaart hebt gebracht kun je die verbinden aan waarden. Wat vind jij nu uiteindelijk echt belangrijk? Liefde, familie, ouderschap, reizen, creativiteit, woon omgeving, zelfzorg, kunst/cultuur, sport enz.
Vertaal deze dan naar kleine stapjes in je dagelijks leven. Denk aan zaken die passen bij de dingen die jij belangrijk vindt. En richt je op de dingen waar jij zelf invloed op hebt. Welk gedrag of welke keuze voor vandaag past daarbij?

Filmtip: Pay it forwarddeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Kijk naar de onderliggende oorzaak

Bore out ontstaat door een laag zelfbeeld: je onderschat jezelf en bent bang voor uitdagingen omdat je niet wilt falen. Hierdoor ontstaat vermijdend gedrag en kun je overspannen raken door chronische onderspanning. Oftewel: moe door verveling.
Welke beperkende overtuigingen over jezelf heb je waardoor je vermijdend gedrag ontwikkelt? Door het probleem bij de wortel aan te pakken, kunnen je angsten (gevoed door je gedachten) minder worden.deel deze tip

Tip 32 - Wat kun je doen?

1. Ga bij een bore out op zoek naar inspiratie. Lees inspirerende boeken, bezoek inspirerende lezingen en seminars.
2. Leer nieuwe dingen. Dat geeft je een boost. Volg een cursus of training, binnen je vakgebied of daarbuiten.
3. Bepaal mijlpalen voor jezelf en stel jezelf een deadline. Als het lukt, motiveert het je verder te gaan.
4. Leg je successen vast. Schrijf elke avond welke activiteit je vandaag gedaan hebt. Lees ook terug! Het vergroot je zelfvertrouwen en motiveert naar méér.
5. Bewegen is altijd een goede remedie tegen een laag zelfbeeld. Het stimuleert de aanmaak van endorfine en je krijgt er een gezonder lijf en brein van.
6. Zet de eerste stap. NU!deel deze tip

Tip 33 - Begin van een bore out ???

Het begin van een Bore out is vaak dat jij je gefrustreerd voelt, je verveelt en geen uitdagingen hebt. Ga hier direct mee aan de slag om hier een verandering in aan te brengen want anders zet de Bore out door.
Kijk of je b.v. ander werk kunt krijgen van je baas dat voor jouw interessanter is. Meer van je vergt waardoor je weer een uitdaging voelt. Daardoor gaat de verveling ook weg en voorkom je verder afzakken.deel deze tip

Tip 34 - Actief inzetten voor verandering

Door verandering in je werk aan te brengen komen er meer uitdagingen om de hoek kijken. Kan je baas je dit niet bieden mag jij je afvragen of dit wel de baan is die je wilt behouden. Kijk eens kritisch naar alles en weeg af of het niet beter is om van werk te wisselen. Zoek iets wat je uitdaagt. Zo kun je zelf er iets aan doen om geen Bore out te krijgen.deel deze tip

Tip 35 - Fancy Tuesday

Kies 1 dag in de week om je helemaal op te tutten en iets speciaals te eten. Dit kan alleen of met een partner/vriend(in)/familielid. Zo doorbreek je de saaie week en lig je niet elke avond op de bank in je pyjama of joggingpak. Ook al heb je even geen zin om je op te tutten, toch doen. Je voelt je dan vaak echt beter.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Help de medemens

Als je je verveelt kan het veel voldoening geven om een ander in je omgeving te helpen, al is het met iets kleins. Doe boodschappen voor oma of een buur. Schrijf een lief kaartje aan de mensen waar je om geeft. Kijk eens online waar er hulp nodig is in jouw omgeving. Zo heb je zelf iets te doen, je helpt een ander en het geeft voldoening.deel deze tip

Tip 37 - Onderneem iets nieuws

Onderneem iets nieuws, het maakt niet zoveel uit wat, als je maar een nieuwe stap zet. Dit brengt weer nieuwe energie en zorgt ervoor dat je in beweging komt. Je kunt denken aan: sport, vrijwilligerswerk, een workshop doen.deel deze tip

Tip 38 - Waar sta je over 5 of 10 jaar als je niets verandert?

Stel, je verandert niets aan je leven en wat je onderneemt. Waar sta je dan over 5 of over 10 jaar? Wil je dat?
Als je antwoord 'nee' is, onderneem dan wat om verandering in je leven te brengen. Als het je niet zelf lukt, vraag er dan hulp bij.deel deze tip

Tip 39 - Mag het ook wat rustiger?

Bore out betekent meestal stilstand. Er komt niet veel uit je handen, je wilt ergens wel, maar ergens ook niet. Op zich is dat voor een tijdje prima. We leven in een overspannen maatschappij. Dat kan je al snel het gevoel geven dat je 'wat moet doen'. Maar is dat zo? Je kunt je eerst de vraag stellen of het wel zo erg is om je een keer te vervelen en je een nietsnut te vinden. Het omslagpunt is als je te veel merkt dat je verlamt raakt. Dan is het tijd om wat te doen. Maar neem eerst eens rustig de tijd. Je leven bestaat niet alleen maar uit verder, verder, verder. Soms is stilstand en even niets willen en iets kunnen gezond.deel deze tip

Tip 40 - Mag het ook wat rustiger?

Bore out betekent meestal stilstand. Er komt niet veel uit je handen, je wilt ergens wel, maar ergens ook niet. Op zich is dat voor een tijdje prima. We leven in een overspannen maatschappij. Dat kan je al snel het gevoel geven dat je 'wat moet doen'. Maar is dat zo? Je kunt je eerst de vraag stellen of het wel zo erg is om je een keer te vervelen en je een nietsnut te vinden. Het omslagpunt is als je te veel merkt dat je verlamt raakt. Dan is het tijd om wat te doen. Maar neem eerst eens rustig de tijd. Je leven bestaat niet alleen maar uit verder, verder, verder. Soms is stilstand en even niets willen en iets kunnen gezond.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Tijd voor beweging.

Als je te lang vast zit in niets doen en lusteloosheid kun je verlammen. Dan kan er sprake zijn van een bore-out. Er komt niets meer uit je handen en je voelt je er niet goed bij. Soms kom je in een bore-out door de situatie waarin je zit, bijvoorbeeld als je werk wegvalt. Soms doordat je te lang niets oppakt. De eerste stap is meestal letterlijk in beweging komen. Praktisch: naar buiten wandelen, fietsen, sporten, hobbyen. Een tweede stap is discipline brengen in je dag: op tijd opstaan, actief zijn in het huishouden, je gezin. Als je dat wat op orde hebt komt de derde stap: dat is wat ondernemen. Iets gaan ondernemen heeft zin als je jezelf ook oplegt om het voor een langere tijd te doen. Doe je dat niet, dan heb je de kans dat je het na een week weer voor gezien houdt. Discipline betekent in die zin iets gaan door voor minstens twee maanden en dan een x aantal uren per week. En dan pas kijken of het wat oplevert.deel deze tip

Tip 42 - Hoe voorkom je bore-out?

Hoe voorkom je een bore-out? Wanneer bore-out op de loer ligt is activiteit nodig in plaats van passiviteit. Hoe langer verveling duurt hoe moeilijker het is je weer te activeren. Onderneem daarom bij de eerste tekenen van verveling actie. Dit kun je doen door iets nieuws te leren. Iedere keer wanneer je iets nieuws leert zal dit een boost geven en wordt je gestimuleerd om verder te gaan.deel deze tip

Tip 43 - Van passiviteit naar activiteit

Wanneer je last hebt van verveling en merkt dat je steeds passiever wordt. Stop dit dan actief door jezelf doelen te stellen en mijlpalen, b.v. over een half jaar wil ik de cursus 'Italiaans voor beginners' hebben afgerond. Start de cursus en maak een weekplanning waarin je opneemt op welke dagen je hoeveel tijd aan de cursus besteedt. Zorg dat je hier niet van afwijkt en je zult zien dat het je een boost geeft.deel deze tip

Tip 44 - Onderzoek en verander

Heb je last van een bore-out?
Stel jezelf de vraag: "Wil ik zo doorgaan?".

Is het antwoord "Nee", maak dan een verandering.deel deze tip

Tip 45 - Durf te kiezen!

Onderzoek je beroepskeuze en of dit beroep wel bij je past. Zorg dat je meer uitdaging vindt. Dit kan binnen je huidige beroep zijn of misschien is het tijd voor iets anders...Durf te kiezen!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Onderzoek waar het mis gaat

Stel jezelf vragen. Wat maakt dat je je voelt zoals je je voelt? Waarin ervaar je verveling en saaiheid? Wat mis je? Wat is er wel leuk? Wat houdt je tegen om stappen te zetten? Probeer helder te krijgen wat er bij jou gebeurt wat maakt dat je nu in een bore-out zit of dreigt terecht te komen, zodat je weet wat je aan moet pakken. Therapie kan je hierbij helpen.deel deze tip

Tip 47 - Ontdek welke richting je op wilt

Probeer inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is en wat je zou willen. Welke kant wil jij op? Wat wordt jouw eerste stap naar wat je wel wilt?
Therapie kan hierbij helpen om hier meer zicht op te krijgen.deel deze tip

Tip 48 - doorgaan of stop met je vervelen

aan jou de keus! wil je stoppen met je vervelen, ga dan eerst ( samen met een therapeut) na wat de positieve intentie is van je vervelen of bore- out zijn. Jij doet namelijk niets tegen jouw wil in. Het deel dat jou bore-out laat zijn heeft er een goede bedoeling mee; het kan zijn dat je angst of onzekerheid voelt om nieuwe dingen aan te gaan of dat je er niet meer aan begint omdat je te vaak bent teleurgesteld en dat het deel in jou dat je in bore-out laat blijven je wil beschermen tegen de angst / onzekerheid/teleurstelling waardoor je gaat vermijden. het vermijden is dan vaak niet nieuw, maar een oud patroon dat doorbroken mag worden. Als er geen onderliggende problematiek zou zijn dan had jij toch allang uit die sleur gebroken? Aan pakken die ware oorzaak! En dat kan heel simpel. Fijn hé? Aan jou de keus...deel deze tip

Tip 49 - Sacha Ket

aan jou de keus! wil je stoppen met je vervelen, ga dan eerst ( samen met een therapeut) na wat de positieve intentie is van je vervelen of bore- out zijn. Jij doet namelijk niets tegen jouw wil in. Het deel dat jou bore-out laat zijn heeft er een goede bedoeling mee; het kan zijn dat je angst of onzekerheid voelt om nieuwe dingen aan te gaan of dat je er niet meer aan begint omdat je te vaak bent teleurgesteld en dat het deel in jou dat je in bore-out laat blijven je wil beschermen tegen de angst / onzekerheid/teleurstelling waardoor je gaat vermijden. het vermijden is dan vaak niet nieuw, maar een oud patroon dat doorbroken mag worden. Als er geen onderliggende problematiek zou zijn dan had jij toch allang uit die sleur gebroken? Aan pakken die ware oorzaak! En dat kan heel simpel. Fijn hé? Aan jou de keus...deel deze tip

Tip 50 - Sacha Ket

tip 1 aan jou de keus! wil je stoppen met je vervelen, ga dan eerst ( samen met een therapeut) na wat de positieve intentie is van je vervelen of bore- out zijn. Jij doet namelijk niets tegen jouw wil in. Het deel dat jou bore-out laat zijn heeft er een goede bedoeling mee; het kan zijn dat je angst of onzekerheid voelt om nieuwe dingen aan te gaan of dat je er niet meer aan begint omdat je te vaak bent teleurgesteld en dat het deel in jou dat je in bore-out laat blijven je wil beschermen tegen de angst / onzekerheid/teleurstelling waardoor je gaat vermijden. het vermijden is dan vaak niet nieuw, maar een oud patroon dat doorbroken mag worden. Als er geen onderliggende problematiek zou zijn dan had jij toch allang uit die sleur gebroken? Aan pakken die ware oorzaak! En dat kan heel simpel. Fijn hé? Aan jou de keus...

tip 2 waar zou jij blij van worden?
ga eens na waar jij blij van wordt. Stel dat alle obstakels weg zouden zijn en je gewoon een droom kon dromen waarin alles wat je zou willen waarheid is.
Hoe zou dat eruit zien?
Wat maakt dat je dit nog niet hebt?
Met het antwoord op deze vraag ga je aan de slag of je schakelt mij in om het samen te doen. Van A naar B in een paar stappen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Maak een droomplan

Bored out? Neem de teugels van je leven in je eigen hand en begin met een droomplan. Dit is een eerste stap op een reis naar nieuwe bezigheden die je weer energie geven.

0. Leg een vel papier en wat kleurstiften klaar.
1. Ga ontspannen zitten en neem eerst de tijd om te ontspannen, bijvoorbeeld door een ademhalingsoefening of mindfulness beoefening.
2. Stel jezelf dan de volgende vraag: 'Waar krijg ik energie van?', en ontspan vervolgens je geest. Wacht rustig tot er een beeld, gevoel of woorden in je opkomen. Herhaal de vraag een paar keer.
3. Formuleer jouw verlangen wat opkomt in een aansprekende en voor jou betekenisvol statement of zin en zet die bovenaan je vel papier.
4. Teken vervolgens een beeld van jouw "stip op de horizon" die je wil bereiken en wat je nieuwe energie geeft.

Let op: dit voel je als je de zin opschrijft en de tekening maakt! Als wat je nu op hebt geschreven en aan het tekenen bent je niet gelijk al energetisch laadt, is dit niet je juiste beeld en ga je terug naar stap 1.

5. Wat is voor jou de eerste stap naar deze stip op de horizon? Schrijf dit op PRAAT ER OVER MET ANDEREN en ga het DOEN!

Uiteraard kan het zijn dat je nu wel weet wat je wil of verlangt, maar dat je merkt dat je niet in actie komt. Dit verwijst naar een dieper liggend probleem in je leven zoals passiviteit of afhankelijkheid waarvoor ik aanraad een Gestalttherapeut te raadplegen. Kan ook zijn dat je vast zit in je huidige levenspatroon en niet weet hoe daaruit te komen. Ook daarbij kan een Gestalttherapeut van dienst zijn.deel deze tip

Tip 52 - Onderzoek je Weerstand

Vaak weet je niet wat je wel wil, maar weet je wel heel goed wat je NIET WILT.
Maak daar een lijst van, maak een moodbord over alles wat je niet wilt.
Maak het groot, schreeuw het uit, beschrijf tot in detail wat je tegenhoud, waarom iets stom of vervelend is.

Kijk er een dag later weer naar en onderzoek hoe je je voelt als dit weer leest of ziet. Pas het overzicht aan maak het groter of schrap zaken die toch eigenlijk wel meevallen.
Mijn ervaring is dat ik dan kom tot een kleine lijst van zaken die ik dan kan vermijden, van mijn to-do lijst kan schrappen waardoor er ruimte ontstaat om te onderzoeken WAT IK WEL WIL.

VEEL PLEZIERdeel deze tip

Tip 53 - zelfonderzoek

Ga vooral na of je last hebt van een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Dit kan aanleiding zijn om onder jouw kunnen te gaan presteren, wat tot Bore out kan leiden.deel deze tip

Tip 54 - Wilja Westerhof

Ga vooral na of je last hebt van een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Dit kan aanleiding zijn om onder jouw kunnen te gaan presteren, wat tot Bore out kan leiden.deel deze tip

Tip 55 - Beweging

Beweging is altijd goed, ook bij Bore out; Letterlijk; beweeg, sport, gebruik je lijf en kom in beweging. In de ruimste zin; doe nieuwe dingen, onderneem iets, ga na hoe jij je kunt gaan ontwikkelen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Verveel je met mate...

Uit eigen ervaring weet ik hoe demotiverend het is om werk te hebben wat je onvoldoende uitdaagt. En dat je daar inderdaad somber van kunt worden. Het te druk hebben, kan teveel worden. Maar het te rustig hebben, is niet goed voor een mens. Of niet voor alle mensen, in elk geval. De kans is het grootst dat je hierin vast komt te zitten, wanneer de randvoorwaarden goed zijn; je salaris is prima, je reisafstand prettig, je collega's gezellig. Bedenk je echter wat je echt gelukkig maakt. Een sprong in het diepe is spannend, maar de spanning is ook juist wat je nodig hebt...deel deze tip

Tip 57 - Bore out no more

Wanneer je ervaart dat je te weinig wordt uitgedaagd in je werk, kijk dan eerst wat er binnen je werk en bij je werkgever mogelijk is. Vaak zijn er opties om door te groeien, je te ontwikkelen. Pas als je deze route hebt doorgelopen en het gevoel hebt dat er geen uitzicht meer is, is het tijd om verder te kijken. Plan een gesprek bij een loopbaancoach of een therapeut en breng in kaart wat je graag zou willen en wat je talenten zijn. Je kunt altijd meer dan je denkt!deel deze tip

Tip 58 - Stip op de horizon

Bepaal mijlpalen voor jezelf. Plan een training, een cursus.
Neem eens deel aan een ander project op het werk. Stel jezelf doelen die nieuw zijn. Richt een wandelgroepje op of probeer je inrichting eens te veranderen. Verzin dingen waar je je op kan verheugen.deel deze tip

Tip 59 - Stip op de horizon

Bepaal mijlpalen voor jezelf. Plan een training, een cursus.
Neem eens deel aan een ander project op het werk. Stel jezelf doelen die nieuw zijn. Richt een wandelgroepje op of probeer je inrichting eens te veranderen. Verzin dingen waar je je op kan verheugen.deel deze tip

Tip 60 - Stip op de horizon

Bepaal mijlpalen voor jezelf. Plan een training, een cursus.
Neem eens deel aan een ander project op het werk. Stel jezelf doelen die nieuw zijn. Richt een wandelgroepje op of probeer je inrichting eens te veranderen. Verzin dingen waar je je op kan verheugen.deel deze tip

Tip 61 - Zen

Als je je verveelt, kun je misschien aan jezelf gaan twijfelen of jouw leven wel leuk genoeg is en/of jij wel leuk genoeg bent. Probeer deze zaken te scheiden; jij bent je verveling niet! Probeer positieve gedachten te formuleren over jezelf en ga jezelf zeker niet vergelijken met anderen. Hier kom je vaak minder goed uit dan je daadwerkelijk bent.deel deze tip

Tip 62 - Jouw klacht is net zo ernstig als bij burn-out

Geen uitdaging meer vinden in je werk of onder je niveau werken, kan zeer demotiverend zijn. De klachten die je daarbij ervaart kunnen dezelfde zijn als bij burn-out. Wees je daarvan bewust. Ook dit kost jou veel energie waarvan je moet herstellen. Jouw bore-out proces zal als extra uitdaging hebben dat je op zoek mag gaan naar wat jou meer uitdaging geeft of wat beter bij je aansluit wat werk betreft. Maar dit kan je pas wanneer je voldoende op krachten gekomen bent. Neem daarvoor de tijd, net zoals dat bij een burn-out wordt gedaan.deel deze tip

Tip 63 - Jouw klacht is net zo ernstig als bij burn-out

Geen uitdaging meer vinden in je werk of onder je niveau werken, kan zeer demotiverend zijn. De klachten die je daarbij ervaart kunnen dezelfde zijn als bij burn-out. Wees je daarvan bewust. Ook dit kost jou veel energie waarvan je moet herstellen. Jouw bore-out proces zal als extra uitdaging hebben dat je op zoek mag gaan naar wat jou meer uitdaging geeft of wat beter bij je aansluit wat werk betreft. Maar dit kan je pas wanneer je voldoende op krachten gekomen bent. Neem daarvoor de tijd, net zoals dat bij een burn-out wordt gedaan.deel deze tip

Tip 64 - Wees niet ontmoedigd, blijf in proces

Misschien vraag je je af of je ooit de levensinvulling of het werk gaat vinden wat bij je aansluit. Zie je onvoldoende (financiële) mogelijkheden. Wat in deze fase belangrijk is, is dat je je hier niet bij neerlegd, maar juist met behulp van een veilig persoon of een therapeut op zoek blijft gaan naar wie jij bent en wil zijn, zowel in je persoonlijke leven als op werkgebied. Geleidelijk aan zal zich samen met de meer verworven rust, duidelijk worden welke kant jij op wil. Vertrouw daarop!! Want juist temidden van je bore-out kan je alle hoop verliezen. Ik heb zo vaak gezien dat wanneer iemand de rust blijft pakken en blijft praten over frustraties, wensen, behoeften en talenten, zijn of haar weg duidelijk werd!deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten