Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Wanneer weer sporten?

Hallo allemaal,

Ik zit nu ongeveer 3 maanden in mijn burnout. Voordat ik hierin belandde werkte ik 40 uur per week (met 2.5 uur reistijd per dag, ja i know) en sportte ik ook nog eens 5x heel intens en zwaar in de sportschool. Achteraf gezien natuurlijk niet echt een duurzaam schema dus door de overbelasting en te weinig ontspanning in een burnout beland.

Het gaat inmiddels al wel weer een stuk beter ten opzichte van het begin. De gemiddelde trend ziet wel een kleine stijging met de tijd, ondanks dat er nog wel eens terugvallen plaatsvinden. Nou vroeg ik mij af, omdat ik weet hoe belangrijk sport en beweging is voor het lichaam, wanneer ik weer een beetje kan beginnen met naar de sportschool gaan. Ik heb in mijn derde week 2 keer geprobeerd te sporten, maar dit had juist een averechts effect op mijn ontspanning. Sindsdien ben ik er een beetje bij weggebleven, maar ik merk dat ik wel confronterend vind om mijn lichaam zo achteruit te zien gaan en zou eigenlijk best wel graag weer het één en ander willen oppakken. Het is echter wel een lastig verhaal bij mij, omdat het vele sporten deels een oorzaak is geweest van de burnout.

Zijn er meer mensen die hier ervaring mee hebben en zo ja wat werkte voor jullie?

Veel sterkte!

Anoniempje
20-04-2024
laatste reactie: 22-04-2024

1
6
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ik ben eigenlijk nooit gestopt! Soms is het eigen slepen naar sportschool… maar het lukt en rustig aan , beetje per beetje , stilzitten is achteruitgaan!

Marre
20-04-2024
Reageer:
Hi Marre,

Bedankt voor je reactie!

Heb jij niet als gevolg van het sporten paniekaanvallen ervaren? Ik heb het hier ook over gehad met de praktijkondersteuner en die zei dat sporten, zoals ik dat deed, te veel en te intensief was wat resulteerde in een paniekaanval als gevolg. Het zenuwstelsel is nog overbelast en kan de afbraak van gewichtstraining op dat moment niet gebruiken.

Dit klonk voor mij best logisch, maar aan de andere kant lees je online ook veel verhalen vanuit de andere kant en zou ik wel graag weer wat fitter willen worden.

Ter referentie, ik squatte voor mijn uitval 180 kg, deadliftte 220 en benchte 120. Dit was dus wel redelijk taxerend denk ik.

Anoniem
20-04-2024
Reageer:
Hoi,

Ik sport momenteel ook niet, bijna wel mijn hele burnout gedaan (bijna 1 jaar in bo), maar ik merk dat sinds mijn laatst terugval mijn lichaam niet genoeg hersteld na krachttraining, herstel is nog altijd belangrijker dan het soorten zelf dus ikzelf neem dit als graadmeter. Ik ben bijna 30, heb voor mijn burnout een jaar strongman gedaan incl wedstrijd en daarvoor powerlifting, mijn nummers zijn gelijk aan die van jou. Als ik ga sporten zijn het lichte full body "trainingen" zegmaar 40kg squats licht. Als ik merk dat ik daarna vervolgens weer vermoeid ben, slechter slaap en 3 dagen ongekende spierpijn heb, is dit voor mij een signaal om het niet te doen. Merk ik dat het niet teveel energiekost en mijn spieren enigzins wel herstellen van een lichte training, dan is het voor mij een signaal om het wel te doen. Thuis blijven is voor mij moeilijker dan naar de gym gaan, ook mijn leven bestond voornamelijk uit sporten en ik vond het heerlijk.

Wouter
20-04-2024
Reageer:
Hoi Wouter,

Bedankt voor je reactie.

Ik denk dat ik het maar gewoon weer eens een poging moet geven en goed in de gaten houden wat het effect dan is.
Heb ook een racefiets gehaald en ben van plan om deze ook zo nu en dan in te zetten als manier om iets rustiger cardio te doen in de buitenlucht. Hoop dat dit gaat helpen.

Roel
20-04-2024
Reageer:
Hi, i

Ik zit nu 8 maanden in mijn burn-out. De eerste maanden was sporten echt uit den boze, maar de laatste 10 weken ben ik het rustig aan weer wat aan het oppakken. Een niet onbelangrijke sidenote hierbij is dat ik absoluut niet klachtenvrij ben. Er is uiteraard wel verbetering sinds het begin.
Rustig aan oppakken betekent op dit moment voor mij:
1 keer per week krachttraining met licht gewicht. Ik train nu met een PT die erop toeziet dat ik niet toch stiekem zwaarder ga trainen (tempting)
1 tot 2 keer per week 20 minuten hardlopen.

Dit lijkt nu goed te gaan en ik knap er ook van op, maar het zorgt er ook voor dat ik weer meer in mijn heppie de peppie doorga-modus raak en buiten het sporten om weer te snel te veel wil gaan oppakken.

Heel frustrerend blijft het, dus mijn les is nu opnieuw: accepteren dat je een burn-out hebt en keuzes maken met je lijf en niet met je hoofd. Dus wat heb ik nodig ipv wat wil ik.

Sterkte!

Willemijn
22-04-2024
Reageer:
Als je na 3 weken alweer kan proberen te sporten heb je echt de lichtste burnout ooit, zou het dan eerder overspanning noemen.

Taco
22-04-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>