Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Hoe kom ik uit de irritante fight or flight-stand?!

Ik zit nu 6 maanden in een burnout, om mijn zenuwstelsel zoveel mogelijk tot rust te laten komen doe ik de volgende dingen: wandelen, mediteren, ontspannende puzzels maken, muziek luisteren, cursus omgaan met angst en stress, niet naar drukke plekken etc., maar wat ik ook doe: elke ochtend word ik weer veels te vroeg wakker en kom ik maar niet uit die fight or flight-stand. Hoe hebben jullie dit kunnen doorbreken? In de ochtend heb ik er het meeste last van, na het avondeten lijkt het soms even weg.

Suus
01-03-2024
laatste reactie: 09-03-2024

2
23
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hi Suus, loop zo tegen hetzelfde aan als jij! Het lijkt wel of ik de dag begin met een krat red Bull. Ik wilde het zo gaan voorleggen aan de psycholoog.
Ik onderneem dezelfde dingen als jij en merk sinds kort volgens mij een verschil en dat is als ik krachttraining doe!
Ik ging ook met name veel wandelen en Yoga. Maar op de dagen dat ik even in wat gewichten hang , voel ik me daarna wat beter. Er is ook best veel over het effect te lezen. Wat het op langere termijn doet weet ik niet maar wellicht het proberen waard

Natasja
01-03-2024
Reageer:
Hoi Suus,
Ik heb dit ook al die tijd ervaren. ‘s Ochtends meest last van en dan ‘s avonds zakt het. Ben nu zo’n 20 maanden aan het herstellen en dat patroon is er nog steeds. Al is het wel veeel minder heftig. Ik herken heel erg wat je zegt: je doet al vanalles om tot rust te komen. Een toevoeging die ik nog heb is om te proberen zo min mogelijk te “strijden” tegen je klachten. Merk zelf dat ik me het best voel op de momenten dat ik het echt los kan laten en mijn aandacht volledig op iets anders heb.

Nog een andere tip, maar dat is misschien niet voor iedereen passend: ik laat me regelmatig masseren en ik heb laatst voor het eerst een sessie transformational cupping gehad, omdat bij mij de spieren heel erg stram zijn geworden door de stress. De cupping vond ik heel fijn, de spieren doen minder zeer en ik voel weer wat meer ruimte in m’n lijf. Ik geloof er zelf wel in dat dat gaat helpen het zenuwstelsel te kalmeren.

En ademwerk is heel belangrijk, al heb ik daar zelf nog de grootste moeite mee dus ik kan niet echt aangeven in hoeverre dat mij helpt.

Veel sterkte!

Y.
01-03-2024
Reageer:
Hey,

Hier idem. Al 6 maanden thuis. Elke ochtend maagklachten en soms ook erge vermoeidheid die verbeteren doorheen de dag en na avondeten soms gevoel dat het weg is.
Telkens opnieuw die hoop dan dat het de volgende dag beter zal zijn maar nog geen enkele dag opgestaan zonder die maaglast.
Heb het gevoel dat het wat stagneert nu ( heb het nog al gelezen hier dat mensen op 6 maanden dat gevoel hebben, of het gevoel hebben van een terugval).
Ik ben het soms zo moe, soms zo frustrerend allemaal....
Sorry, er zijn dagen dat ik het beter aanvaard en vertrouwen heb dat het goed komt...vandaag is echter niet zo een dag.

Veel sterkte aan iedereen!

K.
01-03-2024
Reageer:
Hoi
Ik zit 16 mnd in burnout. Aanloop van 7 jaar met chronische spierspanningspijn en slecht slapen. Uiteindelijk totaal uitgeput. Heel lang mijn klachten niet begrepen: dat ik mezelf bleef overbelasten.
Het ging bij mij iets beter afgelopen jaar, spierspanning iets lager, iets beter slapen maar nog steeds in "stress stand".
Nu ook weer terugval, terwijl mijn psych er nog voor waarschuwde. Oude gedragspatronen helaas, teveel gedaan. Baal ontzettend maar trek hier lering uit. Mijn tip: ontspanning is niet heel veel dingen gaan DOEN maar vooral LATEN! Ik wandel elke dag. 1x per week pilates. Dat is alles. En verder: leven bij de dag, in het hier en nu, en alles zoveel mogelijk nemen zoals het komt.
Vandaag voel ik me ontzettend kut...maar de zon schijnt en morgen zal t weer beter gaan.
Sterkte voor iedereen
C.

Anoniem
01-03-2024
Reageer:
Bedankt voor jullie reacties en de tips, we hebben er allemaal last van zo te lezen.
De dag beginnen met een krat Red Bull is heel herkenbaar haha… nou ik hoop dat we er allemaal snel uit zijn. Ik vind deze fase echt verschrikkelijk… in de avond beter voelen en hopen dat je zo ook weer opstaat, maar elke keer die teleurstelling dat je weer opnieuw het gevecht aan moet die dag, hels gewoon. Houd jullie taai mensen.

Suus
01-03-2024
Reageer:
Ik sliep eerst (begin burnout) tot 03:00-04:00 uur elke nacht, nu word ik steeds rond 05:00 uur wakker en val ik soms nog even na 06:00 uur in slaap en soms sta ik maar op om 06:00 uur. Ik slik geen medicijnen, ook geen antidepressiva of slaappillen. Ik zit er nu ook 5 maanden in (in burnout). Kan een beetje werken, maar nog snel huilen. Na hoeveel tijd is dit slapen bij jullie hersteld?

Suus
05-03-2024
Reageer:
Hi Suus,

Ook zo herkenbaar die fight/flight zone. Je voelt dingen en je lichaam doet dingen die je niet voor ogen hield. Echt bizar wat stress met je kan doen. Zelf veel last van hartkloppingen, te snelle en hoge ademhaling, pijn op borst, hoge rug spierpijn en keelklachten, zoals een dichtgeknepen keel gevoel. Ik ben nu zelf 6 maanden overspannen en werk momenteel 24 uur ipv 40 uur. Ondertussen ook heel veel geprobeerd; medische onderzoeken, kinelogie therapie, osteopaat, orthomoleculaire therapeut, yoga, meditatie, wandelen, alleen maar leuke dingen doen, thuis zijn, tv kijken, alles om me maar weer beter te voelen. Echter, blijf ik nu ook een beetje hangen. Als je terugkijkt naar de begin periode merk je dan wel verschil? Ik probeer zelf soms even terug te kijken en mezelf positiviteit toe te spreken. In de beginfase sliep ik slecht, werd veel wakker met hartkloppingen en angst, had een slechte stoelgang, spugen, amper kunnen eten en emotieloos. Die klachten zijn gelukkig over, maar de hartkloppingen en de keelklachten en het 'aan' staan is nog een ding.

Er is me nu een paar keer cognitieve gedragstherapie aanbevolen. Heb jij hier ervaring mee? Je leert je patronen kennen en er anders mee omgaan. Het vertrouwen terug krijgen in je lichaam. Wellicht kan je er wat mee. Overigens lees ik overal terug dat het heel veel tijd kost. Hoe moeilijk het ook is we mogen en moeten de moed erin houden.

Groetjes!

Amber
05-03-2024
Reageer:
Dag Amber, bij mij gaat het ook beter dan in het begin (ik moest toen heel veel overgeven en kon bijna niks eten), maar er lijken elke week klachten weg te gaan en weer nieuwe terug te komen. Ik heb ook last van die hoge
rugpijn, precies tussen mijn schouderbladen (en al maanden eczeem wat niet weg wil gaan terwijl ik hier voor mijn burnout echt nooit last van heb gehad).
Ik heb vandaag maar een potje Ashwaganda gekocht bij de Vitaminstore, een natuurlijke ontspanner, ik hoop dat dat helpt.

Wat knap dat jij al 24 uur kan werken, ik kan slechts 3 ochtenden werken. Maar goed, beter dan niks.

Ik heb hulp van een psycholoog en cognitieve gedragstherapie kan helpen. Het komt er eigenlijk op neer dat je negatieve/angstige gedachten omzet in positieve gedachten zodat je van die gedachten minder stress ervaart.
Het is een mooie theorie, maar ik vind hem heel lastig uit te voeren in de praktijk omdat ik de hele dag in de 6e versnelling zit te piekeren en bidden of mijn leven alsjeblieft weer normaal mag zijn. Het kost me dan extreem veel moeite te geloven in die optimistische gedachten dat het allemaal weer goed komt.
In de namiddag/avond komt er wat meer rust in mijn lijf en dan gaan de angstige gedachtes wat meer naar de achtergrond. De volgende ochtend begint het hele circus dan weer opnieuw…


Suus
05-03-2024
Reageer:
Suus wanneer ik jouw verhaal lees, zou ik het zelf geschreven kunnen hebben. Echt alles klachten, werkuren, verloop van de dag en ook de duur van de burnout.
Ik heb emdr en dat gaat ook nog over in cognitieve therapie.
Waar ik ook wel echt wat aan heb is een hollestische massage therapie. Effectieve oefeningen voor thuis, maar vooral daar die 1.5 uur dat ze mijn lichaam even in een uit stand krijgt is heerlijk. Wel knetter duur helaas.
Het slapen is na de emdr wat beter geworden. Ik heb wel veel slaap nodig. Dus 22u val ik echt in slaap en de wekker is om 7u echt te vroeg merk ik. Tegelijkertijd werkt uitslapen ook niet heel prettig.

Ik las over de ashwaganda. Let daar bij wel op dat je er geen hartkloppingen van krijgt. Weet zeker dat je geen schildklier probleem hebt, anders kan dat heel averechts Werken.
Zelf heb ik enigzins baat bij goede valeriaan bv van a vogel. Ook cbd olie staan, maar nog niet uitgeprobeerd

Natasja
06-03-2024
Reageer:
Hi Natasja, fijn dat je je verhaal herkent, is toch even een soort van bevestiging he?
Ik heb nu een paar dagen de Ashwaganda gebruikt, maar merk nog geen verschil qua slaap/ontspanning. Gisteren had ik wel ineens heel veel hartkloppingen, bedankt voor de link met Ashawaganda. Misschien is die Valeriaan beter voor me.

Wat lekker dat jij al zulke lange nachten kunt maken, mij lukt dat nog niet. Ik heb ook nog geen EMDR gehad, eigenlijk omdat ik geen traumatische ervaring heb gehad.

Ik was iemand die heel slecht nee kon zeggen en altijd aan het pleasen was. Dit heb ik nu beter onder controle en als gevolg daarvan vallen er nu mensen weg uit mijn leven, maar dat is ok.
Door mijn oude gedrag was ik op werk altijd aan het knallen en daar werd het steeds drukker door vertrek van collega’s die niet werden vervangen en zo is mijn burnout ontstaan.

Ik ga nu regelmatig naar de fysio voor nek-/schoudermassage en daar kom ik ook steeds helemaal zen vandaan, maar een paar uurtjes later is alles weer zoals het was.

Ik probeer echt mijn valkuilen (nee zeggen/pleasen/perfectionistisch) aan te pakken, in de hoop dat ik daarmee beter herstel. Alles wat we doen ter ontspanning is natuurlijk heerlijk en goed, maar eigenlijk gevolg bestrijding en ik denk dat we naar de oorzaak moeten. Alleen hoe kom je daar precies? Ik volg nu een cursus tegen angst en stress (Nick de Waard), die geeft echt inzichten, gewoon online en op je eigen tempo, maar soms weer ik het ook even niet meer. Het is zo lastig.

Ik wens je veel beterschap ❤️‍🩹, dat we er maar sterker uit mogen komen.


Suus
07-03-2024
Reageer:
Let op hoor met de kruid Ashawaganda. Wil jullie absoluut niet bang maken, maar is van de week op het nieuws geweest dat dit kruid nadelige effecten kan hebben op je gezondheid. Je mag het natuurlijk zelf weten, maar ik zou eerder vitamine D en magnesium nemen. Wel van een goed merk kopen hoor, zoals Vitakruid.

'Little scientific research has been done on the harmful effects of Ashwagandha, which is said to reduce stress, but doctors both from the Netherlands and other countries have reported several cases of poisoning and harmful effects on the liver, The RIVM said.'

@Suus dank voor je reactie. Ik vind het zo'n struggle. Heb vooral echt last van angsten en dan vooral lichamelijke klachten geven mij veel angst en dus stress. Ik probeer de 24 uur te werken, omdat het mij ook afleiding geeft, maar heb echt wel dagen dat het minder gaat. Het heeft vooral heel veel tijd nodig denk ik. Je lichaam laten herstellen en er echt in geloven dat je lichaam je altijd zal steunen.

Amber
07-03-2024
Reageer:
Let op hoor met de kruid Ashawaganda. Wil jullie absoluut niet bang maken, maar is van de week op het nieuws geweest dat dit kruid nadelige effecten kan hebben op je gezondheid. Je mag het natuurlijk zelf weten, maar ik zou eerder vitamine D en magnesium nemen. Wel van een goed merk kopen hoor, zoals Vitakruid.

'Little scientific research has been done on the harmful effects of Ashwagandha, which is said to reduce stress, but doctors both from the Netherlands and other countries have reported several cases of poisoning and harmful effects on the liver, The RIVM said.'

@Suus dank voor je reactie. Ik vind het zo'n struggle. Heb vooral echt last van angsten en dan vooral lichamelijke klachten geven mij veel angst en dus stress. Ik probeer de 24 uur te werken, omdat het mij ook afleiding geeft, maar heb echt wel dagen dat het minder gaat. Het heeft vooral heel veel tijd nodig denk ik. Je lichaam laten herstellen en er echt in geloven dat je lichaam je altijd zal steunen.

Amber
07-03-2024
Reageer:
Let op hoor met de kruid Ashawaganda. Wil jullie absoluut niet bang maken, maar is van de week op het nieuws geweest dat dit kruid nadelige effecten kan hebben op je gezondheid. Je mag het natuurlijk zelf weten, maar ik zou eerder vitamine D en magnesium nemen. Wel van een goed merk kopen hoor, zoals Vitakruid.

'Little scientific research has been done on the harmful effects of Ashwagandha, which is said to reduce stress, but doctors both from the Netherlands and other countries have reported several cases of poisoning and harmful effects on the liver, The RIVM said.'

@Suus dank voor je reactie. Ik vind het zo'n struggle. Heb vooral echt last van angsten en dan vooral lichamelijke klachten geven mij veel angst en dus stress. Ik probeer de 24 uur te werken, omdat het mij ook afleiding geeft, maar heb echt wel dagen dat het minder gaat. Het heeft vooral heel veel tijd nodig denk ik. Je lichaam laten herstellen en er echt in geloven dat je lichaam je altijd zal steunen.

Amber
07-03-2024
Reageer:
Misschien toevallig van die hartkloppingen, maar het zou zo maar kunnen. Omdat ik een schildklierprobleem heb, mee laten kijken met supplementen en daar kwam het ter sprake. Magnesium is ook altijd goed voor het slapen. Alle andere vitamine zou ik niet zomaar gaan slikken.

Ik had zelf geen idee van mijn trauma terwijl ik wel een heftig ongeluk heb gezien. Dus dat kent wel zeker een oorzaak. Ik merk alleen dat dat stuk echt verwerkt is en m'n lichaam toch in die paniek/ hyper stand blijft schieten. M'n therapeut zei van de week dat daar wel ook emdr op kan uitvoeren. Op die stressreacties. Dus miss dat het nog een idee is?

Hoe bevalt die cursus je van nick de waard? Heb daar naar gekeken en hij leek me erg goed, alleen het was zo duur

Natasja
07-03-2024
Reageer:
Hi Natasja, ik heb de cursus in een aanbieding gekocht (na een gratis masterclass), ik vind het echt een fijne cursus, hij geeft je inzichten en handvatten. Ik hoor over Camp Burnout ook goede verhalen (ook online)., dit is echt een cursus specifiek gericht op burnout. De cursus van Nick is o.a. gericht op burnout, maar is ook geschikt voor mensen met andere angststoornissen. Nick legt het heel goed uit met praktische video’s en oefeningen, ik heb al heel veel meegeschreven en blader regelmatig weer even terug als ik angst voel boven komen.

Misschien kun je de kosten vergoed krijgen via je werkgever? Ik zie het als een investering in m’n gezondheid.

Bedankt voor de Aswa info, ik las het toevallig ook op NOS de volgende dag… heb ik weer 😭

Ik zie mijn psycholoog straks weer, ik zal het hem eens voorleggen, het zijn steeds korte afspraken die we hebben, ik heb er helaas niet zoveel aan.

Suus
08-03-2024
Reageer:
Ik heb vooral in t begin veel gehad aan de blogs van Isamu psychologen.
Ik deed om te herstellen véél te veel. Net zoals ik in mij werk teveel deed en ook teveel sporten.
De kunst is om niets te doen, hulp vragen, praten met je omgeving.
Blogs zijn erg fijn, vooral over de state of mind die zo nodig is.
Ben ook nog aan het worstelen maar merk dat nu ik enkele keren per dag echt niets doe, op de bank liggen met ogen gesloten, mijn gedachten en emoties laat komen een gaan, het ietsje rustiger wordt in mijn hoofd en lijf.

Sterkte allemaal, we komen hier uit!!!

Eric
08-03-2024
Reageer:
Wat Eric zegt ben ik het super mee eens. Dat is bij mij ook echt een soort van ingepland, de momentjes van gewoon met jezelf zitten of liggen zonder enige prikkels. In hele drukke situaties draag ik ook weleens oordopjes. Dat voorkomt die hevige overprikkeling

Suus, wanneer je niet tevreden bent met je psycholoog zou ik echt verder kijken. Ik heb er een via het ziekenhuis en ze besteedt wekelijks 1.5u aan een goede sessie met ook emdr.
Ik heb het destijds gevraagd aan m'n werkgever, maar zij vergoeden helaas geen online behandelingen. Wel luister ik vaak z'n meditaties .

Wens jullie allemaal een mooie en kalme toekomst 😄

Natasja
08-03-2024
Reageer:
Isamu psychologen :

Mind the mindset: hoe te herstellen van een burn-out (blog 3)

Check it out!

Ik heb een fijne dag, zit al ruim 18 maanden in BO. Dussss... het komt goed!!


eric
08-03-2024
Reageer:
Bedankt Eric, ik heb de blog gevonden, ik zal deze gaan lezen. Goede tip om zo weinig te doen, ik ben vanuit controle denk ik teveel gaan doen waardoor je uiteindelijk weer de hele dag ‘aan’ staat.

En Natsasja: ik heb gisteren de EDMR besproken met mijn psycholoog, ik heb waarschijnlijk toch een trauma door een narcistische ex (toxische relatie)) en heb hierdoor PTTS opgelopen. Ik krijg eerst een interview en daarna de EMDR, doodeng vind ik het, maar alles voor herstel.

Bedankt voor al jullie lieve reacties, we helpen elkaar er doorheen 🩷

Suus
09-03-2024
Reageer:
@suus ik wilde hier zojuist een topic over openen, ik ben er achter gekomen dat mijn toxische relatie ook met een verborgen narcist was, ik had hierdoor al veel klachten en zag veel patronen, kwam er echter pas achter dat deze allemaal 1:1 gelijk zijn aan verborgen narcisme. Ik herken klachten van PTSS en denk dat ik hier ook last van ga krijgen zodra we niet meer samen wonen (relatie verbroken maar wonen nog tijdelijk samen).

Ik zou graag nader met je in contact willen komen, sta je hier voor open?

Wouter
09-03-2024
Reageer:
Dag Wouter, ik merk dat ik erg emotioneel word van alles wat hiermee te maken heeft. Ik neem liever even rust en laat het verdere werk over aan de psycholoog. Ik ben bang dat het anders teveel wordt en mijn energie is al zo laag. Ik ben zelf wijzer geworden door heel veel youtube video’s te kijken en podcasts te luisteren over dit onderwerp, misschien kun je daar wat mee?

Suus
09-03-2024
Reageer:
@Suus, ik begrijp het, goed dat je je grenzen aangeeft hierin! Ik begrijp dat het energie slurpt, niet te zuinig, en dat kunnen we nu juist niet gebruiken in een burnout. Dit is ook de hele reden dat ik super lang in mijn terugval blijf hangen. Ik heb het idee dat dit het laatste (grote) hoofdstuk van mijn burnout is, schoon schip maken en werken aan de geleden schade (gigantisch veel stress, overal eczeem, torenhoge spanningen en ptss klachten) als ze ook maar in de buurt is of als ik er aan denk..

Voordat dit een groot ding was (laatste maanden pas echt erger, sinds de relatie verbroken is) heb ik echt goede maanden gehad en was ik zelfs op een punt dat ik naar feestjes en dergelijke kon, hier probeer ik dan maar aan vast te houden en opzoek naar de authentieke ik met grip op mijn eigen leven!

De weg naar herstel wordt ingezet en ik hoop ook voor jou!

Wouter
09-03-2024
Reageer:
@suus

Goed dat je het besproken hebt en zo'n situatie kan zeker een trauma opleveren. Je lichaam zal ongetwijfeld in een heel hoge angst aan hebben gestaan.
Ben niet bang voor de emdr, echt baadt het niet dat schaadt het ook niet.
Ik gebruik ondertussen ook weleens emdr meditaties op YouTube.
Mocht je beginnen houd dan wel wat dagen een rustige agenda aan want er kan wel veel vermoeidheid en emoties ontstaan..maar met die vluchtstand in je lichaam is dat op een vreemde manier zelfs prettig!

Eric, hele mooie blogs inderdaad. Erg herkenbaar. Leuk om te lezen dat ik toch in een volgende fase verkeer

Natasja
09-03-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>