Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Dochter met HSP

Ik heb zelf geen HSP, mijn dochter van bijna 8 wel. Ik hou zielsveel van mijn kleine meisje. Ze heeft droge humor, ziet elke kleine verandering, voelt als anderen niet lekker in hun vel zitten. Maar de andere kant ervaar ik soms als zwaar. Naar school gaan is drama, is er net toevallig een andere juf, of komen er toetsen aan is het huilen. Met sporten is het niet anders. De juf is op de hoogte gesteld en probeert ook hierin te helpen maar ik merk dat ze ook niet weten hoe hiermee om te gaan. Slapen gaan is ook een uitdaging ze kan haar gedachten niet stil zetten waardoor ze iedere keer laat slaapt. Ik praat veel met haar, ik heb het lief gevraagd en soms probeer ik streng te zijn maar niks helpt. Iedere dag beginnen we weer opnieuw. Zijn er ouders die dit herkennen en hebben jullie tips voor mij?

S
24-02-2024
laatste reactie: 16-03-2024

1
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hi mevr/heer S,

Ik heb zelf HSP(introvert), mijn zoon van 8 heeft ook HSP (extravert). Zoals je kan begrijpen is dat zeer vermoeiend op allerlei gebieden, ook de simpele dingen zoals aankleden bijvoorbeeld. De 1e 6 jaar extra moeilijk omdat zijn moeder het moeilijk had met haar eigen emoties (onstabiel) en het niet begreep. Er tegen in gaan en streng zijn heeft weinig tot kort effect. Maar geef wel duidelijk je grenzen aan. Bedenk dat je dochter er niks aan kan doen en er mee om moet leren gaan om later goed te kunnen functioneren in de samenleving.

Wat bij ons goed werkt is veel structuur, alles plannen en bespreken van tevoren wat er gaat gebeuren. Leer je kind aan dat het geen probleem is dat ze haar "emotioneel" vervelende momenten mag hebben in de veiligheid van haar eigen omgeving ( thuis) , en ze soms graag alleen wil zijn op haar kamer bijvoorbeeld, zodat ze buitenshuis goed functioneert (op school, de sportclub, bij vriendjes. Ervoor zorgen dat ze niet over haar toeren raakt door op tijd even te ontspannen en ontprikkelen. Filmpje kijken op tablet/tv werkt goed. Als ze zelfstandig iets voor haar zelf gaat doen, stoor haar dan niet.
Wacht tot ze zelf weer aandacht vraagt en ga dan samen iets doen. Zo krijg jij ook meer rustmomenten.

Marcus
07-03-2024
Reageer:
LTO3

Anoniem
16-03-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten