Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Actieve stand zenuwstelsel (vicieuze cirkel)

Beste lotgenoten
Hebben jullie in je burnout ook dat het zenuwstelsel op de aan stand blijft met een akelige vicieuze cirkel elke dag?
Ik word er wanhopig van.
Hoe doorbreek je dit? Dit kan zo doorgaan tot onze dood. Het is zo vermoeiend. Het sloopt een mens. Klote cortisol. Of is het de schildklier die te snel werkt. Zal wel niet.
Iemand ervaring?

Groet
Eddy

Eddy
04-02-2024
laatste reactie: 23-02-2024

2
10
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Het beste wqt je kunt doen is wandelen in het bos.. hoe moeilijk je het misschien ook vind om te wandelen. Zo leer je je zenuwstelsel langzaam aan weer ontspannen en wandelen maakt ook endorfine aan..verlicht pijn en geeft je een gelukkig gevoel

Anoniem
06-02-2024
Reageer:
Ja , pas sinds kort dat ik ervaar dat het minder wordt. Actief bezig geweest met:
Somatische oefeningen
Stress reset human garage op YouTube. Verdiep je even in deze dingen om de stress uit je lijf te krijgen
Tevens heb ik ernaast emdr gehad en massagetherapie.
In mijn geval sprong m'n lichaam continu aan vanwege angst/ trauma

Natasja
06-02-2024
Reageer:
He Eddie,

Ja, dat heb ik ook gehad. Het stresssysteem is op tilt geslagen en bij het minste geringste slaat het alarm. Ook als je gewoon probeert te ontspannen. Het kost tijd voor je lichaam om te herstellen, dat hoeft niet zo te blijven voor de rest van je leven. Het is erg zwaar nu, maar het wordt beter. Probeer zoveel mogelijk rust te nemen, geef toe aan je slaapbehoefte (zolang het er niet voor zorgt dat je 's nachts niet meer kunt slapen), ga naar buiten om te wandelen (bij voorkeur de natuur in), en leer vooral ook om helemaal niets te doen (gewoon, met een kop thee op de bank zitten, geen verdere prikkels). Uiteindelijk zal je lichaam weer terug balans vinden. Het is een lange weg... Misschien goed om erbij te zeggen, ik werk als psycholoog en spreek niet alleen vanuit ervaring maar ook vanuit mijn expertise. Sterkte.
Groet Tamar

tamar
14-02-2024
Reageer:
Acceptatie, acceptatie en nog eens acceptatie...laat het er zijn. Je kunt niet sneller gaan dan je proces. Ik zit nu 16 mnd thuis, jer gaat wat beter. Meer energie. Maar nog steeds slaapproblemen en elke dag hoofdpijn. Het is zwaar maar wat mij helpt is relativeren ( zoveel mensen hebben t nog zwaarder) en genieten van kleine dingetjes die je dag kleuren. Ooit komt het weer goed. Houd jezelf dat voor.

Anoniem
14-02-2024
Reageer:
Ik heb het soms zo erg dat het een soort aanval is. Ik ga trillen, krijg zere slappe benen, wordt intens moe, duizelig en angstig.
Soms weet ik op zo moment niet eens hoe ik van de bank naar de keuken moet komen.

ot
14-02-2024
Reageer:
Kijk naar doctor Berg op YouTube

Katia
14-02-2024
Reageer:
Ik heb 2 jaar lang in de ‘aan’ stand gestaan. Niks hielp.Tot ik oefeningen voor je vagus nerve tegen kwam. Was er in 1 klap uit

Anoniem
22-02-2024
Reageer:
Anoniem, ik heb dit even opgezocht.

Oefening voor de nervus vagus
Oefening van Stanley Rosenberg, auteur van Accessing the Healing Power of the Vagus Nerve.

1. Ga op je rug liggen en leg je handen gevouwen achter je hoofd. Laat het gewicht van je hoofd rusten op je handen.

2. Laat je hoofd rustig liggen en kijk met je ogen naar rechts, zo ver als je kan. Alleen je ogen bewegen, je hoofd ligt nog steeds in het midden met je neus naar het plafond. Blijf naar rechts kijken.

3. Op een gegeven moment moet je slikken, gapen of zuchten. Dit gaat automatisch, daar hoef je niks voor te doen. Het kan wel een halve tot een hele minuut duren voor dit gebeurt. Dit is een teken van ontspanning in je parasympatische zenuwstelsel dat aangestuurd wordt door je nervus vagus.

4. Herhaal hetzelfde, maar kijk dan zo ver mogelijk naar links met je hoofd in het midden. Ook hier wacht je tot je slikt, gaapt of zucht. De ervaring leert dat het aan één kant veel langer kan duren voor je in de ontspanning ‘schiet’ dan de andere kant.

5. Doe deze oefening voor je gaat slapen en als je ’s nachts wakker wordt. Of wanneer je gedurende de dag een reset van je zenuwstelsel nodig hebt, bijvoorbeeld als je je overprikkeld voelt of net iets stressvols hebt meegemaakt

Patrick
22-02-2024
Reageer:
Dank je wel @patrick

Eddy
22-02-2024
Reageer:
op youtube zoeken:
Vagus nerve excersises.


Wel maar 1 keer per dag doen is voldoende voor je hersenen.

Anoniem
23-02-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten