Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Temperatuurschommelingen

TEMPERATUURSCHOMMELINGEN, WIE HEEFT DIT OOK?

Hi, ik zit nu 2 maanden thuis:
overspannen/beginnende burnout.

Ik heb veel last gehad van mijn maag/darmen (overgeven en 10 kg afgevallen), continu duizelig, oorsuizen, oververmoeid, veel hoofdpijn en migraine en slecht tegen drukte kunnen, allemaal nog te verklaren.

Ik heb alleen nu nog dagelijks verhoging: meestal in de middag, het schommelt tussen 37,2 en dan 37,5-37,8. Ik heb diverse bloedonderzoeken gehad, CT-scan en een endoscopie, alles was in orde, ook geen galstenen.

Wie herkent deze temperatuur schommelingen? Ik word er nerveus van.

Suus
09-12-2023
laatste reactie: 12-12-2023

1
4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hi Suus, wat een nare situatie is het he?

Gelukkig heb je jezelf laten onderzoeken en zijn de resultaten goed. Dat is al een gerusstelling. Je lichaam kan echt heel divers reageren op stress. Klachten waarvan je denkt, bestaat dit echt? Er moet toch wel wat anders aan de hand zijn? Onderschat stress niet. Een van die klachten is koorts.

Hoe kan stress koorts veroorzaken? Stress heeft een negatief effect op ons immuunsysteem, wat kan leiden tot een verzwakking van het lichaam en een verhoogd risico op ziekte. Doordat het lichaam cortisol aanmaakt vanuit de bijnieren, het zogenaamde stresshormoon, staat je immuunsysteem onder druk. Dat betekent dat het lichaam minder goed in staat is
om bacteriën en virussen te bestrijden. Als gevolg hiervan kun je koorts hebben.

Overigens heb ik ook gelezen over psychogene koorts. Dit is emotionele stress. Dit fenomeen kan zich in verschillende vormen manifesteren, zoals het kortstondig optreden van hoge koorts na een stressvolle of emotionele gebeurtenis, of juist langdurige lichte koorts als gevolg van een langdurige periode van stress.Hoewel de precieze oorzaak van psychogene koorts nog niet volledig bekend is, blijkt uit onderzoek dat deze vorm van koorts op een andere manier ontstaat dan koorts die het gevolg is van een infectie.

Kortom, je koorts kan een stressverschijnsel zijn. Laat het voor de zekerheid altijd checken door je huisarts als je twijfelt. Koorts komt namelijk ook voor bij onstekingen, maar het kan dus ook degelijk door stress komen. Ik heb zelf korte koortsaanvallen gehad en loop al een tijdje met griep- en keelklachten. Het immuunsysteem is verstoord en daardoor duren klachten langer.

Lang verhaal, maar hopelijk heb je er wat aan. Wat bij mij ook hielp is hulp zoeken. Ook kan een orthomoleculair therapeut helpen om te kijken of je teveel cortisol aanmaakt, maar kijkt ook naar het hele lichaam en geeft op basis van de resultaten advies. Dit hielp mij wel meer te accepteren dat de klachten door stress komen, omdat ik mezelf ook gek maakte en nog steeds wel eens.

Sterkte!

Amber
11-12-2023
Reageer:
Dankjewel Amber, dit stelt me wel gerust. Ik ben al 4x bij de huisarts geweest voor een vingerprik om de CRP-waarde (mogelijke bacteriële infectie) te laten checken, maar steeds niks te zien. Ik loop nu ook een tijdje met keelpijn en grieperig gevoel, soms heb ik ook een branderige tong, herken je dit?

Suus
11-12-2023
Reageer:
Je lichaam kan echt bizar reageren op stress. Ik vind het persoonlijk ook nog steeds een struggle. Het is echt met vallen en opstaan. De keelpijn herken ik heel erg. Eerst echt een pijnlijke keel, daarna een globusgevoel en nu zijn het meer slikklachten en moeite met ademen. Ik ben hiervoor zelf nog niet naar de huisarts geweest. Heb op andere forums wel gelezen dat mensen met stress ook keelklachten ervaren. De branderige tong herken ik niet, maar wel een zoute smaak in m'n mond. Ook herken ik het oorsuizen en de darmklachten.

Wat ook kan helpen is lezen over een ontregeld zenuwstelsel. Dan word je ook meer duidelijk wat er speelt. Ons lichaam is letterlijk op hol geslagen en bij iedereen uit dat zich anders. De een is ontzettend moe en de ander staat teveel op aan.

Amber
11-12-2023
Reageer:
Hi Amber, bedankt voor al je info, ik zal me verdiepen in het zenuwstelsel. De zoute smaak in de mond heb ik niet, maar ik weet wel dat een burnout tig aan klachten kan veroorzaken. Ik heb al weken een bleke tong, de huisarts weet ook niet hoe het kan.

Ik kan je toch adviseren er met een huisarts/psycholoog over te praten, al is het maar dat er iemand naar je luistert of inzichten kan geven. In je hoofd wordt alles vaak groter en gaat een eigen leven leiden, althans bij mij werkt dat zo :)

Bij mij kwam de rust pas een beetje na het accepteren dat deze burnout/overspannenheid al mijn klachten veroorzaakte. Ik kon het gewoon niet geloven. Zo druk had ik het nou toch ook weer niet? Dat spookte de hele dag door m’n hoofd.

Eigenlijk is de burnout een grote noodstop van je lijf. Het lijf heeft altijd voor ons gezorgd en nu moeten wij voor ons lijf zorgen. Er is geen andere manier

Anoniem
12-12-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>