Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Compleet overprikkeld na concert.. balen

Ik heb nu ongeveer 8 maanden een burn-out. Inmiddels ben ik weer aan het reïntegreren op het werk, en ben ik deze week gestart met 2 uurtjes extra (in totaal 6 uur verspreid over de week).

Gisteren vroeg een vriendin of ik mee wilde naar een concert, en toen dacht ik; laat ik dat eens proberen. Nou.. na 2 uur ben ik huilend naar huis gegaan. Dit voelt voor mij zo als falen! Hoezo kan ik niet eens 2 uurtjes een concert volhouden? Ik heb het idee dat ik dit nooit meer ga kunnen en ben bijna geneigd om nu alles maar te gaan vermijden voortaan, want dan voel ik me niet zo shit achteraf..
Ik voel me ondertussen lichamelijk steeds beter (ik merk dit ook echt aan mijn conditie), maar blijkbaar kan ik nog helemaal niet goed tegen prikkels en drukte.

Zijn er meer mensen die dit herkennen dat ze zich lichamelijk een stuk beter voelen, maar heel snel overprikkeld raken nog? Ik vind dit erg frustrerend.

Daarnaast merk ik ook dat ik vaak helemaal geen zin heb in dingen en niks voel qua emoties. Is dit een signaal dat ik toch rust moet nemen ipv leuke dingen ondernemen (zoals het concert dat uiteindelijk niet gelukt is).

Ik vind het zo lastig hoe ik dingen weer moet opbouwen en ben het soms zo beu om op zoveel dingen nee te moeten zeggen! :(

Marieke
19-11-2023
laatste reactie: 27-11-2023

1
7
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Lieve Marieke, wat fijn dat je dit deelt. Begrijp je volkomen en dit is zo herkenbaar. Dankzij jouw bericht net mijn kaartjes verkocht voor een concert eind december. Terug naar niets, rust en geen prikkels. Komt het ooit nog goed...

Corrine
22-11-2023
Reageer:
Simpel antwoord: prikkels. Burnout is behalve een energietekort ook een opgeblazen zenuw systeem. Die moet zich heel traag weer herstellen en aanpassen. Ik heb in het eerste half jaar van die dempende dopjes gedragen omdat ik gek werd van luide geluiden. Aan het begin (toen ik nog niet volledig gecrashed was) had ik hetzelfde: kon 2 uur normaal functioneren en ineens 'bam'. Ik werk nu weer 26 uur maar durf ook nog niet echt naar concerten te gaan. Ben wel 2 maanden terug bij een musical geweest en de bios staat binnenkort ook op het programma. Concert is gewoon erg intensief, zeker als je pas 6 uur kan werken...

Taco
22-11-2023
Reageer:
Hoi Marieke dat is normaal die prikkels met een burnout heb ik ook veel ik werk wel en wandel veel met de hond en zit niet meer op zoveel sites daar kan ik me aan ergen en laatst weer eens naar het theater gegaan met mijn kinderen en schoondochters was maar 2uurtjes dus voor mij vol te houden en zit bij een haptotherapeut zei helpt mij erg goed misschien iets voor jou succes 👍

Anoniem
23-11-2023
Reageer:
Hoi Marieke,

Wat goed van je dat je de stap hebt genomen om naar een concert te gaan. Het is knap dat je dat weer aandurft. Zie dit dan ook zeker niet als falen, maar als een overwinning dat je dit weer durft. Dat betekent dat het op dat moment dus goed genoeg ging om de overweging te maken om naar dat concert te gaan.

Ik heb ook een burn-out gehad en ik heb ook zeker dit soort terugvallen gehad en gedacht; laat het ook allemaal maar zitten, ik wil me niet meer zo voelen. De tegenstrijdigheid hierin is: je gaat pas stappen maken als je dingen probeert. Je gaat een paar keer op je bek, dat is dan heel kut, maar je vindt uiteindelijk een balans met wat op dat moment te veel is, en welke stappen je wel kan zetten. Dat kan alleen als je dingen gaat proberen! Dus geef niet op daarin. Bovendien denkt je lichaam na een prikkelarme periode: wat is dit ineens voor geluid? Daar moet het heel erg aan wennen. Dat blijft zeker niet voor altijd zo, maar je lichaam en geest moet er heel erg aan wennen. Komt goed!!

Bas
23-11-2023
Reageer:
Dankjewel voor jullie lieve reacties hierboven!
Soms ‘wil ik gewoon te snel weer dingen proberen zonder echt na te denken; ‘ is dit nu wel slim/heb ik er echt zin in op dit moment’. Maargoed dat is ook wel menselijk :)
Nu weer even uit het overprikkelde zien te komen.

Marieke
24-11-2023
Reageer:
Een concert is ook wel erg veel van het goede! Ook dit soort dingen moet je langzaam opbouwen. Probeer bv eerst eens een kort theateroptreden (in een klein theatertje), film (niet te lang) etc. Het komt allemaal wel...je lijf geeft dus duidelijk aan dat dit teveel is dus even een stapje terug.

Carla
26-11-2023
Reageer:
Heel herkenbaar hoor . Ben zelf in 2019 in elkaar gestort . Kon geen prikkels meer hebben enz. Nu al 11 maanden angst voor de angst. Maar dus heel herkenbaar die overprikkeling . Sterkte en rustig aan

Rob
27-11-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten