Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Hoe kan het dat ik zo vreselijk moe ben?

Hi,

Wat fijn dat er een plek is om ervaringen, tips en steun uit te wisselen. Ik ben heel benieuwd of anderen zich herkennen in mijn verhaal en misschien zelfs een helpende gedachte met me kunnen delen.

Sinds afgelopen september zit ik thuis. Ik ben compleet uitgeschakeld en volledig gesloopt. Een vermoeidheid die ik nauwelijks kan uitleggen.

Ik lees dat ontzettend veel mensen met een burn-out kampen met een gevoel van grote stress (in lijf), overprikkeling, angsten, paniek en vergeetachtigheid. Zaken die vanzelfsprekend nogal vermoeiend zijn.

Vóórdat ik instortte had ik ook best wel wat stress, angsten en soms paniek. Nu is dat echter grotendeels verdwenen. Ik heb alles wat stress kan opleveren aan de kant geschoven en hoef even helemaal niets.

Ik wandel iedere dag een klein stukje, doe af en toe een huishoudelijk klusje, rommel soms wat aan op de laptop en kijk eens een serie, maar houd bovenal rust. Toch: hoeveel rust ik ook neem, ik ben al twee maanden moe. En besluit ik de woonkamer ‘ns van een poetsbeurt te voorzien, dan kun je me de twee opeenvolgende dagen opvegen.

Hoe kan het dat ik zo vreselijk moe ben? Hoe is dat mogelijk, terwijl ik geen spanning, paniek, overprikkeling, angst of stress voel. Hoe kan het dat ik bekaf ben van letterlijk niets?

Héél graag hoor ik of er anderen zijn die dit herkennen: pure vermoeidheid zonder stress, angst en overprikkeling.

Alvast bedankt!

Lieke
06-11-2023
laatste reactie: 31-12-2023

3
20
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
He Lieke,

Ik zou persoonlijk eerst beginnen om langs de huisarts te gaan om het e.e.a. uit te sluiten. Vitamines mineralen e.d.
Mogelijk ook een paar specialisten bezoeken om te kijken of de vermoeidheid niet iets fysieks is. Helemaal als je zelf voelt dat je niet onder stress staat.

Als je dat gedaan hebt wellicht een gebeurtenis waardoor je zo moe bent geworden?

Pieker je vaak over iets wat rond die tijd is gebeurd?

mvg,

steve


Steve
08-11-2023
Reageer:
Dag Steve,

Hartelijk dank voor je berichtje. Ik heb al een flink aantal onderzoeken achter de rug. Bloedprikken, MRI van mijn hersenen, longfoto’s… Alle specialisten gaven aan dat ze geen afwijkingen konden vinden.

Heus, deze onderzoeken waren zeer stressvol. En ook mijn werk was bij tijden ontzettend vermoeiend. Bovendien heb ik best een rugtasje en heb ik tijdens mijn tienerjaren flink geworsteld met een eetstoornis. Kortom: ik heb veel angst, paniek en verdriet gehad. Ook vlak voordat ik instortte nog.

Maar nu in voel ik geen stress, paniek en spanning meer. Ik ben in feite rustig. Waarom ben ik dan toch zo vreselijk moe?

Je vraagt of ik misschien pieker over iets. Ik pieker absoluut regelmatig. Over grote en kleine dingen. Maar waar ik nu vooral over pieker is: is dit nou normaal bij een burn-out?

Lieke
08-11-2023
Reageer:
Hoi Lieke,

Heb je in de aanloop naar de burnout over een langere periode veel stress ervaren? Dan kan het best een tijdje duren voordat je lichaam daarvan hersteld is en je energie reserves weer zijn aangevuld. Vanaf het moment dat jij geen angst en stress meer ervaart kan je lichaam pas gaan beginnen met herstellen, en hoe langer je onder grote druk hebt gestaan hoe langer je lichaam daarvoor nodig heeft.

Je kunt wel het herstellende vermogen van je lichaam activeren d.m.v. bodyscan meditaties of Yoga nidra. Er zijn een aantal apps die daarbij kunnen helpen zoals bijvoorbeeld Calm & Insight Timer. En een professional die jou kan uitleggen hoe het herstel werkt zou ook nuttig kunnen zijn. Pas wanneer je je echt over geeft aan het proces zal je lichaam zich veilig genoeg voelen om weer in balans te proberen te komen.

Sterkte!

Y.
09-11-2023
Reageer:
Hoi Lieke,

Ik ben ook sinds September gestopt met werken en die erge moeheid heb ik ook. Dat is gewoon echt een burnout dat je lichaam zegt dat het op is. Alles is moe en kan door stress op werk of telang alles precies willen doen maar ook op persoonlijk vlak kan het ontstaan. Als ik weinig doe blijf ik moe maar als je blijft bewegen en goed eten en slapen komt dat echt wel goed.

Beterschap.

Anoniem
09-11-2023
Reageer:
Aanvullend op de reacties:

Ik zag het als overbelasting van je hele zenuwstelsel. De prikkels vanuit je hersenen naar je lichaam komen moeilijk door. De prikkels vanuit je zintuigen zijn te heftig voor je hersenen en je lichaam reageert er primitief op. Vecht/vlucht/bevriezen.

De tips die gegeven zijn, hebben als doel om de verbindingen van je zenuwstelsel weer te laten groeien.
Prikkelvermindering met mediteren, in je eigen lichaam aarden met yoga etc.
Paar minuten plat op mijn rug liggen met een bodyscan meditatie gaf me het gevoel dat mijn ruggenmerg eventjes recht gezet werd.

Pearl
13-11-2023
Reageer:
Hoi Lieke,

Mij heeft het boek: ‘je vermoeidheid te lijf’ inzicht gegeven in hoe het werkt en heb hier praktisch me handvatten in gevonden!

Gr. A

Anoniem
14-11-2023
Reageer:
Hoi Lieke,

Heel herkenbaar. Ik heb ook een burnout/angst. Inmiddels is de angst en stress voor mijn gevoel volledig weg. Maar ook zoals jij schrijft zo ontzettend moe. En niet een normale moeheid Zo moe dat ik amper de trap op kan lopen. Elke stap lijkt er 1 teveel. Ik wordt zelf draaierig van de moeheid. Dus kortom heel herkenbaar wat je schrijft.

Anoniem
16-11-2023
Reageer:
Piekeren zorgt ook voor stress ook al heb je zelf het idee dat je het niet ervaart. Succes ernee

Anoniem
17-11-2023
Reageer:
Ik sta strak van de spanning met opstaan tot ik ga slapen, en zelfs onder het slapen doe ik kaakklemmen, zo erg zelfs dat ik er van bloed en daardoor weer flinke hoofdpijn krijg .. het is me wat, die burn out.

Anoniem
18-11-2023
Reageer:
En als ik genoeg uitrust krijg ik daar weer hoofdpijn van..

Anoniem
18-11-2023
Reageer:
Moeheid heb ik ook, zo erg dat mijn emoties er zelfs van uitgeschakeld zijn, soms voelt het alsof ik niet eens meer leef of een inhoud heb, echt helemaal leeg vanbinnen.

Anoniem
18-11-2023
Reageer:
Heel normaal, totale instorting volgt ook een soort rust met totale vermoeidheid. Ik heb ook 4 maanden bijna alleen in een stoel gezeten. Kon steeds meer hoor maar duurde wel ff.

Taco
19-11-2023
Reageer:
Hoi lieke, heel herkenbaar. Ik heb al een jaar klachten, begon met zere knie en heel de dag hyperventilatie
Heb onlangs 3mnd in een solk kliniek gezeten. Maar mn klachten blijven en lijken erger te worden. Doodop slaap 11uren. Last van hyperventilatie en alles doet zeer. Help

Henny
23-11-2023
Reageer:
Hoi Lieke,
ik had 1 jaar lang 0,0 energie toen ik instorte . En kreeg van de 1 op andere dag meer energie . Sterkte

Rob
27-11-2023
Reageer:
Tip: ook al ben je nog zo moe, probeer toch wat dingetjes te doen op een dag. Hou tussendoor pauzes. Je lijf moet wel weer gaan wennen aan meer activiteit. En aan t eind vd dag voel je je ook beter.

Anoniem
28-11-2023
Reageer:
Wanneer werd je vermoeid. Ik wil dat ook graag. Ik sta nog in de aanstaan
Wanneer kan ik de volgende fase verwachtten. Ben daar zo aan toe.
Vriendelijke groet
Edwin

Edwin
07-12-2023
Reageer:
O ja.... Wat ook goed is om te doen is je hb laten checken en vitaminen d3 en b12.
Huisartsen vinden waarden voor vit d3 van 50 of hoger prima. Bij mij was dit 68 in hun ogen prima. Maar ik had wel angsten en doodmoe. Nu blijkt dat waardes tussen 100 en 200 goed zijn om je fit te voelen. Ik ben dus aan een hoge dosis hoog gekwalificeerde vit d3 gegaan. Een week later voelde ik me al veel beter.
B12 moet ook boven de 350 zijn om je fit te voelen.
Je kunt vervelende klachten krijgen bij tekorten waaronder tintelingen en doodmoe zijn. Angsten, onrust, paniek.

Succes..

Grietje
08-12-2023
Reageer:
Ja, jou licham stuurt de stress op bepaalde punten in jouw lichaam. Stress lokaliseert zich en versprijd zich. Jij kan zo ziek worden dat jij je zelf niet meer herkent. Na 2 jaar burnout, ziekteziektewet van hell,voel ik mij nu veel beter.
Ik heb de volgende gedaan om uit te komen: gestopt met werken, veel rust thuis zonder geluiden of mensen op bezoek, ik heb een infrarood sauna thuis gekocht. Holistisch coaching gevolgt, Bowen therapy gevolgt, drukte vermijd, fizioterapie, lopen in natuur, Lasea (lavendel olie) capsules genomen zijn in Duitsland te koop en Valeriaan capsules voor slapen . En steun van mij vriend gekrijgen!

En nu ben weer gezond en nieuwe baan en alles nu is veel beter. ik moet zorgen dat niet weer gebeurt!

Anoniem
15-12-2023
Reageer:
Ik ervaar net hetzelfde, ik heb geen piekergedachten en toch blijft de vermoeidheid extreem. Ik ben sinds februari 2023 out.

Ik slaap veel, is blijkbaar het geneesmiddel ... Ik begrijp net zoals jou niet waarom ik niet herstel... mijn psycholoog denkt mss dat er een onderliggend trauma is... en sprak over emdr... nog niet mee gestart. Ik twijfel om er mee te starten aangezien dat zeer veel energie zal vragen...

Anoniem
28-12-2023
Reageer:
Emdr is in het begin heel erg zwaar, alles wat je pijn heeft gedaan word naar boven gehaald tot elke detail en elke keer weer, maar op een gegeven moment doet het je nog weinig tot niks meer, en ga je jezelf ook veel beter voelen. Soms moet het bij de kern aangepakt worden anders blijf je in dezelfde situatie zitten.

Anoniem
31-12-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>