Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Traag zicht

Goedenavond allen,

Vraagje..

Hebben jullie ook last van traag zicht? Alsof het beeld iets achterloopt op het geluid? Niet in sync zeg maar...

Hoor graag van jullie.

Steve
16-10-2023
laatste reactie: 14-01-2024

5
23
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Jazeker, alsof het allemaal niet meer zo vloeiend gaat.
Overbelast wellicht?

Hebben meerdere mensen hier last van?

Anoniem
18-10-2023
Reageer:
Hoi Steve,

Volgens mij heeft dit te maken met het feit dat je hersenen prikkels minder snel kunnen verwerken. Zo kun je ook merken dat je bijvoorbeeld minder makkelijk op dingen komt, herinneringen wat verder weg zijn en je ook soms woorden even niet kan vinden. Dit was bij mij in het begin van mijn burnout zo erg dat ik eigenlijk niks tot me kon nemen (geen televisie, boek of andere vorm van entertainment). Inmiddels gaat dat allemaal wel weer maar er zijn nog steeds dagen dat ik last heb van dat 'tragere zicht'.

Je cognitieve functies zijn helaas (net als eigenlijk alles in je lijf) enorm verstoord en het enige dat helpt is rust nemen en jezelf ook de rust gunnen. In dit geval zou het kunnen helpen om bijvoorbeeld een podcast te luisteren met de ogen dicht of een lange meditatie te doen. Rustige activiteiten waarbij je je ogen niet hoeft te gebruiken. Mij helpt het ook om een oogkussentje op te doen (kan ook verzwaard).

M.
19-10-2023
Reageer:
Hoi,

Zeker herkenbaar. Ik heb hiernaast ook veel oogklachten. M. hoelang heeft het bij jou geduurd eerder je weer tv etc. kon kijken? Ik kan nu 1 jaar later nog steeds geen tv kijken. Ik heb toevallig net mijn verhaal gedeeld op het forum. Ben opzoek naar herkenning.

anso
20-10-2023
Reageer:
Dag anoniem, m en anso,

Wat fijn dat dit herkenbaar is, aan de andere is dit gewoon superlastig. Alle dagelijkse dingen wordt hiermee belemmert iig bij mij.

@anoniem ik heb hier dagelijks last van het enige wat bij mij werkt is mijn ogen even dicht te doen of de oogspieren te masseren.
@M hoe is het bij jou minder geworden? Mijn cognitieve functies zijn idd niet meer zo snel als een half jaar geleden.
@anso wat voor oogklachten heb je nog meer? Het kan ook zijn dat je ogen niet goed samenwerken? Daar kan je ook klachten van krijgen. Al een langs een neuro orthoptist gegaan?

Steve
20-10-2023
Reageer:
Hoi Steve, bij mij is het minder geworden omdat ik inmiddels veel minder stress ervaar. Ik heb een tijdje een bril gedragen met minimale sterkte maar dat bleek helemaal geen goed idee te zijn want daar raakte mijn ogen nog meer door van slag. Ik heb eigenlijk gewoon 3 maanden mijn ogen zoveel mogelijk rust gegeven, zelfs lezen alleen in etappes van 30 minuten bijvoorbeeld.

Maar heb er nog steeds wel last van af en toe, en ben nu ongeveer een jaar verder. Als ik naar buiten ga wordt het soms erger dus ik link het wel echt aan overprikkeling zelf. Ook lang beeldschermgebruik (zeker als ik geconcentreerd iets doe op de computer of telefoon) wil nog weleens moeilijk gaan. TV kijken is inmiddels geen probleem meer.

Ik merk sowieso dat het afgelopen halfjaar mijn cognitieve functies weer enorm zijn verbeterd tov de periode daarvoor, dat heeft gewoon echt tijd nodig helaas. Er zijn nog steeds wel momenten dat ik even last krijg van hersenmist maar niet meer constant zoals in het begin.

Ik wens je heel veel sterkte en succes met jouw herstel. Geef het de tijd en accepteer ook dat het wel weer goed komt. Wat mij het meeste heeft geholpen is om te accepteren dat mijn lijf even een tijdje niet werkt zoals ik wil, maar dat dat echt wel weer goed komt. Dat kun je wel tegen jezelf zeggen, maar daadwerkelijk geloven duurde wel een tijdje, zodra je over dat punt heen bent keert de rust een beetje terug en ga je echt de herstelfase in. Er zijn ook oefeningen die je kunt doen om je ogen weer te laten wennen aan beweging (zou ik wel even overleggen met een fysiotherapeut eerst) maar allereerst is rust nodig.

M.
20-10-2023
Reageer:
Hoi Steve,

Ik heb de optometrist ook gezien, en deze zag helaas ook geen bijzonderheden. Heb bijna alle denkbare therapieeen gehad zonder resultaat. Ook de KNO oogarts opticien en optometrist I balance zag geen bijzonderheden wat mijn klachten kon verklaren.

Ik heb tig andere klachten maar het meest belemmerend zijn mijn hoofd en oogklachten:
Knellend drukgevoel hoofd/schedel en ogen, gevoel 100 kilo op mijn hoofd
wazig zicht, met name wanneer de druk in mijn schedel heftig is
soms het gevoel niet helder te zijn, volle hoofd, het gevoel weg te vallen
gevoel scheel te kijken wanneer ik naar een scherm kijk, hoofd reageert hier ook naar op ( visuele duizeligheid)
slecht tegen licht en geluid kunnen
pijnlijk branderig ogen, heel wat oogdruppels geprobeerd zonder resultaat
lichtflitsen met name rechteroog
caleidoscoop effect, wanneer ik mijn ogen sluit schieten er tig patronen en figuren in mijn gezichtsveld, dit blijf aanhouden totdat ik mijn ogen open. Mijn ogen lijken deze patronen te volgen waardoor ik duizelig raak
visuele duizeligheid, kan ook slecht tegen schermen, tv kijk ik ruim 1 jaar niet meer
trillende oogbollen met name wanneer ik mijn ogen sluit
gevoel alsof mijn ogen alle kanten opdraaien wanneer ik wil slapen
hoofdpijn




anso
21-10-2023
Reageer:
He M,

Bedankt voor je lieve woorden. Hopelijk komt het allemaal weer goed. Vooral dat zicht stoort me de rest kan ik wel relateren aan stress. Jij ook succes met herstel!!!


Steve
22-10-2023
Reageer:
He anso

Al langs de neuroloog geweest? Of misschien wel chiropractor?

Steve
22-10-2023
Reageer:
He M,

Is er een manier hoe we contact kunnen hebben? Via de mail oid?

Alleen als je er behoefte aan hebt hoor.

Mvg steve

Steve
25-10-2023
Reageer:
Hoi Steve,

Ik blijf liever anoniem, maar stel gerust hier je vragen hoor. Ik zal af en toe even checken.

Groetjes,
M.

M.
26-10-2023
Reageer:
Heb je al eens gekeken bij visuele burn out?

Anoniem
26-10-2023
Reageer:
@M dat is helemaal prima hoor. Hoe gaat het nu met je ben je weer aan het werk? Zijn er oefeningen die je toendertijd had gedaan voor je ogen? Ik ben 32 jaar oud ik heb nu last sinds juni ongeveer. Ik loop bij een neuro visuele chiropractor en dat werkt wel iets.

@ anoniem daar lijkt het wel op idd. Dat inclusief brainfog. Ik heb vooral problemen met convergeren. Geen schermen meer dus voor nu.

Steve
26-10-2023
Reageer:
Dat vertraagde zicht zijn volgens mij teveel prikkels of je ogen die niet goed kunnen scherp stellen. Misschien kan je langs een orthoptist gaan om dat uit te sluiten.

Anoniem
01-11-2023
Reageer:
Hoi Steve,

Mijn contract is niet verlengd per 1 juli dus momenteel zit ik in de ziektewet. Ben in contact met het UWV over reintegratie maar daarvoor is nog niks in gang gezet. Ik loop wel bij een haptonoom en dat doet me goed, die kan ook uitleggen hoe de spanning en fysieke klachten samen werken waardoor de angst daarover ook wat afzwakt.

Ik heb zelf geen oefeningen voor mijn ogen gedaan maar je kunt even googlen, vooral het schakelen tussen ver zicht en dichtbij is nuttig geloof ik. Volgens mij heeft het ook te maken met de hoeveelheid spanning in je nek en kaak. Je zou ook eens kunnen proberen of ontspanningsoefeningen voor de spieren iets opleveren.

M.
06-11-2023
Reageer:
Hi M,

Aah wat heftig man.. hoelang zit je nu in burnout? Hopelijk komt het goed met je werk.

Ik heb af en toe nog last van een soort van duizeligheid dronken gevoel maar dat lijkt weer weg te trekken als ik bezig ben. Vaag gevoel. Voor de ogen lijken bewegingen nog te snel te gaan. Het lijkt soms alsof mijn hoofd te weinig bloed/zuurstof krijgt oid.Hopelijk komt dit nog goed.

Waar heb jij nog op dit moment veel last van?

Ik zal een checken voor die oefeningen goeie tip!

Steve
07-11-2023
Reageer:
Hoi Steve,

Ik ben in december vorig jaar echt uitgevallen op werk maar kreeg in de zomer van 2022 al last van rare fysieke klachten. De eerste waarschuwingen... toen begonnen mijn ogen ook raar te doen.

Op het moment heb ik eigenlijk last van de meeste dingen die ik in het begin had maar dan een soort van afgezwakte variant lijkt het. Heb ook dagen dat ik me eigenlijk gewoon goed voel, maar op drukke plekken, bij sociaal contact en soms als ik heel moe ben komen die paniek/overprikkelings klachten vaak weer opzetten. Vooral duizelig, wazige ogen en slap gevoel. Dat dronken gevoel dat je omschrijft herken ik zeker, ik denk dat dat een soort van hersenmist/dissociatie is wanneer je lichaam zich afzet tegen een situatie die op dat moment onveilig voelt. Probleem is dat je systeem zo in de war is dat op sommige dagen zelfs een uitstapje naar de blokker door je lichaam wordt gezien als een gevaarlijke situatie. Er is geen touw aan vast te knopen bij mij, sommige dagen kan ik vanalles doen zonder problemen, andere dagen zijn hele kleine uitstapjes al een enorme trigger.

Dat maakt het wel moeilijk om normale dingen weer op te pakken he? Mijn grootste worsteling is de balans vinden tussen exposure (aan de angst) en mijzelf daarbij niet uitwonen qua prikkels/energie. Dat luistert nogal nauw merk ik. Haptonoom helpt daar wel goed bij en hopelijk kan ik binnenkort weer een beetje werk oppakken.

Ben jij wel nog aan het werk?

M.
07-11-2023
Reageer:
He M,

Ik ben momenteel nog een paar uren per dag aan het werk. Ik merk lichamelijk wel vooruitgang alleen de ogen gaan heel langzaam vooruit.

Is de burnout in de zomer van 2022 bij jou begonnen of is dat eerder al begonnen? Of je had nooit klachten voor die tijd?

Ik neem nu ook even wat vitamine D merk dat dat ook wel wat rustiger maakt. Alleen het gevoel dat bewegingen iets te snel gaan ofzo dat vindt ik nog lastig.

Misschien kan je wat natuurlijke middelen tegen de angst/stress die je ervaart? Heb je er echt niet voor 2022 al last van?

Het duurt echt wel lang denk ik voordat je weer tegen (over)prikkeling kan. Het lijkt net alsof de filter in je hersenen niet meer werkt waardoor alles zo hard binnenkomt.

Hoor van je.

Steve

Steve
08-11-2023
Reageer:
Hoi Steve,

Ik heb mijn hele leven al last van angst & depressie klachten die af en toe erger worden maar over het algemeen wel te handelen zijn. Daarnaast altijd al last gehad van perfectionisme. Ik denk dat de aanloop naar de burnout zo'n 3 jaar heeft geduurd in totaal, daar heeft de pandemie ook niet bij geholpen. Maar ik ben inmiddels wel op een punt dat ik ook best blij ben dat dit is gebeurd, hoe gek dat ook klinkt.

Ik heb besloten door de burnout dat ik een andere weg in wil slaan op werk gebied, en dat voelt bevrijdend. Maar daar heb ik wel wat begeleiding bij nodig dus vandaar dat ik wacht op passende interventie van het UWV.

Ik slik inmiddels magnesium, vitamine d en omega 3. Heb het gevoel dat ik daarvan wel wat meer energie krijg. Ik sport ook best regelmatig maar moet wel goed in de gaten houden dat ik daarmee niet mijn adrenaline weer te ver omhoog krijg.

Wat fijn dat jij nog wel aan het werk bent, die structuur is volgens mij ook goed om erdoorheen te komen. Wel vervelend van je ogen, werk je op een computer? Ik heb op aanraden van een collega een groen filter op mijn scherm geinstalleerd, dat hielp in die periode best goed tegen de oogklachten.

Groetjes,

M.
09-11-2023
Reageer:
He M,

Ja de structuur werkt wel mee met het herstel merk ik. Lichamelijk gaat het iets beter maar de oogklachten zijn gewoon vervelend. Alsof beweging altijd iets te snel gaat, niet veel maar wel merkbaar. Hopelijk gaat het weer weg.

Ga je helemaal iets anders doen kwa werkgebied of het iets rustiger aandoen?

Het supplementeren en sporten is goed voor je lichaam neem voldoende rust en dan kom het wel goed.

Hoelang zit je nu ongeveer in je burnout? En heb je het gevoel dat je er ook weer uit ga komen? Of nog veel ups en downs?

Steve


Steve
13-11-2023
Reageer:
Ik ben zelf een jaar in burn-out en mijn grootste probleem zijn de ogen:
Ik heb vooral last bij bewegende beelden (alsof ze te snel gaan).
Bij het shoppen , bij het fietsen , bij autorijden en bij schermen.
Het is alsof ik ‘teveel’ in korte tijd te zien krijg. Heel vervelend en ik weet niet wat me kan helpen. Is er dan niks specifieks voor de ogen naast rust en verminderen van stress)
Een training met de ogen of zo?

Magda
20-11-2023
Reageer:
Dag Magda,

Had je hiernaast ook nog andere klachten?
Ik heb hier ook heel veel last van ik heb geen idee hoe ik dit kan verminderen.

Oogmasker op vermindert wel wat maar niet veel. Daarnaast zijn er wel een aantal oefeningen die je kan doen op youtube.

Is er een manier om in contact met je te komen Magda?

Mvg, steve

Steve
22-11-2023
Reageer:
Problemen met snelle bewegingen komt zo bekend voor. Dit is helaas niet weggetrokken.

Anna
05-12-2023
Reageer:
Anna hoe ga jij er mee om?

Steve
14-01-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>