Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Helaas ben ik hier zelf achtergekomen

Beste lezer,

Ik zit al ruime tijd (+- 2 jaar) in een burn-out. Kom er maar moeilijk uit. Heb jarenlang in een te stressvolle carrière gezeten en wilde maar niet accepteren dat dat het voor mij eigenlijk niet was. Aan het eind van de rit was ik extreem burn-out. Het gaat inmiddels veel beter, maar zeker niet en misschien gelukkig ook niet de "oude" . Ik wil ook geen "carrière" meer, maar een leuke invulling van mijn werkend leven zonder al te veel stress.

Heb ook last van forse angstklachten die destijds er zelfs toe hebben geleid dat ik nauwelijks buiten kwam en een vorm van agoraphobie heb ontwikkeld. Dat houdt kort gezegd in dat je bang bent voor sensaties die je lijf als gevolg van stresshormonen ontwikkelt. Drukke plekken en plekken waar moeilijk uit te "ontsnappen" zijn, zijn een forse trigger voor mij (files, passagier in de auto etc.). Met behulp van exposure gaat het inmiddels veel beter, maar ik heb nog een lange weg te gaan.

Een boek dat ik in dat kader heel erg kan aanraden is Claire Weekes "Help and hope for your nerves". Dat boek heeft mij hoop gegeven waardoor ik nu op de weg naar herstel zit. Ook bijvoorbeeld de podcast "Anxious Truth" heeft mij daarbij geholpen alsook de "DARE" podcast. Kern van deze bronnen is dat je moet leren om de sensaties te accepteren en om niet te reageren op sensaties in je lijf. Je bent ALTIJD veilig (echt gevaarlijke situaties uitgezonderd natuurlijk) en dat moet je ook in je gedrag en acties uiten zodat je brein de angsten "ontleert" en zich beseft dat er eigenlijk weinig reden is om angstig te zijn. Dit kan ook worden toegepast op slaapproblemen, angst voor gezondheidsproblemen, sociale angst etc., klachten die heel vaak onderdeel zijn van een burn-out. Je centrale zenuwstelsel is als gevolg van een burnout extreem ontregeld en zeer gevoelig. Als je daar structureel verkeerd op reageert, krijg je angststoornissen e.d.

Helaas ben ik hier zelf achtergekomen: de meeste psychologen besteden veel te weinig aandacht aan de juiste aanpak van angstklachten. Medicatie is daarbij geen oplossing, maar een tijdelijke onderdrukking van die gevoelens.

Echt, voor mensen met angstklachten: lees de bronnen die ik hierboven noem, ze zullen je leven veranderen.

Succes allen.

Mario
03-10-2023
laatste reactie: 18-01-2024

7
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Herkenbaar!!

Jonathan
17-01-2024
Reageer:
Ook hier herkenbaar! In december begonnen met DARE en dat heeft mijn herstel een enorme boost gegeven. Kan het iedereen aanraden die vast blijft zitten na 1-2 jaar thuis zitten.

P.
17-01-2024
Reageer:
Mooi dat je dit deelt. Een burn-out is heftig maar geeft ook zoveel inzichten. Carrière is niet belangrijk. Je leert echt genieten van de kleine dingen.
Ik zelf ben ook gelabeld met angststoornis (door de huisarts) maar het is mijn overbelaste zenuwstelsel. Gelukkig heb ik een hele fijne therapeut welke allemaal lichaamsgericht werken.
Ik lees nu veel over trauma die opslaat in je lijf, nervus vagus ect etc.

M
18-01-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>