Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

De laatste tijd gaat het bijzonder slecht

Ik heb eigenlijk al zo lang ik mij kan herinneren last van een gevoel dat ik iedereen altijd moet pleasen en dat ik de grootste mislukking ben als iets een keer niet lukt. Ik heb altijd enorm veel stress aangezien ik alles dus ook het beste of in elk geval heel erg goed wil doen. Dit heeft in het verleden en nu ook weer tot een burn out geleid. Dit gaat vaak gepaard met een depressie of op zijn minst negatieve gevoelens. De laatste tijd gaat het bijzonder slecht ik ben erg depressief en vooral ook zo moe dat niks me meer lukt. Hiervoor ben ik eerst bij de huisarts geweest en later werd ik doorgestuurd naar een psycholoog. Hier kwam ik er achter dat mijn problemen waarschijnlijk zijn verbonden aan een trauma uit mijn jeugd. Ik vond dit eerst lasgig om te horen. Ik ben vroeger erg gepest en dat zou waarschijnlijk de oorzaak zijn. Voor mij is dit natuurlijk nieuw en ik weet niet goed hoe ik hier mee moet omgaan. Ik kan mij namelijk niks meer herinneren van die tijd ook omdat ik het eigenlijk juist een beetje heb verdrongen. Ik zou geen idee heb wat een trigger zou kunnen zijn voor mij en waarom. Ik geloof het allemaal wel, maar op dit moment voel ik mij erg rusteloos omdat ik niet weet wat ik moet doen en kan verwachten. Deze post is daarom onder andere om mijn ei kwijt te kunnen, maar ik zou ook graag van jullie ervaringen horen en hoe jullie het hebben aangepakt en wat jullie dachten toen jullie het voor her eerste hoorde. Alvast bedankt (:

Marco
01-09-2023
laatste reactie: 10-09-2023

1
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hoi marco,

Mijn achtergrond is heftig trauma en ondertussen 26 jr therapie. Ik zeg dit vooral omdat mijn advies misschien een beetje simpel klinkt. Maar dit is de basis waarop ik dit vol heb kunnen houden en waar jij misschien ook iets aan kunt hebben:

- hoe donker het om je heen is en hoe angstig je misschien bent: kijk per dag wat je wel lukt en geef dat veel ruimte in je hoofd.

-Negeer niet waar je last van hebt. Schrijf (of teken oid) het van je af. Het geeft je inzicht en kan je ook helpen te zien waar je ruimte kunt vinden om iets te veranderen of waar je iets nodig hebt. Soms kun je iets niet veranderen. Maar vooral in het begin is er heel veel te veranderen. Al kan je dat misschien zelf niet altijd goed zien.

- doe elke dag iets wat je beter maakt (wat je een goed gevoel geeft óf je minder slecht laat voelen óf maakt dat je achteruitgang zoveel mogelijk voorkomt. En geef jezelf hier credit voor.

-geef gezond eten aandacht. Zorg dat je genoeg vezels en groente binnenkrijgt. Het maakt je weerbaardwr wn daardoor houd je het beter vol. Je kunt als avondeten ook als je te moe bent bv:wortels eten(of een potje groenten), verse krieltjes in de magnetron doen en vleeswaren of kaas eten.
Therapie is hard werken. Onderschat niet hoe moe je wordt van dit werk. Dus heb je als je pech hebt ervan uit te rusten. En dat is geen luiigheid. Dat heeft je lijf nodig.

-zoek een hulpverlener waar je een goede klik mee hebt. Of je therapie slaagt heeft voor 70% te makn met of je een goede match met je hulpverlener hebt. Tegenwoordig is traumahulpverlening erg verbetert. Het is nu september. Als je op zoek gaat naar een goede hulpverlener kun je ook naar een vrijgevestigde therapeut gaan. Veel goede psychotheraoeuten hebben de ggz verlaten en zijn voor zichzelf begonnen of combineren beide. Als je nu zoekt kun je ook kijken of je een goede restitutiepolis kunt vinden die het vergoed. Ik zou zelf niet naar zo'n zorgcowboy gaan die zegt dat je in 10x emdr (oid) overal vanaf bent. Is het zo, dan is dat mooi. Maar zijn ze er ook nog steeds als dat niet zo is. 1 stap tegelijk.

Mij heeft deze quote geholpen: degene die een berg wil verplaatsen begint met het wegdragen van kleine stenen. Sterkte en succes.

Maurits
10-09-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>