Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Een positief herstel verhaal; het kan écht goedkomen

Hoi allemaal,

tijdens het herstel van een burn-out heb ik, vooral in het begin, veel gehad aan dit forum. Ik vond er veel herkenning. Zelf ben ik inmiddels hersteld, en hoop ik daarom ook mijn steentje bij te kunnen dragen door mijn verhaal te delen. En daarin vooral de boodschap; hoe onmogelijk het ook lijkt en hoe lang het ook duurt, herstel is écht mogelijk!

Begin 2022 ben ik na een opeenstapeling van levensgebeurtenissen in combinatie met een gezin, een vervolgopleiding en een stressvolle baan ingestort. Dat wil zeggen, ik was zowel fysiek als emotioneel volledig uit balans. De eerste weken kon ik nog geen 50 meter lopen, ik had ontzettend veel lichamelijke klachten (te veel om op te noemen) en mentaal had ik last van intense angsten en paniekaanvallen en sliep ik nauwelijks. Een erg akelige periode, waarbij ik momenten had waarop ik oprecht niet voor me zag hoe ik hier ooit weer bovenop ging komen.

Na enkele maanden ben ik hulp gaan zoeken. Ik ben zelf behandelend hulpverlener in de GGz in een leidinggevende positie, en was best kritisch op wat ik tegenkwam in het aanbod. Ik wilde iets vinden dat echt bij mij paste op dat moment. Ik heb toen gekozen voor een organisatie die coaching biedt gericht op burn-out en stress gerelateerde problemen. Een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad. Deze organisatie biedt binnen een week na aanmelding een start met een coach. Het programma biedt een combinatie met praten, fysieke activiteiten, ervaringsgerichte oefeningen en praktische tips. Het heeft mij uit het diepste daal gehaald en me geholpen de stap naar re-integreren in eigen functie te zetten. In dit re-integratieproces heb ik ook veel tips gekregen. Gaandeweg werd er afgestemd tussen de coach en mijn werkgever, wat prettig was. Het heeft me een stevige basis gegeven, waar ik nu meer dan een jaar later nog steeds gebruik van maak.

Het ging in stappen beter met me. Gaandeweg heb ik na overleg met de huisarts voor mij nog de keuze gemaakt medicatie toe te voegen, een SSRI (sertraline), gericht op een stuk angst dat nog bleef ‘hangen’. Met dat steuntje in de rug heb ik uiteindelijk ook de laatste stappen kunnen zetten. Voor mij heeft deze volgorde goed gewerkt, eerst de coaching, en voor wat nog ‘overbleef’ medicatie.

Op het moment gaat het goed met me, dat kan ik nu weer oprecht zetten. Zo bijzonder! Ik ben weer volledig aan het werk in eigen functie (half jaar helemaal niet gewerkt, en toen in de periode van een jaar gere-integreerd), met veel plezier, kan thuis in het gezin weer alles meedoen, heb het sporten weer opgepakt evenals sociale contacten en het autorijden. Ik voel me beter dan voor het instorten en dan ruim daarvoor (lichamelijke klachten zijn weg, ik slaap weer goed en de angsten zijn zo goed als weg), ondanks dat ik ook echt wel eens een mindere dag heb, maar dat is nu weer zoals iedereen dat wel eens heeft. Ondanks dat mijn eigen proces altijd nog door zal lopen, wat ook goed is, voel ik me hersteld. Ik ben een zeer gelukkig mens.

Het gaat mij er in dit bericht overigens niet om welke vorm van hulp het precies zou ‘moeten’ zijn, maar dat het is iets wat bij jou moet passen en waar jij je goed bij voelt. Soms vind je dat meteen, soms is dat even zoeken. Maar eenmaal gevonden, herstel is écht mogelijk, en het komt goed, ooit, echt 😊.

Heel veel sterkye en geluk allemaal in jullie verdere herstelproces.

Danique (36 jaar)
17-07-2023
laatste reactie: 24-09-2023

13
11
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ik ben benieuwd of je nog steeds antidepressiva slikt en of je er al aan denkt om ze af te gaan bouwen?
Ik heb net als jij nog veel last van angsten die blijven hangen.
Ik slikte escitalopram 10 mg en daarna 5 mg, maar ging afbouwen naar 4 en 3 mg en kreeg daarna helaas weer m’n angstklachtwn terug, dus heb nu besloten weer op te bouwen naar 5 mg en daar voorlopig bij te blijven.

Emma
13-08-2023
Reageer:
Hoi Emma,

Wat naar is dat he.

Ik gebruik nog steeds sertraline 100mg. Eventueel afbouwen ga ik pas over een jaar bekijken, na voldoende tijd stabiel geweest te zijn. Dit in overleg met de huisarts.

Danique

Anoniem
13-08-2023
Reageer:
Wauw Danique, wat fijn om zo’n positief verhaal te lezen. Ik had ook veel last van fysieke klachten, niet slapen en veel angst. Ben nu na een jaar vrijwel hersteld. Ik begin snel weer met mijn studie, die moest ik helaas pauzeren terwijl ik bijna klaar was. Door combi van privéomstandigheden, weinig vrije tijd door een verhuizing, bijbanen, studie etc is het mij teveel geworden. Op alle vlakken liep ik tegen problemen aan die ik niet kon oplossen. Ik voel mij inmiddels erg goed en idd net als jij voel ik mij zelfs veter dan de jaren ervoor.
Ik ben erg benieuwd hoe het gaat zodra ik mijn studie oppak. Ook twijfel ik of ik het daarbij moet laten of dat ik er ook bij kan werken zoals ik eigenlijk altijd deed. Ben beetje bang voor een terugval nu ik echt een heel jaar thuis nodig had om te herstellen. Hoe denk jij over het oppakken van verplichtingen? Wat doe je om geen terugval te krijgen bijvoorbeeld?

Daniëlle
14-08-2023
Reageer:
Wat super dat het zoveel beter met je gaat! Geweldig. Wat betreft weer dingen oppakken, wat mij nog steeds helpt vanuit mijn coaching is de zin 'na inspanning, komt ontspanning', dus wat je ook weer op wil pakken prima als dit is wat je wil, maar na inspanning komt ontspanning. Eerst heel klein, later in wat grotere 'blokken', en bv iedere 2 weken een vast evaluatiemoment voor jezelf met bv iemand die je vertrouwt, of de POH ofzo, waarin je even kort langsloopt hoe het gaat, of je iets moet bijstellen of niet. Als je klachten krijgt kun je die voor jezelf ook labelen als signalen, op basis waarvan je bij kunt sturen. Terugval maakt het snel zo zwart wit en negatief, signalen geeft meer richting aan een behoefte. Want terugval is het nooit, je weet altijd meer dan de dag ervoor.

groetjes Danique

Anoniem
14-08-2023
Reageer:
Hebben jullie ook last van een duizelig gevoel op drukke plekken et gevoel je evenwicht te verliezen samen met spanningsklachten.. hoe meer prikkeld hoe erger de duizeligheid gespannen spieren

Anoniem
14-08-2023
Reageer:
Wat fijn om een positief verhaal te lezen. Ik zelf merk ook dat ik blijf schommelen. Zo slecht als ik ben geweest ben ik nooit meer gelukkig, maar die angstklachten blijven. Ik ben ook aan het overwegen terug naar de huisarts te gaan voor evt. antidepressiva. Hadden jullie veel last van bijwerkingen daarvan?

J.
14-08-2023
Reageer:
Dank voor je reactie Danique! Ik heb nog steeds therapie elke 2/3 weken. We gaan niet meer in op de burnout, de oorzaken zijn bekend en ik heb ermee leren omgaan. Ook ben ik inmiddels hersteld. Ik ga nu nog omdat ik een zeer heftige bloedtraumafobie heb sinds ik klein ben. Maar toch vraagt hij me wel hoe het gaat qua herstel dus houdt hij vinger aan de pols. Dat is heel fijn!
Verder merk ik dat hoe meer ik herstelde, hoe minder ik bezig was in mijn hoofd met ziek zijn. Deels positief, maar signaleren en evalueren blijft heel belangrijk. Die momenten neem ik nu vaak door even op dit forum te scrollen of blogs/youtubevideo’s te bekijken van lotgenoten. Helpt mij heel erg om even stil te staan bij mijn eigen herstel

Daniëlle
15-08-2023
Reageer:
@J ik heb bij sertraline in het begin wat bijwerkingen gehad, maar behapbaar en zo goed als over gegaan

@danielle: fijn :)!

Anoniem
15-08-2023
Reageer:
Dankje voor dit positieve verhaal! Dat doet me erg goed, lucht op en bied een perspectief!

Han
06-09-2023
Reageer:
Je verhaal lijkt exact op de mijne! Alleen zit ik een jaar nu thuis en heb na uur per dag wat leuks doen dagen last. Graaf zou ik willen werken maar het gaat gewoon niet:( hoelang zat jij thuis?
Fijn om te lezen ook dat het goed komt als ik mezelf met jaar geleden vergelijk voel ik het ook wel. Maar so snel moe nog

Cher
13-09-2023
Reageer:
Ook hier heel veel gelijkenissen! Hele zware burnout met veel angstklachten, werkzaam in GGZ. Uiteindelijk maand of 10 volledig thuis gezeten, daarna in ca. half jaar tijd gereïntegreerd, waarbij vooral angst me nog veel parten speelde. Maar ben nu weer volledig aan het werk. Ontregeld stressysteem en hormonaal systeem kost veel tijd. Ik heb veel gerust, gesport en ontspanning proberen zoeken (lastig als je zo gestressd bent), oa mindfulness, zo’n (‘spijker’)matje, ontspanningsoefeningen etc. Supplementen doen weinig maar SSRI heeft mij ook geholpen (werd gek van de terugvallen elke keer). Ik heb amper bijwerkingen gehad (ga over aantal maanden pas afbouwen) en ook opstart met druppels viel mee. Tijs was de allerbelangrijkste factor. En blijf echt weg bij stress als je net als ik veel spanning hebt. Nu kan ik het weer handelen gelukkig!

M.
24-09-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>