Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Wordt van elk geluidje gewoon in paniek wakker

Kennen jullie dat aan gevoel, dat aanstaan gevoel? Ik heb het gecombineerd met buikpijn, maar slapen gaat dan echt niet. Wordt van elk geluidje gewoon in paniek wakker. Doorslapen lukt dan ook niet. Je voelt gewoon de andreline stromen zeg maar..

Thomas
15-07-2023
laatste reactie: 10-10-2023

3
7
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hi Thomas, ik slaap sowieso met (wax) oordopjes in en een slaapmasker. Perfect om goed door te kunnen slapen, want ik weet dat ik niet door kan slapen als ik s'nachts wakker wordt. Scheelt echt een hoop gedoe.

En ja, die adrenaline herken ik zeker. Ik ben altijd om 05:00/05:30 wakker en ben dan hyper. Om dan rustig te ontbijten lukt mij niet, dus ga ik al vroeg met onze hond een stukje wandelen. Soms alleen een paar straten en als ik mij goed voel iets langer (nooit langer dan 15 minuten). Eenmaal thuis zit ik er dan al bijna helemaal doorheen. Echt gewoon moe, maar mijn adrenaline is dan wel gezakt. Voorheen bleef ik op de bank zitten/liggen, maar dat werkte averechts. Je moet die adrenaline door beweging eruit krijgen. S'middags doe ik een verplicht (zelf verplicht) middagdutje en val dan vaak als een blok in slaap. Tegen de avond loop ik nog een rondje, zodat de opgebouwde adrenaline er dan weer uitvloeit. Ook dat helpt, want daarna ben ik weer gaar en val s'avonds als een blok in slaap. M.a.w. beweging helpt enorm goed tegen adrenaline.

Het grote probleem kom eigenlijk pas daarna. Omdat je zo graag weer 'normaal' wilt kunnen functioneren, ben je superenthousiast als je merkt dat wandelen ineens licht sporten wordt en een gesprek met iemand je ineens makkelijk afgaat. Juist in die periode moet je héél goed oppassen. Ik heb nu al 2x dezelfde fout gemaakt door te denken dat ik meerdere dingen op een dag kan doen en leefde enige tijd zoals een gezond iemand zou leven. Ik dacht...mooi, ben er eindelijk uit na een 1/2 jaar..maar helaas, door even buren te helpen met het sjouwen van loodzware spullen, waarbij ik de energie letterlijk voelde wegstromen, ben ik weer terug bij af. Het is nu 1 week geleden en ik slaap weer 2x overdag, wordt al moe van een kort gesprek en sleep mij naar de bank. Echt ongelooflijk. Heeft alles met energie te maken.

Dennis
15-07-2023
Reageer:
Hi Dennis!!

Nouja herkenbaar inderdaad , ik val meestal rond 1/2 uur snachts in slaap maar ben dan 5:30/6.00 gewoon wakker en inderdaad ik voel dan alles stromen door mijn lichaam. Eigenlijk er gewoon uitgaan is dan denk ik het beste..

Ik heb hetzelfde gehad, ik kreeg weer iets meer energie en dacht dat dit wel goed gaat komen ( dit was na 4/5 maanden) en deed ik van alles weer. En toen tja. Daar ging het weer last van prikkels spanningsbuikijn.

En de gedachtes erbij verschrikkelijk

Bedankt voor het berichtje en de tips , ik ga dat zelf ook maar eens proberen

Thomas
15-07-2023
Reageer:
Het allerbelangrijkste is dat je tot de kern komt. Ik ben er nu eindelijk...was wel een hele lange, pittige reis. Niet dat ik al klaar ben, maar weet wel dat de oorzaak van mijn burnout daar zit. Tot die tijd was ik bezig met vallen en opstaan, maar was het heel labiel. Nooit echt 'klaar', nu ik een stuk verder ben, is dit de laatste horde

Anoniem
15-07-2023
Reageer:
Misschien heb je niets aan dit antwoord maar misschien ook wel. Als het té stil is in jou omgeving of leven schrik je ook meer van geluid. Bv als je te veel alleen bent. Dus zoek eens wat drukte op in dat geval.
Ik zeg dit omdat ik dit zelf had vroeger.

Klaas
17-07-2023
Reageer:
Om te reageren op de reactie van Klaas: misschien werkt dat voor hem en ik heb ook ooit het advies gehad om te gaan 'wennen' aan meer prikkels. Nou dat heb ik geweten. Zit weer met een flinke terugval overprikkeld thuis. Nu eindelijk goede begeleiding gevonden die juist zegt dat je niet moet willen om in deze staat van burnout herstel de drukte op te zoeken. Het is logisch dat als je zo op bent en overprikkeld snel schrikt van elk geluid. Je hele zenuwstelsel is nog totaal in de war en reageert overactief. Lekker in de rust blijven om jezelf helemaal te ontprikkelen. Tuurlijk als je weer herstelt kan je langzaam weer wat proberen maar eerst je lijf rustig maken.

Anoniem
18-07-2023
Reageer:
Hee Dennis, ik begrijp je helemaal. Aan het begin van mijn burn out werd ik gek van alle geluiden. Ik kreeg er zelfs paniekaanvallen van. In de nacht werd ik ook meerdere keren wakker van elk geluidje en lag ik met hartkloppingen in bed. Wat mij hielp naast temazepam om in slaap te komen waren earloops die de achtergrondgeluiden dempen. Dit is zo'n uitkomst geweest. Ik werd dan alsnog standaard 2/3 keer wakker maar sliep wel beter

Anoniem
09-10-2023
Reageer:
Hebben jullie ook last van draaierig gevoel in het hoofd als je langs de weg loopt of op plekken zoals ikea dat je hoofd draait en meer de spierspanning voelt? Hoort dat ook bij overprikkeling.. zelf ben ik totaal b.o gegaan 2j geleden

Anoniem
10-10-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>