Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Niet sporten!

Mochten er sporters onder de lezers zijn van deze chat, dan een advies.. Gooi al je sportkleding in een kast en doe het pas na 1 jaar (voorzichtig) open. Je moet echt de illusie laten varen dat sporten in je BO periode je herstel versneld. Ik ben nu 3x onderuit gegaan, ook al was mijn sportschema zeer afgepast.

Mijn buurman is ook burnout, maar is geen sporter. Dus hij wandelt dagelijks een stuk, eet erg gezond en heeft een vastomlijnd dagritme. Hij is inmiddels veel verder dan ik. Tuurlijk ervaart hij soms ook problemen, maar heeft niet te maken met enorme pieken en dalen, omdat hij nauwelijks iets vraagt van zijn lichaam ,(qua hartslag). Kortgeleden heeft hij in 3 dagen 100 km gewandeld. In zijn eentje in de Ardennen. Terwijl ik voor de zoveelste keer na 3 weken 4 dagen per week een 1/2 uur op de hometrainer dacht..en nu ga ik een uur wielrennen. Resultaat...compleet gesloopt de weken daarna en dat nu al voor de 3de keer.

Ik ga maar eens wandelen..

Succes allen,

Frank
08-07-2023
laatste reactie: 17-07-2023

3
6
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Het wakkert te veel je stressysteem aan sporten. Ik zelf kan ook het beste elke dag een wandeling doen van 30 tot 45 min.. heb zelf andere sport geprobeert en heb na een paar weken een enorme angstaanval gehad.. weer 5 stappen achteruit duizelig gespannen moe weer meer last van licht en geluid. 7weken geduurt voordat ik weer war beter voelde

Anoniem
08-07-2023
Reageer:
Heel erg bedankt voor je reactie. Dit is inderdaad ook mijn reactie. Zowel fysiek als mentaal een enorme klap

Ik hielp gisteren buren met het verstouwen van loodzware pre-fab wanden. Al bij de eerste merkte ik dat ik dit enorme impact had op mijn lichaam. Maar ja, ineens afhaken vond ik vervelend voor hun, dus nog een paar wanden erna. Maar eigenlijk gaf mijn lichaam al direct duidelijk een signaal waar ik eigenlijk direct op had moeten reageren. Dit geldt ook met sporten. Het eeuwige gevecht tussen graag weer 'normaal' willen zijn en de situatie waarin je zit. Punt is natuurlijk ook dat er mentaal een hoop moet veranderen, want anders raak je niet burnout. Maw ook dat vreet energie zonder dat je het gevoel hebt dat je iets doet.

Maw waar anderen mentaal in balans zijn en de energie die ze hebben vullen met sporten, sociale contacten, etc. Is bij ons de batterij al bijna leeg, doordat je mentaal continue bezig bent. Dus heb je de situatie steeds meer onder controle en krijgt je leven weer een duidelijke positieve wending, dan neemt de energie die je hebt om te sporten en dingen te ondernemen ook toe. Bij mij vallen steeds meer dingen in de juiste vakjes, dus ik merk dat er steeds vaker wat energie overblijft, alleen zie ik het dan gelijk als kans om dat te benutten om te sporten of iets te ondernemen. Eigenlijk moet ik gewoon eerst het bad vol laten lopen ;-)

Ik ga maar eens een boek schrijven.



Anoniem
08-07-2023
Reageer:
Ik denk dat je dit noet over 1 kam kunt scheren. Ben hetver persoonlijk dan ook niet mee eens, zo zwart-wit is het echt niet. Sport heeft mij juist erg geholpen. Als ik heel hoog in mijn spanning zatvwas hardlopen zelfs het enige wat echt hielp. Daarna kon ik me pas een beetje ontspannen.
Mensen worden bang genaakt met dit soort opmerkingen. Ga niet twijfelen maar doe vooral wat goed voelt (en dat kan dagelijks wisselen)

M.
12-07-2023
Reageer:
@M dat hangt echt wel af van de mate van burnout.

Taco
13-07-2023
Reageer:
Zeer herkenbaar! Wandelen moest ik echt opbouwen in de eerste maanden. Ik had veel last van hyperventilatie en spierspanning rondom mijn longen dus was altijd benauwd. Sporten lukte me echt totaal niet. Toen ik eenmaal meer rust kreeg en mijn hyperventilatie en spierspanning verdween, ging ik rustig weer wat intensiever bewegen. Na 10 maanden herstellen (en bijna elke dag wandelen of fietsen), kan ik nu gewoon weer naar de sportschool en tennissen (wat ik het allerliefste doe). Ik raad ook absoluut aan om rustig te bewegen, pas zodra dat steeds beter gaat kun je verder kijken, maar niet eerder! Bewegen helpt, maar als jij niet slaapt en je spieren strak staan dan moet je dat echt niet willen.

Daniëlle
13-07-2023
Reageer:
Sporten (wielrennen) helpt mij juist in mijn herstel. Je komt dan nl. weer in verbinding met je lichaam. Maar geen mens is gelijk natuurlijk.

Arend
17-07-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>