Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Soort depressie door burnout?

Dat wou ik nog de vorige keer vragen...
Zijn er meer mensen die door de burnout ook in een soort depressie zitten en hoe gaan jullie hiermee overweg?


Kiaraah
17-06-2023
laatste reactie: 17-06-2023

1
6
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hi Klaarah, Jazeker. Absoluut het geval bij mij en ik denk bij velen. Je leven staat tenslotte op z'n kop, terwijl dat van je familie, kennissen en vrienden gewoon doorgaat. Dus als je voor de zoveelste keer moet afzeggen dat je niet kunt, stel je jezelf weer eens teleur en beginnen langzaam maar zeker mensen af te haken. Je twijfelt meer aan je zelf, wordt onzeker, wil jezelf ook niet teveel verheugen op dingen die eraan komen...puur omdat je weet dat je vlak ervoor te weinig energie kunt hebben, etc. M.a.w. het is eerder knap dat je daar niet depressief van wordt ;-). Toch moet je blijven beseffen dat dit de oorzaak is. Een bij effect van je BO. Wat ik bewust doe is dat ik mij soms even over die vermoeidheidsgrens heenzet puur om weer eens gezelligheid mee te maken. Ik kan daarna weer dagen vooruit.

M.a.w. het is niet gek en eerder normaal dat depressie veel voorkomt bij burnout. Probeer dus geluksmomenten te pakken en calculeer de klap die je erna ervaart in. De enige manier om je af en toe nog even happy te voelen en daarnaast is het goed voor je zelfvertrouwen

Anoniem
17-06-2023
Reageer:
En nog een ding...ga er, zeker met dit weer, even uit. Hoe moe je ook bent. Pak de fiets en rijdt een rondje. Al blijf je dicht bij huis, dan maakt dat alsnog niets uit. Het gaat erom dat je 'in het leven' blijft staan en niet vereenzaamd in je 'grot'. Binnen blijven zitten met dit weer, terwijl je weet dat iedereen volop geniet, maakt je tenslotte nog depressiever. Dus spring er dagelijks even tussen.

Anoniem
17-06-2023
Reageer:
Hey,

Ahw fijn dat hier in herkenning is maar vervelend dat je het ook hebt.. Dat is het ook je gaat aan jezelf twijfelen.ik wordt daar heel onzeker van. Mijn vriend ziet dan aan mij dat ik niet zo blij ben als voorheen en toch steunt hij me heel erg goed hier in. Maar stiekem wil ik blij zijn voor hem en dat werkt natuurlijk niet 😜 maar het is echt zo als ik echt een goed stuk gewandeld heb dan voel ik me veel beter dan ervoor. Ik merk wel dat het zo warm is , dat ik wel moeite heb om te gaan haha 😜.

Heel erg bedankt voor je reactie en voor je hulp ❤️

Kiaraah
17-06-2023
Reageer:
Geen probleem. Een BO heeft gewoon impact op je hele leven. Je wilt er snel uit, maar moet je erbij neerleggen en zodra je denkt...ik ben er bijna, schiet je weer terug. Tuurlijk doet dit iets met je zelfvertrouwen en maakt het je depri. Door steeds leuke dingen af te moeten zeggen (zelf mijn zomervakantie nu) isoleer je jezelf. Daar moet wel tegenover staan dat je gepast met je reserves nog leuke dingen onderneemt. Hoe stom het ook klinkt..ik heb een fatbike met gashendel, zodat ik niet hoef te trappen. Op die manier ga ik een rondje rijden als ik erg laag in mijn energie zit. Hierdoor blijf ik tenminste niet in mijn grot zitten. Als ik meer energie voel, dan begin ik met fietsen en bij nog meer energie zoek ik de sportschool op. 30 minuten fietsen en that is it. Maar als ik eventjes 1 uur denk te kunnen sporten, dan krijg ik direct een zware terugval. M.a.w. ik heb vandaag een hartslagmeter gekocht en plan nu ritjes waarbij ik max een 1/2 uurtjes fiets om de max toegestane bpm (140). Even stoppen voordat ik terugkeer, sprong in het water, even rusten en weer terugfietsen. Zo geniet ik alsnog van de zomer.

Anoniem
17-06-2023
Reageer:
Heb je helemaal gelijk in! Vind het wel knap hoe jij dat doet 👍 heb ook een paar keer hardgelopen maar op 1 of andere manier haal ik daar niet de energie uit met voldoening. Met een wandeling van een uur dan wel weer :p

Maar fietsen werkt soms ook erg ontspannend. Gewoon eventjes rondfietsen en beetje rondkijken. Zeker met dit weer.

Wij komen er doorheen 👍

Kiaraah
17-06-2023
Reageer:
Yep, maar je moet echt alles op een weegschaaltje leggen. Ik viel vanmiddag in slaap. Ging daarna even naar de Appie en voelde mij goed, daarna in de tuin druk gesprek met gezin en nu is de batterij alweer op. Oorsuizen, hoofdpijn, trillende gezichtsspieren....de hele mikmak.
Een vriend van mij kwam uit zijn BO door alleen maar maandenlang een rondje te lopen, veel te lezen en door nagenoeg niets te doen. Maar ja, hij is dan ook verre van sportief. Ik ben :helaas' iemand die graag actief is en dus moeite heeft met stilzitten. Maakt het allemaal erg frustrerend. Nadar ik een uur had gewielrend, zat ik al te kijken welke langere route ik de volgende dag zou gaan doen...hoezo overmoedig 🙄

Anoniem
17-06-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>